Zakładam temat na wszelkie dyskusje o serialu, gdzie będą jawne spoilery. Można pytać, dyskutować, co tam chcecie ;)
To znaczy ze koronacja bedzie po smierci Sultanki Matki?
Wczesniej Avosette pisała, ze Sultanka Matka umrze w 61 odcinku.
Sorry, ze tak dopytuje ale jestem bardzo ciekawa.
Tak, po śmierci sultanki matki. Koronacja jest w końcówce 63 odc., to ostatni odcinek 2 sezonu. Mina Mahidevran bezcenna. Ja mam pytanie dlaczego w ogóle koronowali Hurrem? :)
Też mnie to zastanawia. W końcu kiedy sułtan przekazał władzę nad haremem Mahidevran, nie było koronacji ani w ogóle żadnego obrzędu choćby symbolicznego. Fajnie jednak, że takowa koronacja była, takie podkreślenie że Hurrem wygrała, dostała to czego chciała.
Trochę mnie jednak Sumbul zaskoczył. Nie pomyślałabym, że aż tak się wkręci w intrygi Hurrem :D Ale tej Gulsah i tak nie trawię, obojętnie po której stronie by nie była.
a co ma biedny zrobić. widzi jak Hurrem po trupach idzie to po jej stronie byc musi jak chce głowę zachować.
Też nie cierpię Gulfem.
Koronacja spoko, mina Mahidevran niezła :)
No i co na to Hurrem" "czym jest harem?" Będę rządzić światem :P no tak tej ciągle mało :P :P :P
Symbul leci tam gdzie pieniądze widzi. Hurrem nie szczędzi złota na swoje intrygi
Czy Hurrem wykuruje się do koronacji. Bo jak któraś z was pisała będzie teraz w pałacu Hatidze.
Gulsah to ta służąca Mahidevran,też jej nie trawię.A Gulfem to była "żona" Sułtana,ta spokojniutka,co koło Hatice zawsze siedzi. :D
Najpierw gdy Valide leżała i nei byla w stanie sie ruszyć miało być to na czas wyzdrowienia, no al epo śmierci Valide postanowił że Mahidevran nadal bedzie to robić.
Dopiero co sułtan nie podał ręki Mahidevran po tym jak usłyszał co gadała,gdy prawie umierał i leżał na łożu śmierci..a potem zrobił ją zarządcą haremu?
Zrobił to dlatego, że chciał dać jej szansę na zrehabilitowanie po wcześniej popełnionych błędach, no ale niestety się "zawiódł". Tak naprawdę Mahidevran zostanie odesłana do Manisy przez intrygę, którą uknuła przeciwko niej Hurrem ale Mahidevran sama stworzyła jej na to okazję. Ibrahim dobrze jej powiedział, a mianowicie coś w stylu, że "jak mogła doprowadzić harem do takiego zadłużenia wiedząc, że ma w pałacu takiego wroga jak Hurrem".
Nawet Ibrahim ma już dość niańczenia Mahidevran, teraz ma swoje sprawy na głowie tj. Nigar - Hatice, zdrada - dziecko...
W ostatniej scenie z Hatice i Ibrahimem padły słowa: "rozwodzę się z tobą". Naprawdę już się z nim rozwiodła? Reakcja Ibrahima już nie została pokazana, więc nie wiem :D
Tak nakazuje jakas tradycja hierarchi haremowej... i tylko dlatego... ale nawet sam jej o tym nie mowi, tylko przekazuje wiadomosc przez Nigar.
No tak ale kiedy ją dymisjonuje, mówi że "chciał dać jej szansę a ona jej nie wykorzystała". Ale faktycznie wcześniej była mowa o tradycji.
Chociaż z tą tradycją też różnie bywa a Sulejman już wielokrotnie pokazał, że ma tradycję gdzieś: najpierw nie zapraszał Mahidevran na czwartkowe wieczory, zrobił Ibrahima wezyrem, ożenił się z Hurrem, czy choćby nie wysłał Mahidevran od razu z Mustafą do Manisy. Jakby naprawdę bardzo chciał posadzić od razu Hurrem "na najwyższym stołku" to by to zrobił ;)
A,no chyba,że o to chodzi,to faktycznie ok.Jeszcze do tego wątku nie doszłam,bo zatrzymałam się na 56 odcinku.Nadrobię w weekend.
Dla mnie dziwne są tak śluby i rozwody. Wiem, inna kultura. Ale rozwód poprostu przez parę słów. Przyjęcie weselne gdzie kbiety bawią się osobno, dziwi to trochę. Tego typu seriale ukazują nam obcą kulturę i zwyczaje, ale na żywo lepiej je zobaczyć. Mi zamarzyła się Turcja odkąd oglądam ten serial
Ślub jeszcze bym jakoś przyjęła ( o ile np mogłabym gdzieś stać i się temu przyglądać np. tak jak Hurrem i Sułtan)
Ale rozwód?:D
Wyobrażacie sobie np sytuacje kiedy to mąż/żona mówi w złości "rozwodzę się z Tobą" i tu nagle po jakimś czasie, ups nie chciałem tego powiedzieć,chce być z Tobą no ale już jesteśmy po rozwodzie, i co teraz? całkowita abstrakcja jak dla mnie.
A w naszych czasach w Turcji nadal tak obchodzą ten sakrament ??
Nie wiem. W święta Bożego Narodzenia byłam na ślubie wietnamskiim, poprostu wymieniają się obrączkamii składają prprzysięge wobec siebie. Zero księży i urzędników, tylko ludzie i dużo jedzenia. Taki ślub mi się spodobał i jest podobny do tego z serialu
Nie jestem pewna czy dobrze kojarzę ale ktos pisał że nie dojdzie do tego rozwodu Hatice i Ibrasia bo są przed wyprawą wojenną i byłoby to zle posunięcie tak więc nie wiem czy w przypadku slubów z urzędnikami nie trzeba bylo formalnego rozwod.
Gdy Matrakczy rozwodził się z Nigar to faktycznie w noc jej powiedział tylko "rozwodze się z tobą" ale po tej akcji z rogami itd to chyba już zrobil to u urzędnika jak nalezy chyab że źle pamiętam
Jestem ciekawa co się stanie z dziećmi Ibrahima i Hatice po ich śmierci.Gdzieś tu czytałam,że córka Hatice ta Huricihan( a co z synem Ibrahima i Hatcie to nie mam pojęcia) będzie zakochana w Bayazydzie,z wzajemnością,chyba nawet zostanie jego żoną,ale i tak Hurrem się jej pozbędzie.Sam Bayazyd zostanie zabity przez Selima swojego brata na wojnie.Bayazyd i Mustafa skończyli marnie.Za to przetrwał Selim najmniej oświecony z nich wszystkich wraz ze swoją wiedźmą Nurbanu.
Mehmet wiem,że dostał strzałą w plecy i znaleziono go rannego w komnacie albo gdzieś w pałacu.Wiadomo kto się do tego przyczynił,Mahidevran?
Jeszcze tych odcinków nie widziałam,ale nie mogłam się powstrzymać przed obejrzeniem sceny śmierci Mustafy,Ibrahima i Bayezida.
Mustafa
https://www.youtube.com/watch?v=WVrd9tO8M4g
Bayezid
https://www.youtube.com/watch?v=EUCi2L2Ne6I&spfreload=10
Ibrahim
https://www.youtube.com/watch?v=vIvZ_o2uWb0
Dziwne...sceny smierci sa z napisami angielskimi a odcinków jeszcze nie ma...czemu?
Hey KatrinM... Jak dotąd byłaś najbardziej na bieżąco z filmem... Odkryłaś kim jest Master Lord? Przyznam, że nie do końca chciałam zdradzić tajemnicę tej postaci... ale już powinnaś być na tych odcinkach - więc temat świeży ;)
hallo :) no pisałam wczesniej że to Iskander :) :) :)
niestety juz nie jestem na bieżąco bo wróciłam do pracy a do etgo mam chore dziecko teraz więc mimo ze kolejny odcinek przetlumaczony musi poczekac na lepsze dni.
Może uda mi się niedlugo nadrobić zaleglości w postach oraz odcinkach :)
Pozdrawiam ciepło :)
Ah to życzę zdrówka dla malucha... i dużo cierpliwości dla Ciebie po powrocie do pracy... ;)
Mehmet dostał strzałą w plecy podczas pobytu w Manisie. Tym razem nie było to dzieło Mahidevran. Mehmet uratował życie Mustafie, który był celem łucznika - zasłonił brata. Ale faktycznie póki Mehmet nie obudził się po wypadku i nie powiedział jak było, to przez pewien czas dużo osób myślało, że to sprawka Mahidevran.
mialam kolezanke, ktorej tata byl muzelmanem.ponoc to dziala tak do dzisiaj.wystarczy 3razy powiedziec "JESTES ROZWIEDZIONA" i sprawa zalatwiona.jest rozwod.kolezanka jest libanką
W islamie, jak również ortodoksyjnym judaizmie kobiety i mężczyźni po dziś dzień nie powinni bawić się wspólnie ;)
Witam
Wie, ktoś może w jakim odcinku pojawił się ten wiersz?
Tronie w moim samotnym schronieniu, moje bogactwo, miłości moja, mój księżyca blasku!
Mój najszczerszy przyjacielu, powierniku, moje istnienie samo, mój padyszachu urody, mój Sułtanie,
Życie moje, istnienie moje, czasie mego żywota, moje wino młode, moje niebo,
Mój dniu wiosenny, moja miłości o radosnej twarzy, mój jasny dniu, moje kochanie, śmiejący się płatku różany.
Rozkoszy moja, mój wina pucharze, moja gospodo, lampo, światło, świeco moja,
Moja pomarańczo, mój granacie i gorzka pomarańczo, moja świecy śród nocy,
Moje ogrody, słodyczy, różo, jedyna, co mnie nie smuci na tym świecie,
Moja święta, mój Józefie, moje wszystko, królu w Egipcie mego serca,
Mój Stambule, mój Karamanie, moja ziemio anatolijska,
Mój Badachszanie, mój Kipczaku, mój Bagdadzie, mój Chorasanie,
Moja żono pięknowłosa, skośnobrewa moja, moja miłości o figlarnych oczach, moja cierpliwa,
Krew moja na twych rękach jeśli umrę, litości moja niemuzułmanko,
Jestem pochlebcą pod twymi drzwiami, zawsze będę śpiewał twe pochwały,
Ja, kochanek o udręczonym sercu, o oczach pełnych łez, ja Muhibbi, jestem szczęśliwy
Z góry dziękuje
chodzi o to, że przez pewien czas nie były pokazywane w serialu (czyli od 92 do 99 odc). Później pojawią się już jako starsze dzieci i będzie to dopiero 99 odc na TVP, w oryginalnych to początek 50 odc. :)
Dziewczyny napiszcie dlaczego Hurem uderzyła Nore i ja wygonila oskarzajac o udzial w spisku?
Czy naprawde Nora brala udział w spisku czy to jakaś gra?
Odpowiedź poznamy w następnych odcinkach. Otóż to jest zagrywka Hurrem. Odsunięcie Nory od siebie i odesłanie jej do haremu tylko po to żeby Gulsah z Mahidevran się nią zainteresowały (wiadomo, teoretycznie odsunięta służąca, zła na nią sułtanka i ona sama na sułtankę, powinno to sprawić przejście Nory na stronę Mahidevran). Tak więc jak zobaczą, że mijają miesiące a Hurrem dalej nienawidzi Nory, Gulsah za poparciem Mahidevran wyślę Norę do alkowy Mustafy. Sama Nora także będzie robić wszystko aby zainteresować sobą księcia. I właśnie jak już Nora dostanie zaproszenie do alkowy pójdzie do Hurrem. I tu się okaże, że to był spisek Hurrem&Nory aby właśnie ona stała się faworytą księcia. Hurrem powie jej jak ma się zachowywać, co ma mówić (najśmieszniejsze jest to, że każe mówić Norze do księcia to co ona niegdyś mówiła do sułtana jak stała się jego faworytą; te same teksty o tym, że chce patrzeć na tego samego Boga co on, itd.). A chodzi tutaj o to, że Hurrem za pomocą Nory (i jej wpływu na Mustafę gdy on się już zakocha) chce decydować o decyzjach księcia i wpływać na niego dla własnych korzyści. Zacznie także naciskać na Sulejmana aby wysłał Mustafę do zarządzania prowincją bo jak wiadomo książę nie może mieć dzieci dopóki sam nie obejmie cząstkowej władzy. A Hurrem właśnie chciała aby Nora urodziła dziecko Mustafie, i tak jak niegdyś ona dla sułtana, stała się faworytą i ulubienicą księcia, a w późniejszym czasie jego żoną.
Wielkie dzieki za tak wczerpujaca odpowiedz, juz nie moge sie doczekac nastepnych odcinkow.
Witam! Szukam odcinka, w którym Sulejman przydusza Hurrem a później ją całuje. Patrzy na to Mahidevran a Mustafa jest jeszcze mały.
to było zaraz po "zniknięciu" Izabeli, więc początek 38 (oryginalnego) odcinka czyli, o ile dobrze liczę, 75 odc z TVP :)
Orientujecie się może jak to było z Sułtanką Matką? Czy przyjechała już do haremu jako sułtanka? W końcu pochodziła z szlachetnego rodu więc chyba nie była zwykłą niewolnicą?
Kiedyś była mowa, że ona nie przyjechała do haremu jako nałożnica tylko sułtanka.
Podnoszę, bo trochę spadło. Mam dodatkowo pytanie - w którym odcinku i jak zginie Nigar?
Nigar rzuci się w przepaść :( Szkodaaaaa... Oryginalny to był odcinek 100 czyli nasz to będzie 200. :)
A ja mam pytanie czy Nora w alkowie doczeka się na księcia, czy będzie musiała wrócić do haremu?
Będzie czekała na niego ale że rozmowa księcia z sułtanem się przeciągnie to usnie ze zmęczenia. Potem książę wróci do komnaty i położy się obok niej a ona przez sen się do niego przytuli. Rano będzie go przepraszała i będzie jej wstyd, że usnela ale on ją przyciągnie do siebie i zaczną się kochać. Po wszystkim ona będzie chciała wrócić do haremu ale on poprosi by została. Potem zacznie z nią spędzać dużo czasu, znów ja zaprosi na noc, zjedzą razem śniadanie. Będzie się jej pytał co z nim zrobila, że cały czas myśli o niej i ona wtedy (na polecenie Hurrem) powie, że chce zostać muzułmanka, książę nada jej imię Efsun. Jeszcze po tej kłótni księcia z sultanem, Mustafa nie będzie chciał uczestniczyć w piątkowej modlitwie wiec to tez zawazy na tym, że będzie trzymał Nore cały czas w swojej komnacie. Cudem i praktycznie siła Pasza zmusi Mustafe do uczestnictwa w tej modlitwie. Inaczej byłoby po nim, byłby stracony w oczach sułtana. Potem Mahidevran zacznie się niepokoic, że Mustafa cały czas spędza z Nora i podzieli się ta obawa z Gulsah, że byłoby źle gdyby ona zaszła w ciaze a także, że boi się żeby nie namieszala w ich życiu bo takim sposobem Hurrem wdarla się do rodziny. Nawet wezwie ja na rozmowę i Nora jej powie, że chce tylko zadowolić księcia, od tego tutaj jest i nic więcej sobie nie wyobraża. Niestety Mahidevran nie da się zmylić i podzieli się z tym z Valide i wtedy właśnie postanowią wydać Mustafe za Aybige.