Jak w tytule!! Bez sensu zakładać przed czy po nowym odc kolejny temat!!
Co myślicie o pierwszym zwiastunie 102 odc? Mała Nuran, na urodziny. Widać że pokochała Bahar, a Efsun zazdrość ściska. Tak sobie myślę że Atesik prędzej zacznie podejrzewać ze Nuran jest jego i Bahar córką. Nie podoba mi się policjant, pewnie kolejny skorumpowany glina. Nie mogę rozgrysc jakie powiązanie z Kenanem ma ta nowa Kizia.
Efsun jest bezplodna przez Bahar powinno spotkac ja to samo. Dzieci Efsun tez nie byly niczemu winne gdy zabila je Ciotka. Idiotka mogla pomyslec ze ciezarnej sie nie popycha.
Dziecka nie powinna byla popychac, wystarczylo by jak by Bahar stala sie bezplodna. Szkoda ze syn Atesa umarl Ates dlugo sie nim nie cieszyl.
Gdzie była wtedy matka chłopca? To ona ponosi odpowiedzialność za to co się stało. Gdyby się nie upiła to by do tego nie doszło. Czekam aż Bahar pozna prawdę. Tego to już Efsun nie wybaczy. Zresztą i tak już wiele jej wybaczyła.
Zgadzam się i też nie mogę się doczekać kiedy Bahar pozna prawdę. Wybaczyła Efsun wszystko, a nie jedna osoba by nie wybaczyła. Ale porwanie dziecka? Wmówienie, ze jej dziecko nie żyje? Pięć lat? -> tego nie da się wybaczyć, a może jednak ? Mam nadzieję, że to ostatni sezon i myślę, że skończy się szczęśliwie mimo wszystko dla obu dziewczyn...
Jak czytam Twoje komentarze to zastanawiam się: po pierwsze czy oglądamy ten sam serial i po drugie czy jesteś normalna... I nie mam zamiaru nikogo obrażać, po prostu wszędzie piszesz to samo, jak mantrę powtarzasz, że Bahar to zła morderczyni a Efsun to ofiara. Mam wrażenie, że nie nie widzisz granicy między dobrem i złem. Celowością i wypadkiem. Piszesz, że Arzu została skrzywdzona przez Bahar i za wszystko ją obwiniasz. Tymczasem jak napisała Kassandra winę za śmierć Doruka ponosi Arzu która się upiła. O tym, że poronienie Efsun to był WYPADEK nie będę się rozpisywać, bo i tak nie zrozumiesz. Każdy popełnia błędy, a Bahar nie robiła nikomu krzywdy celowo. W przeciwieństwie do Efsun i Nuran. Żal mi Efsun bo się pogubiła, ale Bahar jeszcze bardziej, bo limit ludzkiej tragedii już dawno wyczerpała.
Radzę troszkę pomyśleć, albo poczekać na odcinki z tłumaczeniem, bo może tu jest problem. Mam nadzieję, że te teksty typu ,,Dziwie sie ze Efsun byla w stanie pokochac dziecko morderczyni swoich dzieci. Mogly przekupic lekarza by w czasie porodu poszlo cos nie tak i Bahar stala sie bezplodna na zawsze adoptowac inne dziecko a zycie corke Bahar nienawidziec.'' to tylko chory żart ... :/
Przetlumaczylam sobie z chorwackiego najciekawsze momenty. 100 odcinek przed sadem Bahar mowi wybacz mi to byl wypadek. Za chwile prosi by Efsun jej nie zostawiala bo sa siostrami i maja wiele wspomien. Na porodowce tez nic nie wspomniala o dzieciach Efsun ze jest jej przykro co sie stalo. Wlasciwie nie wiem po co Arda Efsun i Sultan tam byli. Iliasowi tez sie dziwie ze tak sie cieszyl z narodzin dziecka Bahar gdy jego prawdziwe wnuki nie mialy szansy sie urodzic. Odcinek 80 zaraz po smierci Duruka placze matce ze nie jest z Atesem. Bez przerwy lazila do nich do domu. Odcinek 87 znowu z Atesem potraktowali zle Arzu w sadzie. Jak w 2 pierwszych sezonach byli mi zal Bahar gdy cierpiala. W 99 plakalam razem z Efsun gdy uslyszala diagnoze ze nie moze miec wiecej dzieci. Ciekawe czy bys bronila Efsun gdyby stalo sie na odwrot. Ta sama scena tylko Bahar jest poszkodowana.
Ile to razy Bahar ma przepraszać Efsun jak to sama napisałaś wypadek, choć praktycznie w każdym poście piszesz jak to Bahar ją bezdusznie popchnęła. Gdybym ja miał taką siostrę jak Efsun już dawno zerwałabym kontakty. Sorry ale Efsun traktowała Bahar niczym wycieraczkę do butów więc tak naprawdę sama dostała nauczkę. A czemu Ilias nie mógł się cieszyć z narodzin dziecka Bahar? Zawsze traktował ją jak córkę choć bardzo skrzywdził. Zresztą to przecież tylko serial więc nie ma co tak przeżywać
Wiem ze to tylko serial szczerze to nigdy po za jedna telenowela nie przezywalam losow bohaterow. Bronilabys Efsun gdyby sytuacja byla odwrotna? No tak nauczke dostala na cale zycie? Nie zla zemsta. Przezylam cos podobnego do Efsun i moze dlatego tak emocjonalnie do tego podchodze.
Jest różnica pomiędzy działaniem zamierzonym a celowym. W przypadku dziewczyn doszło do nieszczęśliwego wypadku. Obrzucanie z tego powodu wyzwiskami jest tutaj lekką przesadą. Ten serial jest pełen dramatycznych scen więc scenarzyści nie poprzestali na poronieniu. Nie oglądam zbyt wielu tureckich produkcji ale ta pod względem akcji przebija wszystkie.
Z mysia nie ma co negocjowac :) dziewczyna ma wlasny swiat i tyle:)
Prawda jest tak, ze Puls nakreslil nam obraz serialu , ktorego nie poznal do konca (po ujj transmitowac cos czego sie nie nie zna)i:) Ja ogladam :) Czekam na koniec, to Bahar jest główną aktorką , serial o niej
a nic innego nie ma tylko szczekajaca Efsun bo ma te ciotke u boku wariatke, jak jej matka Nuran:) Wspanialy Arda:) co robi Arda milczy, popelnia bledy tak kochaja tacy wspaniali. Jak mozna kochac dziecko ,ktore zostalo wydarte z rak matki :) Jakim trzeba byc skvr..wio...nym , zeby przygladac sie jak dziecko lgnie nieswiadomie do wlasnej matki ? I ta cala Cemre:D, gdzie sie podziala jej matka i syn czy ktos tam:D
Nagle lata w strojach Versace i jezdzi Mini morisem??? Potentat, ktory dowiedzial sie o krzywdach wlasnego dziecka, siedzi jak pantofel wielki Mehmet Emir Atahan.
Poprawka. Nie morderczynią i nie dzieci tylko dziecka. Ktoś tu chyba żle zrozumiał odcinek , w którym pani doktor jasno powiedziała, że to będzie chłopiec, a poza tym to Fulya spodziewała się bliżniąt ale jedno poroniła. Przecież Efsun mogła adoptować dziecko albo poddać się zabiegowi in vitro. Ale nie, nasza wielka uciśniona jak ją nazywasz musiała posunąć się do takiego okrucieństwa wobec siostry, którą rzekomo kochała najbardziej na świecie.
Efsun postapila okrutnie to fakt. Tylko czy postepowanie Bahar nie bylo okrutne, gdy zaraz po poronieniu Efsun liczyła na to za ta jej od razu wybaczy. Gdy mówiła że jej potrzebuje po ogłoszeniu wyroku, by jej nie zostawiala samej. Przeciesz Efsun cierpiała bardziej niż Bahar a ta próbowała pokazać że jest w gorszym położeniu niż jej siostra która straciła dziecko. Czy okrucieństwem nie było ty by zaraz po śmierci małego dziecka, .myśleć tylko o tym kiedy Atesz wroci, wyplakiwanie się rodzicom jak jej zle, gdy inni obok niej cierpieli bardziej.
Najlepiej dla wszystkich by bylo gdyby Efsun zaszla w ciaze i urodzila dziecko. Ilias jak by byl naprawde kochajacym ojcem to kopnal by w d... Bahar Atesa i ich dzieciaka i stal murem za swoja PRAWDZIWA CORKA. Jak mnie by siostra zabila dziecko to nie chcialabym jej znac i zrobila wszystko by wszyscy sie od niej odsuneli. Gdyby Nuran zyla to zrobila by z nia porzadek. Ilias jeszcze rozpaczal za nia ze dostala wyrok 9 lat. Efsun powinna byla ja oskarzyc o poronienie i spowodowanie trewalego uszczerbku na zdrowiu. Nie wiem po co porywala jej dziecko to byla glupota.
Czytam twoje komentarze i łapię się za głowę. Piszesz jak to współczułaś Bahar i przeżywałaś jej niepowodzenia ale po wypadku Efsun zrobiłaś z niej pozbawioną skrupułów kryminalistkę, którą najlepiej publicznie spalić na stosie. Nuran miałaby zrobić porządek z Bahar? Gdyby żyła to Bahar powinna zrobić z nią porządek. Wykopać ze swojego życia taką mamusię razem z siostrunią i ciotką. Trzy harpie
Nie wybielam Efsun wiem ze wiele zlego zrobila Bahar. W wiekszosci wypadkow zaplacila za to i szkody byly odwracalne. Bahar poznala prawde byla z Atesem.
To co zrobila Bahar Efsun jest nieodwracalne. Efsun stracila dzieci i nie moze miec ich wiecej. Fakt moze nie chciala zrobic krzywdy Efsun, ale zrobila i szybko o tym zapomniala tak jak by zycie dzieci jej siostry nie mialy dla niej zadnego znaczenia. Do Bahat juz zaczelam tracic sympatie juz jak Duruk zaginal.
Efsun to już raczej nic nie wybieli. Jak prawda wyjdzie na jaw to czeka ją więzienie chyba, że postanowią ją uśmiercić co jak patrząc na listę wykreślonych z serialu nie było by to dziwne.
Bahar tez ma wiele na sumieniu. To nie jest ta sama dziewczyna z 1 odcinka. Popychajac Efsun zniszczyla jej zycie na zawsze, szkoda ze sama sie nie rzucila pod samochod. Zaloze sie ze w nastepnym odcinkj nic sie jej nie stanie.
Dalsza rozmowa na temat wypadku nie ma sensu. Ty naprawdę wierzysz w to, że Bahar specjalnie ja popchnęła. Powiem tyle, że nie lubię Efsun od pierwszego odcinka i czy to co robiła Bahar i innym było odwracalne czy nie to nie ma znaczenia. Krzywdziła i tyle. Do tego ta jej paplanina. Aż głowa boli.
To nie ma znaczenia czy specjalnie czy nie ale skutki dla Efsun byly tragiczne. Stalo sie to tylko dlatego ze Efsun chciala pomoc Bahar by nie znalazla sie w wiezieniu. W tej sytuacji to Efsun jest ofiara. Nalezy jej wspolczuc a to ze Bahar byla slodkim niewinnym stworzeniem wczesniej to nie ma zadnego znaczenia. Jest winna tragedi Efsun i Arzu.
Masakra jakaś - dyskusja z Tobą nie ma sensu. Widzisz coś czego nie ma, wszystko postrzegasz inaczej niż inni, a Twoje wypowiedzi na temat zemsty, nienawiści itp są niepokojące. Skoro tak myślisz, to ciekawa jestem jak Ty byś się zachowała na jej miejscu? ( chyba wolę nie wiedzieć)
Przypominam, że Bahar też za wszystko zapłacił. Urodziła dziecko, trzymała je w ramionach, a teraz od 5 lat, myśli że nie zyje. Ona trzymała to dziecko na rękach, jak Efsun straciła dzieci to to był zaledwie początek ciąży. Dla mnie waga czynu ta sama.
Jaki poczatek to juz byl drugi trymest. Efsun nawet nie miala szansy przytulic swoich dzieci. Bahar trzymajac corke nawet nie pomyslala o Efsun i ich dzieciach. Myslisz ze cierpienie Efsun bylo mniejsze ona stracila dwoje dzieci i nie moze miec ich wiecej. To idac twoim tokiem myslenia to cierpienie Bahar przy tym co czula Arzu bylo niczym. Duruk mial 6 lat a Bahar po kilku godzinach powiedziano ze jej dziecko zmarlo.
Ehh.. Trochę się zagalopowałaś, bo nie chodzi mi o to, że ''im starsze dziecko tym większe cierpienie ''. Najwyraźniej nie zrozumiałaś. Chodzi mi o to, że rozwodzisz się nad cierpieniem Efsun, a tymczasem Bahar przeżywa DOKŁADNIE to samo: stratę dziecka. Kropka. Efsun jest egoistką, zawsze była. Myśli tylko o sobie. Żeby mieć pieniądze podała sie za córkę Atahana, żeby mieć dziecko ukradła je siostrze. Jakim musi być człowiekiem by ze spokojem patrzeć Bahar w oczy? Mniejsza z tym.
Oj tam Efsun wszystkich kocha ona tak kocha mala Nuran jak Bahar:/ Ja chce doczekac sprawiedliwosci Bahar i reszty :D buahahhahahaha. Jak dla mnie Efsun moga spalic na stosie i zajadac sie baklawa :} Efsun starcila dzieci bo Allah tak chcial nie zasluzyla na miano matki:)
Ej czy ja dobrze widzialam nowy zwiastun :o No nie, nie wierze, ze ona zejdzie z tego serialu po ciosie zadanym scyzorykiem :o Jej nawet atom nie ruszy :d
Wczesniej bylo ze strzelaja do Bahar i ciekawe czemu puszczali fragmenty odcinkow z 3 sezonu. Moze to juz jest ostatni odcinek.
Cholera cos mi sie wydaje ze dopiero za tydzien okaze co stanie sie z Efsun. Szkoda jak by mieli ja usmiercic. Ceren Moray jest genialna w tej roli jak ona odejdzie to juz wogole z serialu zrobi sie dnom
Tez mam mieszane uczucia, Efsun nie moze tak zginac:) Za to co zrobila musza jej z dooopy mlynek zronic w wiezieniu i oczywiscie ciotce tez :]
Ciekawe czy to juz jest koniec serialu. Dziwne by sezon mial tylko 10 odcinkow. Wiadomo ze bez Bahar i Efsun serial nie ma sensu. W fragmencie wygladalo jak by Efsun umarla. Tragiczna to postac czy zle postepuje czy dobrze to i tak z winy Bahar dostaje po d...
Ciekawe jak u nich z oglądalnością bo np. Sezon na miłość miał niską i zakończyli sezon na kilku odcinkach. Być może tu też tak będzie. Zwłaszcza, że zrobił się zbyt przygnębiający. Aż się nie chce patrzeć na niektóre umęczone twarze. A Efsun może zapadnie w śpiączkę?
Tez myslalam ze zapadnie w spiaczke. Wiele razy w urywkach wyglada inaczej niz jest pokazane w serialu np odc 98 wygladalo jak by Ates strzelal do Kenana odc 107 wygladalo jak by Ates zastrzelil Nehrin. Wiadomo ze serial toczy sie wokol Bahar i Efsun bez nich to nie ma sensu.
Nie wiem czy zmienil sie scenarzysta czy co ale serial obnizyl loty juz pod koniec 3 sezonu. Lekarz jak wyszedl to powiwdzial przykro mi czy cos podobnego. W sumie to nie wiem czy Turcja to dziki kraj czy tworcy sa oderwani sa od rzeczywistosci. Porwanie corki Bahar to bylo jakies sciene fiction to wszystko nie trzyma sie k...
Wiec wlasnie nowy zwiastun nic nie wyjasnia, byc moze koncza juz serial tylko takie banalne rozwiazania sa nie do pomyslenia :P:P:P Przypomnijcie sobie intrygi z pierwszego sezonu a tutaj takie cos:/ Fak jest taki ze to Cemre zlecila napasc na Efsun przynajmniej ja tak zrozumialam byc moze sie myle....
Mnie sie wydaje ze raczej zlecila napasc na Bahar. Z Efsun miala konflikt jak ze wszystkimi,ale na Bahar miala wieksza zlosc. Ktora ledwo co pojawila sie w rezydencji a zdazyla ja spoliczkowac. Mehmet wyrzucil ja z rezydencji po tym jak zaatakowala Bahar. Gdyby chciala sie pozbyc Efsun zrobilaby to dawno.
To ma sens, facet pomylil Bahar z Efsun :/ Bardzo dobrze zrobił M ze wywalil za drzwi te ladacznice Cemre :] Ona powiedziala cos niestosownego do B i dlatego dostala w policzek ( niestetny nie wiem co mowila Cemre bo nie znam tureckiego )
Nie mozna znowu obwiniac B za to, ze pojawila sie w rezydencji i przez nia C wyleciala za drzwi. To B ma wieksze prawo w niej przebywac i rzadzic, a C gdyby byla madra to odnosilaby sie do B z szacunkiem. Przeciez B to jedyna i najukochansz corka M, a C biedaczka myslala, ze jak da dooopy M to ten bedzie tanczyl jak ona mu zagra :] Kxxxa z tej C i nic wiecej :) Dopiero M sie wscieknie jak sie dowie, ze ona go uwiodla na zlecenie K :]]]]
Tez nie lubie Cemre dobrze jej tak. Od poczatku bylo widac co z niej za kobieta. Fajna scena jak Hulya pali jej ubrania po prostu przepiekna.
Ten facet nie pomylił Bahar z Efsun. On zmierzał w stronę Bahar, to ją chciał zaatakować (zresztą już kolejny raz ) , a Efsun jak zobaczyła, że on zbliża się z nożem do Bahar i Nuran, stanęła jakby w ich obronie - weszła mu w drogę i dlatego to ona oberwała. Wydaje mi się, że Cemre nie zleciła tej napaści, tylko doniosła gdzie w danej chwili Bahar się znajduje, ale tu oczywiście mogę się mylić ;)
Ciekawe co sie stanie z Efsun. Wiadomo ze sie nie pomylil bo facet wiedzial jak Bahar wyglada. Jesli usmierca Efsun to chyba bedzie koniec serialu. Bez niej i Bahar to serial nie ma sensu. Fragment nic nie wyjasnia tak samo jak zdjecia na instagramie. Widac ze wszyscy beda obwiniac Bahar a jej ojciec bedzie mial pretensje do Atesa
Tzn. jak Atesz drwal tego bandziora co wbil noz Efsun to krzyczal Cemre (ten bandyta).....wiec dlatego pomyslalam o zleceniu Cemre :]W glebi duszy E kocha B ale dlaczego ja tak krzywdzi nie mam pojęcia :)
Na pewno nie uśmiercą, pewnie jeszcze parę odcinków przed nami. Ale myślę, że może być tak jak wcześniej pisałyście, może śpiączka czy coś. Na zwiastunie widać, że czegoś się dowiadują. Pewnie Efsun jest w ciężkim stanie. Ale jednej z głównych bohaterek na tym etapie nie usuną. W końcu musimy jeszcze zobaczyć dramat między siostrami jak prawda o Nuran wyjdzie na jaw ;)
Moze sie tez okazac ze Efsun byla w spiaczce od 5 lat gdy wpadla pod samochod a te wszystkie wydarzenia sie jej snily.
Mnie w tym serialu nic nie zdziwi. Usuneli wiele postaci ktore wiele wnosily do serialu. Szkoda ze usmiercili syna Atesa. Ates i tak by wrocil do Bahar ciekawe jak by Bahar odnalazla sie w roli Macochy i jak by znosila Arzu w ich zyciu.
Myszko, tekst o E w spiaczce przez 5 lat to jest wrecz boskiiiii.Tez nie wierze w smierc E. To bylby najgorszy serial wydany przez TV Fox.
Efsun miala przeszczepiona nerke w 2 sezonie moze przez tan atak nozem przestala jej pracowac i znowu trzeba zrobic przeszczep. Bahar pod jednym wzgledem sie nic nie zmienila jak sie cos dzieje to potrafi tylko sknerczec Ates Ates!