PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611072}
8,0 16 tys. ocen
8,0 10 1 16158
Battlefield 3
powrót do forum gry Battlefield 3

coz, gra prezentuje sie bardzo dobrze. gameplay jak zawsze swietny jednak przypomina mi
killzona 2, a nawet bardzo. Dlaczego ? bo gra wydaje sie malo dynamiczna, jednak mozna
to zmienic. wystarczy ustawic odpowiednia czulosc na padzie/ myszce.

grafika nie powala, ale na pewno bedzie lepsza niz MW3 ze swoim przestarzalym silnikiem.
To oczywiecie beta, wiec tekstury moga byc slabej jakosci, wiec wszystkiego sie dowiemy w
dniu premiery.

damian_filmweb

Eee, call of duty nie jest gównem, to również dobra produkcja.
Rozumiem że coś ci się może bardziej podobać, ale CoD'a nigdy nie nazwałbym gównem, dla mnie jest świetne, stawiam te gry na równi, obydwie mają pozytywne jak i negatywne aspekty.

Mam nadzieje że nie gadam z fanboy'em.

ocenił(a) grę na 8
Golden415

Nie, nie gadasz. Nie lubie Coda ze wzgledu na skopany tryb multi i wlasnie to nazywam gownem. MW2 swietne bylo ( kampania ). Black ops - niezly tryb zombii. kampania w sumie tez. Jednak multi mi sie nie podoba. Nie ma sensu grac z cheeterami i kamperami. Odbiera to radosc z gry.

damian_filmweb

Może i masz trochę racji ale kampania zawsze jest świetna, może liniowa i dość silnie oskryptowana ale to zapewnia widowiskową wręcz filmową rozgrywkę. I to właśnie za kampanie, respekt.

ocenił(a) grę na 8
Golden415

No, z tym sie zgodze. Nie przeszkadza mi liniowa rozgrywka.

ocenił(a) grę na 7
damian_filmweb

Na PC grają tak jak powinno się grać. (Oczywiście lam jest od groma, ale to co ja zobaczyłem na konsoli to po prostu żenada :D)
Taktyka jest najważniejsza.
Teamplay jest wszechobecny, a jeżeli nie grałeś na PC w BC2, to po co ta napinka?
Ja grałem w obydwie wersje więc mam dużo do powiedzenia. (lvl 27 na ps3 o ile pamiętam)

A na konsolach jest więcej lam, i dzieci, bo łatwiej jest włożyć CD do ps3 i grać prawda?
Do tego gubią się na klawiaturze... Przecież to śmiechu warte :D

ocenił(a) grę na 8
supermaniak

A gdzie wyczytales, ze nie gralem na PC w bc2 i nie mam nic do powiedzenia ??

Ja mam lvl 38, wiec znacznie wiecej czasu spedzilem przed konsola. Nie wiem skad ty bierzesz ta filozofie. Przeciez gry ba PC sa tanie jak barszcz, a gowniarze najczesciej graja wlasnie na PC, bo wychodzi to znacznie taniej. Wiec takie gadanie NIE MA SENSU, jak juz wyzej pisalem. Zarowno na pc jaki konsolach kretynow jest porownywalna ilosc.

To ty grales na ps3 i piszesz, ze grasz na plytach CD ??

Gubia sie na klawiaturze ? Tak, ja sie gubie grajac na takim syfie. zero wygody.

ocenił(a) grę na 7
damian_filmweb

Blu-ray...
Ba, a dalej nawet gram na ruski rok jak mnie kolega namówi!

Mój błąd, myślałem że na PC w ogóle nie grałeś, ale coś mi się wierzyć nie chcę, że po zagraniu na PC, dalej uważasz że M14 to gówno.

Zależy co masz na myśli mówić brak wygody. Wszystko zależy od sprzętu na jakim grasz....
Ja akurat mam tak wygodny fotel, że najlepiej byłoby w nim siedzieć cały dzień.
Klawiatura jest bardzo praktyczna jeżeli chodzi o Wszelkie gry FPS, gdzie pod samą lewą ręką masz ponad 30 przycisków, a pod prawą, (o ile masz dobrą myszkę) 6 przycisków.
Nieźle nie? A jak ktoś umie w miarę szybko pisać, to nie ma w ogóle mowy o pomyleniu np. T i Y

Jedyne na co mógłbym ponarzekać w stacjonarkach, to ich mobilność.
Każdy prawdziwy gracz, marzy teraz pewnie o zewnętrznych kartach graficznych... Granie na lapku i7, a grafiką intela byłoby w końcu możliwe.
Ale poczekamy zobaczymy... Na razie żeby mieć porządną, mobilną maszynę do gier, trzeba wydać ponad 6000 zł

http://imageshack.us/photo/my-images/838/z10343270o.jpg/

ocenił(a) grę na 8
supermaniak

grajac na PC nie wyprobowalem wszystkich broni, w tym M14.

Chodzi o to, ze siedzisz skulony 10 cm przez monitorkiem. Moze i nie ty, ale tak wyglada wiekszosc graczy PCtowych.
Ja pisze na laptopie w miare szybko, ale gra mi sie niewygodnie na czyms takim, a pomylki zawsze sie zdarzaja.

Kazdy prawdziwy gracz nie zawraca sobie glowy takimi bzdurami jak grafika, tylko czerpie radosc z gry. Tak wyglada prawdziwe granie. Jednak nie nazekalbym gdyby byla mozliwosc podkrecenia grafiki i wydajnosci procesora.

Jak na razie to konsole rzadza na rynku gier wideo. Praktycznie wszystkie gry maja pryiorytet konsolowy, wiec takze jakosc samych gier jest czesto lepsza niz na PC. Ale o tym wiemy nie od dzis.

ocenił(a) grę na 7
damian_filmweb

Gdyby to jednak PC zapanował rynkiem, mielibyśmy już nową generacje gier.
A tak dalej czekamy na te nowe konsole, a jak już wyjdą Pecet znowu się rozpędzi, i będzie znowu ta sama akcja.

Jestem bardzo sentymentalny. Więc i grafika nie jest dla mnie najważniejsza, ale jak ma się do wyboru lepszą i gorszą, po co wybierać gorszą?
Zwiększenie graczy PC, gwarantuje szybszy postęp na rynku.
Jak jesteś tak bardzo za padem, czemu nie podepniesz kompa do telewizora?
Ja tak właśnie w FIFA 12 gram teraz, pada od PS3 do PC podpiąłem.

Ile świetnych tytułów wychodzi tylko na PC, a ile tylko na konsole?
Moim zdaniem gracz powinien mieć oba. Perełki takie jak Red dead redemption, albo L.A. Noire, głównie gry rockstara, po prostu olały PC, i nie ma się co dziwić. Piractwo... Ale na to nie narzekam, bo wycisnęli z tych gier totalny maks, przez co wyglądają świetnie, nawet na takim sprzęcie. ( Żeby zrozumieć o co mi chodzi, trzeba zagrać w jakąś super grę, np. Crysisa w najniższej rozdzielczości, i bez żadnych "duperelów", a potem powyłączać wszystko, i najlepsza rozdzielczość. No, żal wracać do szarego życia :D )
A PC? Większość gier strategicznych wychodzi tylko na tą platformę. Co prawda wychodzą też jakieś na konsole, ale ich sterowanie zazwyczaj jest za trudne. Prosta czynność wymaga miliona kliknięć.

Duża część konsolowców, gada, że PC takie drogie, że na samą kartę trzeba wydać 6000tys zł...
Zero orientacji, to tak jakbym narzekał na zespół, lub film, który nigdy nie słyszałem/Oglądałem.
Nie mówię że się do nich zaliczasz, ale to zazwyczaj niewiedza prowadzi do tego że ludzie wybierają konsole.
No bo to są "maszyny do gier".
Kolejne konsole powinny wychodzić co 2-3 lata, żeby to wszystko jakoś pędziło dalej, a nie że mamy tyle możliwości, a hamują nas konsole...

ocenił(a) grę na 8
supermaniak

No tak, gry strategiczne to jedyny pryiorytet na PC i nie ma sie co dziwic. Jak sam zauwazyles wiekszosc dobrych gier wychodzi tylko na konsole.
Nowa generacja konsol wcale nie jest jeszcze potrzebna. Grafika na ps3 w dalszym ciagu jest bardzo dobra ( crysis 2 ), ale nie wszyscy potrafia wycisnac z konsoli ostatnie soki. BF3 moglbyc znacznie lepszy graficznie, ale pryiorytetem byl w tym wypadku PC, wiec konsola dostala po dupie. To jedyny powod duzo slabszej grafiki jesli chodzi o BF3.

Co dziwnego w tym, ze dobry PC kosztuje 5x wiecej niz konsola ? Wiesz jaki jest najwiekszy problem z PC ? To, ze starzeje sie zbyt szybko. Minie rok, dwa, a PC juz nie nie ciagnie nowych gier na najwyzszych obrotach. A konsola zawsze bedzie miala gry dostosowane do swoich mozliwosci. Dlatego musisz albo kupic naprawde dopakowanego bydlaka za gore kasy, albo bawic sie w wymienianie czesci, a to tez kolejne koszty, wiec utrzymanie PC w dobrej formie kosztuje sporo.

A ja mam sie martwic takmi rzeczami ? Nie. Wszystko dziala jak nalezy, nic nie tnie, a rozrywka jest na wysokim poziomie.

ocenił(a) grę na 7
damian_filmweb

Bredzisz, ja kupiłem swojego kompa 4 lata temu za 2500 zł, I wszystkie gry do tej pory ciągnął na maks detalach. jedynie gdzie musiałem się bawić w zmianę ustawień, był właśnie BC2, ale poniżej 40 fpsów zaczęło spadać dopiero kilka miesięcy temu.
A PS3 nie ma, i nie będzie miało antyaliasingu, choćby nie wiem ile na tym siedzieli.

Jedni wolą co chwilę wymieniać części, a inni wola uzbierać, i kupić coś porządnego.
Do kompa można się przywiązać jak do samochodu. Częste przeglądy, czyszczenia, wymiany...
Zależy od tego, jak dobry jest twój "sprzęt" :)

I trochę przesadzasz z tym x5... PS3 jest po mniej więcej 1000 zł, a dobry komp na kilka lat złożysz za 2000-3000 zł.
Jest to oczywiście o wiele więcej, ale to jest tego warte.

ocenił(a) grę na 8
supermaniak

jasne. warto wydac 2-3 tys wiecej, bo grafika lepsza. aha. myslisz jak prawdziwy gracz...

damian_filmweb

Warto wydać 2000-3000 zł by cieszyć się komputerem na długo, mając dobre podzespoły.

ocenił(a) grę na 8
Golden415

tak sie sklada, ze przy dzisejszym rozwoju techniki te podzespoly zaraz beda gowno warte. Teoretycznie wg nie oplaca sie kupowac nowego sprzetu, bo cena zaraz drastycznie zmaleje, bo ciagle wychodzi cos nowego.

Dlatego najlepiej zainwestowac w cos do czego wszystko inne nowe, czy stare, bedzie dopasowywane tak, aby dzialalo bez problemu. Mowa o konsoli oczywiscie. A niewielki spadek jakosci to rzecz nieunikniona.

damian_filmweb

Dałem te 2500zł za komputer jakiś czas temu i wszystko chodzi na maksymalnych, za klika miesięcy kupię nową kartę graficzną i znów pogram na maksymalnych.
Dobrze dobrane podzespoły to rzadkie renowacje.
Wiem coś o tym.

ocenił(a) grę na 8
Golden415

2, 5 ? i dziala wszystko na maksymalnych ? jak grasz w starsze gry to pewnie.

damian_filmweb

Wszystkie nowe

ocenił(a) grę na 8
Golden415

to chyba czary jakies.

damian_filmweb

Nie, to dobry komputer

ocenił(a) grę na 8
Golden415

ale nie wierze, ze dziala ci taki crysis 2 na max detalach na kompie za 2 i pol paczki. chyba, ze sam poskladales kupujac okazyjnie dobre czesci.

damian_filmweb

Właśnie miałem podać Crysis'a 2 na przykład.
Kompa sam składałem, jakbym kupił złożonego w Saturnie to bym w za dużo nie pograł.

ocenił(a) grę na 8
Golden415

nie mowie odrazu o takim Saturnie. Wszystkie sklepy oferuja sam kicz, a jak chcesz dobry komp to wydasz duuzo pieniedzy.

Wiec sam skladales to moze i tak. Ale nie kazdy lubi sie bawic w takie rzeczy i czatowac na okazyjne czesci.

damian_filmweb

Nie czatowałem, po prostu po znajomości zawsze taniej.

ocenił(a) grę na 8
Golden415

albo po znajomosci pewnie. Ale biorac pod uwage zwyklego poczatkujacego gracza, ktory nie ma pojecia o tych tamatach lub nie ma ochoty bawic sie w skladanie, jak myslisz na co sie zdecyduje ? Na konsole.

damian_filmweb

Dziś termin "zwykłego początkującego gracza" jest prawie obcy

ocenił(a) grę na 8
Golden415

Codziennie nowi ludzie staja sie graczami, a to nie znaczy, ze mieli z tym stycznosc wczesniej.
Zasada jest prosta. Chcesz wygodnie na 50 calach grac w najnowsze produkcje nie martwiac sie o to, czy gry beda dzialaly, wybierasz konsole. Tak to dziala. A wiekszosc ludzi wlasnie tak postepuje. I ja uwazam, ze slusznie.

damian_filmweb

Nie mówię że nie.
Ale jak mam dobry komputer do gier, to już nie potrzebuje konsoli.
Po za tym następną konsole jaką kupie będzie dopiero Xbox720 lub PS4.

ocenił(a) grę na 8
Golden415

to poczekasz jeszcze do 2014. A i watpie, aby nowy xbox nazywal sie 720 :))

damian_filmweb

Chłopie wiem takie rzeczy jak "kiedy ma być nowy xbox", a wstępnie to on nazywa się 720 i może tak zostać.

ocenił(a) grę na 8
Golden415

skoro wiesz ,,chlopie'' to wiesz, ze pewnie bedzie ti 2014. troche logiki uzyj, a nie tylko czytasz newsy i sie jarasz.

damian_filmweb

"I się jarasz"...
Rozwiń tę myśl.

ocenił(a) grę na 8
Golden415

nie wierz we wszystko ci przeczytasz. Sony i Microsoft dopiero zaczely zarabiac na swoich maszynkach, wiec jaki widzisz sens w wydawaniu kolejnej konsoli, jesli stara dalej sprzedaje sie jak swieze bulki, a na dodatek nareszcie przyniosi zyski ??

Dlatego moga sobie juz produkowac czesci, ale nie wypuszcza nowych konsol wczesniej niz koniec 2013 lub poczatek 2014.

damian_filmweb

A czy ja napisałem gdzieś że wydadzą wcześniej?

ocenił(a) grę na 8
Golden415

napisales rozwin te mysl, wiec to zrobilem.

ocenił(a) grę na 7
damian_filmweb

Czasami samo patrzenie na grę sprawia wiele radości, wiesz?

ocenił(a) grę na 8
supermaniak

fajnie.

ocenił(a) grę na 7
damian_filmweb

Ja myślę dużo o grafice, a ty myślisz dużo o zarobkach obu gigantów...
Pracujesz tam że tak bardzo ci na tym zależy?
Po co grasz w nowe gry z kiepska grafiką, jak możesz grać w inne stare, lepsze, z taką samą?

ocenił(a) grę na 8
supermaniak

kto powiedzial, ze mi na tym zalezy ? tylko mowie ci to czego nie wiesz. A minimalnie gorsza grafika jakos nie stanowi problemu. szcczegolnie kiedy gram na 50 calowym tv w odleglosc 3 - 4 metrow. Wiec niezaleznie od tego co podlacze do tv ( pc, konsola ), grafika bedzie identyczna, a roznice prawie niezauwazalne.

Dlatego wole wybrac gre na konsoli, bo gry sa zawsze lepiej dopracowane. A z grafika juz ci wyjasnilem.

prosciej juz sie nie da.

ocenił(a) grę na 7
damian_filmweb

Widziałem tą "minimalną" różnice.
A ja uważam że gry są bardziej dopracowane na PC, z prostych względów.
Łatwiejsze programowanie.
+ Prawie każda gra na PC ma polonizację, a jak nie, to gracze ją robią.
Może i ci to nie przeszkadza, ale ja wolę grać "po polsku"

ocenił(a) grę na 8
supermaniak

To zle uwazasz. Konsole to pryiorytet. Latwosc programowania nie ma tu wiekszego znaczenia. Gry robione prosto na konsole przechodza przerozne testy, aby gra posiadala jak najmniej bledow. To wszystko kosztuje dlatego tez gry sa drozsze. Na PC nie ma testow jakosci, a juz na pewno nie sa obowiazkowe.

Jak sam widzisz tutaj nie ma o czym dyskutowac, bo mam racje. Uwazasz sie za gracza, a nie wiesz takich rzeczy i piszesz, ze Pc maja lepiej dopracowane gry. Zawiodlem sie.

damian_filmweb

Patch i po sprawie.

ocenił(a) grę na 8
Golden415

chcialbys.

supermaniak

no tak, na razie na kinecta strzelanki sa dobre ze 2 i wszystkie dla dzieci :D

no najgorsi pc mają problem z zabijaniem botów na easy (chyba ze chodziło ci o takich którzy w kazdej 25 min rozgrywce maja mniej niz 15 zabojstw)
zgadzam sie czesiowo z damianem, jesli ktos od małego dawal na playu z padem to rzeczywiscie mozna troche poszalec. Ale troche. Jednak musisz przyznac racje - myszka + klawiatura w rękach sredniego gracz pc daje podobny rezultat do pada w rękach mistrza ps3. Posiadam zarówno ps, xboxa jak i pc, wiec mam porownanie (co prawda ps i xbox od miesiaca nie jezdzony, ale coz, nie mozna wziasc wszystkiego na studia;p) i wydaje mi sie, ze na serwach pctowych mozna zrobic po prostu wiecej, a jesli sie trafi na zgrana ekipe, to mozna nawet wygladac na poły jak profesjonalisci. A na konsolach najwazniejszym punktem rozgrywki jest dobre wprowadzanie chaosu, gdyz wtedy dopiero da sie cos ustrzelic. A walka na bliski kontakt jest bardzo "dzika", chyba ze ktos ma autoaiming;p

ocenił(a) grę na 8
l25l

wlasnie. sredni, ale nie najgorszy....

Na ps3 nie mam problemow ze znalezieniem dobrej ekipy. A chaos nie jest potrzebny. Grajac snajperem i reszta druzyny po cichu mam jakies 40-50 fragow i moze 3 deady.

ocenił(a) grę na 7
damian_filmweb

Wszystko fajnie, ale jakiego kompa potrzeba, żeby tą grę odpalał i nie lagował..

ocenił(a) grę na 7
oke

i5 2500k gtx 470.
Ale tak dobrze zoptymalizowany, że da się grać na geforcach, i dual corach

ocenił(a) grę na 8
oke

jak masz gforce 200 to zapomnij :))

ocenił(a) grę na 7
damian_filmweb

Na intel core i5-2410m 2.30 GHz, 4 GB ramu i GeForce GT540M... da radę?

ocenił(a) grę na 8
oke

moim zdaniem tak. karta dobra, ram niby tez. tylko niepokoi mnie 2.30 GHz procesor, ale powninno dzialac.

ocenił(a) grę na 7
damian_filmweb

http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/toshiba-satellite-p750-10c-w7hp-router .bhtml#opis Dokładnie to ten lapek to jest.;D