Nie jestem rasistą ... ale bardzo źle że Netflix wziął się za ten serial. Mamy czarną jarl kobietę... proszę was
Skoro ma odzwierciedlać realia historyczne , to powinien być zgodny z nimi. Okaże się że za chwilę będzie tam LGBT , geje i pitolenie o tolerancji i powiewanie tęczową flagą. . Niestety nie będę tego oglądał...
nie ma czego przeswajac bo i niczego tepa dzido nie napisalas. umysl nieskalany mysla ale wypelniony po brzegi szambem inzynierii spolecznej :)
Ja to nadal jestem w szoku, że nie było wątku homoseksualnego, ale.. co się odwlecze to nie uciecze, pewnie w kolejnym sezonie dadzą :)
Wiedziałem, po prostu wiedziałem, że cały polski Internet się zesra, że jest jedna nie do końca biała aktorka. Hehe. CH..j, że nawet nie macie pojęcia, że byli czarni wikingowie (polecam książkę o takim tytule). Sam fakt, że to dla was przerażonych, zaściankowych ciemniaków jest problem jest przezabawny.
Nawet pomijając wiknkę-Murzynke :D ten serial jest tak głupi, że oglądam i brecham śmiechem :D Np. Freydis mówi Murzynce, że jest córką Erika, a Murzynka od razu wie, którego Erika. Mało tego, Leif całkowicie obcy w Norwegii od razu jest rozpoznany jako syn Erika Rudego. Serial stworzony przez idiotów dla idiotów :D
Czy ty oglądałeś ten serial du*ą? Jeśli przychodzi facet i pytają go: kim jesteś? A on przedstawia się jestem Leif Ericsson z Grenlandii, czyli miejsca zsyłki skazańców. To jakiego Erika mógłby być synem? Myślenie nie boli...
Człowiek, który twierdzi, że cieśnina Kattegat lub Uppsala to miejsca w Norwegii...i odsyła mnie do mapy...no brawo! Pomyliła ci się nieco Szwecja z Norwegią XD
Jak widać to jednak serial nie dla idiotów XD
a wiesz ze mapa swiata zmieniala sie na przestrzeni lat? :D uwazaj aby Ci teraz pusta banka nie implodowala od nadmiaru informacji
Ale rolę Azjatów pominęli w serialu. Nie mówiąc o Aborygenach, zawsze pomijanych. Kiedy z premedytacją produkowane są takie bzdury, to jest wręcz nakręcanie rasizmu, a nie walka z nim. Trochę tak jakby cukierki w szkole rozdawać tylko rudym dzieciom, a pomijać pozostałe. No i pozostałe dzieci zaczęłyby się zastanawiać, co jest nie tak z tymi rudymi, chociaż wcześniej nie myślałyby o tym za dużo. Fajnie byłoby to wyśmiać, zrobić film z Patrycją Kazadi w roli Kazimiery Wielkiej. Seriale na Netflixie dostarczają wystarczająco "historycznych" scen, które idealnie nadają się do sparodiowania, wystarczyłoby na kilka sezonów.
Czarni czarnymi ale wierzysz, że wśród wikingów nie było homoseksualistów? Może to wynalazek XX wieku?
Niektorzy jak widac nie ogladali wczesniejszej seri wikingow albo czegos nie zapamietali. Bjørn wyjechal pozwiedzac i podbijac swiat a w tym Afryke,. Sama afrykanka mowila w serialu ze jej babka byla niewolniaca wczesniej. Ludzie ogarnijcie sie. Czarnoskorzy to nie eksperyment 21wieku zeby byl wielka nowoscia i zszokowaniem dla wszystkich
Kolejny raz ludzie udowadniają, że wielkie łajno wiedzą. W czasach wikingów nie traktowano homo jak coś złego. Pod warunkiem, że przyczyniał się do rozwoju własnych terenów itp. Inaczej mówiąc jeśli robisz dzieci i robisz to co reszta ale na boku również pykasz facetów to nie żadnego problemu.
Wytłumaczenie czemu tamta jarl jest czarna było całkiem ciekawe, szkoda tylko, że historyczny jarl Haakon był białym mężczyzną. Poprawność polityczna i zakłamywanie historii w całej okazałości. Ale sam serial jest słaby, więc to czego można oczekiwać po kaszanie?
Nic się nie martw. Netflix nakręci kiedyś film o Afrykanach lub Indianach to obsadzi białych. Kiedyś też zwolnią homosi z zarządu Netflixa to może przekaz też się zmieni.
Gdybym to oglądał jako dokument dałbym 1 ale dla mnie ten serial to taka rozrywka i przez to ogólnie mi się podobał daje 8
Historia jest tu tłem. Jak Ci się owe tło nie podoba, nie oglądaj. Cóż więcej powiedzieć? Nie szkoda ci czasu na takie dyrdymały?
Skończcie już te durne tłumaczenia, że nie jesteś rasistą. Po prostu napisz że nie podobają ci się Czarni Wikingowie i, że to plucie w twarz. Nie dajmy z siebie robić rasistów tylko dlatego, że jesteśmy biali
wystarczy poczytać artykuły ekspertów zajmujących się wczesnośredniowieczną Skandynawią i dowiedziałbyś się, że czarni wikingowie istnieli! Może Jarlami nie byli, ale jednak wiking to nie tylko wysoki, biały, blondwłosy mężczyzna. Szok co nie?
W czasach wikingów byli w Norwegii ludzie z rejonów Afryki, którzy wyprawiali się z różnych przyczyn na daleką północ. Często byli to też handlarze. Większość jednak trafiała tam jako niewolnicy. Czarnoskórzy wikingowie istnieli, to fakt, ale były to sporadyczne przypadki
,,nie jestem rasistą" ależ jesteś :) Pozdrawiam wszystko się ułoży, nie martw się :D
Murzyni i kobiece armie....Napisałeś już i ja nie muszę powtarzać.Naginanie faktów przy pomocy młotka dla prezentacji wyssanych z palca lewackich argumentów.Ja wystrzałem jeden odcinek.
to nie jest dokument :D ale ciekawe że całej masy rzeczy, które stoją w sprzeczności z faktami, z realiami życia w tamtych czasach - czarna jarl kobieta - triggeruje tak, że aż się trzeba wyrzygać w komentarzu i dojechać jeszcze LGBT przy okazji. Jeżeli to nie jest idealny przykład kseno i homofobii to co nim jest?
Popieram. Też nie zamierzam tego czegoś oglądać, zresztą jak i żadnego tworu made by Netflix, Disney, Amazoon itp. Wystarczająco mi obrzydzili "Pierścieniami Władzy" i "Willowem" tzw. nowoczesne kino.
Też mi to przeszkadza. Tak samo jak brak takich kozaków jak w poprzedniej serii jak Rollo czy Biorn. Ciężko to będzie obejrzeć
Zabawne jest to że tak się wszyscy uczepili koloru skóry a prawdopodobnie czarni wikingowie istnieli lecz nie jest to moja teza a paru wybitnych głów z dziedziny historii. Mam nadzieję że będziecie mogli spać spokojnie. Odsyłam do google można znaleźć tam opracowania na ten temat.
Co do czarnoskórej jarl się zgodzę kłuję to w oczy ale o homoseksualizmie się nie zgodzę zawsze był i będzie. Jeśli cię to kłuję w oczy po prostu przestań oglądać albo przewijaj sceny owej zabawy.
nie jestes rasista tylko myslisz zbyt racjonalnie jak na realia w ktorych prszyszlo Ci zyc. swiat lemingow rzadzi sie innymi prawami i obyczajami.
Z tego co czytałem to ta czarna laska była przez jej męża wywieziona z Afryki a potem jak umarł to po prostu zajęłajego miejsce, wiec wydaje mi się wtedy to majace sens. Ale może czegoś nie zrozumiałem