PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=479106}

Wyspa Harpera

Harper's Island
2009
7,4 12 tys. ocen
7,4 10 1 11671
4,3 3 krytyków
Wyspa Harpera
powrót do forum serialu Wyspa Harpera

Łooo - się narobiło!
Heh, zakładam, że skoro wszyscy (widzowie) zobaczyli to, co zobaczyła Shea, to pewnie nie należy sądzić, że to ta osoba pomaga Wakefiledowi. ;)
Co o tym sądzicie?

DearDarknessX

Po prostu od kilku odcinków myślałam, że jedynie dwie osoby ocaleją (tu stawiałam na Abby i Henrego)...
Co do Madison to bardzo wątpię, raczej nie uśmiercą dziecka - to by było zbyt okrutne lol ;P

ocenił(a) serial na 7
White_Rose05

Niestety, pewnie tak bedzie, potworek ocaleje. :/
Zabicie Henka i/lub Jimmyego bedzie bardziej okrutne, nie wybacze im tego. ;/

ocenił(a) serial na 7
DearDarknessX

Moze oni zamierzaja potem nakrecic cos w stylu "Madison gone wild", gdzie pokaza jej przygody w zakladzie psychiatrycznym i zycie po opuszczeniu szpitala. ;D

DearDarknessX

Życie po opuszczeniu szpitala?? Ja uważam, że dla dobra otoczenia powinna tam zostać do końca życia... ;)

DearDarknessX

Mnie interesuje los Henrego, reszta może ginąć... :)

behemot7

Kilka informacji dla tych, co nie śledzą Twittera - karimzreik:

Pyt: You said Henry grew up with Abby on the island, but I thought he only summered HI?
Odp: yes, good catch. henry & abby summered together on the island, not grew up. sorry for the confusion.

Pyt: Was Hunters death just a raondom death or is he important to the storyline
Odp: random death, not relevant to revealing the killer

Pyt: Why'd you have to kill off the Sheriff? .. Was it just to introduce Wakefield and create more tension?
Odp: killing the sheriff was an integral part of the way the story unfolds. it will be discussed thoroughly in ep 12.

Pyt: or better yet...is WHO is in Wakefield's grave important? I find it odd a random body is used but not stated who it belongs to
Odp: it's not important who is in wakefield's grave. all we need to know is that it's not JW.

Pyt (tak jakby :P): then I guess i'm not THAT awesome a detective..don't think it's Jimmy anyway
Odp: you are an awesome detective (czyżby sugestia, że to nie Jimmy zabija? :))

Pyt: Is there a reason to why Sully and Wakefield look freakishly alike?
Odp: same hairdresser (wszystko jasne ;D)

Pyt: also, i noticed marty had an fbi-like gun...any possibility he's part of the fbi?
Odp: we discussed marty possibility being a cop of some sort, but didn't go with it. not necessary for his storyline.

Pyt: will the scratches that henry had on his arm after finding jd be explained?
Odp: no, but it's not important to the story

Pyt: I'm certain the killer or Wakefield one makes Trish get in her wedding dress. C'mon tell me I'm right. Please???
Odp: Trish gets in her dress voluntarily (no to ciekawe ;>)

Pyt: How come none of the characters were able to take a clear shot at Wakefield? They missed like ALL the time.
Odp: easy answer is, these guys have never fired a gun before. no training. the better answer is, watch the first 5 min of ep 12

Pyt: What's the deal with how over protective henry is of abby?I mean it seems like he is more protective of her than trish.
Odp: they've been best friends since they were kids, they grew up on the island together. they're BFF's. (no tu błąd z tym dorastaniem razem - patrz: pytanie 1)

Pyt: ep1 abby said "no one knew" (she was coming home) ep2 Jimmy says he was "Excited" (when he heard she was coming) which is true?
Odp: she didn't tell her father or anyone on the island that she was coming home, jimmy heard thru maggie (small island, people talk)

Pyt: Could the man tied under the boat in episode 1 not actually be cousin Ben... since we don't know what he actually looks like?
Odp: definitely cousin ben

Pyt: Why was Henry covered in J.D.'s blood? Nobody asked him.
Odp: henry found jd all bloodied up and tried to save/help him, to no avail. and that's when abby showed up.

Okej dalej wklejać nie będę, ale tak czytając i zakładając, że to wszystko jest 100% prawdą to Jimmy i Henry zostają po części oczyszczeni z podejrzeń. Co wy na to? Dyskusja! :) Może faktycznie żaden z nich nie jest tym drugim mordercą (chociaż podejrzewam, że Henry jest dzieckiem Wakefielda - w końcu jego syn/córka niekoniecznie jest mordercą), a osoba, która pomaga Wakefieldowi to... hmmmm... Shea (?) albo Danny (w końcu Wakefield w oko go nie trzepnął jak ten spoglądał przez dziurkę... ;P).

ocenił(a) serial na 7
ptasiex

wciaz ogladam cala serie od nowa, chyba zwariuje do finalu. ;D
Sama juz nie wiem, jesli to nie Henry, to kto? Trish? Shea?
Shea? Trish?
Nie wytrzymam. ;D

DearDarknessX

Niby tak mało osób zostało, a jednak ciężko się na kogoś zdecydować... Ach, chciałabym już zobaczyć te dwa ostatnie odcinki i mieć te cały napięcie z głowy! Czacha dymi... Shea? Trish? Z drugiej strony skoro Wakefield zabił jedną część gości, a jego 'wspólnik' drugą, to wydaje mi się, że nasz podejrzany powinien być mężczyzną - w końcu mało która kobieta ma tyle siły żeby podnieść albo poradzić sobie z ciałem rosłego mężczyzny - np. Malcolm. Chyba, że wspólnik wykonywał tylko 'lekkie robótki' - odcięcie głowy czy coś w tym stylu. ;D Chociaż wiadomo jakie tam mięśnie ukrywa Shea pod tymi niepozornymi bluzeczkami... ;P

A może będzie bez niespodzianek i mordercą będzie Henry, i o! :P Tak już mi w głowie naplątali, że nie mogę się zdecydować. 10 dni... ;> Teraz będzie leciało z górki - odliczamy. :)

A tak poza tym - pod koniec 11 odcinka jak Abby i Henry patrzą jak umiera Cal i Chloe to wyglądają totalnie jak rodzeństwo. Albo już mam zwidy. :P

ocenił(a) serial na 7
DearDarknessX

Moga sobie mowic co chca, nie kupuje tego. ;) Henry bywal tylko na HI. Abby i Jimmy tam mieszkali, dorastali razem. Jak na przyjezdnego Heniek wykazuje zbyt wielkie zaangazowanie. Musi byc bratem Abby, czy czyms takim. ;)
Zobaczymy, czy jest pomocnikiem Wakefielda, jesli jednak to nie on pomaga, to chyba powinien to byc ktos z Welllingtonow, skoro pierwszym trupem byl Ben W. Tatusiek tez brzydko zginal. ;D Jesli tak, to chyba tylko Shea pasuje.
W odc. 4 wrozka mowi Trish cos w tym stylu, ze "zdradzi ja ktos, kogo ona kocha, ale ta osoba tez ja uratuje". Czy Trish kochala meza Shei? (scena z basenem) No nie wiem.
I cos pewnie bez znaczenia. Kilka razy bylo wspomniane, ze Henry jako chyba 10 latek zlapal najwieksza rybe, nie wiem co to byla zaokazja. I Heniek bardzo lubi lowic ryby.
Niby nic niezwyklego, wszedzie woda, duzo osob tam to robi, ale tylko on jeden z grupy gosci weselnych. A Wakefield cytat " He was a fisherman" ;D

Dobra ludzie, kolejny fakcik, ze tez wczesniej tego nie zauwazylam.
"Wakefield grew up in Tacoma, Washington"
"Henry was born in Tacoma, Washington, to Mr. and Mrs. Frank Dunn, both teachers at Tacoma North High School"
Oł yeah!!! ;D Odbilo mi, znow przysni mi sie HI. ;D

DearDarknessX

Podejrzewam, że Henry naprawdę jest bratem Abby.
Ale te wypowiedzi z twittera jakby wykluczają zarówno jego jak i rybaka jeśli chodzi o bycie drugim zabójcą.
Zawiodłam się, że nie wyjaśnią skąd Henry ma rany na rękach, myślałam, że to będzie coś istotnego.
I Trish dobrowolnie założyła suknię ślubną? Po co? przecież to czysta głupota, mam nadzieję, że jakoś z sensem to wyjaśnią.
W trailerze gdy Wakefield krzyczy "Ona ucieka" pewnie informuje o tym swojego wspólnika.
Kto nim może być? Nie ma pojęcia. Jimmy i Henry odpadają bo to zbyt oczywiste, mam nadzieję, że żadna z kobiet, Danny... no nie wiem był zbyt roztrzęsiony, w pewnym momencie myślałam, że sobie w łeb strzeli. Pozostaje Sully, ale nie bardzo widzę motyw.

White_Rose05

Jeśli ktoś jeszcze tego nie widział to polecam !!

Na początku aktorzy mówią jak ich bohaterowie mogliby zginąć, a potem jest kilka ujęć z finału:

http://www.youtube.com/watch?v=weHW0NrmBjc

White_Rose05

Świetny filmik! Dzięki! ;)

Te sceny z finałowych odcinków pokazują, że jeszcze przez dłuższy czas twórcy będą wrabiać Jimmy'ego - jeszcze te ujęcia: Trish sama w samochodzie (każdy od razu myśli - gdzie Jimmy? zostawił Trish na pastwę mordercy i zabrał jej broń?), potem pojawia się w szybie (tadam!), a na koniec Henry znajduje pusty samochód (i znów wszyscy myślą: Jimmy! zabrał biedną Trish do lasu, gdzie swobodnie śmiga morderca ;P).
Danny zapewne umrze - Wakefield skrada się za nim z taką miną, że raczej biedak nie ma szans. :P
A i do kogo Shea celuje? Z tego co widzę to stoi tam Wakefield, ale chyba kimś się zasłonił...? Chyba nawet Dannym... No to się narobiło - Wakefield załatwił sobie żywą tarczę.
I na koniec znowu to wkurzająca Madison... Cholera, ona robi za jakiegoś gołąbka pocztowego, czy co? "John Wakefield wants to talk to you." - nie no kurczę to już przesada - socjopata prosi o krótką rozmowę ze swoją przyszłą ofiarą. A może to Abby pomaga Wakefieldowi i ten bardzo dyskretnie prosi o naradę...? ;D Pogubiłam się totalnie. ;P Pomysły? :)

ocenił(a) serial na 7
ptasiex

Wakefield, dziala z Trish i Abby. To pewne, wrozka Wieslawa mi dzis powiedziala. A Madison jest ich wspolnikiem.
Zauwazcie "John Wakefield wants to talk to you." Nie, ze chce ja wypatroszyc, tylko porozmawiac. ;D
A teraz troche bardziej serio, to czy Madison naprawde porzucila gre? ;) Moze nie, ona grzebala w dokumentach szeryfa, mogla celowo wskazac te papiery Jimmyego, miala narobic zamieszania, zeby inni go podejrzewali. Byc moze to dziecko ma juz tak zwichrowany umysl, ze nie ma dla niej ratunku. ;D Przypomnina mi sie scena chyba z 4. odc. Madi siedzi na podloddze i mowi, ze nigdy nie bedzie flower girl, i jeszcze dorzuca to slynne "one by one" ;D
Mysle ze ona i Wakefield to kumple, i uwierze, ze nic ich nie laczy, dopiero gdy pan W. wypatroszy mala. ;D

ocenił(a) serial na 6
DearDarknessX

Nie wiem ja cały czas gdzies od 8 bodajze odcinka myślę ze to Shea. Zaraz wyjaśnię dlaczego. Po pierwsze jezeli mały troll rzeczywiście miałby kłamać nawet juz po wydostaniu się z tuneli to kłamał by tylko dla rodzica wiadomo ze tatuś nie zyje więc zostaje mamusia. Poza tym mała nie wykazywała oznak przerazenia po wydostaniu się z tunelu. No wydaje mi się ze musiała byc tam z kimś komu ufała bo normalnie bałaby się przesiedzieć kilka godzin sama w ciemnym pomieszczeniu. Poza tym kiedy młodzi biegali po tunelach w poszukiwaniu kolezanki Shea wyszła z hotelu niby to szukając dziecka. Moze to ona złapała w tunelu abby za nogę a potem kiedy wiedziala ze abby jest w rejonie gdzie znajduje się Madison zrezygnowała bo niechciala przy dziecku zabic Abby. Dziwnym trafem znalazla się potem na ulicy niedaleko wyjscia którym wydostały się Abby i dzieciak, tam zobaczyła ją Trish. Nie wierzę zeby po ciemku w dodatku w lusterku samochodu dojazala tą mała rączkę machającą ze studzienki.......no sory akurat w tym momencie spojzala do tylu a krzyki ryk samochodu napewno by zagłuszył. Więc albo to Shea jest dzieckiem Wikfielda ze zwiażku z matką Abby adoptowaną przez Wellingtonów, jej wiek jest odpowiedni bo przeciez pozostali są mniej więcej w podobnym wieku. A poza tym Shea miała okazje zabić kochankę męża. No chyba ze to wcale nie chodzi o rodzeństwo czy było na 100% powiedziane ze Wikdfield miał dziecko z matką Abby. Moze to Madison jest jego córką a Shea kochanką, no ale wtedy nie mam pojęcia jaki miłby być motyw. No to takie moje wywody.

kamarza

Shea nie miała okazji zabić kath z tego względu że shane powiedział henry'emu że gdy ją znalazł martwą była jeszcze "ciepła" czyli zabił ją ktoś krótko przed tym, a w tym czasie shea z trish i madison wracała z lasu, wiec to nie mogła być ona.

wero_nika

Może Sully jest mordercą xD Bodajże on jako jedyny nie był bezpośrednio w niebezpieczeństwie. Henry dostał kulkę, Jimmy miał dwa spotkania ze śmiercią, Danny widać w trailerze że raczej dostanie łomot od Wakefielda, laski z góry odrzucam jako drugiego mordercę.
Sully natomiast nadal pozostaje nietknięty. Nawet podczas strzelaniny to Cal zebrał kulkę od Wakefielda a nie on.
Tak też myślę że Sully mógł zostawić Cala wiszącego w lesie nie po to aby zrobić mu na złość tylko po to aby zginął. Z drugiej strony dlaczego ratował mu życie w odc 11?
Sully niby chciał uciec z wyspy ale moze to była tylko przykrywka aby wyciągnąć część osób z hotelu.

Wiem, że to dość słaba argumentacja ale na razie nie potrafię wymyślić bardziej sensownej teorii.

behemot7

jesli zabojca nie jest henry to totalnym bezsensem jest to, ze nie strzelal do wakefielda kiedy mial dobra pozycje, a strzelac umie , co widzielismy w ktoryms z pierwszych odcinkow. poza tym spowalnia abby . kiedy chciala biec za wakefieldem to ja zatrzymal pod pretekstem jakiejs gadki o tym jak musza sie trzymac razem. na poczatku serialu byl wpatrzony w trish jak w obrazek i strzegl jej jak oczka w glowie a teraz ma ja totalnie gdzies i biega z abby po lesie. dokumenty o jimmy'm mialy tylko odwrocic uwage, na 99% morderca jest henry. jeszcze dodajmy do tego, ze zna te wyspe i on razem z trish decydowali gdzie wezma slub- tylko oni mieli na to wplyw, co wyklucza sully'iego, danny'ego. shea i trish przyjezdzaly na wyspe, ale watpie , aby kobieta za tym stala.

ocenił(a) serial na 9
nika87

A mnie zastanawia czy w tym tunelu ktorego drzwi zabijali dechami Sully i Danny byl Wakefield czy moze jeszcze ktos inny przeciez w tym momencie jesli patrzac logicznie mozna okreslic miejsce pobytu kazdej osoby,poza tym gdy Danny probuje luknac do srodka to widac ze z dziury wyskakuje nie lanca Wakefielda a jakis kawal rury moze jednak pomocnikiem Wakefielda jest calkiem ktos inny niz nam sie wszystkim wydaje::)

ocenił(a) serial na 7
azazel79

Moze jednak to Muffin pomaga? ;D
Wakefield robi konkurencje supermenowi, musi miec niezla kondycje, ze tak wciaz biega po wyspie. ;) Co do ostatnich odcinkow, to pewnie zauwazyliscie, ze bohaterowie od jakiegos juz czasu w ogole nie spia, podobnie Wakefield, ktory jest doslownie wszedzie. Jak na faceta kolo/po 50-tce wyjatkowo malo odpoczywa. ;D

Ciekawe, czy wyjasnia co Wakefield robil przez tyle lat, gdzie mieszkal i kto go utrzymywal? ;D Moze kradl bulki i mleko w supermarketach? ;D

DearDarknessX

A ja mam taką myśl teraz :D kiedy trish stoi z bronią a shea z maddison i chloe wyszły już przez okno zanim wakefield wchodzi słychac jakby dwa razy pukał w drzwi i wtedy trish dwa razy strzela po czym kończą jej sie naboje. Gdy wchodzi wakefield nie robi nic a w pewnym momencie gdy jest jego ujęcie ma taką minę jakby zastanawiał się o co jej chodzi (w sensie czemu się tak boi), nie wiem ale może to on pukał w drzwi żeby jej dać znać że może strzelac a jemu nic sie nie stanie? Taka ich wspólna gra :D Tak mnie naszło :D ale jaki motyw miałaby mieć trish

wero_nika

Taki, że jest jego córką. (?)
Stawiam na Trish, już od paru odcinków . ;)

behemot7

SPOILER - FINAŁ SEZONU!!

Taki krótki fragment odc 12, link z forum cbs ale może ktoś jeszcze nie widział:
http://www.youtube.com/watch?v=iMxmZb4iXo4

Podejrzewam, że Shea powiedziała pozostałym o kartotece Jimmiego i dlatego Henry mu wyrwał broń. Swoją drogą dziwi mnie, że Henry niezbyt się spieszy by pomóc narzeczonej...

Obecnie myślę, że killerem może być Sully, choć nie wiem jaki ma motyw.

White_Rose05

Oj coś nie mają zaufania do Jimmy'ego. Zresztą wygląda on jakby był półżywy. ;> Ciekawa jestem gdzie w tym czasie jest Abby i Danny. Danny pewnie nie żyje, a Abby może ma pogadankę z Wakefieldem. Trochę mam obawy, że ją uśmiercą, ale mam nadzieję, że nie.
Henry rzeczywiście nie spieszy się Trish na ratunek - jakby to była Abby to już skakałby po krzakach z bronią, żeby ją ratować. ;P

* Kolejne spoilery!!!! *

'spoilers: gory death, emotional death, sad death, killer revealed, motive revealed, survivors, and no Booth'

Czyli jakby nie patrzeć 3 trupy. Moim zdaniem: Danny, Wakefield (?) i morderca number 2. Śmierć drugiego mordercy może być smutna - pewnie zrobili tak, że ostatecznie będzie nam go szkoda. ;)
Mam tylko nadzieję, że nie zabiją Abby i Jimmy'ego. Jeśli rybak zginie definitywnie wymazuję sobie odcinki finałowe z pamięci i tworzę własne zakończenie. ;D

Moja ostateczna trójka podejrzanych: Henry, Sully, Trish.
W niedzielę jak wrócę do domu sprawdzę, czy byłam blisko z podejrzeniami. Życzę wszystkim miłego oglądania finału Harper's Island. ;)

ptasiex

Tak czułam, że będą 3 trupy w finale. Zginie Wakefield, pewnie także drugi killer (Sully?)i trzecią osobą będzie "ktoś z tych dobrych" i tu nie mogę się zdecydować kto: Trish czy Danny.

behemot7

To nie Jimmy. Szeryf miał na niego papiery, bo chodził kiedyś z Abby i jak bylo powiedziane, panowie niezbyt się lubili :)

PS Jak to jest możliwe, że dość duża grupa kilku uzbrojonych w broń palną ludzi nie może sobie poradzić z dziadkiem latającym po lesie z harpunem!?

PS2 Rozumiem że nie mogą się skontaktować z lądem, ale dlaczego nie mogą poprosić o pomoc kogoś z lokalnych? Przecież tam mieszkają ludzie, jest jakieś miasto... gdzie się wszyscy podziali?? Przecież jeszcze parę dni wcześniej bar był pełen, a tu nagle mamy tylko barmankę, która sie zjawia bo zobaczyla eksplozję... WTF!?

PS3 Jak Wakefield wyłączył im komórki? Nadajnik rozwalił czy jak? Przecież to nie tak hop-siup...

Julka_21

Wiecie co ja i tak mysle, ze Wasze wszyskie teorie sa bledne. Juz kilka
razy odc. konczyl sie tak, jakby wszystko bylo juz wiadomo, albo zupelnie
nic. Najpierw Henry stojacy nad cialem JD, a potem potworek mowiacy Abby
"CZY PODOBALA CI SIE GRA?!".

whitesoft

3 osoby zginą, tak? Moim zdaniem: Madison, Sully, Danny.

SPOILER.

Na IMDB http://www.imdb.com/title/tt1232320/ , jest napisane w ilu odcinkach grały dane osoby. Madison, Sully oraz Danny są tylko w 12, gdzie reszta ocalałych w 13. Stąd moja mała teoria, że to właśnie oni zginą.

Blair

Yuh... Mam nadzieje, że nie. Madison, chętnie, Danny'ego, jeszcze jakoś przeżyje, ale Sully'ego, nie :/
Mogliby wykończyć Henika, wkurza mnie :)
Byle nie zginą Sully, Jimmi i Abby :)

Marta28

Madison, Sully i Danny są w 12 odcinkach bo w jednym ich pewnie nie było. Wg mnie pewne jest że zginie Wakefield - to jedyny sposób by zakończyć jego morderstwa, stawiam że zabije go Abby. Drugim trupem będzie killer nr 2. A trzecim Trish lub Danny - Wakefield załatwi któreś z nich zanim sam zginie.

Bardziej ciekawi mnie dlaczego chcą pokazać Karen Dunn, małego JD i małą Abby - czyżby JD był jej bratem...?

ocenił(a) serial na 7
White_Rose05

JD mial 21, teraz na HG napisane jest, ze 20 lat (dziwne), wiec nie moze byc bratem Abby.
Swoja droga, nie wiem jak dziala HG , aktualnie jest tam informacja, ze wiek Henkia jest nieznany. A wczesniej caly czas byl ujawniony. :D Ale niewazne.

Na forum Cbs jakis czas temu przeczytalam, ze ktos znalazl w sieci info na temat aktora, ktory w finale gra mlodego Henryego Dunna. Jesli to prawda, to nic dziwnego, ze oficjalnie tej informacji nie podali. ;)
Ale wkrotce juz zobaczymy, czy to prawda. ;)

ocenił(a) serial na 7
DearDarknessX

** Henka ;D
--------------------
--------------------------

DearDarknessX

A to nie wiedziałam o tym że JD miał 21 lat i że mały Henry Dunn też się pojawi.

No i finał już niedługo, czekam z niecierpliwością :P

ocenił(a) serial na 9
White_Rose05

A ja jednak stawiam na Sully'ego. Nie wiem jaki mógł mieć motyw ale po zachowaniu to tak...
1. Jeszcze go wujek Wakefild nie dopadł, wgl nie był martwy...
2. Oglądaliście:czytaliście Harrego Pottera i Kamień filozoficzny? No i jak profesor Quirell? Przerażony,
zupełnie nie podejrzewany.... Jak nasz Sully.
3. Wakefild zamiast zabić Chloe to ją więżi... z jakiegoś powodu chciał ją oszczędzić... A Sully miał na nią
chrapkę... kto wie czy nie zawarli umowy? xD
4. Jest podobny do tatusia :P lol.

A jeśli chodzi o trupy to Danny, kiler2 albo wakefild i potworek albo Trish... no bo któryś z zabójców musi
przeżyć żeby nakręcili drugą serie !! xD Albo zrobią naśLadowce.. ale to by było słabe :P

Jak dla mnie to mogą już wszyscy kitnąć. Moi ulubieni bohaterowie czyli Cal i Chloe już nie żyją więc na nikim
mi już nie zależy. xD Jestem ciekawa jak to sie zakończy. :)

A co do śmierci mojej ulubionej pary... Aż mi sie skojarzyli z Romeem i Julią - On za nią umiera, ona bez niego
nie może żyć i popełnia samobójstwo... smutne.

ocenił(a) serial na 9
Harda_Heroina

Mam jeszcze pytanie, jako, że zwykle w sieci nic nie oglądam świeżego, to nie jestem obeznana....:
Gdzie moge obejrzeć najnowsze odcinki??