PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=610055}
8,2 4,8 tys. ocen
8,2 10 1 4794
Duke Nukem 3D
powrót do forum gry Duke Nukem 3D

MAM ORGINAŁ!!!

ocenił(a) grę na 10

Angielskie wydanie z 1996 roku, plyta instrukcja karta rejestracyjna i BOX, wszystko w
idealnym stanie spoczywa dumnie na polce ;)

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Ale to nie dzieje się od dziś ale od setek lat.

Zwykły Rusek będzie dla ciebie miły do momentu jak nie wejdziesz na temat polityczny.

Wszystkich tych dzikusów trzeba cywilizywać bo im się zdaje że świat należy do nich.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Naiwne myślenie! Słąbo ich znasz! Dwulicowe gnojki są. Zresztą moimi braćmi nigdy nie będą. Wszystko mnie w nich denerwuje od papuowatej mowy, po ich język pisownię oraz to że zjechali się tu jak sepy zabierać nam robotę bo u nich bieda.

Nawet im naszego języka się nie chce tylko napierdzielają swoim językiem do mnie licząc że ich zrozumiem. Zawsze im to samo mówię albo mówisz do mnie po Polsku albo kopa w dupę.

Jestem w swoim kraju więc niech się oni dostosowują a nie ja do nich. I tyle nie chcę mi się o nich więcej gadać bo się tylko denerwuję.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Nie przejmuj się tak, gorzej gdybyś miał w pracy swojego szefa Rosjanina który by Cie źle traktował.

Jak jakiś Rusek przyjedzie do Polski i zapyta mnie o coś a tak było wielokrotnie to spróbuję się dogadać a jeśli mi się nie uda to już nie mój problem tylko jego.

Na szczęście nie masz z nimi styczności więc chyba nie ma problemu.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Co mam ci powiedzieć przyłażą do mnie tuzinami a ruskiego szefa niby czemu miałbym mieć?.

A ja jak ktoś bełkocze do mnie po swojemu to nie odpowiadam, co to ma być do diabła!

Jak to nie mam z nimi styczności!?, codziennie przyłażą bym im rejestrował karty i coś ustawiał. Aż żygam nimi bo interesu z nimi żadnego nie ubije a tylko czas mi marnują.

Oni i cyganie kurde moi faworyci do diabła. Nie wiesz czym się zajmuję a zgadujesz że nie mam.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Zakładam że pracujesz w obsłudze klienta. Spox ; ) Ja też pracowałam. Teraz pracodawcy wymagają abyś znał dobrze angielski język. Co się porobiło? Jesteśmy w sowim kraju a pracodawcy wymagają aby znać angielski.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Właśnie że nie mogę olać ciepłym moczem jak nie gada po Polsku.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Taka praca.

Graj w totolotka i obstawiaj za każdym razem te samy cyfry może trafisz jak ten gość który po 30 latach skreślania tych samych cyfr wreszcie trafił.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Wierzysz w totolotka? Jak dla mnie wygrani to ustawka.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

To znaczy też dopuszczałam taką myśl że to może być przekręt ale nie ma na to dowodów że to oszustwo. Tak samo nie ma na to gwarancji że jest to czysta gra.

Trudno powiedzieć jak to jest naprawdę.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

To jest hazard.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

I owszem.

Był taki facet który robił przekręty finansowe i z tych pieniędzy które ukradł wszystko wydawał na gry hazardowe. Był maniakiem hazardowym ale nie był złym człowiekiem a raczej był biedny bo totalnie uzależniony od hazardu. W końcu go wsadzili za to ale myślę że powinni dać mu szansę aby spłacał te pieniądze na raty a tak nie zrobili.

Potem zrobili film na podstawie tego zdarzenia z Seymourem Hoffmanem.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Równie dobre szanse masz że spadnie ci na twarz meteoryt.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Oto STG 44 https://www.youtube.com/watch?v=rV45aaBoBNA pierwowzór wszystkich assoult rifles. I tak do tej pory Niemcy robią 1 z najlepszej broni na świecie serii Heckler and Cosh.

Kałach mnie mało interesuje bo to broń dla biedoty, brał udział w konfliktach 3 świata.

Wszystko dla oddziałów specjalnych jest już robione z lepszych materiałów z lepszą konstrukcją.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Witaj, na kogo głosujesz? bo tak mi przyszło na myśl żeby Cię zapytać.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Na Ciebie dopiszę Cię do listy. Wybór jeszcze nigdy nie był tak trudny bo z 1 strony masz Rafała Trzaskowskiego, który walczy z gościem z lasu który ma na koncie sutenerstwo i huligaństwo. Mimo wszystko wolę by prezydentem nie był człowiek o kryminalnej przeszłości.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

hehe, niestety nie kandydowałem ;) ale dzięki. To o czym piszesz jest słuszne. A ja dam szansę Nawrockiemu o ile spełni swe obietnice, wszystko się okaże.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Nie wiem co ci powiedzieć, tu nie ma dobrego wyboru. Włąśnie w tym jest problem masz cholernego prezydenta Warszawy i gościa wyciągniętego z nikąd. Możliwe że też dam szansę Nawrockiemu ale to że naciągnął jakiegoś dziadka na kawalerkę i tłukł się w lesie 70 na 70 budzi taki niesmak że nie mogę być fanatykiem i muszę przemyśleć swojego podejście.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Jasne, przemyśl, ja już przemyślałem bo jeśli chodzi o dudę to jest to człowiek wystrugany z banana przez Kaczora. Natomiast Nawrocki może być. Mój znajomy zapytany przeze mnie kogo woli czy Trzaskowskiego czy Nawrockiego? Powiedział że o Nawrockim kompletnie nic nie wie za to z Trzaskowskim chodzi na obiady i zna Trzaskowskiego osobiście i bardzo go lubi.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

A tu masz fajny sprzęcik pod nowego Dooma. https://ggflan.com/g-skill-computex-2025-build/

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Spokojnie odpale na starym złomie.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

No pewnie, ludzie z ID dobrze go zoptymalizowali dlatego gra ruszy nawet na słabszym sprzęcie.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Wbrew pozorom ta gra ma duże wymagania bo wymaga chociażby karty z ray racingiem. Jakoś mi super specjalnie do gustu nie przypadła, po raz pierwszy chodzisz z tarczą którą się zasłaniasz i odbijasz nią pociski. Możesz też nią rzucać by odcinać kończyny, ale nie walczysz bronią z średniowiecza dalej masz plazmówki itp. Gra jest dziwna, jest dosłownie jak koncert metalowy. Nie jest zła bo za odwagę w pomysłach zawsze daję dodatkowe punkty, no nikt jeszcze nie wpadł na pomysł by dać w strzelance tarcze i latanie na smoku.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Tak właśnie jest.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Ostatnio Randy Pitchford się odpalił, gość który doprowadził markę Duke Nukem Forever do grobu. Otóż gość jest szefem Gearboxu i powiedział że Borderlands 4 będzie kosztowało 80 euro. To prawie 400 zł i wiele osób mu cisnie za to a on udaje debila że to tyle powinno kosztować.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Są gry tak świetne, że nawet jakby kosztowały te kilkaset zł to kupiłbym. Muszę się pochwalić, że pracuję nad modami do RTS'ów są to tak zwane totalne konwersje fajna sprawa. Kiedyś o mnie usłyszysz. Wrzucam reklamę do telewizji oraz do kin.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Życzę powodzenia. Jednak wiesz chcąc coś sprzedać trzeba nadal wiedzieć że to jest tylko rozrywka nic więcej i jak przesadzi się z ceną to % ludzi co to kupi drastycznie spadnie.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Mnie tam cena nie przeraża a jeśli coś jest bardzo drogie to musi być dobre i przyznam Ci się że ja mam tak, że nabieram się często na cenę a jak mam kilka wariantów do wyboru to wybieram ten droższy.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

A co sądzisz o mieszaniu Lore Quaka i Dooma? To trochę dziwne jest jak dla mnie ale też zabawne momentami. Okazuje się że w uniwersum Dooma największym demonem jest Cathulu... ten sam co w Quaku. Albo np fakt że bohater Dooma jest wnukiem lub prawnukiem bohatera z Wolfensteina. No i tak naprawdę grając np w Wolfa grasz dziadkiem i nawet ten bohater z Quaka jest z nim jakoś spokrewniony.

ocenił(a) grę na 9
JohnHenry

W zasadzie to pisze się Oryginał ale tylko szczegół drobny.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

W zasadzie gdyby nie George Broussard to by Forever powstał, on widząc inne gry kazał im zmieniać za każdym razem silnik no i ostatecznie nigdy nie zrobili tego dobrze.

3d Realms to dobitny przykłąd jak szef idiota potrafi zniszczyć plany, gość zobaczył coś nowego w innych grach to od razu musiało to wylądować w nowym Duku, i tak najpierw gra miała być na enginie Quaka 2 potem na Unrealu potem na Dooma 3 a ostatecznie splajtowała i odratowano ją na enginie Unreal Engine 2.

On chyba nie rozumiał że grafika to rzecz drugorzędna i wszystko się dało zrobić jak trzeba na tym co mieli.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Fakt grafika to nie wszystko. 3D Realms zrobiło kiedyś coś fantastycznego a mianowicie 4 epizod the birth do Duka Nukema i to był prawdziwy majstersztyk pod względem klimatu jak na owe czasy.

Nawet gdyby nowy Duke Nukem Forever powstał na silniku unreal 4 to byłaby też kicha więc tak jak mówisz grafika to nie wszystko.

Może nie był takim idiotą po prostu pomylił się i to był poważny błąd a każdy popełnia błędy w każdym razie wybaczam mu to. Trochę szkoda ale trudno.

Nie wiem czy grałeś w Hexena 2, po tym jak Hexen 1 wyszedł na starym anginie Build zrobili kontynuację na silniku Quake 1 i dobrze wyszedł to samo powinni zrobić z Dukiem ale dali dupy.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Jest wywiad z jego pracownikami którzy twierdzili że dobrze jakby nie oglądał innych gier bo np zobaczył Call of Duty i kazał zredukować ilość posiadanej broni dla Duka do dwóch tak aby urealnić rozrywkę...., tak grałem i uważam że jak gra jest dobrze zrobiona to silnik może być lekko przestarzały.

Duke 3d jak wyszedł był oparty na starych technologiach a grało się świetnie a przecież w tym samym czasie pokazał się Quake 1 rzecz która kazała odejść grom 2,5 D w cień historii.

Ogrywam MEGATON EDITION kupiłem za dychę i bawię się świetnie, 5 epizodów.

Dwa nowe w które nigdy nie grałem.

Nawet taka Bethesda jak robiła Dooma Eternala to skopiowała większość pomysłów od modderów, np odzyskiwywanie życia poprzez robienie fatality potworom czy też ta totalna rozwałka co jest w Doom Eternal to po prostu kopia tego co moderzy robią od lat ale ja im za to stawiam piwo bo ludzie tego właśnie chcieli.

Pokarzę ci co do dziś powstaje na 2,5d https://www.youtube.com/watch?v=NDxdG_s3-bg

To jest czysta zabawa i pasja.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

3D Realms powinno zdać się na graczy i wypuścić to czego chcą ale robili po swojemu i polegli. Dzięki za linka już sobie oglądam.

Od dawna już nie gram w Shootery 3d bo to ciągłe powielanie tych samych schematów no chyba że ja zrobię : )

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Na stronie Epick Games jest do ściągnięcia za darmo zupełnie Najnowszy Unreal Engine wraz ze wszystkimi narzędziami, darmowymi modelami i texturami.

Jak ktoś lubi robić amatorskie gry to można się nieźle bawić. To co można tam zrobić jest niesamowite bo dosłownie zależy od tego jak opanujesz to narzędzie i jaki masz pomysł.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

I dobrze że Epic tak zrobił bo przekonał się że nieraz gracze robią nieraz lepsze rzeczy niż Epic i dlatego udostępnił silnik za darmo. Nareszcie mądry ruch. Ludziom z epic brakuje pomysłów i jakiejś inicjatywy twórczej wystarczy spojrzeć na ostatni Unreal Tournament który jest marny.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

W sumie to mieli tylko zarzucili Unreal Tournament na rzecz innych gier ich Fortnite przyniósł im potworną fortunę do tego stopnia że kompletnie darowali sobie Unreal Tournament.

Jedyne to co jest to Alpha wersji z 2014 która i tak jest grywalna.

Unreal Engine na tym runku konkuruje z enginem Unity to też zestaw darmowych narzędzi.

Jest Polak który zrobił shooter pracując zupełnie solo Project Warlock https://www.youtube.com/watch?v=KmOvEHngiF4

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Była taka gierka na Amigę 1200 nazywała się Gloom więc ta gra co teraz podałeś mi wygląda jak Gloom ; ) Jak na Amigę to była całkiem fajna gra i można było grać na jednym kompie do dwóch graczy w systemie Split Screen (podzielony ekran).

Ogólnie mam masę pomysłów odnośnie shooterów więc chyba wyślę Epicowi przetłumaczone na angielski może zrobią choć nie wiem czy poradzą sobie z tym bo gra będzie wymagała tęgich umysłów a Epicowi ich brakuje.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Oni nic nie zrobią za Ciebie, oni dają narzędzia ale wszystko robisz samemu.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Wiem ale to o czym mówię musi zrobić profesjonalny zespół bo jeden człowiek tego nie zrobi. Mogę robić plansze z gotowych szablonów dzięki edytorowi poziomów ale super profesjonalny mod musi zrobić zespół programistów na specjalne zlecenie. A na to przyjacielu potrzebne są duże fundusze.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Nie koniecznie to co ci pokazałem zrobił 19 latek i udowodnił że można wydać grę bez wielkich funduszy.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Można i tak ale to działa troszkę inaczej, wysyłasz pomysł jakiejś firmie a oni to robią ale wtedy gdy gra wyjdzie oni dostają kasę za sprzedaż gry a ty dostajesz wtedy jakiś mniejszy procent od sprzedaży albo umawiasz się z firmą na jakiej zasadzie dostaniesz wynagrodzenie. Wtedy nie musisz płacić firmie ani na wstępie ani po wykonaniu zadania tylko mają kasę za sprzedany towar. Poza tym taki projekt musi się firmie spodobać bo nie będą chcieli robić jeśli nie będą mieli pewności że towar się sprzeda. Jeszcze jest wydawca ale dokładnie nie wiem na czym to polega i kto tak naprawdę wykłada kasę.

Ten 19 latek który zrobił tą gierkę jest zdolny ale jak chcesz zrobić coś więcej musisz być grafikiem, animatorem, programistą, dźwiękowcem musisz znać się i wiedzieć jak obsługiwać skomplikowane narzędzia do tworzenia CGI jak w filmach. Musisz być facetem od wszystkiego. To co zrobił ten gość to gra która nie wymaga tęgiego umysłu za to trzeba być trochę obeznanym w podstawowym programowaniu, trochę języka C++ na którym opierał się przykładowo Quake 3 Arena, trochę animacji i już masz prostą gierkę. To o czym myślę jest tak trudne do zrobienia że nawet profesjonalny sztab ludzi miałby problemy.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Jak masz pomysł to robisz go samodzielnie a nie dajesz komuś innemu bo inaczej to brzmi lamersko.

Chcesz robić gry to chociaż musisz ograrniać skrypy i robić mapy.

Musisz zrobić jakieś proste Si mobom chociażby co robią gdy Cię widzą.

Właśnie animacje i grafikę do gry indie możesz wziąść z gotowców i ją trochę pozmieniać.

Gdy czymś takim zabłyśniesz to uda Ci się zdobyć jakąś popularność i przyciągnąć innych do roboty.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Jeszcze nie miałam styczności z profesjonalnymi narzędziami do robienia modów. Tworzę na papierze ale niewykluczone że wezmę się za to na poważnie.

To jest całkiem możliwe.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Aby zrozumieć działanie lepiej pobawić się enginem.

Są amatorskie np konkursy na gry, albo dla samej satysfakcji by rozwinąć swoje umiejętności sama karta to tylko fantazja a tu ćwiczysz i rozwijasz rzemiosło.

Tu np fani rtsów zrobili darmową gierkę gdzie ludzie toczą ze sobą pojedynki https://www.youtube.com/watch?v=wS3RFzcDNLs

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Bardzo lubię RTS'y a dokładniej Generals i Tiberium Wars choć z perspektywy czasu uważam że Tiberium się zestarzało i już chyba nie wróci w pierwotnej wersji.

Jest kilka silników graficznych które można by wykorzystać w RTS'ach a mianowicie UNreal Enigne 4, UNITY i parę innych jak silnik najnowszego Dooma czy 4A enigne aż po silnik holenderskiego zespołu odpowiedzialnego za Killzone : Shadow Fall.

Ta gierka co mi podałeś przypomina mi Grey Goo nie grałam ani w to ani w tamto ale TY jako ekspert możesz mi powiedzieć która lepsza.

Przymierzam się od dłuższego czasu do Star Crafta 2 ale ta stylistyka nie bardzo mi podchodzi jeśli chodzi o obcych to tylko scriny z Tiberium Wars podobają mi się. Dlatego moje ukierunkowanie prowadzi do zrobienia moda tylko pod C&C 3 który ma być pozbawiony błędów oryginału i nada trochę świeżości do tego typu RTS'a

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Starcraft 2 to jest ikona rtsów no i ostatnia wielka produkcja za dużą kasę z dwoma dodatkami bo skolei Command and Conquer został uśmiercony.

Starcrafta 3 za pewne też nie będzie bo ten gatunek jest opuszczony dlatego uważam że jest na nim pełne pole do popisu, rtsy nie zasługują na takie zapomnienie.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Zabrakło ewidentnie pomysłów na kontynuację C&C. Jeśli miałbym powstać jakiś gniot to lepiej żeby już w ogóle nie powstał. Takim przykładem gniota był C&C 4.

Co prawda mam pomysły na nowy Multiplayer z nowymi jednostkami to jednak nie mam kompletnie pomysłu na kampanię na pojedynczego gracza tylko na Multi. Może kiedyś...

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Rtsy jako gatunek jest trudny i nie cieszy się zainteresowaniem jak kiedyś, próg wejścia jest dość skomplikowany no i trzeba sporo wiedzy.

Starcraft 2 od dwóch lat jest darmowy poza dwoma dodatkami można go ogrywać zupełnie bezpłatnie.

Co zarobili w dniu premiery i trochę potem to już nie wróci a stwierdzili że fajnie jakby ta gra żyła no i sprzedają dodatkowych bohaterów do trybu współpracy w multi za kasę no i alternatywne wyglądy.

Nawet jak CC4 był gniotem to cykl mógł być kontynuowany no na litość boską tyle znakomitych gier wzorowało się na CC np Earth 2140,2150,2160.

Albo Total Annihilation.

Aby rtsa zpartolić to trzeba tego samemu chcieć bo inaczej tego nie widzę.

No już nawet Red Alert 3 był spoko bo wziął parę pomysłów z Starcrafta wymixował to z rzeczami z CC i dodał coopa do kampani co było spoko.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Red Alert 3 w wersji solowej (kampania na pojedynczego gracza) było bardzo fajne i to była bardzo prosta gra dedykowana głównie dzieciom. A ponieważ ja mam trochę mentalność dziecka podobało mi się RA3 potem EA zrobiło RE3 Uprising które było znacznie trudniejsze od podstawki i to było przez to bardzo fajne.

Nie grałam w żadną cześć Total Annihilation ale z tego co wiem ta seria ma grono sowich wielbicieli.

Tak jak kiedyś pisałeś gra w Multiplayer w Star Crafta II przestaje być zabawą a jest tylko stresem zwłaszcza jak gra się za duże pieniądze.

Seria C&C została skasowana i EA do niej nie wróci a jeśli chodzi o mody nieoficjalne to mogą powstawać ale jeszcze ani razu nie spodobał mi się żaden amatorski mod, może jeden lub dwa z kilkuset modów.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Nie no Starcraft online jest stresujący tak samo jak Quake bo tam jak przegrywasz to nie możesz mieć do nikogo pretensji tylko do siebie dlatego wiele osób tego nie gra.

RTS jest tyle dotkliwy że np średni gracz nigdy nie wygra z dobrym, nie walnie mu np przypadkowo z rakietnicy jak w FPS.

W RTS ci topowi gracze kontrolują pole bitwy tak dotkliwie że nie ma żadnej przyjemności grania z nimi.

Już nie wspomnę że napierdzielają na klawiaturze jak na fortepianie.

Dlatego warto robić tryby współpracy by przyciągać bardziej niedzielnych graczy.

W SC2 np są misje współpracy gdzie razem się broni obiektów, niszczy pociągi, zbiera minerały z mapy jest tego ogrom gotowe scenariusze.

Takie rzeczy robili już moderzy w Warcrafcie 3 ten miał najbardziej otwarty edytor w historii można tam było robić dosłownie wszystko, nawet stworzyć inną grę.

To co cechuje Starcrafta 2 i Warcrafta 3 zwłaszcza to bohaterowie czyli jednostki które zyskują doświadczenie i są znacznie silniejsze od pozostałych, mają też umiejętności które się rozdaje.

RTSy są właśnie w lini prostej od Duny 2 i Warcrafta 1, później coraz to mocniej ulepszano i trochę dodawano.