PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=670340}
8,4 6,3 tys. ocen
8,4 10 1 6336
7,5 2 krytyków
Wentworth. Więzienie dla kobiet
powrót do forum serialu Wentworth. Więzienie dla kobiet

Foxtel i FremantleMedia Australia ogłosiła produkcję 4-go sezonu serialu Wentworth, która odbędzie się w drugiej połowie 2015r. Premiera 4-go sezonu
( 12 0dc.) jest przewidywana w 2016r.

monkkkey

Jenko się nie kryje co lubi :) Ona grała w takim serialu komediowym i też dziewczynę less. Biedna Kate już ją tam zaszufladkowali no chyba, że ciągle gra siebie :P Ogółem pozytywna postać. Nie da się jej nie lubić :)

ocenił(a) serial na 10
F_A_N_T_A_Z_J_A

Kate w życiu prywatnym również jest w związku z kobietą. Uwielbiam ją i ten skrót: https://youtu.be/5HLTDiRZw3E

areiwaz

Wcześniej o tym nie wiedziałam, że ma dziewczynę. Widziałam ten skrót :D Dobre było jak rapowała chwilkę w dłuższym materiale. Niezła jest i o taką bym się mogła bić w pierdlu :P Pozostaje mi tylko śledzić ją na insta.

ocenił(a) serial na 10
neelien

nie wygląda to ciekawie ;/

ocenił(a) serial na 10
neelien

W takie rzeczy nie ma co wierzyć. Jest to zwykła reklama dla serwisu, który otrzymuje z takiej paplaniny duże pieniądze. Im więcej osób wejdzie na stronę, tym większa kasa. Wypisują więc podobne bzdury, o których za rok nikt nie będzie pamiętał. Skoro nikt nie będzie pamiętał, nie będzie też konieczności pisania sprostowań i płacenia za gołosłowne stwierdzenia. To ich czas.

areiwaz

Pisać mogą co chcą i chyba nikt nie będzie oczekiwał pisania sprostowań ;-) Na oficjalne potwierdzenie musimy niestety jeszcze trochę poczekać.

ocenił(a) serial na 9
Cairns

Inna teoria oniryczna mówi, że to mógł być sen Allie :D

ocenił(a) serial na 10
monkkkey

Tak, to moja ulubiona teoria. Wstawiłam to w innym dziale:

"A może twórcy postanowili zabawić się w Davida Lyncha, oniryzm ostatnio w modzie: http://imageshack.com/a/img921/681/K7fq1w.jpg ".

ocenił(a) serial na 10
areiwaz

Coraz więcej negatywnych podpowiedzi, wymowny wpis na twitterze z konta Socratis Otto

WNWRH

Możesz rozwinąć, bo tego nie śledzę?

Cairns

Moim zdaniem to nic nie znaczy ;-)
https://www.instagram.com/im_socratisotto/

neelien

Nie podoba mi się to wcale. Jednak nie lubię Maxine i mogą ją ubić zamiast Bea :/ Nawet jeszcze mogą wziąć kilka innych postaci, jeśli o mnie chodzi.

Cairns

Ja ją jednak lubię, ale kilka innych mogą się pozbyć w zamian za życie Bea. Pierwsza w kolejce Doreen ;-)

neelien

Doreen mogą brać i za darmo:) Jestem skłonna nieco dopłacić.

Cairns

To robimy zrzutę ;-)

neelien

Widzę, że Doreen ma rzesze fanów :D

Cairns

Oddanych i skłonnych ją poświęcić ;-) by tylko Bea była cała i zdrowa.

ocenił(a) serial na 10
neelien

Takie prowokacje będą się pojawiały coraz częściej. I tutaj naszła mnie pewna myśl. Zakładając, że Bea przeżyje, jak twórcy zamierzają to ukrywać przez rok? Bo chyba taki będzie ich zamiar... Znając fanów z Australii, którzy mieszkają w Melbourne, będą oni koczować dzień i noc w miejscu, gdzie powstaje serial. Danielle Cormack nie może przecież chodzić do "pracy" tunelami. Ciekawe.

areiwaz

To że czekali z potwierdzeniem 5 sezonu do teraz nie znaczy, że już dawno nie był zaplanowany. Sceny z DC zostały już wcześniej nagrane, więc może spokojnie odpoczywać na wakacjach. Tak sobie tylko głośno myślę ;-)

ocenił(a) serial na 9
areiwaz

@sfatygowana Dlatego coraz częściej myślę, że to się faktycznie skończyło tak, jak się wydaje, że się skończyło :/ Chociaż. Kto ich tam wie.

Tak już na siłę trochę sobie myślę o końcowej scenie. Dwie rzeczy rzuciły mi się jeszcze w oczy (uszy?):

1) Bea umierając mówi "It's gonna be ok". Dokładnie te same słowa wypowiada przez telefon do Allie w śpiączce.

2) Słyszymy ciągły dźwięk monitora funkcji życiowych. Wiemy, że to dotyczy Allie. Jednak scena, kiedy kamera oddala się od leżącej w kałuży krwi Bea, sugeruje, że ten dźwięk właśnie dotyczy Bea - która właśnie umarła. A jednak na końcu następuje "głuchy odgłos" elektrowstrząsu i dźwięk wraca do normy - serce zaczęło znowu pracować. Dlaczego nie możemy wierzyć, że to tak samo tyczy się Bea? :)

ocenił(a) serial na 10
monkkkey

Czytając ostatni akapit, przeszły mnie dreszcze... proszę o jeszcze. Jest też taki fragment, w którym kamera się oddala i widzimy Bea leżącą w kałuży krwi. Trzyma się wtedy za to coś dziwnego w jej brzuchu. Wiem, to jest strasznie naciągane, ale ta wypchana bluza wciąż nie daje mi spokoju: http://imageshack.com/a/img922/3495/p7Aaju.jpg

ocenił(a) serial na 9
areiwaz

Żeby potem na mnie nie było, że rozniecam płomyk nadziei. To po prostu moje luźne przemyślenia ;) Gdzieś na twitterze widziałam jeszcze takiego gifa z momentem dźgania Bea przez Freak. I ten śrubokręt ląduje jakoś tak niekoniecznie celnie. Poszukam, może gdzieś to znajdę.

WNWRH

Bea jest martwa i nie ma sie co tutaj ludzic, ze to jakis sen albo ze miala cos pod bluza!
Mysle, ze to juz koniec historii Bea Smith. Sama Danielle w wywiadzie powiedziala, ze jej bohaterka nie ma juz nic do stracenia, bo wszystkich ktorych kochala umarli, a wizja spedzenia reszty zycia za kratkami bez mozliwosci zwolnienia, spowodowala ze bylo jej juz wszystko jedno. To bardzo smutne i tragiczne ale dla tej postaci nie bylo zadnego happy ednu...RIP Bea

ocenił(a) serial na 9
Amanda_Young

Celia Ireland dodała ostatnio post na fb. i to znowu zostawia pole do róznych interpretacji. Ja się skłaniam do pożegnania się z DC, bo Celia pisze o niej jakby w czasie przeszłym. Ale potem jest "keep posting, keep watching" i "let's see what happen next" ;)

https://www.dropbox.com/s/ovjr1kse42ruggb/IMG_20160728_085218.png?dl=0
https://www.dropbox.com/s/lg8xawp4ozsk2aj/IMG_20160728_085314.png?dl=0

ocenił(a) serial na 9
Amanda_Young

Aa, no i czekam z niecierpliwością na to: https://www.dropbox.com/s/1d7cziwimzz3wtt/interview.JPG?dl=0

ocenił(a) serial na 9
monkkkey

ja też, właśnie miałam to wstawić. Jenko jest super :)

ocenił(a) serial na 9
monkkkey

https://www.youtube.com/watch?v=yY7JBmClOmI

czekałam na to cały dzień :)

ocenił(a) serial na 9
jag55

Foxtel zasiał właśnie ziarnko wątpliwości :D https://www.dropbox.com/s/izcfxnftxz3oif2/IMG_20160728_163622.png?dl=0 To nie mój post, jkbc ;)

monkkkey

Z tymi ziarnkami. Daliby normalnie jakieś oficjalne potwierdzenie w jedną albo w drugą stronę.

ocenił(a) serial na 10
Cairns

Nie mogą nam prosto powiedzieć,ze będzie,ale dają nadzieję. Ja Rip queen Bei, zrozumiałam że Rip królowa..Ze już nią nie będzie, alee przeżyje.

ocenił(a) serial na 8
Cairns

Nawet jeśli Ci dadzą takie potwierdzenie to ono niczego nie gwarantuje. Odsyłam do serialu z zeszłego roku pod tytułem "Jon Snow is dead". :DDD
Ja uważam, że twórcy WW właśnie dlatego w tym sezonie zdecydowali się po raz pierwszy na taki okrutny cliffhanger, by fora internetowe pękały w szwach od analiz, domysłów, teorii, spekulacji. By fandom grzmiał i histeryzował, by był przez cały rok aktywny, miast zapadać w wielomiesięczny sen. ;)
Tak skonstruowany finał daje tak naprawdę wiele możliwości.
-Bea ginie, Allie żyje;
-Bea ginie i Allie ginie;
-Bea przeżyje, Allie umrze;
-i wreszcie ten, który zadowoliłby chyba największą część fandomu Bea i Allie żyją. Są w tym samym szpitalu i wspólnie dochodzą do siebie, wracają do WW i Alle zabija Joan gwarantując sobie tym samym dożywocie. To byłoby piękne. :] Gdyby dali mi coś takiego to nawet Franky i Bridget z tego serialu mogliby całkowicie usunąć oczywiście bezkrwawo-czyli poprzez ich wyjazd nieistotne gdzie. ;)

Pat_Scorovitz

Hmm, mi się wydaje, że najprostsze rozwiązanie jest najbardziej trafne i ona po prostu nie żyje. Chciałabym tylko dostać oficjalne potwierdzenie.

Z tych możliwości podoba mi się tylko taka, że Bea przeżyje. Allie obojętnie. Po przedostatnim odcinku było dla mnie jasne, że takie trzymanie za rękę i maślane oczy zepsują postać Bea i trzeba obie panie rozdzielić albo jakoś stonować ten związek. Nie myślałam, że akurat w taki sposób to się stanie.

Obawiam się, że nie jestem wielką fanką Ballie. Niektóre związki homo mogę oglądać, z innymi jest ciężko, a Bea to już w ogóle. Ona nie pasuje. Taka Franky - spoko, Allie też. Bea pomimo swojego imienia nie bardzo.

ocenił(a) serial na 8
Cairns

"Niektóre związki homo mogę oglądać, z innymi jest ciężko, a Bea to już w ogóle. Ona nie pasuje."
Po tego typu deklaracjach z reguły ścina mi krew i rozpoczynam bitwy na słowa strzelając ostrymi ripostami między oczy. Tym razem jednak tego nie uczynię. Dlaczego? Gdyż masz WYJĄTKOWO rację. ;)
Pisałam o tym w innym wątku napiszę ponownie. Metamorfoza BS z hetero niemal śliniącej się na widok nagiego torsu Willa Jacksona na biseksualistkę, która umiera z miłości do kobiety była NIEPRZEKONUJĄCA i to pomimo znakomitej gry AC. I mam o to żal do twórców. To Franky powinni dać takie lesbijskie love story(oczywiście z happy endem-bez mordowania tuż po upojnej nocy z Allie) nie BS, która w tych okolicznościach mieni się "lesbijką z odzysku". Po tym jak subtelnie prowadzili przez 3 sezony relację Bea-Will, byłam wręcz przekonana, że w końcu wybuchnie między tą dwójka namiętny romans i nie miałabym nic przeciwko, gdyby Franky miast migdalić się i karmić kicię z Bridget na kuchennym stole pozostała w więzieniu i doświadczyła swej pierwszej wielkiej i prawdziwej miłości z AN.
Jednakże jest, co jest i skoro już postanowili BS koniecznie wpychać w ramiona AN to niechże nie robią mi z tego kolejnego les-drama-story. Kolejnej wariacji Lexy po prostu nie zdzierżę. ;)

ocenił(a) serial na 10
Pat_Scorovitz

aż ciężko czytać wasze opinie na ten temat. Przecież tu jest idealnie ujęty początek uświadomienia sobie przez Bea że tak naprawdę nigdy nie zaznała miłości i wszystkiego co z tym związane. Nie wiedziała jak właściwa osoba potrafi odmienić życie i podejście do pewnych spraw. Postać Bea idealnie ukazuje etapy przemiany uczuć w kobiecie. Gdyby ta rola przypadłaby Franky wszystko rozwiązałoby się podczas jednego odcinka, nie byłoby zupełnie żadnych emocji a już na pewno nie takich jakie dały nam obie Panie.

ocenił(a) serial na 8
WNWRH

"Postać Bea idealnie ukazuje etapy przemiany uczuć w kobiecie" Nie ukazuje idealnie, gdyż ukazuje na skróty...Gdyby w poprzednich sezonach wykazywała choć w minimalnym stopniu zainteresowanie kobietami to w tę przemianę uwierzyłabym. Nie przejawiała, więc pozostaję do tej metamorfozy zdystansowana...
"Gdyby ta rola przypadłaby Franky wszystko rozwiązałoby się podczas jednego odcinka" Żeńska odmiana Casanovy, która do tej pory bawiła się kobietami i życiem miałaby w ciągu jednego odcinka przyznać przed samą sobą, że wreszcie ją dopadło? :DDD To teraz ja Ci napiszę:"nawet nie masz pojęcia" jak trudno samemu przed sobą takiej osobie się do tego przyznać i to zaakceptować-to przeraża, onieśmiela, dezorientuje... ;)

ocenił(a) serial na 10
Pat_Scorovitz

jak mogła w poprzednim stopniu wykazywać minimalnie skoro cały czas walczyła o przetrwanie a później musiała zmierzyć się ze śmiercią córki i zemstą... poza tym nie było żadnej kobiety w poprzednich sezonach która byłaby w stanie tak wpłynąć na Bea. Kto? Franky... Liz.. Dooren ?

ocenił(a) serial na 8
WNWRH

Franky. Ale nie jako potencjalny obiekt westchnień, tylko jako przykład. Bea powinna już wczesniej zacząć zastanawiać się nad tym czy sama byłaby w stanie się z kobietą związać. Powinien pojawić się choć jeden tego typu luźny niczego nie rozstrzygający dialog z którąkolwiek z kobiet "w tym więźniu". :D Na to akurat czasu na przestrzeni 3 sezonów było aż nadto.

Pat_Scorovitz

Mi się wydaje, że Bea na nią poleciała, bo była pierwszą osobą, która podeszła do niej bezinteresownie i bez żadnych warunków. Taka postawa ujmuje, choćby ją przejawiał kij od szczotki ;)

Jedyne nawiązanie, że Bea może być bi, było w pierwszym odcinku, kiedy Franky się śmiała z jej imienia. Przynajmniej ja tak zrozumiałam tamtą scenę. Mogło chodzić o coś innego, ale jeśli nie o to, to ja nie wiem o co.

ocenił(a) serial na 8
Cairns

"Jedyne nawiązanie, że Bea może być bi, było w pierwszym odcinku, kiedy Franky się śmiała z jej imienia. Przynajmniej ja tak zrozumiałam tamtą scenę. Mogło chodzić o coś innego, ale jeśli nie o to, to ja nie wiem o co." No popatrz ja tak wyczulona na takie "sygnały" w ogóle tego nie pamiętam, tak mi to dało do myślenia. :DDD Zwłaszcza Franky, która jak to już wcześniej zauważono, żadnej nawet 100%hetero nie byłaby w stanie odpuścić. ;)

ocenił(a) serial na 10
Cairns

Mozze mialaa wstred to facetów (przez męża). A,ze spotykala taka jedyną,ktora jej sie spodobała.. Bei przecież rozmawiała z psycholog o tym. Ze nie jest lesbijką,ale jej Allie się podoba. Psycholog powiedziała "pieprzyc etykietki,jezeli ktoś Ci się podoba":)

ocenił(a) serial na 10
psztrong

^wstręt

ocenił(a) serial na 9
psztrong

A ja myślę, że jak się trafi na odpowiednią osobę, to bez znaczenia jest wiek, płeć czy cokolwiek innego. To po prostu trafia i tyle, trudno jest się oprzeć pewnemu pragnieniu, niekoniecznie ciała drugiej osoby, ale tego, co sobą reprezentuje. Dodatkowo Allie pojawiła się w życiu Bea, kiedy ta była osłabiona, zmęczona, pozbawiona wszelkich złudzeń i nadziei i w momencie, w którym potrzebowała osoby, która po prostu będzie - bez zobowiązań, która stanie się powiernikiem, przyjacielem. A z tego miejsca już całkiem blisko do bardziej intymnego zbliżenia.

ocenił(a) serial na 10
monkkkey

nic dodać nic ująć :)

ocenił(a) serial na 9
WNWRH

Dzięki. I myślę, że ten wywiad z Jenko wiele wyjaśnia i pozbawia nas złudzeń. Bea odeszła w najlepszym momencie - doświadczyła wszystkiego, poczuła wszystko. Odeszła będąc "u szczytu", w blasku chwały, dodatkowo zamykając wszystkie swoje sprawy - w końcu dokonała zemsty na Ferguson. Teraz, jak to Jenko określa, po prostu jej postać mogłaby stać się nudna. [Chociaż Jenko wspomina o "possibly death", ale cała jej wypowiedź na temat związany z finałem 4 sezonu sugeruje raczej definityne pożegnanie się z postacią Bea]

ocenił(a) serial na 10
monkkkey

No dokładnie o to mi chodziło :)

ocenił(a) serial na 8
monkkkey

" Dodatkowo Allie pojawiła się w życiu Bea, kiedy ta była osłabiona, zmęczona, pozbawiona wszelkich złudzeń i nadziei i w momencie, w którym potrzebowała osoby, która po prostu będzie - bez zobowiązań, która stanie się powiernikiem, przyjacielem. A z tego miejsca już całkiem blisko do bardziej intymnego zbliżenia."
Taka teoria ze wszystkich czyni biseksualistów, bo wystarczy osłabienie, psychiczne zmęczenie i ktoś życzliwy kto bezwarunkowo będzie wspierał, by możliwym stało się "bardziej" intymne zbliżenie. A tak nie jest. Orientacji nie zmienia się jak kolor włosów. Scenarzyści by w tej przemianie BS byli naprawde wiarygodni winni nam wrzucić w poprzednich sezonach jej zwiastuny. Mnie nie razi biseksualizm BS, mnie razi kiepskie jego umocowanie fabularne. I oczywiście koszmarny finał. Wychodzi na to, że dopóki BS była hetero była także bezpieczna. Wystarczyła jedna noc z kobietą i stoi na skraju zycia i śmierci. To wchodzenie w tyłek scenarzystom przez Kate podczas wywiadu(choć całkowicie zrozumiałe, bo to aktorka od twórców, producentów scenarzystów całkowicie zalezna) mnie bardziej rozsierdziło niż skłoniło do akceptacji. Opowiadanie bowiem w czym wtorowały jej jej rozmówczynie, że to takie epickie, takie romantyczne takie szekspirowskie to normalne bezwstydne wciskanie kitu. Jesli BS nie przetrwa to jest to brutalne okrutne i mało kreatywne rozwiązanie. Ta postać tak udręczona przez ostatnie sezony naprawdę zasługuje na więcej niż jedna upojna noc. Na prawdziwe szczęście, a nie ulotną mrzonkę, a to, by jako charakter nie stała się nudna jest obowiązkiem scenarzystów, to oni winni zrobić wszystko aby tak się nie stało. Nie ukatrupili(choć już wręcz się o to prosi) postaci już czerstwych i wręcz niestrawnych takich jak Ferguson czy Gambaro, a chcą ukatrupić główną postać na której koncentruje się cała fabuła?Najpierw skutecznie wyczyścili pierwszy plan z postaci, które były konkurencją dla BS(FD chociażby) a teraz pozbawiają nas także jej i to w takich okolicznościach?! To się nie uda, Wentworth bez BS nie przetrwa.

ocenił(a) serial na 9
Pat_Scorovitz

Nie, nie. Nie ze wszystkich. Czas, w którym pojawiła się Allie, był tylko dodatkowym czynnikiem. Żeby dobrze wyjaśnić, co dokładnie mam na myśli, muszę obejrzeć jeszcze raz któryś z epizodów, w którym Allie rozmawia z Booms o przyjemności z seksu i w którym Bea mówi coś o tym, że nigdy nie była to "jej bajka" (nie pamiętam, czy to ten sam odcinek). Potem napiszę, co mi chodzi po głowie ;)

ocenił(a) serial na 8
monkkkey

Nie fatyguj się i tak mnie nie przekonasz. Już z WNWRH toczyłam polemikę na ten temat. ;) Tak jak pisałam brakuje mi sygnałów tej przemiany w poprzednich sezonach. Moim zdaniem jeden sezon nie wystarczy by w sposób wiarygodny taką głęboką metamorfozę ukazać i tyle. ;)

ocenił(a) serial na 9
Pat_Scorovitz

Chodziło mi raczej o to, że Bea nigdy nie była zainteresowana fizycznie mężczyznami. Wręcz miała do nich awersję. Wręcz śmiem przypuszczać, że poza Harrym nie miała bliskich kontaktów z mężczyznami. Więc dlatego nie tak trudno mi uwierzyć w przemianę - bo tej przemiany faktycznie nie było, było tylko coś w rodzaju odkrycia (?) własnej seksualności, nowe, nieznane wcześniej uczucie? Coś w rodzaju jakby Bea wcześniej pogodziła się z tym, że szczęście w związku to coś, co jej nie dotyczy. Skupiła całą swoją uwagę na córce, przelała na nią całą swoją miłość, jakby wmówiła sobie, że ona tego szcześcia nie potrzebuje.

ocenił(a) serial na 8
monkkkey

"Chodziło mi raczej o to, że Bea nigdy nie była zainteresowana fizycznie mężczyznami." Mylisz się, to w jaki sposób patrzyła na nagi tors Willa Jacksona(1 sezon bodajże) mówi wszystko, a przede wszystkim obala Twą tezę.
Już gdzieś o tym pisałam, ale myślę, że wątek biseksualizmu BS przyszedł im do głowy niedawno i jest konsekwencją błędnej interpretacji popularności FD. Franky była popularniejsza od Bea, a oni doszli do wniosku, że przyczyną tego stanu rzeczy jest orientacja Franky, co nie było im do końca na rękę, wszak to Bea była od pierwszego sezonu stawiana w centrum. I tak w 4 sezonie FD wyrzucili z głównego nurtu wydarzeń, zaś wszystko zogniskowali na BS dodając do tego jeszcze wątek lesbijskiej miłości. W dużej mierze to odniosło skutek. Nawet na tym forum są osoby, których sympatie przechyliły się w tym sezonie na stronę BS, choć wcześniej to FD była ich ulubiona postacią. Gdyby na serio mieli dużo wcześniej taki zamysł jak "przeorientowanie" BS to zasygnalizowaliby nam to w poprzednich sezonach. A było wręcz przeciwnie, subtelnie nas przygotowywano na możliwy romans z Jacksonem właśnie.