PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=670340}
8,4 6,3 tys. ocen
8,4 10 1 6336
7,5 2 krytyków
Wentworth. Więzienie dla kobiet
powrót do forum serialu Wentworth. Więzienie dla kobiet

Foxtel i FremantleMedia Australia ogłosiła produkcję 4-go sezonu serialu Wentworth, która odbędzie się w drugiej połowie 2015r. Premiera 4-go sezonu
( 12 0dc.) jest przewidywana w 2016r.

ocenił(a) serial na 9
Pat_Scorovitz

Powiem tak, pierwszy sezon oglądałam, jakby nie patrzeć, jakieś 3 lata temu, więc pewne szczegóły mogły mi już umknąć. Co nie zmienia faktu, że nie o "przeorientowanie" Bea chodziło w 4 sezonie, a o pewną fascynację drugą osobą. Moim zdaniem gdyby nie to, że Allie od początku wykazywała otwarcie spore zainteresowanie Bea, co nie miało miejsca wcześniej, to raczej nigdy nie doszłoby do "przeorientowania", jak to określajasz, Bea.

ocenił(a) serial na 8
monkkkey

Dla fascynacji drugą osobą się nie umiera. Z jednej strony mamy tylko fascynację- Bea nawet dzwoniąc i dopytując się o stan zdrowia Allie nie była w stanie powiedzieć, że pyta się o swoją dziewczynę/partnerkę życiową, tylko najpierw mówiła o przyjaciółce a potem siostrze. Z drugiej zaś usiłowali nas przekonać, że to wszechogarniające, dojmujące uczucie, dla którego "warto" umrzeć...
Notabene jak z czymś takim czyli z głębią niezmierzoną prawdziwej wielkiej miłości mogłaby konkurować Franky, która nie dość, że wystawili na zewnątrz to na dodatek przydzielili jej płytki jak kałuża towarzysko-seksualny układ z Bridget? Nic dziwnego że niewieście pięknoduchy niemal stadnie przerzuciły swe uwielbienie z FD na BS. Dla mnie to był jeden z głównych powodów i głównych celów przeorientowania BS. Usunąć konkurencję jaka od pierwszego sezonu była dla postaci BS postać FD i wystawić jej pomnik. A że w przekonaniu wielu zidiociałych samców hetero pomniki wystawia się tylko poprzez zgony to zgotowali nam obrzydliwą scenę poświęcenia i teraz czekają na oklaski. x] Daremnie, bo tylko nieliczni rozumieją tę decyzję. Dla większości jest ona kolejnym odrażającym aktem bezrefleksyjnego ukatrupienia tęczowej postaci.

ocenił(a) serial na 9
Pat_Scorovitz

No dobra, więc po kolei.

Nie znam realiów australijskich szpitali, ale u nas nie udzielą informacji osobie, która nie jest spokrewniona z chorym.

Ja nie odniosłam wrażenia, a przynajmniej to nie był jedyny powód, dla którego Bea chciała umrzeć. Wręcz (pisałam to gdzieś wcześniej) Bea nie chciała umrzeć. To raczej sytuacja tak sie obróciła, że chcąc "pokonać" Freak trzeba było poświęcić siebie (+ oczywiście cała sprawa ze zmęczeniem i znudzeniem, świadomość spędzenia reszty życia w więzieniu, utrata bliskich osób - ale to też już gdzieś wyżej pisałam - generalnie cała masa powodów, przez które nie chce się żyć).

Co do kwestii FD. Jak dla mnie nie udało by się wiarygodnie stworzyć przemiany Franky, która nagle zostaje pochłonięta przez wszechpotężną miłość. Wiele mogę zaakceptować, ale to akurat po prostu nie pasuje mi do tego typu osobowości. Franky dominuje i chce dominować. Jej związki są burzliwe, muszą być fajerwerki. Franky jest zdobywcą, jej domeną jest raczej pasja i namiętność, no i trochę zabawy. FD i BS to całkowicie różne postaci.

W sumie logiczne jest, że jak się usuwa jedną z bardzo wyrazistych postaci, to trzeba jakoś zapełnić lukę po niej. A scenarzyści zrobili to bardzo sprawnie, już całkowicie skupiając uwagę widzów na Bea. A to z kolei musiało skutkować przerzuceniem ich sympatii.

W sumie to przykre, że wielu fanów serialu uważa uśmiercenie Bea za pozbycie się tęczowej postaci. Ja się z tym definitywnie nie zgadzam, Bea nigdy nie była postacią stricte ze środowiska lgbt i nigdy go jakoś specjalnie nie reprezentowała. Równie dobrze twórcy mogli pokazać wzajemną stopniową fascynację Willa i Bea. Wiadomo, że to zawsze niesie za sobą ryzyko, bo relacja więzień-strażnik nigdy nie będzie "bezpieczna". Tym bardziej, że Will raczej nie jest typem romantyka. Plus jeszcze Bea go wykorzystała, żeby pozbyć się Braydena. Z resztą nie tylko wtedy. Moim zdaniem nigdy nie było jakiegoś szczególnego napięcia między nimi. Raczej Will współczuje Bea, rozumie ją, ale tylko w relacji przyjacielskiej.

ocenił(a) serial na 8
monkkkey

"Nie znam realiów australijskich szpitali, ale u nas nie udzielą informacji osobie, która nie jest spokrewniona z chorym."Powołujesz się na realia polskiego homofobicznego katolandu, w którym gej jest utożsamiany z pedofilem? :DDD
Australia to był jeden z pierwszych (po Holandii) krajów który zalegalizował związki partnerskie. Zatem zwrot mój partner czy partnerka życiowa to tam od przeszło dekady nikogo nie dziwi ani nie bulwersuje...Tam za rok, dwa będą legalizować małżeństwa homo x]
A jeśli mówimy o psychice Bea to wszelkie procesy, które w niej zachodziły są kreacją scenarzystów! Czy Bea chciała sie początkowo poświęcić czy nie-WYMYŚLILI TO SCENARZYŚCI, jak i końcowy efekt konfrontacji z Ferguson. Gdy przystępowali do pisania scenariusza sezonu 4 mieli z góry założone cele. Trzeba to tylko było wypełnić treścią-dialogami, odpowiednimi zwrotami akcji i scenografią. Litości! Ty to analizujesz tak jakby to była żywa osoba z jej wszystkimi odrębnymi samodzielnymi, spontanicznymi decyzjami. To samo dotyczmy Franky(i każdej postaci w tym show bo to show a nie życie)-wszystko co sobą reprezentuje, cała jej osobowość to nie kreacja żywej autonomicznej osoby lecz scenarzystów! BS i FD to odmienne osobowości, ale w pierwszych 3 sezonach były sobie niemal równorzędne, były na pierwszym planie. W 4 sezonie role FD sprowadzono niemal do roli statystki. Obawiano się odpłynięcia fanów LGBT więc "sklecono" związek Bea z Allie. To się nazywa queer baiting i mamy kolejna wariację tej metody tym razem zastosowaną w Wentworth.
"W sumie to przykre, że wielu fanów serialu uważa uśmiercenie Bea za pozbycie się tęczowej postaci." LITOŚCI! Kobieta, która zakochuje się w kobiecie, która sypia z kobietą czy się z tym ukrywa czy nie, czy chce czy nie należy do środowiska LGBTIQ, z prostego powodu NIE JEST HETERONORMATYWNA!Że ja muszę takie oczywistości tłumaczyć! Gdyby zrobili romans z Willem to przynajmniej część hejterów by odpadła, choć i tak myślę, że większość fanów nie akceptowałaby zabicia JEDYNEJ głównej protagonistki w tym show. Gdyż to jest zupełnie tak jakby Supermana lub Batmana zabito w połowie filmu o Supermanie lub Batmanie!To się w pale nie mieści, żeby jakikolwiek twórca filmu opartego na jednym głównym bohaterze zabijał tego bohatera na godzinę przed napisami końcowymi!

ocenił(a) serial na 9
Pat_Scorovitz

"Powołujesz się na realia polskiego homofobicznego katolandu" - po prostu powołuję się na polskie prawo, być może powinnam poszukać czegoś w prawie australijskim, ale to było pierwsze, co przyszło mi do głowy.

Owszem, masz rację, że to wszystko wymyślili scenarzyści. Ale chyba o to chodzi, żeby stworzyć jak najbardziej wiarygodną postać, prawda? We wszystkich aspektach. Tak to ma wyglądać, jakby właśnie to była żywa postać, z jej wszystkimi odrębnymi, spontanicznymi decyzjami. Bo jak naczej można uwiarygodnić postać?

A co do z góry założonych celów scenarzystów odnośnie 4 sezonu. Nie do końca to prawda. Jenko w wywiadzie mówi, że to niekoniecznie miało tak wyglądać. Kate w wywiadzie mówi: "And I think the character was initially written a lot different, I think they had a very different idea of who Allie would be. I certainly feel I was the odd person with the girls that were there on the day I auditioned, I certainly felt like I was the odd choice. But there you go, you can sometimes not be what is written on the page, but if something clicks with the chemistry right then that's all that matters".

"W sumie to przykre, że wielu fanów serialu uważa uśmiercenie Bea za pozbycie się tęczowej postaci." Okej: to przykre, że wielu fanów serialu uważa uśmiercenie Bea TYLKO za pozbycie się tęczowej postaci. Chodziło mi po prostu o to, że to nie jest tylko pozbycie się bohaterki lgbt, ale pozbycie się całej siły napędowej tego serialu.

ocenił(a) serial na 8
monkkkey

" po prostu powołuję się na polskie prawo, być może powinnam poszukać czegoś w prawie australijskim, ale to było pierwsze, co przyszło mi do głowy. " I na tym polegał twój błąd. Od wielu lat bowiem partner życiowy osoby homoseksualnej jest tam traktowany jak osoba bliska, spokrewniona, jak rodzina. To daje właśnie zalegalizowanie związków partnerskich."Owszem, masz rację, że to wszystko wymyślili scenarzyści."No właśnie i ja dostrzegam całą perfidię tej zagrywki z Bea i Ballie. Za bardzo narzuca mi się analogia z Clexą. A to co zrobiono z Clexą było dla mnie bardzo bolesne.
Do wszelkich wypowiedzi Kate podchodzę z ogromną rezerwą, to aktorka i jako taka jest uzależniona od twórców filmów i seriali. Nie może otwarcie kontestować ich rozwiązań, gdyż później miałaby problem z zatrudnieniem.
"Chodziło mi po prostu o to, że to nie jest tylko pozbycie się bohaterki lgbt, ale pozbycie się całej siły napędowej tego serialu." Ależ ja dostrzegam i jedno i drugie i przecież głośno o tym mówię.

ocenił(a) serial na 9
Pat_Scorovitz

Okej, w takim razie powinnam najpierw sprawdzić, jak to jest z tym udzielaniem informacji o chorym.

The 100 nie oglądałam, dlatego nie wypowiadam się na temat jakichkolwiek analogii między tymi dwoma serialami.

Tu nie o kontestowanie decyzji twórców serialu przez Jenko chodziło, tylko o to, że pewne kwestie były otwarte. Stąd też wierzę, że nakręcili (czy mieli nakręcić) alternatywne zakończenia.

W poprzednim twoim poście po prostu zostałam potraktowana z góry, jak ktoś, kto nie odróżnia homo od hetero, dlatego chciałam wyjaśnić, że doskonale wiem, o co chodzi. A moje zdanie: "W sumie to przykre, że wielu fanów serialu uważa uśmiercenie Bea za pozbycie się tęczowej postaci" było w pewnym sensie zgodzeniem się z twoją wypowiedzią, że tylko nieliczni dostrzegają faktyczny sens jej śmierci.

ocenił(a) serial na 8
monkkkey

1) :)
2) I słusznie że nie oglądasz, bo to straszny sci-fi gniot, oglądałam to tylko ze względu na Lexę xDDD Ale podobieństwa są zbyt duże choć to dwa zupełnie różne światy. WT100 nieco dłużej "bawiono się" Clexą. Rozciągnięto ten wątek na 2 sezony. Też było wzajemne niebotyczne przyciąganie, też była moment ochłodzenia relacji i wreszcie moment intymnego zbliżenia po którym Lexę ze skutkiem śmiertelnym trafił zabłąkany pocisk. Dokładnie 2 minuty po intymnym zbliżeniu. To był koszmar, jakby mi ktos wyrwał serce, wrzucił do muszli klozetowej i spuścił wodę. Sorki za dosadność ale dokładne tak się wtedy czułam. Chodzą pogłoski po netach, że Allie miała pierwotnie nie przeżyć, lecz po burzy z Lexą postanowili jednak ją ocalić. To oczywiście tylko pogłoski ale w przypadku Wentworth(Allie) i T100(Lexa) to jest takie "kopiuj-wklej", że wcale się nie dziwię iż tego typu przypuszczenia w sieci krążą nawet jeżeli nie ma w nich grama prawdy.
3)Mój angielski jest na żenującym poziomie, rozumiem piąte przez dziesiąte, a tłumacz google pozwala zrozumieć tylko ogólny sens. Twórcy Wentworth mają szczęście, gdybym płynnie władała tym językiem to z moim temperamentem piranii po prostu bym ich codziennie pożerała na twitterkach i fejsbuniach niczym zombiak z TWD który właśnie dopadł swą ofiarę. xDDD W każdym razie nie łudźmy się, że którykolwiek aktor czy aktorka występująca w Wentworth powie cokolwiek co mogłoby choć w najdelikatniejszym stopniu skrytykować twórców za takie a nie inne decyzje, które podjęli przy tworzeniu całej historii.
4) Zatem wybacz, czasem popadam w protekcjonalne tony. Mam za sobą dużo bojów słownych po śmierci Lexy, z osobami które kwestionowały zasadność żalu fanów LGBT.Pochopnie potraktowałam Cię jako jedną z nich.

ocenił(a) serial na 9
Pat_Scorovitz

Zauważyłam, że po dosyć burzliwej naszej dyskusji dotarłyśmy do punktu, w którym skończyły nam się tematy do dyskutowania, co jest dosyć satysfakcjonujące, zwłaszcza, że nie wydłubujemy sobie przy okazji oczu :D

A co do 4 - nie jestem ani fanem lgbt, ani przeciwnikiem. Neutralna jak Szwajcaria - nie oceniam w kategoriach homo/hetero, tylko raczej zawsze staram się spojrzeć na daną kwestię indywidualnie ;)

Pat_Scorovitz

Ten motyw ze zmianą orientacji jest prawdziwy. Obejrzyj sobie filmy dokumentalne o kobietach w więzieniu. Wiele z nich nigdy nie myślała wcześniej o związku homoseksualnym. Zmienia się to właśnie po miesiącach, latach siedzenia w pudle. To bardzo popularne i myślę, że dlatego wstawili taki wątek. Dla mnie ona nie musiała myśleć i przechodzić psychicznego załamania z powodu kryzysu tożsamości seksualnej. Zakochała się i tyle, co tu więcej dywagować. Kwestia odbioru takich spraw jest bardzo indywidualna. Jedna będzie przeżywać inna będzie po prostu czerpać garściami szczęście z ewentualnego takiego związku. A mi się podobało jak Franky wspomniała, że czuła, że Bea woli kobiety.

ocenił(a) serial na 9
F_A_N_T_A_Z_J_A

Ale właśnie chodziło mi o to, że ona nie przeszła "kryzysu tożsamości seksualnej", bo w zasadzie to mało przez całe życie mało ją ciągnęło do jakiejkolwiek seksualności :D I zgadzam się z tym zakochaniem, z resztą to też gdzieś wcześniej pisałam, że jak poczujesz, że to właśnie jest to, to albo 1) jeżeli obchodzi cię to, co myślą inni, to starasz się zaprzeczyć temu, co czujesz, albo 2) jeżeli nie obchodzi cię zdanie innych, albo po prostu nie masz nic do stracenia, to temu uczuciu się poddajesz :)

monkkkey

Ja się z Tobą zgadzam, nie zgadzam się z Pat_Scorovitz, że mogli wcześniej dać jakieś sygnały ku temu. W pierdlu dodatkowo moim zdaniem nie ma takiej presji społecznej i łatwiej się poddać uczuciu bardziej nieakceptowanemu w społeczeństwie na wolności. Dziwi mnie to, że jedynie bardziej męskiej nie dali jako "kobiecego ogiera" w Wentworth niż Franky.;P Mamy tylko dość obleśną Juice i jej pakę. Dla mnie to by było jeszcze bardziej realistyczny serial jakby zbliżyli go jeszcze bardziej do realiów w kobiecym pudle.

ocenił(a) serial na 9
F_A_N_T_A_Z_J_A

Wiem, wiem, widziałam do czyjej odpowiedzi jest post ;) Właśnie o to mi chodziło, że w więzieniu te normy obyczajowości się zatracają, dlatego łatwiej jest, tak jak piszesz, zrobić coś nieakceptowanego na wolności, bo po prostu you don't care.

I faktycznie, pierwszy sezon/ pierwsze sezony wydawało się, że wprowadzą taką postać "kobiecego ogiera" [podoba mi się to określenie :D] - ale potem jakoś "ułagodzili" Franky. Pamiętam pierwszą scenę, w której ona się w ogóle pojawia - w celi z Kim. Pomyślałam sobie wtedy "watch out Red, bo z nią będą problemy". No i w sumie były, ale spodziewałam się czegoś bardziej "gejowskiej nachalności :D". A w sumie stworzyli postać, ktora zdobyła sympatię widzów, która wnosiła trochę smiechu i radości do tych szarych murów ;)

monkkkey

Nie w temacie się zapytam, ale nie daje mi to spokoju - coś wiadomo o tych alternatywnych zakończeniach, które rzekomo przygotowali? Chętnie bym sobie obejrzała.

ocenił(a) serial na 8
Cairns

Sądzisz, że wypuszczą alternatywne zakończenia przed 5 sezonem? :DDD
Kobieto, przez rok będą nas wodzić za nos. Wypuszczać wzajemnie wykluczające się newsy. "Bea nie żyje", "Bea mogła przeżyć" I tak będą się bujać z tym tematem do maja/czerwca 2017. :]

ocenił(a) serial na 8
monkkkey

"Właśnie o to mi chodziło, że w więzieniu te normy obyczajowości się zatracają, dlatego łatwiej jest, tak jak piszesz, zrobić coś nieakceptowanego na wolności, bo po prostu you don't care." Patrzysz na to z polskiej perspektywy, a ja radziłabym aby spojrzeć na to z perspektywy kraju, w którym nakręcony został ten film.Tam homo i bi wchodzą w skład normy obyczajowej i to od dłuższego czasu. Gdyby to był polski serial to wszystkie więźniarki byłyby hetero. Może pojawiłaby się jedna homo jako postać skrajnie zaburzona, powielająca stereotypy, może jako szwarccharakter, który w jednym odcinku by się pojawił tylko po to, by w kolejnym zginąć...

ocenił(a) serial na 8
F_A_N_T_A_Z_J_A

"Dziwi mnie to, że jedynie bardziej męskiej nie dali jako "kobiecego ogiera" w Wentworth niż Franky.;P" Właśnie dlatego, że twórcami tego filmu są faceci, a ich nie kręcą butche, tomboye tylko gorące panny.Dwie zabawiające się cizie to fantazja niemal każdego samca hetero. Dlatego jeśli już pokazują butcha to na 3 planie i jest on tak obleśny jak Gambaro. Popatrz na inne filmy, seriale. Lesbijki i to ultrakobiece seksbomby. Wyjątkiem jest OITNB, ale i tam na pierwszym planie masz 2 kocice, dopiero na drugim jest butch...A atrakcyjna butchowata lesbijka w 12 epizodzie tego sezonu została zabita...niechcący przez strażnika więziennego...

ocenił(a) serial na 8
F_A_N_T_A_Z_J_A

Ten motyw ze zmianą orientacji BS został wprowadzony tylko po to by utrzymać fandom w całości. Fandom, z którego duża część to tęczowa społeczność, a która w dużej mierze na pewno by odpadła po tym jak z Franki zrobili postać epizodyczną. A o tym, że było to działanie doraźne(na jeden sezon) świadczy fakt, że w poprzednich sezonach nie wprowadzono żadnych wątków, nawet marginalnych, które mogłyby sygnalizować, zapowiadać taka metamorfozę BS. I w tym kontekście zupełnie nieistotne jest że takie przemiany dokonują się w realnym świecie. Gdyż ważne jest tylko to w jaki sposób została ta przemiana ukazana. Dla mnie ukazane to zostało zbyt pospiesznie,bo było przygotowane wyłącznie na jeden sezon i wyszło co wyszło, czyli kolejna les-drama-story. Mamy kolejną kobietę która tuż po pierwszej upojnej nocy z druga kobietą w takich czy innych okolicznościach ginie. Tylko nie wiem po co był im do tego potrzebny śrubokręt? Mogli iść na całość i zabić ją pierwszym w jej życiu przeżytym orgazmem. To byłoby dopiero oryginalne i jakie romantyczne a przy okazji komiczne. "UBAW POD PACHY"-jak zwykła mawiać pewna nasza gwiazda filmowa w pewnym niezbyt zabawnym serialiku ponoć komediowym sprzed lat.

ocenił(a) serial na 10
Pat_Scorovitz

Zauwazcie, że Bea nigdy nie była zbyt otwarta na temat seksualności. Dla niej była to sprawa prywatna, nie mówiła za dużo o swoich uczuciach ani ich nie okazywała (chyba że Debbie, ale tutaj to była troska i matczyna miłość). Myślę, że Bea od początku była biseksualna, ale wcześniej nie miała okazji niczego "spróbować". Bea również boi się miłości, prawdopodobnie ze względu na Harrego uważa że miłość to zagrożenie. Ona nawet nie przeszła metamorfozy, po prostu odkryła coś o czym nigdy nie miała pojęcia.

ocenił(a) serial na 8
Mag26

Napiszę tak, jeśli BS i AN przeżyją i jeśli ich romantyczny wątek będzie kontynuowany w kolejnym sezonie to mogę te Twoje argumenty w ostateczności przyjąć. Natomiast jeżeli którakolwiek z nich nie przeżyje to dla mnie cały ich watek tak jak pisałam był kreowany na siłę, i tylko dlatego, że obawiali się odejścia wielu fanów od tej produkcji, po tym jak z Wentworth wycofano "naczelna lesbijkę tego show"FD, która na przestrzeni 3 sezonów zdobyła największą popularność.

ocenił(a) serial na 10
Pat_Scorovitz

A propos Franky..w Cell Block H Franky postrzelono za posiadanie broni,tzn. wycianiecie jej w stronę policjanta. Może tu też będzie coś podobnego.

ocenił(a) serial na 8
psztrong

"Cell Block H" to tasiemiec, w którym Meg Jackson żyła do końca tej liczącej przeszło 600 odcinków produkcji.W Wentworth zginęła w pierwszym epizodzie.Z kolei Franky ubili bardzo wcześnie. Wentworth to swobodne nawiązanie do tej produkcji sprzed kilku dekad.Bea Smith w "Cell Block H" zginęła w pożarze(czego nawet nie pokazano a jedynie o tym wspomniano) i tylko dlatego, że aktorka była skonfliktowana z twórcami i zmęczona tą rolą.

psztrong

Wkręciłam się w ten serial, zwłaszcza w postać Bea. Chyba mam słabość do postaci, które przechodzą metamorfozę z ofiary w hero, tylko dlaczego w tym przypadku jest to tragic hero :( Przebolałabym śmierć każdego aktora, Franky może być postrzelona, Allie mogłaby nie przeżyć, Doreen, Kaz, Freak - 3 ostatnie mogą ginąć, ale nie Bea...

ocenił(a) serial na 8
psztrong

Naturalnie, oni mogą zabić zarówno BS jak i FD i liczyć na to, że popularność Boomer uratuje ich serial. Prawda jest jednak taka, że najpopularniejszymi postaciami w tym serialu jest Franky, Bea i Boomer. Ukatrupienie którejkolwiek z nich to gigantyczne ryzyko lawinowego spadku oglądalności, co niewątpliwie przyczyniłoby się do zakończenia serii.

Mag26

Zasada jest prosta...To co jest za kratkami zostaje za kratkami..We wiezieniu zmienia sie psychika...dziala wyobraznia zmienia sie psychika...potrzeby sa duze i ludzie daja temu upust..jest to homoseksualizm zastepczy...masturbacja im nie wysrtarcza wiec czuja ze musza miec seks z innym czlowiekiem a plec sie tu nie liczy...mysle ze Bea nie byla bi... zmusila ja do tego sytuacja... dziwne ze wiekszosc wiezniarek to patologiczne lesbijki...

Amanda_Young

wezmy np inny serial o wiezniarkac OITNB tam to juz 99% oasadzonych to lesbijki...

ocenił(a) serial na 8
Amanda_Young

A ty w ogóle oglądałaś ten serial? Lesbijkami w nim są Alex Vause, Nicky Nichols, Carrie "Duża Boo" Black, Suzanne "Szalonooka" Warren, Poussey Washington, Stella Carlin. Są jeszcze 2 góra 3 biseksualistki. Reszta tej ogromnej kobiecej obsady to kobiety hetero. Tak więc te 99% to wyssałaś sobie z palca tak jak wyssałaś sobie z palca wiedzę na temat safizmu.

ocenił(a) serial na 8
Amanda_Young

Zasada jest prosta-jeśli nie mamy o czymś pojęcia(a Ty nie masz pojęcia ani o lesbijkach, ani o więziennej rzeczywistości) to się na ten temat nie wypowiadamy. Jeżeli łamiemy tę zasadę to zazwyczaj kończy się to opowiadaniem horrendalnych bzdur z czego absolutnie nie zdajemy sobie sprawy. x] Najbardziej rozbawiły mnie "patologiczne lesbijki". Wyobraziłam sobie bezzębne, niedomyte, śmierdzące socjopatki latające za klawiszkami z jęzorem na wierzchu i z paluchami w gotowości do gwałtu... ROZKOSZNA WIZJA xDDD

Pat_Scorovitz

Oj Pat_Scorovitz - siedzimy tu długo na forum, ale nikt tak mocno tu nigdy nie ukazywał swojej wizji jak Ty. każdy może mieć swoje zdanie, więc uszanuj, że się też wypowie i nie wpieraj od trzech stron swojego. ;) bo nie podoba mi się, że wpajasz komuś, że nie ma racji.

zawsze tu było grzecznie. a teraz się robi jakoś krzycząco.
przepraszam, ale ciężko mi czytać jak odpisujesz innym.

nie chcę kłótni. sorki, jeśli mnie źle zrozumiesz.
po prostu widzę, że nikt nie może mieć swojego zdania.

wgl śmiesznie, bo nigdy nie pomyslalam, zeby Bea cos miała do Willa :D zawsze go wołała,ale myslalam, ze to takie przyjacielskie i ze on jąrozumial, stad jej pomagal.

ocenił(a) serial na 9
zawa94

Chwilkę mnie nie było, a widzę, że przeszła tędy burza :D

Dokładnie tak, forum jest po to, żeby każdy mógł wyrazić swoją opinię, a nie usilnie przekonywać drugą osobę do tego, że nie ma racji. Szanujmy się nawzajem, będzie milej i przyjemniej ;)

Tak, jak napisałam wyżej, moim zdaniem relacja Will-Bea zawsze była tylko przyjacielska i nic więcej. Nie bylo jakiegoś napięcia między nimi, po prostu przysługa za przysługę,bo oboje rozumieli się wzajemnie.

ocenił(a) serial na 8
zawa94

Oczywiście, że każdy może mieć swoje zdanie, ma do tego prawo a ja mam prawo się z nim nie zgadzać, zwłaszcza gdy ktoś opowiada głupoty. Co innego, gdy ktoś w relacjach między Willem i Bea nie znalazł żadnych podtekstów-bo to akurat kwestia indywidualnych interpretacji ich zachowań, a co innego gdy ktoś wygłasza tezy sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem do tego obraźliwe dla całej mojej społeczności jak uczyniła to Amanda. I tylko w jej wypadku zareagowałam ostrzej. Zatem Twoja próba dyscyplinowania mnie jak uczniaka w podstawówce jest dosyć zabawna.
PS Nie musisz czytać moich wypowiedzi jeśli tak Cię rażą. :]

ocenił(a) serial na 10
jag55

Widzę, że niektórzy nie mogą przełknąć miłości Bea do Allie tłumacząc, że jest to mało wiarygodne bo Bea nie wykazywała wcześniej zainteresowania płcią piękną. Kobiety to skomplikowane istoty, ich seksualność jest inna niż mężczyzn, kierują się przede wszystkim emocjami. Myślę, że słowa Bridget "If you've fallen for someone, f$ck the labels" są tu najlepszym wytłumaczeniem. Czasem po prostu spotykamy kogoś, dla kogo tracimy głowę i serce. Panowie, nie próbujcie tego zrozumieć, nikt jeszcze nie zgłębił kobiecej psychiki.

ocenił(a) serial na 9
miss_russ

Dokładnie ;) To trafia jak grom z jasnego nieba i koniec, nie ma przed tym obrony :D

ocenił(a) serial na 10
miss_russ

Bea wykazywała zainteresowanie jakąkolwiek płcią? Nie, wiemy jedynie o Harrym, którego może kochała jedynie przez chwilę gdy była bardzo młoda i zarazem pewnie naiwna. Podczas 4 sezonów nie wykazywała zainteresowania żadną więźniarką ani też strażnikiem. Jak już pisałam, dla Bea temat jakichkolwiek uczuć jest wręcz tabu, boi się miłości bo ma z nią przykre doświadczenia. Zauważcie, że przy pierwszych zbliżeniach Allie i Bea, była nie za bardzo do tego przekonana, mimo iż według mnie już wtedy zakochała się w Allie. Dopiero słowa o których wspomniałeś/wspomniałaś dały jej więszką pewność, że może jej uczucie co do Allie nie jest czymś złym i nie musi tego wypierać.

ocenił(a) serial na 9
Mag26

Właśnie, też gdzieś to pisałam wyżej, miałam to sprawdzić, ale nie miałam czasu - chodzi mi o scenę, kiedy Allie daje Booms rady dotyczące seksu. Bea wydaje się wręcz zażenowana tym, co mówi Allie. Potem kiedy rozmawiają na osobności Allie pyta o to Bea, a ta jej odpowiada, że seks to nie jej bajka, czy nawet nie zna się na tym. Allie sugeruje, że może po prostu Bea robiła to z niewłaściwą osobą, a ta w jakimś stopniu się z tym zgadza.
Nie pamiętam, czy to faktycznie było powiedziane w serialu, ale gdzieś czytałam, że Bea wyszła za Harrego w wieku 18 lat, będąc już w ciąży. Więc to po prostu dla mnie było małżeństwo z rozsądku, a nie z miłości. Może Bea wcale tego nie chciała, ale uważała, że tak będzie lepiej dla jej dziecka, które będzie miało oboje rodziców, stabilizację i też pewnie bezpieczeństwo finansowe. Tak więc nigdzie nie jest powiedziane, że Bea kochała Harrego (a przynajmniej ja sobie nie przypominam). Może po prostu uważała, że tak ma być, że to jest właściwe.

ocenił(a) serial na 10
monkkkey

Ona wzięła ślub z Harrym w wieku 18 lat i zaraz po tym zaszła w ciążę. Była młoda, może to było jedynie zauroczenie i zafascynowanie pierwszymi zbliżeniami, itp. Tak samo jak w 5 odcinku pierwszego sezonu, rozmawiała z Lizz i mówiła, że sex nigdy nie był dla niej porywający. Tak czy inaczej, bardzo prawdopodobne było to, że Bea zakochała się w Allie...

ocenił(a) serial na 9
Mag26

http://imageshack.com/a/img921/1981/FDRzlw.jpg Ja czytałam coś takiego, ale czepiamy się szczegółów ;)

ocenił(a) serial na 10
monkkkey

Hmmm, nie wiem, mi się wydaje, że właśnie w 5 odcinku pierwszego sezonu mówiła, że wyszła za Harrego i zaszła w ciążę, ale mniejsza z tym.
Teraz tylko czekać czy Bea przeżyje i czy nadal będę mogła się zachwycać jej miłością do Allie! :)

ocenił(a) serial na 9
Mag26

Jest okazja do ponownego obejrzenia wszystkich sezonów od początku :D

ocenił(a) serial na 10
monkkkey

A myślisz, że co robię? Jestem już w połowie 2 sezonu :')

ocenił(a) serial na 9
Mag26

Haha, super :D Ja na prośbę ladypartsvlog tłumaczę wywiad z Jenko, więc narazie mam co robić, ale wyczuwam, że jak skończę, to zacznę oglądać Wentworth od początku, bo od jakiegoś czasu już się do tego przymierzałam ;)

monkkkey

Wstawisz gdzieś filmik z pełnym tłumaczeniem :D ?

ocenił(a) serial na 9
F_A_N_T_A_Z_J_A

Narazie jestem na 5 z 19 stron, więc jeszcze mi trochę z tym zejdzie. Tłumaczę z transkrypcji, ciągły tekst, nie mam tego rozpisanego na konkretne klatki filmu. Być może wstawię gdzieś tłumaczenie tak po prostu, a nie wgrane napisy do filmiku ;)

monkkkey

Spoko. Super, że to robisz :) Daj znać jak skończysz :) Powodzenia.

ocenił(a) serial na 10
monkkkey

Podziw dla Ciebie, ja myślałam że pozabijam każdego tłumacząc odcinki :')

ocenił(a) serial na 9
Mag26

Nie do końca wiem, o co ci chodzi, czemu chciałaś pozabijać każdego? :D Po prostu była prośba od ladypartsvlog na insta o tłumaczenie, więc stwierdziłam, że to doskonała okazja do poćwiczenia sobie języka przed czekającym mnie niebawem certfikacyjnym. A że przy okazji mam radochę z czytania wszystkiego, co związane z Wentworth, to już osobna kwestia ;)

ocenił(a) serial na 10
monkkkey

Nie miałam po prostu nerwów do słuchania wszystkiego po 40 razy i próby zrozumienia o co im tam chodzi :')
Choć, miło było tak bardziej "wdrążyć" się w Wentworth i zauważyć coś, czego normalnie nie zauważałam :)

ocenił(a) serial na 9
Mag26

Haha, oglądałam ten wywiad i rozumiałam mniej więcej 80%, więc pewnie bym się nie zdecydowała na tłumaczenie tego, gdyby nie transkrypcja, którą zrobił ktoś też na prośbę ladypartsvlog. Także mam przed sobą tekst, co do którego też muszę się upewniać, czy faktycznie to zostało powiedziane, ale lepsze to niż tłumaczenie ze słuchu ;)

ocenił(a) serial na 10
monkkkey

Tak czy inaczej podziw no i oczywiście czekamy! :D

ocenił(a) serial na 9
Mag26

Mogłam tego nie ogłaszać, teraz większa presja na mnie ciąży :D

A tak przy okazji, czy ktoś wie, kto to Jet Blackstone albo ktoś w tym rodzaju? Bo siedzę nad peenym fragmentem i za cholerę nie wiem, o kim mowa :D