PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=376404}

Zorro

Zorro: La espada y la rosa
2007 -
7,3 786  ocen
7,3 10 1 786
6,0 2 krytyków
Zorro
powrót do forum serialu Zorro

1/10

ocenił(a) serial na 2

Jak można było w ogóle z Zorro zrobić telenowelę :/ ... JEDNO WIELKIE NIEPOROZUMIENIE. Dziękuje za uwagę

Wad3r

Super, że zrobili telenowelę 'Zorro', bo jest wspaniała.

ocenił(a) serial na 1
SlowDown

Obejrzałem z ciekawości kilka odcinków. Zgadzam się całkowicie z założycielem tematu. To coś jest nieporozumieniem, kompromitacja Zorro na całej linii. Ocena oczywiście 1/10.

ocenił(a) serial na 9
Barcelonismo

Co wy chcecie od tego serialu??? Krytykować każdy jeden potrafi. Ja mogę przytoczyć 100 argumentów na plus tego serialu, a ty podasz choć 10 na to że serial jest zły ???

ocenił(a) serial na 2
Skeletor

Podaj 100 argumentów przemawiających na plus, to potem podam Ci 10 sensownych na minus ;)

ocenił(a) serial na 9
Wad3r

Proszę bardzo:
Proszę bardzo:
1.Świetna, wciągająca fabuła
2.Humor
3.Scenografia
4.Intrygi
5.Świetna reżyseria
6.Scenariusz
7.Dialogi aktorów
8.Realia ówczesnych czasów
9.Świetne sceny walki Zorra wręcz i na szpady
10.Muzyka (zarówna ta otwierająca Beyonce i Fernandeza, jak i ta w serialu)
11.Genialnie wykreowana postać kapitana Montero jako despoty bez ludzkich uczuć
12.Piękne aktorki
13.Przystojni aktorzy
14.Dobre lokacje (pustynie, lasy)
15.Koń Zorra - Tornado
16.Komiczna postać Olmosa
17.Kostiumy (ten Zorra jest świetny)
18.Motyw "Bractwa", nie tylko Zorro troszczy się o mieszkańców Los Angeles ale także zamaskowani członkowie w kapturach (bardzo ciekawe nowum)
19.Sierżant Garcia
20.Kapitan Pizzaro
21.Akcja toczy się nie tylko w Ameryce ale także i na dworze Królewskim w Hiszpanii
22.Motyw cyganów
23.Pierwszy raz Zorro korzysta nie tylko ze szpady ale także i z broni palnej
24.Marlene Favela jako Esmeralda Sánchez de Moncada
25.Arturo Peniche jako Gobernador Fernando Sánchez de Moncada
26.Andrea López jako Mariángel Sánchez de Moncada
27.Harry Geithner jako Comandante Ricardo Montero
28.Osvaldo Ríos jako Alejandro de la Vega
29.Lully Bossa jako Almudena Sánchez de Moncada
30.Andrea Montenegro jako María Pía de la Vega
31.Erick Elias jako Renzo
32.Natasha Klauss jako Sor Suplicios/Ana Camila
33.Jorge Cao jako Padre Tomás Villarte
34.Adriana Campos jako Yumalai
35.Carmen Marina Torres jako Dolores
36.Héctor Suárez Gomís jako Kapitan Anibal Pizarro
37.Ricardo González jako Bernardo
38.Raúl Gutiérrez jako Olmos Berroterran de la Guardia
39.Ana Bolena Meza jako Sara Kali / Mercedes Mayorga de Aragon
40.Germán Rojas jako Jonás
41.Marilyn Patiño jako Catalina
42.María Margarita Giraldo jako Azucena
43.Julián Álvarez jako Cabo Aguirre
44.Víctor Rodríguez jako Agapito
45.Luigi Aycardi jako Tobias del Valle y Campos
46.José Omar Murillo jako Kamba
47.Luis Mesa jako Książę Jacobo Almagro de Castellón
48.Orlando Valenzuela jako Miguel
49.Ivelin Giro jako María Luísa Burgos de Castilla
50.Poza tym wszyscy aktorzy są świetnie dobrani i doskonale odnajdują się w swoich rolach
51.Każdy z nich traktuje swoją postać bardzo poważnie i wczuwa się w nią
52.Po raz pierwszy ojciec Diega - Alejandro to krewki facet, który żadnej bójki i kobiety się nie boi
53.Postać księdza, który jest mentorem i przewodnikiem Zorra, zna jego sekret a jak trzeba to i przylać potrafi:)
54.Zorro to już nie tylko wymuskany młodzieniec
55.Przeżywa swoje cierpienia i dba także o swoje życie
56.Wspaniałe i pomysłowe wynalazki Zorra, jak np. bombki:)
57.Postać Dolores - wspaniałej i oddanej służącej
58.Duży trud włożony w nagranie scen z pierszwych odcinków, które rozgrywały się na Galeonie
59.Sceny z portu
60.Sara Kali - jako królowa Hiszpanii, Królowa Cyganów i kobieta w żelaznej masce
61.Świetna rola Mariangel - kobiety próźnej, okrutnej, dążącej do swoich celów nawett "po trupach"
62.Zabawny chirurg Agapito, pijak a zarazem grabarz i fryzjer
63.Gotowi i zawsze chętni do pomocy Cyganie
64.Wszystkie aktorki są piękne
65.Esmeralda jako kobieta, która poświęciła własne szczęście dla dobra sekretu Zorra
66.Bernanrdo, który jest bardziej pomysłowy i przebiegły niż w innych częściach
67.Postać Gubernatora, który nie cofnie się przed niczym aby zdobyć miłość zakonnicy
68.Wspaniałe bronie - szpady, bomby, broń palna, bicze, armaty
69.Więzienie Cajalho
70.Wspaniałe sceny miłosne
71.Każdy z bohaterów swoją rolą coś do serialu wnosi
72.Wspaniała charakteryzacja (Alejandro de la Vega)
73.Prawdziwe wojskowe mundury
74.Rola Kamby - majstersztyk aktora
75.Rola Natashy Klauss jako zakonnicy po przejściach
76.Wspólna produkcja USA i Kolumbii
77.Dwóch stałych reżyserów
78.Nagłe i zaskakujące zwroty akcji
79.Dużo walki wręcz a nie tylko na szpady
80.Zorro nie jest Supermenem - został postrzelony i stracił pamięć
81.Akcja nie toczy się tylko wokół Zorra ale także i pozostałych aktorów
82.Serial nie męczy kiczowatością kolorów i wątków a także ilością aktorów
83.Można się skupić na akcji bez zbędnych wątków pobocznych
84.Wszystkie flagi na urzędzie Kapitana Montero są zgodne z historią
85.Porządna gospoda w mieście, w której można dobrze zjeść i wypić dobrego wina
86.Wspaniała Hacjenda de la Vegów
87.Wymyślna kryjówka Diega/Zorra - motyw z przekręcaniem książki:)))
88.Nigdy nie przewidzisz co będzie w następnym odcinku
89.Dodatkowy odcinek z wywiadami aktorów i reżyserów
90.Ludożercy:)))
91.Seleni - piękna wróżka i czarownica
92.Zorro to Zorro - albo się go kocha albo nie nawidzi
93.Zmyślne pozbycie się przez Zorra swojego najgorszego wroga Montero (na końcu serialu)
94.Przystępna pora emisji
95.Codzienna porcja wspaniałej zabawy i tylko dwie krótkie reklamy w trakcie
96.Produkcja Telemundo
97.Ocena 8,46/10 w Filmweb mówi sama za siebie
98.Happy End
99.120 odcinków - tyle żeby wciągnęło a jednocześnie nie zaczęło nudzić
100.Rzesze fanów na całym świecie

Teraz czekam na twoje 10 sensownych argumentów na minus.

ocenił(a) serial na 8
Skeletor

Piękne argumenty,zgadzam się w pełni z nimi:)Też się zaliczam do fanów tego serialu:)
Pozdro

ocenił(a) serial na 2
Skeletor

Człowieku hehe, najpierw jako zobaczyłem tą listę to pomyślałem "szacunek" albo "jakiś psychol" ... jednak jak zobaczyłem treść tych Twoich argumentów, no pożal się Boże, jednak zdecydowanie jesteś jakimś niewyżytym emocjonalnie 15-latkiem:
"40.Germán Rojas jako Jonás
41.Marilyn Patiño jako Catalina
42.María Margarita Giraldo jako Azucena
43.Julián Álvarez jako Cabo Aguirre
44.Víctor Rodríguez jako Agapito
45.Luigi Aycardi jako Tobias del Valle y Campos
46.José Omar Murillo jako Kamba "

Tak to można karzy film argumentować, bo ktoś gra jako ktoś ... no brawo brawo ;d

"92.Zorro to Zorro - albo się go kocha albo nie nawidzi" --> tak kocham Zorra, ale Zorra z poczuciem humoru, Zorra walczącego, Zorra pełnego akcji i w końcu Zorra robiącego swoje słynne "Z", tego w tej TELENOWELI nie doświadczyłem (jedna walka na kilka odcinków, to jest Zorro?), kocham Zorra: http://www.filmweb.pl/f110859/Zorro,1957

Nie wymienie wszystkich, ale część po prostu głupich argumentów:
"98.Happy End
96.Produkcja Telemundo
94.Przystępna pora emisji (co ma do rzeczy przy ocenie serialu :/ )
91.Seleni - piękna wróżka i czarownica
90.Ludożercy:)))
95.Codzienna porcja wspaniałej zabawy i tylko dwie krótkie reklamy w trakcie (haha, reklamy ... zależy gdzie oglądasz kolego :/ )
77.Dwóch stałych reżyserów
"

54.Zorro to już nie tylko wymuskany młodzieniec --> że CO? chcesz mi powiedzieć, że ten zniewieściały typ z tej telenowelki, to jest Zorro z prawdziwego zdarzenia taak?

19.Sierżant Garcia --> tu totalna porażka, normalnie w Zorro to gwóźdź programu ... a tu gwoździem programu są rozterki sercowe bohaterów i zawiłe intrygi rodem z jakieś "Palomy" czy innej "Esmeraldy"

15.Koń Zorra - Tornado --> taki z niego koń Zorra jak z koziej zagrody dyskoteka

37.Ricardo González jako Bernardo --> Bernardo też bez wyrazu, może trochę lepiej niż Garcia, ale ...

97.Ocena 8,46/10 w Filmweb mówi sama za siebie --- > TAK, ale zobacz ile głosów: 69, łał, zrobiła na mnie wrażenie naprawdę ... z taką liczbą głosów nawet nie jest klasyfikowany w top seriale

Innych Twoich "argumentów" nie chce mi się nawet komentować ... człowieku weź jakieś tabletki (że już Ci się ten pseudozorro podoba, to już trudno, ale argumenty typu XXXX XXXX jako YYYYY --> co to za argument? masz coś nie tak z główką? )

97.Ocena 8,46/10 w Filmweb mówi sama za siebie --- > TAK, ale zobacz ile głosów: 69, łał, zrobiła na mnie wrażenie naprawdę ... z taką liczbą głosów nawet nie jest klasyfikowany w top seriale

PS. Przepraszam normalnych ludzi, którzy czytali tego posta, za literówki itp., nie chciało mi się sprawdzać i poprawiać (nie czułem takiej potrzeby) ;)

ocenił(a) serial na 9
Wad3r

Mam 20 lat, nie 15 - tak dla twojej wiadomości, tabletek też żadnych nie biorę. Z główką u mnie w porządku:) Poprostu lubię ten serial za to co wymieniłem w tych punktach. Widzisz w tym coś co przemawiałoby za tym, że jestem "niewyżytym emocjonalnie 15-latkiem" ? Jak takie diagnozy stawiasz po przeczytaniu paru linijek tekstu to na psychologie idź - kariera murowana ;) Pozdrawiam i wesołych świąt życzę :)

ocenił(a) serial na 2
Skeletor

To, że napisałem żebyś brał jakieś tabletki, to z powodu śmieszności tych argumentów ... no i samego faktu wypisania ich 100 (nie myślałem, że moją propozycję weźmiesz na serio ;p )

Jeżeli Ci się serial podoba, no Twoja sprawa. Mi chodzi o to, że z pewnej ikony jaką jest Zorro, zrobili jakąś telenowelkę ... sorry ale nie myślałem, że kiedyś do tego dojdzie, ta telenowela przeczy wyobrażeniu o Zorro, a że serial znalazł jakiś fanów no to trudno się dziwić, są ludzie którzy: lubią telenowele + chwyt marketingowy, z wykorzystaniem wizerunku 'Zorro' = wiadomo że jacyś ludzie na to się złapią

Wesołych Świąt ;)

Ps. z tą psychologią ... może kiedyś magisterskie uzupełniające, czemu by nie ;-)

ocenił(a) serial na 9
Wad3r

No i na tym zakończmy naszą dyskusję, a co do telenoweli to masz rację - ja zawsze miałem do nich sentyment (jeszcze jako dziecko). Może dlatego serial tak mi się spodobał. I nie zgodzę się do końca, że można tu mówić o "chwycie marketingowym" w przypadku osób, które na codzień kręcą takie seriale. Przecież oni też zapewne nie widzieli czy koncepcja Zorra jako telenoweli spodoba się widzom. Zaryzykowali i odnieśli sukces - przynajmniej w Ameryce Łacińskiej. A w Polsce niewielu jest chyba amatorów takiego kina. A to dziwne sądząc po sukcesach "M jak Miłość i innych badziewi. W każdym razie jeśli kogoś za coś uraziłem przepraszam i dzięki za dyskusję wader.

Skeletor

Zorro to jedna z najlepszych telenowel jakie oglądałem, a oglądałem ich naprawdę dużo. Telenowela ta odniosła sukces nie tylko w Ameryce Łacińskiej, ale również Stanach Zjednoczonych i Europie. W Polsce również ma ona wielu fanów, o czym można się przekonać wchodząc na telenowele.fora.pl, jest to największe w Polsce forum o telenowelach.

ocenił(a) serial na 2
Skeletor

Nmzc :) Polecam się na przyszłość ;) [za krótki post] [za krótki post]

ocenił(a) serial na 10
Wad3r

oglądam zorro od pierwszego odcinka i bardzo mi się podoba!!!!!!!!Uwielbiam ten serial!! Juz wole ogladac telenowele latynoskie niz seriale polskie np. klan , m jak miłosc, brzydula, niania itp. blee.... nie roumiem jak mogli nakręcic tak głupie seriale...:-/

ocenił(a) serial na 10
kasa_joanna

Lubię te telenowele ale niestety to co scenarzyści zaserwowali nam w ostatnio emitowanych odcinkach to jakaś kpina,zaobserwowałem takie oto niedorzeczności;okazuje się że na wyspie do której dotarli rozbitkowie mieszka plemię skapo odzianych niewiast,z cyckami ledwie przykrytymi strzępami materiału,i łukami zrobionymi z byle patyka,a najfajniejsze jest to że to ponoc mityczne Amazonki(jedna z nich zna jezyk hiszpański a co tam),ciekawe czy scenarzyści wiedzieli że to nie te czasy i nie te współrzędne geograficzne dla tych legendarnych wojowniczek.Kolejna głupota-jak to możliwe że Diego i Bernardo dotarli do wyspy konno?,czy nikt z ekipy nie wiedział ze wyspa to skrawek lądu otoczony zewsząd wodą?.Dalej kiedy Bernardo został trafiony strzałą krzyknął,i to całkiem głośno jak na głuchoniemego.Oczywiście Esmeralda przeszła szkolenie,które polegało na machaniu mieczem góra-dół,i stwierdziła że jest w stanie stawić czoło Montero.Camba i Garcia dotarli do miasta (z wyspy konno a jakże) i powrócili w ten sam sposób aby poinformować o balu przebieranców.Takie wpadki mogą się zdarzać-ale w amatorskim kinie niskobudżetowym,a ja powoli tracę szacunek dla tego serialu i coraz mniej uroda Esmeraldy jest mi to w stanie wynagrodzić.

ocenił(a) serial na 9
Wujek_Sam

A gdzie było powiedziane, że oni dotarli na wyspę???
Morze, a właściwie Ocean wyrzuciło ich z powrotem na brzegi Kalifornii.
A wojownicze plemiona kobiet jak to nazwałeś "z cyckami ledwie przykrytymi strzępami materiału" istniały naprawdę. To konkwistadorzy czyli hiszpanie i portugalczycy zaczęli nazywać ich amazonkami, gdyż przypominały im właśnie te mitologiczne amazonki z baśni i legend. To, że ktoś jest niemy nie oznacza też, że nie może wydawać z siebie żadnych odgłosów. Pod wpływem bólu struny głosowe wyprawiają przróżne rzeczy. A ze szkoleniem Esmeraldy to rzeczywiście taka trochę bajeczka ale nie musi przecież od razu rzucać się z łapami na Montero. Chciała, żeby pokazały jej trochę sztuczek to jej pokazały.
A jeśli uroda Marlene nie jest ci już w stanie wynagrodzić tych drobnych niedociągnięć fabuły to widać, że słabo ci się jednak podoba:)
Ja dla takiej kobiety skoczyłbym w ogień:)
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
Skeletor

Ależ bylo powiedziane o wyspie,cholerka niech sobie przypomnę...bodajze w scenie kiedy Diego spogląda na medalion i mowi do Bernardo że to mapa do ukrytego na wyspie skarbu ewentualnie pózniej kiedy Diego rozkładał mapy i je przeglądał,pamiętam też że w jednej ze scen kiedy to Esmeralda rozmawia z sierżantem Garcia ktoreś z nich stwierdza że jestesmy na wyspie/dotarlismy do wyspy i kiedy Esmeralda rozmawia z rannym bosmanem on stwierdza że doskonale zna się na mapach i skarb ukryty jest na tej wyspie.Byc może to tylko wolne tłumaczenie lektora i scenarzyści nie mieli na mysli wyspy a brzeg Kaliforni jak mowiłeś,ale nic na to nie poradzę było wyspa i tyle.Co do Amazonek to istniały tylko i wyłacznie w mitologi greckiej,a Garcia stwierdził wyrażnie że- cytuje;"uwazajmy na nie bo to mityczne/legendarne Amazonki które zabijają męzczyzn a dzieci płci męskiej zrzucaja ze skały/przepaści"(oczywiście nie słowo w słowo ale sens ten sam).Więc na kogo trafili rozbitkowie?,na mityczne Amazonki czy na plemię ktore można potocznie Amazonkami nazywac?.Wogóle okreslenie plemie odnośnie siedmiu młodych panienek niezbyt tu pasuje.Co do gluchoniemego to może i masz racje,ale nie slyszalem nigdy w zadnym filmie aby własnie niemowa wydawał jakiekolwiek dżwięki.Co do treningu mam na mysli to że mozna było to pokazać w lepszy,bardziej realny sposób a nie tylko lajtowe machanie mieczem i kilka fikołków.Co do urody Marlene to jednak cofam poprzednie słowa-jest mi w stanie wszystko wynagrodzić,zwłaszcza teraz kiedy wystepuje w tym stroju (ale ona ma biust mmm).PS-odnośnie listy ktora tu sporzadziłeś to mimo że nie zgadzam sie z kilkoma punktami to gratuluje wytrwałosci i sumienności.Pozdrawiam