Jak w tytule!! Bez sensu zakładać przed czy po nowym odc kolejny temat!!
Co myślicie o pierwszym zwiastunie 102 odc? Mała Nuran, na urodziny. Widać że pokochała Bahar, a Efsun zazdrość ściska. Tak sobie myślę że Atesik prędzej zacznie podejrzewać ze Nuran jest jego i Bahar córką. Nie podoba mi się policjant, pewnie kolejny skorumpowany glina. Nie mogę rozgrysc jakie powiązanie z Kenanem ma ta nowa Kizia.
Skad wiesz ze K i H byli para kiedys? Nie ma mozliwosci by Asym i Hulia do siebie wrocili. Asym zachowal sie jak swinia wobec Hulyi. Na poczatku sezonu jeszcze szukalam wiadomosci o serialu, teraz juz nie. Ja osobiscie uwazam ze Ceren gra o wiele lepiej od Ezgi i nie dlatego ze ostatnio bardziej kibicuje postaci Efsun. Widzialam urywki filmu ktory wszedl we wrzesniu z Ceren byla swietna a postac inna od Efsun. Fakt Ezgi jest ladniejsza,ale jesli chodzi o talent to do Ceren jej daleko. Jesli Bahar zacznie sie leczyc to chyba bedzie musiala usunac ciaze. No to w sumie nie duzo sie pomylilam domyslajac sie skad Seczil ma tyle kasy. No z radosci bym nie skakala jak bym uslyszala ze jestem chora, ale na pewni bym nikogo nie obwiniala i tak nie rozpaczala.
Bodajże z odcinka 83. Nie pamiętam dokładnie, to dawno było. Kenan pracował dla Edibe Atahan <dla matki Hulii i Mehmeta>. Była mowa o tym, że zakochał się w Hulii. Jak tylko to wyszło na jaw, Mehmet i Edibe pozbyli się go. To Kenan wynajął Hasana <mężczyznę z tatuażem> do zabicia Sermy i Tajfuna <rodziców Atesza>. Mówisz o "Olaylar, olaylar"? Widziałam kawałek, ale jakoś nie miałam czasu obejrzeć całości. Mi osobiście podoba się gra Ezgi. Ceren z resztą też. Ale Ezgi gra całą sobą, a to rzadkość. Polecam "Aci ask" i "Ask kirmizi" z Ezgi. Pierwszy na pewno jest z polskimi napisami, nad drugim właśnie pracujemy.
Co do urody, to Ceren czasem ma takie stylówy, że wygląda jak typowa gorylica. Ładniej jej w ciemnych włosach niż w tym świńskim blondzie jaki miała przez 2 i 3 sezon. No i w końcu odrosły jej włosy, a to u niej też działa na korzyść.
Co do leczenia Bahar, to lekarz doradzał aborcję i chemioterapię, a jeśli to nie podziała, to radioterapię. Przy ciąży chemia jest groźna, ale radioterapia zabójcza dla dziecka. Secil wspomniała tylko, że ma kasiastego gościa, nic więcej.
Bahar nikogo nie obwinia. Śmiem twierdzić, że jednak nie do końca zrozumiałaś tą scenę. Więc przetłumaczę.
Efsun wchodzi do rezydencji. Otwiera Reihan. Efsun pyta o Beyzę. Reihan mówi, że miała wypadek, spadła z drabiny i leży w szpitalu. Atesz pyta Efsun po co przyszła. Ona mówi, że Arda zrobił dla Nuran rowerek i ona się nim jeszcze nie nacieszyła i że przyniosła rzeczy Nuran. Pyta czy może zobaczyć Bahar i Nuran. Atesz pozwala, ale mówi, żeby nie denerwowała Bahar, bo ona źle się czuje.
Efi wchodzi do pokoju...patrzy na śpiącą Bahar Nuran...
E: wczoraj jeden raz dziś drugi.Od razu przywiązałyście się do siebie, prawda? Nie widzisz mnie. Od razu mnie zapomniałaś mój aniołku?
N: Po co przyszłaś? Pytam, po co przyszłaś?
E: Nie mów tak Nuran.
N: Nie chciałaś mnie. Teraz ja też cię nie chcę. Nie chcę cię.
B: Nuran... Efsun? Kiedy przyszłaś?
E: przed chwilą. Przyniosłam rzeczy Nuran. Spałyście. Nuran się obudziła. Kiedy mnie zobaczyła, nie chciała mnie widzieć itd. To było do przewidzenia. A tobie co dolega? Atesz powiedział "Bahar źle się czuje".
B: Powiedział coś jeszcze?
E: Co? Co powinien jeszcze powiedzieć?
B: Nie, tak tylko spytałam.
E: Bahar. Na prawdę, co z tobą? Dlaczego o tej porze śpisz tak głęboko?
Bahar opowiada, że po rozprawi poszli do lunaparku, że Nuran się ucieszyła. Mówi, że przyszedł ojczym Reihan i wymachiwał bronią obwiniając Atesza o zabicie jego syna. Mówi o strzelaninie. A Efsun na nią naskakuje, Że jest nieodpowiedzialna, że naraziła dziecko, że Nuran mogło się coś stać itd <tego nie rozumiem, bo przecież Atesz nikogo nie zabił, a Bahar nie mogła wiedzieć, że ktoś ich śledzi i ma broń, no hellow?>
Bahar dostaje ataku migreny, Efsun przestaje krzyczeć i pyta Bahar co się stało. Chce wezwać kogoś na pomoc, ale Bahar nie pozwala "oni nie mogą się dowiedzieć. Nikt nie wie." Efsun:"Powiedz mi co ci dolega. Powiedz, jestem twoją siostrą" Bahar: "Ty jesteś moją siostrą po tym wszystkim co mi zrobiłaś?" Efsun: "Nie zbywaj mnie tymi tekstami". Bahar nie wytrzymuje i mówi, że ma guza mózgu. Efsun mówi, że sobie poradzą, że będzie się leczyć jak tata Mehmet, że tata się wyleczył to Bahar też wyzdrowieje. Bahar mówi, że nie będzie się leczyć. Opowiada co mówił lekarz. Efsun mówi, że na pewno jest jakieś inne wyjście. Bahar mów, ze nie ma i że ona chce urodzić to dziecko. Mówi, że chce mieć swoje dziecko, które będzie nazywało ją mamą. Że jak ona umrze, to dziecko będzie mówiło "moja mama umarła". Że chce usłyszeć choć raz, jak jej dziecko mówi do niej "mamo". Prosi Efsun, żeby zostawiła ją samą. Efsun wychodzi, spotyka na korytarzu Nuran.
E: Musimy porozmawiać. Nuran, proszę, muszę ci coś powiedzieć.
N: Nie chcę. Nie będę cię słuchać.
E: Nie rób tak, proszę. Proszę. Nie rób tak. Proszę. Jedyna moja. Proszę, księżniczko moja, posłuchaj mnie. Nie powiem ci nic złego. Nie bój się mnie. Nie patrz tak na mnie. Nuran. Jest sytuacja z Bahar. Ty też musisz o tym wiedzieć. Córciu, patrz. <scena się urywa, pokazują wiejącą Muge i Hulię>
E: Dogadałyśmy się mój aniołku? Dogadałyśmy się piękna córciu? Wszystko powinno tak być Nuran. Słyszałaś mnie? Zrobisz wszystko tak jak kazałam, dobrze? Dawaj Nuran. Dawaj mój aniołku. Dla Baho. Dobrze? Idź.
Nuran wchodzi do pokoju, po czym zwraca się do Bahar "mamo".
Wow dobra jestes, ja sie tylko domyslam co moga mowic. Scene z Efsun i Nuran zrozumialam pozniej Bahar i Efsun tak mniej wiecej tez. Moze przesadzilam nazywajac Bahar morderczynia synka Efsun, morderstwo jest wtedy gdy sie zaplanuje ze pozbawi sie kogos zycia. Chodz nadal uwazam ze gdyby jej nie popchnela to by Efsun nie wpadla pod ten samochod. Brakowalo mi szczerych przeprosin ze strony Bahar po tym co stalo sie z dzieckiem Efsun. Ja duzo rozumialam ogladajac odcinki 3 sezonu po chorwacku lub serbsku. Wiadomo slowianski jezyk zblizony do polskiego latwiej jest zrozumiec niz turecki tak rozny od naszego.
Nie na darmo 2 lata chodziłam na kurs tureckiego. Ale i tak w tym co piszesz, jest wiele niedociągnięć i niedomówień. Wiele sobie dopowiadasz sama, albo źle rozumiesz. Niektóre słowa po chorwacku na pierwszy rzut oka wyglądają znajomo, ale potem okazuje się, że znaczenie jest całkiem inne.
Napisałam już w punktach, to co źle widzisz, bądź źle zrozumiałaś. Albo jeśli oglądałaś tylko główne wątki, to mogłaś poboczne pominąć.
W tym serialu nikt nie jest albo dobry albo zły. Każdy ma coś za uszami. Łącznie z Adile <matka Beyzy>, która też ukrywała wiele rzeczy.
Co do tego wypadku, to mnie intryguje, kto był za kierownicą, co ten samochód robił w doku i dlaczego do cholery nikt nie zakuł kierowcy w kajdanki? Przecież potrącił kobietę? Wszyscy skupili się na Bahar, a ten kierowca? No chyba, że to był samochód widmo... Bo w tym serialu, znaleźć logikę, to jak znaleźć igłę w stogu siana.
myszka4 betunia90
tak poczytałam sobie teraz waszą konwersację i... nadal zbieram szczękę z podłogi.
1. Nuran nie wychowywała Bahar za darmo. Jusuf przesyłał pieniądze, a Nuran wyciągała ile się dało. Nie dość, że dostawała kasę, to jeszcze Bahar pracowała i dawała na życie. W tym czasie Efsun żyła jak wiejska księżniczka, bo nawet śniadania przed wyjściem do pracy przygotowywała im Bahar.
2. Mehmet martwi się o Muge. Pytał nawet czy ma coś wspólnego ze śmiercią Cemala i powiedział, że ona zawsze może mu wszystko powiedzieć i może na niego liczyć. Ale Muge się nie przyznała.
3. A przepraszam, bo nie bardzo rozumiem... Co takiego złego zrobiła Hulia? Jest takie przysłowie "Oddajcie Cesarzowi co cesarskie..." Ten, kto nigdy nie był na dłużej w Turcji, albo nie ma tureckich znajomych, ten tego nie zrozumie. Mrówka nie może przyjaźnić się ze słoniem. Oni są tam tak wychowywani. Plebs z plebsem, bogaci z bogatymi. Takie są ich tradycje. To tak jakby na stole Wigilijnym postawić rosół z makaronem zamiast barszczu z uszkami. Jeśli oglądacie inne tureckie seriale na pewno zauważyłyście jakie panuje oburzenie kiedy bogaty para się z biednym <Sezon na miłość - Onem wścieka się na swojego syna Ayaza, Kontrakt na miłość- Mukaddes wścieka się na swojego syna Fatih'iego, No 309 Yildiz jest zła, że jej syn Onur musi poślubić biedną Lale, Sezon na truskawki - rodzice Buraka są wściekli że spotyka się z kelnerą, jest też wątek o tym że wujek Buraka ożenił się z biedaczką, ale się jej pozbyto z rodziny>. Nie można patrzeć na to przez pryzmat europejczyka. To tak jakby chcieć zjeść lizaka w papierku.
4. Arzu nie chciała niczyjej pomocy. Mało tego, kiedy nażarła się tabletek, chcąc popełnić samobójstwo, to Bahar ją uratowała. <gdyby chciała wrócić za wszelką cenę do Atesza pozwoliłaby rywalce umrzeć>. A Arzu zamiast podziękować, to jeszcze miała do Bahar pretensję, że ją uratowała. Hasret nie miała do nikogo pretensji. Wtedy powiedziała Ateszowi, żeby trzymał się z daleka od Bahar, bo ją krzywdzi. "Dopiero odzyskałam córkę i nie pozwolę, żeby cierpiała". Sorry, że zapytam, ale jak można oglądać, kiedy się kompletnie nie rozumie?
5. Niby jak Hasret miała pomóc Arzu? Czy gdybyś spotkała mnie na ulicy pomogłabyś mi wiedząc, że pochowałam bliską osobę? Atesz chciał, żeby Arzu się leczyła, ale ona nie chciała.
Nie mam siły już więcej tłumaczyć... Proponuję udać się na kurs tureckiego po czym obejrzeć jeszcze raz ze zrozumieniem...
Ja nigdy nie twierdzilam ze wszystko rozumiem. Ogladajac pierwsze 2 sezony wciagnelam sie w serial. Oryginalnie zaczelam ogladac gdy okazalo sie ze Puls nie pusci nowych odcinkow. Nie ogladam innych seriali po turecku. Wczesniej ogladalam pobieznie tysiac i jedna noc. Tam tez grala Ezgi i wspaniale stulecie. Porownujesz ludzi do slonia i mrowki ciekawe. Nie wiedzialam ze Turcy tak dziela ludzi na lepszych i gorszych. W serialu OHB sa pokazane dwa rozne swiaty skrajna bieda i wielkie bogactwo. Tylko ze wiekszosc ludzi zyje gdzies pomiedzy. Wiadomo jednym powodzi sie lepiej drugim gorzej, ale nie ma takiej przepasci.
Jeszcze jedno nie zyje tylko tym serialem czy innymi po za jedna telenowela brazylijska zaden program telewizyjny tak mnie nie wciagnal.Mam swoje zycie tylko zima mam wiecej wolnego czasu. Wiem ze bohaterowie sa postaciami fikcyjnymi.
Chetnie bym sie zapisala na kurs tureckiego, ale mieszkam w malym miescie do stolicy wojewodztwa mam okolo 70 km.
myszka4 skoro zdajesz sobie sprawę, że nie wszystko rozumiesz, nie możesz twardo twierdzić, że jest tak, a nie inaczej.
W żadnym wypadu nie porównuję ludzi do zwierząt. Chciałam wam jakoś zobrazować jaka jest różnica między tym co europejskie, a tym co tureckie. I przyjaźń mrówki ze słoniem idealnie obrazuje to jak w Turcji postrzegane są związki bogatych z biednymi. Taką mają kulturę, inaczej nie będzie. Mam nadzieję, że teraz postarasz się zrozumieć, dlaczego Hulia postępuje tak, a nie inaczej. Mehmet ma trochę szersze perspektywy, on jest otwarty na ludzi, ale to dlatego, że prowadzi biznes nie tylko w Turcji, ale też za granicą. W pierwszych odcinkach serialu była wzmianka o tym, że mają też hotel w Rosji <tam za karę został wysłany Arda, po tym jak w gazetach ukazał się artykuł, że romansuje z mężatką>. Hulia 2 razy leczyła się psychiatrycznie, raz po rozstaniu z Kenanem <była o tym wzmianka> i drugi raz jak zostawił ją Asym <to akurat widzieliśmy>. W Polsce, większość ludzi to tzw klasa średnia <ani biednie ani bogaci>, tam jest trochę inaczej. Większość to biedosia, której ledwo starcza od 1 do 1. Ja też mieszkam w małej mieścinie, a do stolicy województwa mam 120km, ale jest dużo kursów online i to darmowych. Fakt, nie jest tak łatwo jak na zajęciach w grupie, ale da się wyuczyć podstaw. Miałam to szczęście, że uczyłam się i sama i w grupie.
Nigdzie nie napisałam, że żyjesz tym serialem, więc nie rozumiem, skąd ta niepotrzebna uwaga.
Mam nadzieję, że teraz trochę inaczej spojrzysz na to co dzieje się w tym serialu. Na początku trochę trudno zapanować nad emocjami, kiedy się myśli tylko po europejsku, bo to wydaje się chore i całkowicie rozumiem twoje podejście. Ale nie można oglądać tego nie znając choć odrobinę tureckiej kultury i wielopokoleniowej tradycji.
Ufam, że niczym cię nie uraziłam, a jeśli tak, to z góry przepraszam. Nie taki był mój zamiar...
Ktos mi tu tak napisal nie pamietam kto a nie chcialo mi sie szukac tego wpisu napisalam tak ogolnie o tym ze nie zyje serialem. Nigdy nie interesowalam sie Turcja. W szkole na lekcjach historii bylo tylko jak to turcy barbarzyncy, mulzumanie najezdzali na Europe. Troche zaczelam sie interesowac tym krajem pod wplywem serialu WS. Za czasow panowania Sulejmana Wspanialego rekacje polsko-tureckie byly w miare dobre. Fakt tatarzy najezdzali na ziemie polskie, ale nie bylo takiej otwartej wojny jak miedzy Turcja i Austria. Turcja byla jedynym krajem ktory nie uznal rozbioru Polski. No i zaskoczeniem bylo to jak kobiety chodza ubrane w tym serialu zupelnie jak w Europie. No fakt Sultan i kobiety starsze z biednej dzielnicy chodza po "mulzumansku" ubrane. Jak pisalam ogladalam troche serial tysiac i jedna noc i tam obraz bohaterow byl przedstawiony bardzo po europejsku.
Nie wiem kto, w każdym bądź razie, nie ja.
WS to kostiumowe, a więc nie moje klimaty...
Turcja to jedyny kraj na świcie leżący na pograniczu 2 kontynentów. Natomiast Stambuł to jedyne miasto na świecie, gdzie pół leży w Europie, a pół w Azji. Im młodsze pokolenie, tym bardziej zaciera się granica między kulturami. Ale we wschodniej części Stambułu to nawet turystki chodzą w chustach i hidżabach...
"Muzłymański" <jak to ujęłaś> strój wygląda całkiem inaczej, a i Sultan w ostatnim odcinku zaciągnęła spodnie na tyłek <nie wiem może niedociągi nowego reżysera>. Seriali emitowanych w tvp nie oglądam, więc nawet nie wiem o czym mówisz. ;)
kgsd bardzo dobrze, że się włączyłaś do dialogu , bo sporo mi wytłumaczyłaś .Oglądam serial nie rozumiejąc bo nie mam innego wyjścia :)
Bahar Sahin <Muge> odchodzi z OHB, dostała rolę w innym serialu.
Jest nowy zwiastun.
Atesz: Zostawisz tą piękną córkę z tatą i odejdziesz?
Bahar: Atesz, chcę żeby Nuran miała siostrę. Chcę urodzić to dziecko.
Atesz: Ale ty też musisz żyć Bahar. Bahar?
Muge: Wypuśćcie mnie stąd!
Mehmet: Hulia! Muge zabiła Cemala.
Dziennikarze: Pani Muge, zabiła pani Cemala?
Hulia: Nie mówcie głupstw. Zostawcie moją córkę w spokoju.
Efsun: Bahar jest chora.
Sultan: Na co?
Efsun: Ma guza mózgu.
Muge: Tato?
Ceylan: Jeśli szukacie Muge Atahan w rezydencji, tracicie czas. Jest w Kartal <miejscowość>. Chce uciec ciężarówką do innego kraju.
O jak fajnie,że nam spadłaś normalnie jak z nieba :) Przynajmniej po części rozumiem już dokładnie o co chodzi :)
Zapach truskawek też oglądała, a obecnie No 309 , śmiesznie to brzmi ale tez się bardziej domyślam o co chodzi :P Oglądałam jeszcze Kuzej Gunej tylko pierwsze kilka odcinków było przetłumaczono , a reszta była jakoś odpłatnie, serial super i tam właśnie gra ta czarna aktorka co w poprzednio wymienionych serialach :P
Znajdź na fb dziewczynę Justyna Chwostyk <jest tylko jedna taka, więc na pewno nie będziesz miała z tym problemu> i napisz, że kgsd z filmweba cię przesyła <ona będzie wiedziała o co chodzi>. I jestem pewna, że ucieszysz się z tego co ci napisze.
Demet Ozdemir jest świetną aktorką. Sprawdziła się jako skromna Asli w Truskawkach i świetnie odnajduje się w roli Lale.
Raczej wątpię. Choroba Bahar ma przyciągnąć widza. Tureckie kobiety nadal są słabo wykształcone <kończą szkołę podstawową, wychodzą za mąż i rodzą dzieci, na tym kończy się ich edukacja>. Dla nich cudza krzywda to radość, w takim sensie, że wtedy na chwile zapominają o swoich problemach. Dla nich Efsun, to ich poziom <nie skończyła szkoły, nie poszła na studia, nie umie się zachować przy stole, mlaska podczas jedzenia, mówi niepoprawnym językiem, udaje, że zna języki obce> i one lubią jak Bahar cierpi.
Pewno masz rację.Oglądałam ten 122 odc i wiecie co, nudny jak szlak, po za napadem wściekłości Kenana :) Jejuś jak on się dowie, że to ta jego ex przyłożyła rękę do rozstania jego i H, to on tej babie dynamit w doope wsadzi,<oczywicie nie od raz>., bo pewno trszke czasu minie zanim sie dowie.Ciekawe co z Muge ,czy ją złapią, czy bedzie wypadek, czy trafi do więzienia <znajac stasn psychiczny>,i targnie się na wlasne życie :]]Następny odcinek będzie ciekawy jak Kanan przyleje Asymowi.
Mam jeszcze inne przemyślenie. Bahar może umrzeć po operacji i wtedy Atesz zostanie sam z dziećmi, bedzie samotny , a E bedzie mu pomagała z całych sił <jak to E>, zacznie odsuwać się od Ardusia iiii wtedy Arduś wskoczy w ramiona Zejnemp.No chyba, ze wcześniej Kenan zrobi drugie World Trade Center:]]
Nie uśmiercą Bahar, to postać pierwszoplanowa. Nie ma mowy o śmierci... Co najwyżej po przeskoku czasowym z dorosłą już Nuran/Denis i dorosłą fasolką - tak nazywam to dziecko, którego omal nie zabili... Dobrze, że Atesz uratował swoją fasolkę.
No coś ty, nie było tak źle. Dla mnie odcinek mega wzruszający. I to, że Muge sama na siebie doniosła na policję... tego się nie spodziewałam.
No i były duchy w naszym kochanym OHB. Przyszedł Cemal i powiedział Muge, że jej wybacza. <odejście serialu wpłynęło u niego na poprawę urody>.
I podobała mi się ta relacja Muge z Asymem. I reakcja Hulii na powrót Asyma i to, że Arda nie wyskoczył do ojca z pięściami tylko załatwił go kulturalną rozmową.
No i oczywiście nie można nie wspomnieć o Efsun, która zwracała się do Asyma per "teściu".
Asym: Dlaczego ona nazywa mnie teściem?
Hulia: Bo oni się pożenili.
Asym: Wzięła ślub z kuzynem?
Efsun: Ajj teściu ominął cię cały sezon :D
hahaha
Kenan - ahh nie wiem czy bardziej zły na Asyma czy na Hulię...
Komisarz też jakiś taki niedorobiony... Hulia mu pięknie splówę wyjęła...
No i oczywiście, nowy zwiastun...
Lekarz: Pani Bahar, musi pani przejść operację.
Efsun: Zobaczysz, nic się nie stanie Bahar.
Bahar: Boję się. Bardzo się boję Efsun.
Kenan: Zginiesz.
Hulia: Kenan!?
Kenan: Za kogo ty się masz?
Asym: A ty za kogo?
Przez radio: Nie udało się zatrzymać ciężarówki...
Ja tez mam swoje.przemyslenia, ale nie z ostatnim odcinkiem. Skoro kiedys Hulia i Kenan byli razem to moze sie okazac ze Arda jest synem Kenana. W tym serialu moga usmiercic wszystkich i wprowadzic nowe postacie z wyjatkim Bahar i Efsun. Bez nich to nie ma sensu. Bahar na pewno nie umrze,moze np nie mowic itp a wtedy Reyhan bedzie sie nia "opiekowac".
Sultan wymyslila by odebrac dziecko Bahar. Wiadomo chciala by Efsun byla szczesliwa i chciala ukarac Bahar za to co sie stalo z synkiem Efsun. Wyszlo na to ze Bahar ma wszystko a Efsun nie ma nic. Gdyby nie choroba to Bahar miala by zycie jak w bajce. Szkoda ze Efsun dala sie tak zmanipulowac ciotce. Najpierw stracila wlasne dziecko a teraz Nuran i to ona znowu cierpi fakt troche na wlasne zyczenie.
Ale nie gadajcie, ze Hulia wróci do Asyma, po tym co zrobił, a co zrobił dla niej Kenan. Ja wiem święty nie był ale oni tak idealnie do siebie pasują. Asym pół Paryżanek przeleciał i nagle się zjawia tatuś <doś go te sucze utrzymywały bo nawet ładniej wygląda>, a gdyby nie Kenan toHulia leżałaby w psychiatryku :]
Po tym wszystkim co zrobil Asym Hulyi nie ma szans by do siebie wrocili. Nie przepadam za Hulya, ale to co on jej zrobil to bylo przegiecie.
betunia90
Hahaha, boisz się, że Hulia wróci do Asyma? Ale na to nawet nie byłoby wytłumaczenia... Przecież ona go tak nienawidzi, że tego się słowami opisać nie da. Jej samej brakowało na to słów... Myślę,. że wystarczająco jasno pokazała swoje stanowisko w tym odcinku, a teraz, kiedy nie ma już Muge, nie musi być nawet dla niego miła. Asym wrócił w konkretnym celu i ona nam to jeszcze pokaże... a ja tylko na to czekam ;)
myszka4
A co takiego Asym zrobił Hulii? Zapracował sobie na te 5 mln które zabrał. ZABRAŁ, a nie ukradł. To było tez jego konto, więc nie rozumiem, dlaczego tam wszyscy ciągle mówią o kradzieży...
On jako jedyny nie nosił szykownych garniturów, nie szlajał się po drogich knajpach, nie chodził na fitness, do SPA itd... Pracował w holdingu, a Hulia siedziała w domu. A nie wróć, Hulia wtedy podpalała cudze domy... Skoro nie wydawał pieniędzy na głupoty, to gdzie jego oszczędności? Myślę, że 5 mln to i tak mało, za te wszystkie lata z jędzą jaką wtedy była Hulia.
Jedyną winą Asyma było to, że zbyt późno zrozumiał z kim się ożenił.
Pastel Film zapowiedział, że seria trwać będzie do czerwca. Planują nową historię i nowe postacie. No fakt, powoli Atahany im się kończą. W ciągu 4 sezonów zabili ponad 20 osób, że nie wspomnę o tych, którzy magicznie zaginęli jak Refika czy Cengiz...
No to ja nie wiem co Pastel planuje, chyba będzie
"siwy dym i czarne chmury" Lubie Kenana bo on jest takim konkretnym facetem, dżentelmen, a jak trzeba to i w mordę da, dla swojej stokrotki.Nie ,że jestem łasa na pieniądze ale taki Kenan to idealna partia na męża, nawet ładniej mu w tych siwych włosach.Dlatego ta jego ex franca wróciła i pokazała pazury. Jejuś jeszcze biedna H wpędzą kolejny raz do psychiatryka.O Efsun cóż mogą pokazać, straciła dziecko został jej tylko Arduś i ta okropna ciotka.Może kolejny raz zapierdzieli dziecko Bahar hahahaha
No chyba, że ktoś w zmartwychwstanie :/ Albo Arda zacznie romansować z Zejnep,a Mehmet ożeni się z tą znajomą Bahar co mieszka teraz z nimi, no i pewno ta bezdomna coś fiknie<znajac zycie>
Wzięło mnie coś dzisiaj na pisanie.Gdybym nie miała męża, to chciałabym mieć takiego przystojnego i eleganciego Ardusia. Ja nie wiem czemu ta Efsun go nie całuje. przecież są mężem i żoną.Bahar z Ateszem częściej się całują.
Turcy sa bardzo przystojni to fakt. Nie wiem czy ogladalas wspaniale stulecie jak nie to zaluj tam bylo wiele przystojniakow.
Masz racje rzadko sie caluja tak "naprawde" wiecznie sie tylko przytulaja. Wydaje mi sie ze Efsun wiecej calaowala sie z Ismailem.
Tak traktuje tego biednego Ardunia jakby wcale go nie kochała. Mówię wam, że oni się rozstaną i Arda będzie z Zejnep <tylko,że obecna aktorka wygląda o wiele gorzej jak poprzednia> Albo będzie z Efsunią, bo "zaleje formę" Normalnie to jakiś dreszczowiec jet, może maja mało ludzi w psychiatrykach i Puls dlatego przerwał emisję żebyśmy i my nie powariowali :P :)
Arda z Zaynep to z kim bedzie Efaun moze z tym policjantem nowym. Zgadzam sie poprzednia aktorka grajaca Zaynep byla ladniejsza i mlodsza. Nie lubilam za bardzo Zaynep juz w 3 sezonie, ale przynajmniej moglam na nia patrzec.
Efsun może wyjechać gdzieś, albo jak pisałam wyżej, jakimś cudem Arduś ją zapłodni :] Jedno jest pewne i obstawiam, że jeszcze będzie jakiś trup :) Ciekawe na kogo przyjdzie pora? Dziwi mnie rola Seczil w tym sezonie taka jakaś banalna.Ciekawe co zrobi jak spotka Asyma, a może jeszcze się pojawi jakiś dalszy krewny Atahanów, zajedzie przed willę jak książę na czarnym Mustangu. Brakuje tam przystojnych aktorów.
Trup będzie i to na pewno nie jeden. Oni lubią zabijać ludzi w tym serialu. Secil to jeszcze sporo namiesza. Tak jak Asym. Ciekawi mnie, co go spotkało w tej Francji. Bo powiedział przecież "Rób co chcesz Arda. Mów co chcesz. Jestem z wami. Ze swoimi dziećmi. Zrobię wszystko co trzeba żeby poprawić nasze stosunki. Nie wiecie co przeżyłem. Nic nie jest takie jakim wy to widzicie. Nie wysłuchaliście jeszcze mojej historii." po tym jak Arda zaczął używać Efsunowej taktyki - "Kochanie, podążam twoją taktyką. Biję ludzi swoimi słowami. "
Odcinek był boski, teksty Efsun, Ardy i Hulii powalały. A Hulii to chyba najbardziej. Can <scenarzysta> chyba sobie coś % łyknął, bo mu się w końcu szare komórki otworzyły...
Ja, jaram się już tylko wątkiem Asyma. Już nawet choroba Bahar mnie nie rusza <jestem zła na Atesza, że przez cały odcinek okłamywał Bahar>.
Wydaje mi się, że kwestia całowania opiera się na niechęci aktorów. Ceren <Efsun> jest dużo starsza od Ozana <Arda> i na planie nie specjalnie za sobą przepadają.
Nie wiem czy wiecie, ale dość głośno było o tym już pod koniec 3 sezonu, że scenariusz był pisany pod dyktando Ceren.
Przedstawicielem Pastela jest prawdziwy tatuś Doruczka, a on nie przepada za Keremcemem <Atesz>, a co za tym idzie nie lubi też Ezgi <Bahar> i to z wzajemnością. Dlatego Ezgi nie chciała grać w 4 sezonie, a kontrakt podpisywała z inną osobą reprezentującą Pastela. Po za tym, przez ten serial Zarówno Ezgi jak i Keruś ucierpieli na psychice i oboje są pod opieką specjalisty. To się bardzo odbiło na ich wyglądzie fizycznym. Z Ezgi znów dzieje się coś niedobrego. Znowu jest blada i wychudła, a cienie pod oczami tuszują makijażem.
Nie wiem czy zauważyłyście, ale Bahar poszła na aborcję odstawiona jak na imreze imieninową, ja to bym się ubrała w jakieś łachmany, bez makijażu itd... bo przecież szłabym zabić własne dziecko... Ale jakoś trzeba ukryć to, że Ezgi wygląda jak żywy trup, znów jej za szerokie kiecki dają, żeby ukryć fakt, że znów schudła. To samo z Keremcemem. W pewnych momentach widać, jak mu skóra na szyi się marszczy, on też dużo schudł.
Szkoda aktorów, bo zaczynają wyglądać jak wraki człowieka.
Kgsd ja gdzies czytalam ze Keremcem i Ezgi sa para a wczesniej pisano ze cos go laczy z Ceren. Ozan Guler jest 6 lat mlodszy od Ceren Moray moim zdaniem nie jest to asz taka duza roznica wieku. Zgadzam sie z tym ze Ezgi gorzej wyglada niz w poprzednich sezonach a na poczatku 4 sezonu to byla masakra.
Z tym, że Ozan sam powiedział, że czuje niesmak całując starszą koleżankę, nawet jeśli jest to pocałunek aktorski.
Keremcem i Ezgi byli parą przez cały drugi sezon i kawałek 3, potem się rozeszli bo jedno i drugie popadło w depresję, więc lepiej było się rozstać w zgodzie niż trwać w związku, aż do katastrofalnej kłótni. Media podają, że znów są razem, ale żadne z nich jeszcze tego nie potwierdziło. Taka informacja pojawiła się po premierze 1 odcinka 4 sezonu i póki co, cisza.
Leczenie depresji, to co najmniej 6-cio miesięczne spotkania ze specjalistą. Ezgi miała tylko 2 miesiące odpoczynku, sam lekarz mówił, że to za mało. Na początku 4 sezonu nie było tak źle, jak w końcówce 3, tam to aż kości było jej widać, więc zaczęto ją ubierać w luźne długie kiecki. Teraz się dzieje to samo. A żeby Bahar nie wyglądała głupio, to i Efsun wciskają w jakieś łachmany... Ikona stylu, a ubrana gorzej niż Sultan... Reżyser powinien coś z tym zrobić. Sadullach nie wytrzymał i po 119 odcinku zrezygnował z bycia reżyserem, mam nadzieję, że ci nowi jakoś to podciągnął, żeby to jakoś wyglądało...
To co za aktor z tego Ozuna Gulera, ze nie pocaluje starszej aktorki a roznica wieku nie jest duza. Na miejscu rodzicow dziewczynki grajacej Nuran zabralabym ja jak najszybciej z tej produkcji. Ta mala naprawde ma ciezka role do grania jej dopiero moze sie wszystko pomylic. Ja bylam pod wrazeniem tej malej w 109 odcinku w scenach w szpitalu. Jak szarpala za drzwi i krzyczala mamo mamo.
Ozan nie jest aktorem, on jest modelem. Tak samo Keremcem jest piosenkarzem, a nie aktorem. Tam połowa obsady to nie aktorzy, tak jak kobieta grająca Hasret - ona ma coś wspólnego z dziennikarstwem.
Ja oglądam serial "Anne" <dostępny z napisami na youtube> - tam dopiero dziecko ma ciężką rolę. Biologiczna matka pakuje dziecko do worka i wyrzuca na śmieci. Inna kobieta postanawia być jej matką. Porywa dziecko <a to dziecko chce być porwane>, ucieka z Bandyrmy i wyjeżdża do Stambułu. Obcą kobietę nazywa mamą, kocha jak rodzoną. Tam są tak masakryczne sceny, że dziecko zasługuje na Oskara.
Keremcem to wiedzialam ze jest piosenkarzem, czasami jego kawalki leca w serialu. No fakt przerazajace sa sceny z tego serialu Anne co opisujesz.
Betunia piszesz o dalszym krewnym Atahanow ktore moze sie pojawic. Ja bym postawila na przyrodnia siostre nieslubne dziecko ich ojca. Ktory zjawia sie nagle z prawdziwym testamentem z ktorego wynika ze to ona jest wlascicielka tego majatku i wyrrzua Mehmeta wraz ze swoja swita z rezydencji. Ta siostra okazuje sie byc byla zona Kenana.
Drugi zwiastun zapowiada sie ciekawie. Dochodze do wniosku ze w tym serialu ojcowue sa do d... Kenan zachowuje sie w tym zwiastunie jak by chcial skrzywdzic wlasna corke, ona powinna byc wazniejsza niz Muge dla niego. Ilias tez nie lepszy zawsze Bahar byla dla niego wazniejsza niz wlasne dziecko. Nawet po stracie wnuka nie zmienil swoich uczuc do Bahar. Ates niby tak kochal syna. Wielki pan adwokat a nie moze wsadzic do wiezienia czlowieka ktory odpowiada za jego smierc. Mehmet tez nie lepszy corka w wiezieniu w ciazy a on sobie wycieczki urzadzal z Cemre. Asym to samo zostawil Muge i wyjechal sobie do Paryza z kochanka.
Kurcze blade ja po % to by taki scenariusz napisala ze glowa mala.. Z jeednej strony ciezko sie odbic od tego serialu a z drugie strony przyciaga jak magnes. Mnie juz sie znudzil od momentu walki o Nuran, choroba B, E ciagle cos klepie jezorem , sultan knuje. Wprowadzaja nowe postace typu zona Kenan ale uj mnie to obchodzi. Poczatek serialu mial ine zalozenie .Popird to jak lato z radiem
Oni chcą zrobić samosąd Zejnep :o Ja pitole ale jaja :x Bahar ma chyba ostatni dzwonek . Kencio się wkurzył na córcie <z jednej strony dobbrze,, bo nieładnie szantażować > Atesza chcą zabić, coś płonie. Kurka może to nie ta ciężarówka z Muge :/ Dobrze ,że przynajmniej nasi skoczkowie zdobyli złoto.ehhh
Tylko, że w tym zwiastunie padają znamienne słowa "Bracie ona nie jest twoją córką".
Kenan jako jedyny w 100% dba o rodzinę u niego rodzina jest na 1 miejscu, potem cała reszta. A kogo Atesz ma wsadzić do więzienia za śmierć Doruka? Przecież Kenana tam nawet nie było, kiedy Doruk spadł ze chodów. I właśnie, spadł ze schodów, nikt go nie pchnął, nikt go palcem nie dotknął... WYPADEK!!! Jedynie Ejup i spółka powinni odpowiedzieć za porwanie. Chociaż tak na prawdę Doruk sam z nimi poszedł. Kenan powiedział Dorukowi, że zna jego tatę i wie gdzie on jest <nie skłamał> i młody sam wsiadł do samochodu, więc nawet porwania nie było...
Bahar była dla Iliasa taką samą córką jak Efsun. Jest takie przysłowie odnośnie matek "nie ta matką która urodziła, lecz ta, która wychowała" i to samo dotyczy ojców. Bo nie ten ojcem, który był dawcą plemników, ale ten, który o to dziecko dbał i je wychował. To Efsun całe życie odpychała od siebie Iliasa. <nie będę się w to zagłębiać, wystarczy ponownie obejrzeć pierwsze 2 sezony żeby to zrozumieć>.
Mehmet nie umie być ojcem. No bo jak? Nie miał na to czasu. Ilias przez ponad 20 lat uczył się tego, a i tak nie szło mu najlepiej. A na Mehmeta spada dziecko i to już dorosłe dziecko, potem okazuje się, że to nie to dziecko tylko inne... Ja mu się nie dziwię... On nie ma w sobie ojcostwa, nie oczekiwał na ciąże, nie przewijał niemowlaka, nie uczył czytać i pisać, nie czytał bajek na dobranoc, nie przytulał, nie opatrywał ran, nie odprowadzał do szkoły... Nie zostaje się ojce z dnia na dzień. Ten proces trwa latami...
Co do Asyma to się nie wypowiadam, bo jeszcze nie ujawnił swojej tajemnicy. Póki co pogodził się z Ardą. Podobało mi się to, że Efsun stała po stronie Asyma i jej argumentacja. Wgl w tym odcinku była świetna...
Ech nie rozumiem tego ciągłego najeżdżania na Iliasa za to, że kochał Bahar i stał po jej stronie. W gruncie rzeczy był dobrym człowiekiem, a Bahar w przeciwieństwie do Efsun zawsze była dobrą córką. a nikt nikomu w dna nie zagląda, żeby zdecydować jak bardzo może kochać. Nie chciałabym, gdybym miała np przybranego ojca, żeby kochał mnie mniej dla zasady, bo ma biologiczne dziecko. Zgadzam się z Tobą kgsd i odnośnie Iliasa i Mehmeta: Mehmet i tak jakoś tam na swój sposób się stara, ale jest w tym wszystkim nieporadny, z powodów, które wymieniłaś.
Co do Kenana to od początku mam mieszane uczucia: czasami nie wiem czy go lubię czy nie :) Eh całkiem fajny odcinek.