PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724861}

Wersal. Prawo krwi

Versailles
2015 - 2018
7,9 5,6 tys. ocen
7,9 10 1 5612
Wersal. Prawo krwi
powrót do forum serialu Wersal. Prawo krwi

Duet

ocenił(a) serial na 7

Pozytywne zaskoczenie, jaki wspaniały duet aktorski stworzyły te dwa jasnolice chłopaczki. G. Bladgen- ma fantastycznie odpychający grymas na twarzy, A. Vlahos super oddaje dysonans natury Filipa Orleańskiego. Oglądanie ich wspólnych scen sprawia mi prawdziwą radość.

violin_j

Nie oglądałam. Kiedyś już skłaniałam się ku Dynastii, ale w końcu się nie zdecydowałam. Jeszcze nie umiem się uwolnić spod uroku Wersalu. A jakiś inny serial historyczny oglądałaś?

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Niestety żaden godny uwagi serial historyczny nie przychodzi mi do głowy. Zresztą nic chyba Wersalowi nie dorównuje (na pewno nie gra aktorska). Ja też już bardzo planowałam zacząć Dynastię, ale jakoś mi nie wyszło. Obecnie jestem po 5 odcinku i powiem szczerze, że zaczęło mnie wciągać. Głównie interesuje mnie wątek obyczajowy (jakie prawa rządziły na dworze w tamtych czasach, zasady, które panowały). Kobiety miały przerąbane! Jeszcze gorzej niż w Wersalu. Żyły tylko po to, by rozkładać nogi przed królem. Porażka. Kiedy oglądam Henryka VIII, jeszcze bardziej lubię Ludwika XIV. Przy Ludwiku Henryk to totalny dupek bez klasy i inteligencji. Ciekawa jest taka możliwość porównania królów.

violin_j

Zazwyczaj historia milczy na temat kobiet, więc dobrze, że chociaż seriale bądź filmy mogą nam nieco przybliżyć ich życie. A co do samej Dynastii, to może też wreszcie zacznę oglądać, choćby dla porównania Henryka i Ludwika.

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Myślę, że takie porównanie przychodzi samo z siebie. Patrzę na Henryka i myślę jaki to dupek he. Ale zobaczymy, może się facet jeszcze ogarnie. W końcu było pięć sezonów.

violin_j

Znając życie to w ostatnim sezonie zmieni się obraz postaci. W sumie to byłby ciekawy zabieg.

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Właśnie dlatego nie doczytuję nic o Henryku. element zaskoczenia i napięcia jest bardzo pożądany:-)

violin_j

Owszem :) Nie ma nic gorszego jak brak jakiegokolwiek zaskoczenia. Ja ostatnio obejrzałam 1 odcinek 2 sezonu jednego serialu, a potem wzięłam się za obejrzenie całej pierwszej serii, i się okazało, że ten jeden jedyny odcinek, który widziałam, odpowiedział mi na wiele pytań, które były poruszane w trakcie trwania serialu, więc zaskoczenie nie było zbyt wielkie.

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Kiedy wszystko wiemy, nie możemy myśleć i szukać odpowiedzi na własną rękę (przez przemyślenia). Dodam tak n marginesie, że wczoraj wzięłam się za oglądanie filmików na YT z Filipem i kawalerem i powiem szczerze, że Alexander poza serialem nie przypada mi do gustu,a Evan i owszem (choć nie mój typ). Zupełnie odwrotnie niż w serialu.

violin_j

Alexander w realu sprawia wrażenie spokojnego chłopaczka z talentem, ale bez siły przebicia. Chyba dopiero na ekranie przeistacza się w bestię. A Evan zdecydowanie zyskuje, gdy na bok odłoży się jego serialową kreację. Mam takie same odczucia jak Ty, chociaż postać Filipa tak tkwi mi w głowie, że ciężko mi się od niej uwolnić, stąd mój sentyment do Alexandra.

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Witam wszystkich w tym wątku :)
Evan sam w sobie mnie nie rusza, ale jako Kawaler całkowicie mnie rozbraja-te jego miny...chyba nikt inny by lepiej tego nie zagrał.

Co do Vlahosa. Chyba za bardzo utożsamiacie go z rolą Filipa, a to tylko jego kreacja postaci- jak czytałam w wywiadzie starał się przeczytać jak najwięcej publikacji o Filipie Orleańskim, ale z racji, że ilość informacji na jego temat jest ograniczona przyznał, że dodał coś od siebie mając o wiele większą swobodę w kreacji swojej postaci niż George.
Właśnie oglądając/słuchając samego Alexandra można odnieść wrażenie, że to bardzo pozytywny człowiek, sympatyczny z dużym poczuciem humoru- lubi rozśmieszać towarzystwo (widziałabym go w komedii!:D ) Widać, że naprawdę lubi rozmawiać o tym co robi, słucha swoich rozmówców, odpowiada w ciekawy sposób- gestykulując, zmieniając intonację głosu. Dla mnie to taki młody i wesoły chłopak z sąsiedztwa, bez maniery.
I dobra lubię jego barwę głosy, nawet bardzo :)

paulina_t_2

Witam serdecznie :-D

Wiesz, pisząc, że nie ma siły przebicia, nie miałam na myśli tego, że jest burakiem bez poczucia humoru, chodziło mi raczej o spokój, opanowanie. Ja nie widziałam go jedynie w Wersalu, więc to też nie jest tak, że patrzę na niego jedynie pod kątem tej jednej roli, po prostu ten serial jest wciąż żywy w mojej głowie, bo niedawno go oglądałam, a Filip tak fantastycznie został zagrany, że ciężko nie odnosić się do tej postaci, rozpatrując inne. Jednak logiczne, że Alexander to nie Filip, w normalnym życiu nie doszukiwałabym się między nimi szczególnych powiązań. Realia od fikcji trzeba oddzielić, ale zachwycać się można tą kreacją ;-)

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Oczywiście wszyscy tu zachwycamy się głównie postacią Filipa jaką wykreował Alexander, bo błyszczy w tym serialu jak diamencik."Nie znałam" Alexandra wcześniej, więc będąc pod wrażeniem jak wszyscy tutaj jego rolą w Wersalu, postanowiłam poszukać informacji o nim samym. Jego sposób bycia i sposób w jaki prowadzi rozmowę budzi moją sympatię do niego, to tyle. Chciałam wyrazić własne odczucia, oczywiście każdy ma prawo do własnej opinii :)
Ja przebrnęłam przez jeden odcinek Privates, więc nie mam wyrobionej jeszcze opinii. Obejrzałam też ten horror z jego udziałem, chciałam mieć porównanie- wypadł nieźle chociaż to niezbyt wysokich lotów film(oceniłam na 6, ale tylko z sentymentu do niego;) ). Nieraz w innym wydaniu/roli aktor wydaję się, że wypada "blado"/ inaczej, może właśnie dlatego, że jesteśmy "na świeżo" po tym serialu, emocje nie do końca jeszcze opadły, dlatego napisałam wcześniej: "chyba za bardzo utożsamiacie go..." nie żebym wyrokowała, że tak jest :) Oby tylko nie stał się zakładnikiem tej jednej roli, w której jak wiemy wypadł świetnie. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
paulina_t_2

Przyznaję się bez bicia - mnie interesuje tylko Filip. W realu tak jak to już pisałam bardziej zachwyca Evan. I fakt - Kawaler jest niesamowity. Łączy w sobie i siłę i kobiecość zarazem. Bardzo ciekawa mieszanka.

ocenił(a) serial na 8
violin_j

Rozumiem, każdy ma prawo do swojego zdania :)
Fakt, Kawaler jest świetny, mi podoba się jego stylizacja, włosy i ten wąsik. Razem z Filipem tworzą świetną parę. Bardzo lubię wszystkie ich wspólne sceny, Evan w tej roli jest niemożliwy :D (nie widziałam go w innych rolach ani filmowych stylizacjach) Ten moment, gdy Filip wrócił z wojny i wziął tą służącą do komnaty, a Kawaler w szoku aż zagotowany w środku i zraniony następnie mówi nonszalancko do Henrietty "co ty w nim widzisz.."- Evan zagrał po mistrzowsku :)

ocenił(a) serial na 8
paulina_t_2

Zgadza się. W ogóle gra aktorska w tym serialu jest rewelacyjna!

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Fakt, Evanowi nie pasuje serialowa stylizacja. Mnie nie przekonuje ta fryzura i wąsik choć jeśli chodzi o charakterność to już co innego. Te jego gesty - odrzucania do tyłu włosów, spojrzenia - majstersztyk. Kolejna genialna gra aktorska.

violin_j

Właśnie mnie też nie podoba się fryzura i wąs, ale kocham te małe niuanse pojawiające się w grze Evana, najbardziej odrzucanie do tyłu włosów, dumny krok, ukradkowe spojrzenia (najogólniej mówiąc). Mężczyźni w Wersalu błyszczą jasno.

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Odrzucanie włosów do tyłu jest niesamowite:-)

violin_j

Ktoś wrzucił do sieci włosy Evana w takim ,,podskoku", kiedy zrzucał z siebie fraczek w ferworze miłosnego uniesienia. Opisał to jako ulubione ujęcie. Fantastyczna scena.

AngelicaMaria

Alexander w realu to moim zdaniem żywe srebro, gaduła, trochę luzak. Taki młodzieniaszek jeszcze. Evan jest starszy, ma cudowny głos, męski facet, ale i bardzo naturalny. Oglądałam wywiad, jaki udzielił w kanadyjskim radio i odniosłam bardzo pozytywne wrażenie. Łączy ich na pewno skromność, obaj są bardzo sympatyczni, bez nadęcia, no i obaj bardzo zdolni. O urodzie nie wspominam, bo ta jest aż nadto widoczna.

spondylodeza

Ja póki, co nie oglądałam żadnych wywiadów ani z Alexandrem ani z Evanem. Jakoś mnie nie natchnęło. Jednak pewnie to też nadrobię, głównie żeby posłuchać, co panowie mają do powiedzenia.
A co do wyglądu, to Evan przeszedł ogromną przemianę w serialu. Być może największą wizerunkowo. Jednak zdecydowanie wolę go w wersji codziennej, rzeczywistej aniżeli wersalowej.

violin_j

Myślę, że to już końcówka. Miło było spotkać kobiety o dużej wrażliwości na męskie piękno, którego jak na lekarstwo w realnym swiecie. Mam nadzieję, że spotkamy się przy drugiej serii.

ocenił(a) serial na 8
spondylodeza

Ja też mam nadzieję. Myślę, że w 2 serii będzieeee się działoooo:-).

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Masz jeszcze jakiś typ podobnego faceta (postaci, aktora)? Mnie podoba się Benedict Cumberbatch jako Sherlock. On też jest wysoki, szczupły, ma jasne oczy i ciemne, kręcone włosy. I facet jest bardzo inteligentny, a to mnie pociąga w mężczyznach:-) (mowa o postaci, którą gra oczywiście).

violin_j

I w dodatku jest "high-functioning sociopath", do czego się przyznaje:D

ocenił(a) serial na 8
Kasss1711

O tak -" jestem tylko błyskotliwym socjopatą" - to było piękne:-). Zamiast wkurzać, ma się ochotę go przytulić. Jest mniam po prostu.

violin_j

Każdy cytat z Sherlocka ( choćby słynny "A tak naprawdę to ile razy on wypadł przez to okno?" "Nie pamiętam, straciłem rachubę" ) jest perełką:D

Kasss1711

Wiecie oczywiście do jakiego hitu panowie potrząsają grzywami?:D

ocenił(a) serial na 8
Kasss1711

Stawiam na muzę z Głodem lub Hadłeja heje

violin_j

Bingo!
Hadałej:D

ocenił(a) serial na 8
Kasss1711

O, wygrałam ;-0. stylówa mi pasowała (fryzura "na kurę") do tej muzy.

violin_j

Wpisz w YT- Saturday night live- What is love ( ( with Jim Carrey ).

Miszcz.
Leżę i wyję za każdym razem.

ocenił(a) serial na 8
Kasss1711

Widziałam to już kiedyś. A muza niezapomniana po prostu, wiecznie żywa:-)

ocenił(a) serial na 8
Kasss1711

Nie sądzę jednak byśmy w realnym świecie spotkały kogoś takiego jak Sherlock. Inteligentnego, ale jednocześnie bardzo odrealnionego.

violin_j

Benedict również przyciąga wzrok. Ostatnio oglądałam Grę tajemnic, i wciąż jestem pod jego urokiem, także wiem, o czym piszesz :-) Ja jestem ogromną fanką Cilliana Murphy. Piękne spojrzenie, aż człowiek przez chwilę traci dech, charakterystyczna twarz, te kości policzkowe, gruby, przeszywający głos, ciemne włosy.

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Nie znam aktora:-(.

violin_j

To polecam jakiś film z jego udziałem. Na zdjęciach nie prezentuje się nawet w połowie tak dobrze jak na szklanym ekranie.

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

Pewnie skorzystam tylko żebym się znowu nie zakochała... he

violin_j

Ja już dawno to zrobiłam niestety haha

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

U ła, to Alexander ma konkurencję.

violin_j

Niestety (dla niego oczywiście). Moje serce jest jednak nad wyraz podzielne, także dla każdego się tam znajdzie miejsce.

ocenił(a) serial na 8
AngelicaMaria

No ba. Dla kogo można by podzielić to miejsce jak nie dla takiego boskiego Filipa? :-)

violin_j

Wystarczyłoby kilka czułych słów z ust Filipa i całe moje serce byłoby jego :D

AngelicaMaria

Haha. Ja i bez tych słów bym oddała.

spondylodeza

Hahaha tak szybko nie wypada :-P

AngelicaMaria

Serce nie sługa, cóż ja tu biedna mogę. Ale całą resztę poprosiłabym trochę pozdobywać. Nie wiem tylko, czy dałabym radę to wytrzymać...

spondylodeza

Ano nic nie poradzisz. Byśmy się musiały nim dzielić, ale czy tak można? :-P

AngelicaMaria

No niestety nie. Ja bym tego nie zniosła.

ocenił(a) serial na 8
spondylodeza

Oj, przyciasno robi się już w sypialni Filipa. Oddychać nie ma czym:-)

violin_j

Coś mi się wydaje, że z taką liczbą kobiet w sypialni nawet kawaler by sobie nie poradził :-D