Angielskie wydanie z 1996 roku, plyta instrukcja karta rejestracyjna i BOX, wszystko w
idealnym stanie spoczywa dumnie na polce ;)
Kiedy narodził się pomysł Daikatany to pierwsze screeny obiecywały że to będzie coś dobrego niestety wyszło kiepsko.
Filmik fajny.
Wyszło właśnie tak bo Cracmack stał za wszystkimi sukcesami technologii, Romero tworzył tylko mapy i w dodatku miał swoje kaprysy.
W dodatku gadał głupoty że och gra was pozamiata i rozgniecie, no takich rzeczy w żadnym razie nie należy gadać bo sytuacja zaczyna robić się głupia.
A dobitnie to pokało że podczas robienia Quaka 1 się go pozbyli bo nie był skory do współpracy.
Chciał aby w Quaku 1 były przygody, elementy rpg i nie wiadomo co jeszcze.
Tak można oczywiście ale jak znasz silnik na wylot i Twoja wizja jest spójna.
Nie on pierwszy miał za duże ego, Twórca Duke Nukema 3d zachowywał się jeszcze gorzej.
Każdy chwali jak może to normalne gorzej gdy gra chwalona będzie do dupy wtedy reputacja takiego programisty zostanie nadszarpnięta i ludzie nie uwierzą mu następnym razem ale to są truizmy.
Quake 1 był super ale ponoć kto gra w Queja ten jest peja ; )
Wszystko od ID Software było fajne oprócz Rage bo to była ich ostatnia gra potem ich wykupiła bethesda.
Teraz to poza nazwą są zupełnie inni ludzie, zresztą Carmack grami się już nie interesuje bo on zawsze interesował się technologią, Romero to bardziej muzyk i ekscętryk no i są jeszcze mniej znani bracia Carmacka bo to z nimi programował.
Carmack wziął się na poważnie za wirtualną rzeczywistość coś w rodzaju Oculusa ale odnoszę wrażenie że to wszystko jest w powijakach i John nie zarobi nic na tym.
VR jest jeszcze we wczesnej fazie rozwoju i nie oferuje praktycznie nic. John może się wytężać i sprężać a i tak nie wiele z tego będzie. Uważam że Johnny popełnił błąd odchodząc z ID albo po prostu nie znamy wszystkich przyczyn dla których John opuścił ID-Software.
VR to kiepski interes jeszcze nie tak dawno firma STARBREEZE Studios inwestowało w VR ale teraz na ich stronce nie widzę nic takiego. Carmack jest bardzo pragmatyczny więc tym bardziej nie rozumiem jego decyzji zajęcia się oculusem.
Słyszałem że Johnny nie dogadywał się z ludźmi i chyba przycisnęli go trochę ale to może tylko plotki.
On nie musi na tym zarabiać bo mu płacą za jego obecność. Oculus jest już dawno w sprzedaży i są już jego następne wersje.
Czy jest popularny? No jest https://www.youtube.com/watch?v=S-i39MXCsd4
To jest Half life Alyx gra która tylko działa na
Oculusie.
Są gracze którzy przyjmują wszystko jak leci i są ci bardziej wymagający. Ja należę do tych bardziej wymagających. jeśli Oculus spełni moje oczekiwania to może się zdarzyć że zaakceptuję.
Spróbuj na Oculusie iść postacią do przodu skacząc i jednocześnie robiąc strejfy i strzelając przy tym. To samo tyczy wycofywania się biegniesz w tył skacząc jednocześnie i robiąc strejfy i strzelając.
Jeśli to wszystko jest w Oculusie to mogę przystać na to.
Wiadomo że w hełmie wirtualnym nie musisz myszką obracać widoku tylko ruszając specjalnym sprzętem ruszasz broniami swymi ale problem w tym czy jest możliwość chodzenia do przodu w boki i w tył jednocześnie celując gdzie tylko się da i strzelając tam.
Jeśli tak nie jest to oculus jest bublem.
W oculusie nie poruszasz się tylko wyznaczasz miejsce i wciskasz palec i tam Cię przenosi.
Do interakcji masz rekawiczki które zakładasz na dłonie. Czy ci się spodoba to inna historia zdania są oczywiście podzielone.
Może się spodobać lub nie, mnie nie szczególnie. Jak nie można się poruszać na piechotę tylko teleportujesz się w wyznaczone miejsca to wygląda dziwnie.
Jeśli jednak możesz teleportować się tak często jak chcesz i to w różne miejsca to nie jest to takie głupie i z pewnością można się przyzwyczaić.
Oculus jest bardzo dobry np do filmów, nie musisz wtedy iść do kina by w nim być, no chyba że masz w domu 65 calowy telewizor ale nawet wtedy Oculus zapewnia zupełnie inne wrażenia.
Jego wadą zawsze będzie to że jest to zakładany na głowę hełm.
Po godzinie zawsze po tym jesteś zmęczony a są przypadki że część ludzi rzyga bo dla niektórych ludzi mózg nie odróżnia tego od rzeczywistości i nie radzą sobie z szybkością czy horrorami.
Wyobraź sobie że zakładasz hełm i jedziesz na rollercosterze, jest to już na tyle dokładne że w pewnym momencie myślisz że naprawdę tam jesteś a jak twój mózg to źle trawi to możesz się przewrócić na ziemię.
Najbardziej mi się podobał symulator bitew gwiezdnych wrażenia były takie jakbym naprawdę tam siedział i sterował tym statkiem.
Ale na pewno nie pograłbym w żadne horrory czy inne ochydności.
Chyba ponad 20 lat temu był mały wywiad z gościem który grał w Dooma chyba 2 albo 1 własnie w hełmie wirtualnym tylko że wtedy to był taka tandeta i to nie był Oculus no i ten gość który grał powiedział że nie wytrzymał 20 minut w hełmie bo jak to on określił "było zbyt strasznie".
Od razu widać że to była lipa z tą jego wypowiedzią i widać było że oni powiedzieli mu żeby tak właśnie odpowiedział - że było zbyt strasznie. Chodziło oczywiście o reklamę dla tego sprzętu żeby się sprzedał.
Dlatego teraz jestem dość sceptyczny jeśli chodzi o wszelkie tego typu wynalazki jak Oculus ale skoro tak zachwalasz... to może się skuszę i przetestuję.
Ja nie lubię hełmów jako takich, bo owszem jest to realistyczne ale nie lubię zbyt dużej dawki realizmu, gry to gry one mają relaksować.
Każdy na to reaguje inaczej.
I też nie mogą być za trudne te gry bo będą wkurzały a nie relaksowały. Weźmy taką grę jak "Ori and the blind forest" ta gra przedstawia piękne wartości jak miłość ale jest bardzo trudna i lepiej gdyby już powstał film na podstawie tej gry. Inna sprawa że wymyślenie dobrej fabuły do tego filmu byłoby cholernie ciężkie i wymagało mądrej głowy.
Bardzo lubię gry planszowe więc jak gry komputerowe są oparte o te same założenia to często mi również przypadają do gustu.
Soundrack do Duka to majstersztyk a to jeden z kawałków. Budzi wspaniałe wspomnienia.
https://www.youtube.com/watch?v=N6yWOeeYOxM
Nie przepadam za mixami i wolę oryginały ale ten mix jest całkiem udany :
https://www.youtube.com/watch?v=HLY24gDb2NA
Dziękować znam go na pamięć i słucham też wersji metal od Grabag https://www.youtube.com/watch?v=2Gro0Z2fzVg
Co do gier planszowych ostatnio to mnie zachwyciło
https://www.youtube.com/watch?v=ZLH64dm9S2s
Trochę smutne że Duka już nie wydają, kurde nawet Shadow Warrior ubogi kuzyn Duka będzie miał teraz 3 część.
https://www.youtube.com/watch?v=-ooPPuoIixI&t=882s
No ale niestety licencja jest w złych rękach.
Ci ludzie którzy robili ten filmik wzorowali się na silniku graficznym i całym systemie w tym lśniące i niemal identycznie działające bronie jak u Id Software Doom Eternal. Przyjrzyj się uważnie.
No cóż to że jest to trochę kopia to nie ma tajemnicy, ale będą chińskie żarty i może gra nawet dobra.
Źle się wyraziłem ci którzy robili tą grę (nie filmik) wzorowali się na Doomie Eternal.
Fakt gra może być fajna a klimat zupełnie inny od tego co zaserwowali nam panowie z Id-Software.
Ten gatunek to jedna wielka kopia ale mi to nie przeszkadza, liczą się nowe mapy nowe stwory i bosy.
Tak jest, tylko nie oglądaj filmików typu Gameplay FULL Game jak ktoś przechodzi grę bo popsuje Ci rozrywkę.
Oglądałeś kiedyś Kapitana Planete? Bo jedna z postaci w tym serialu nazywała się Duke Nukem.
Oglądałem i nawet fajny był chociaż bardzie podobał mi się serial o Żółwiach Ninja z kapitalnym głosem Schroedera.
No dlatego Duke Nukem pierwsza część nazywała się Duke Nukum bo bali się że zostaną pozwani do sądu. Ostatecznie do niczego takiego nie doszło i obie postacie nazywają się tak samo. Poza nazwą zbytnio nic ich nie łączy, Duke Nukem z kapitana planety to postać która karmi się radiacją jest to taki potwór, który czerpie siły z promieniowania. Ma żółtą od skażenia skórę i stąd Nukem.
A grałeś może w Bulletstorm? Tam podobno jest postać Duka Nukema ciekaw jestem czy legalnie wykorzystali postać Duka a z tego co wiem gierka powstała po tym jak 3d Realms upadło więc o pozwolenie do wykorzystania postaci Duka nie byłoby łatwe bo niby jak można było skontaktować się z twórcami Duka skoro firma upadła a dane kontaktowe do twórców Duka nie były nigdy szczególnie dostępne.
Akurat grałem, te prawa z tego co wiem zostały wykupione bo w 2009 roku firma 3d realms zbankrutowała. Z tego co wiadomo sąd ostatecznie prawa przyznał Gearbox Entertaiment. 3D Realms i Randy Pitchfrod utracili prawa do marki raz na zawsze. Pomimo że 3d Realms jakoś się tam odrodziło w jakiejś formie to nie mają praw do Duka. Prawa ma firma co robi serię gier Borderlands. Bulletstorm pomimo fajnego klimatu nie pryzpadł mi do gustu, raz że nie można tam mieć wielu broni na raz a dwa ma dziwny system nabijania dodatkowych punktów który polega na kopaniu wrogów po jajach i robienia dziwnych wykończeń no i w efekcie jest to męczące. Takim wielkim naśladowcą Duke Nukema przez lata był Serious Sam.
OK, ;) Serious Sam i Duke to zupełnie inne dwa światy ale oba fajne choć wolę Duka. Co do historii znasz się lepiej ode mnie wierzę Ci na słowo. Trochę szkoda mi 3D Realms . no ale widać tak musiało być.
Wiesz co, na gwałt potrzebuję forsy chętnie sprzedam Ci Duka Nukema Atomic Edition 4 epizod plus edytor poziomów do Duka. Za 2000 zł, potem kasę Ci oddam za jakiś czas, będziesz miał towar i kasę. Forsę mogę Ci oddać po upływie roku czy 2 lat w zależności czy powiedzie mi się materialnie.
Osoby którym pożyczałem pieniądze nigdy ich nie oddawały. Nauczyło mnie to że nie jestem instytucją finansową.
Natrafiłeś na złe osoby Drogi Wiktorze, ja staram się być uczciwy a ponieważ pracuję w państwówce muszę być uczciwy i sumienny ale robię to także dla siebie bo taki mam charakter uczciwy. Obecnie pracuje nad projektami rządowymi dla Państwa więc oddałbym Ci te kasę na pewno. Jednak rozumiem Cię że zraziłeś się do ludzi. Ja natomiast staram się być nawet fanatycznie uczciwy bo taki mam charakter jestem solidny w swoich postanowieniach. To nie tylko kwestia uczciwości a kwestia wdzięczności i tyle.
Tacy są ludzie to jest nauka. Źle bym się czuł jakbym dał komuś na kredyt bo potem bym musiał ścigać pilnować dopytywać. Po co mi to. Nie lubię mieć problemów na głowie.
To coś co mnie nauczyło że dawanie ludziom peniędzy nigdy nie jest rozwiązaniem. Każdy musi nauczyć się że aby wydawać musi żyć w racjonalny sposób, dziś są dziesiątki metod zarabiania pieniędzy. Ja wiele razy aby coś zdobyć musiałem bardzo wiele poświęcić. Pieniądze które mam nie spadły mi z nieba. Dlatego też nie traktuje takich próśb poważnie. Nie traktuje też nigdy poważnie tego co ludzie mówią, zawsze oceniam to co robią.
Swoją drogą w 2026 roku Duke Nukem 3d będzie ochodził 30 lecie, 2 lata temu 30 lecie obchodził Doom. I trochę mnie smuci że na 30 lecie Dooma zrobiono ogrom pracy wydano wersję Dooma która jest połączona z Dooma 1, 2, wszystich dodatków i modów. Którą jak odpaliłem powiedziałem wow zajebiste, a z nawet starą wersją Duke Nukem 3d nic się nie robi. Może to dlatego że Doom miał sporo części. Jest ich chyba z 7 licząc wszystko co wychodziło. Duke Nukem miał tak naprawdę 5 częsci liczac wszystko ale tylko 2 z nich były 3d. Nad marką Duka nic się nie robi gdy Doom w tym roku będzie miał następną część Doom Dark Ages niedługo się pojawi. No i jak się z czymś nic nie robi to osiada to kurzem.
Dla mnie osobiście 4 epizod Duka był rewelacyjny potem 3d Realms splajtowało i kicha. Co do Dooma to było trochę tych części to fakt. Teraz czekam na tego Dooma nowego, nie wiadomo czy będzie multiplayer. Obecnie pracuję nad pla.nszami do multiplayera ale tylko na papierze na chwilę obecną. Mogę na razie powiedzieć że to będzie coś fantastycznego
Dla mnie multiplayer jest bardzo ważny bo jak przejdziesz kampanię solo to do gry później nie wrócisz a w multi o ile będzie dobre będziesz grać stale. Wiesz co sobie myślę? Twórcy nowego Dooma powinni udostępnić tak zwany kod źródłowy do Dooma oraz edytor plansz bo wielokrotnie tak było, że taki gracz może zrobić coś dużo lepszego od tego co zrobi programista w Id Software. dlatego udostępnienie kodu źródłowego jest tak ważne.
Do Dooma Eternala udostępnili i można robić co się w nim chce. Co do multiplayera to wątpie by się pojawił on w nowym Doomie. Jest tak dlatego że cieszy się on małym zainteresowaniem ludzi. Doom jest tak zrobiony że ten multi zawsze był w nim drobnym dodatkiem do całości w którą grała garstka ludzi gra raczej jest skrojona pod kampanie. W najnowszej częsci pojawi się tarcza którą będzie mozna rzucać i będzie miała do okoła siebie jakieś ostrza. Gra uderza trochę w klimaty średniowieczno gotyckie. Będzie można latać na demonicznym smoku czy sterować mechem. To nie będzie taki Doom jakiego pamiętasz bo trochę jest w nim eksperymentu.