PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=610055}
8,2 4,8 tys. ocen
8,2 10 1 4794
Duke Nukem 3D
powrót do forum gry Duke Nukem 3D

MAM ORGINAŁ!!!

ocenił(a) grę na 10

Angielskie wydanie z 1996 roku, plyta instrukcja karta rejestracyjna i BOX, wszystko w
idealnym stanie spoczywa dumnie na polce ;)

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

A więc z tego wniosek że trzeba mieć w swojej drużynie bardzo dobrych graczy wtedy ty stajesz się takim dopełnieniem a wtedy wówczas gra staje się prawdziwą zabawą bez stresu. Pod warunkiem że ma się speców po swojej stronie.

Opowiadałam Ci dawno temu jak to grałam 2v2, dwóch graczy napadło na mnie i w końcu zniszczyli mi bazę ale wybudowałam ważne budynki w bazie mojego wspólnika a gdy oni skupiali swoje wojska na mnie mój sojusznik który był GLA rósł w siłę do takiego stopnia że zniszczył ich obydwu. To był C&C Generals. Osiągnęłam stopień generalski i wielu graczy chciało zmierzyć się ze mną w duelu (1v1).

Na rok 2020-2021 nie widzę żadnych godnych uwagi RTS'ów. Myślałam o Halo Wars 2 ale coś mi tam nie pasuje.

Ciekawym pomysłem była gra Emperor : Battle for Dune ale potencjał nie został wykorzystany a ostateczne wykonanie bardzo kiepskie.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

No bo nie powstają praktycznie żadne a jak coś się pojawia no to robią to amatorzy lub fani. Takie czasy kasa idzie na fpsy i gry z otwartym światem z 3 osoby.

Oczywiście gra typu Indie może być nawet dobra ale brak wielkiej kasy będzie doskwierać np gorszą fabułą, brakiem aktorów, takimi se animacjami często itp.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Dobrze powiedziane jak chcesz zagrać w wymarzoną grę zrób ją sam ; )

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Trudno powiedzieć bo wiesz może się okazać że jednak nie masz do tego predyspozycji i Twoje oczekiwania mogą się rozminąć z tym co sobie wyobrażasz.

Wiele rzeczy wychodzi z przypadku a inne są efektem drobnego dłubania.

Bo fajnie oceniać innych dopóki się tego samemu nie zacznie robić.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Odnośnie Twojego pierwszego zdania to masz rację dlatego właśnie mówię, że zlecam robotę innym.

Planowałam udać się do Gliwic gdzie stacjonuje Farm51 odpowiedzialnych za World War 3 wielkiego gniota. Miałam poddać im pomysł zrobienia moda na tym samym silniku graficznym a mod miał dotyczyć wojny w przyszłości czyli nowe maszyny wojenne, nowe futurystyczne bronie i super wypasione efekty specjalne. Niestety ludzie z Farm51 wykazali się brakiem wyobraźni przecież można było zrobić fantastyczną grę a zrobili gniota WW3 w którego nikt nie gra bo serwery świecą pustakami.

Mocno się zastanawiam czy mam do nich iść bo tacy jak oni nie słuchają innych i robią swoje dlatego nigdy nie odniosą sukcesu. Żałuję zmarnowanego potencjału bo ci ludzie są zdolni ale o płytkiej wyobraźni.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Jak już coś zlecasz innym to nie jest już to Twoje nawet jak pomysł Twój to nie ma to znaczenia tak to działa.

Nie Ty jeden. Większość firm która odniosła kiedyś sukces upadła.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Wiem ale jak zlecam firmie projekt to oczywiście liczę się z tym że gra wyjdzie pod szyldem firmy a nie moim i to rozumiem i godzę się na to bo chcę żeby gra wyszła i nie ważne kto ją wyda. Będzie napisane że gra jest takiej i takiej firmy ale to nie ma dla mnie znaczenia gdyż moja ukochana gra powstanie nie ważne kto ją zrobił.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Wiesz to tak jak ktoś kręci film na podstawie czyjegoś scenariusza no scenariusz jest Twój ale interpretacja i całe wszystko już nie. Pomysł to tylko interpretacja tak naprawdę można być mało oryginalnym a wykonać wielką rzecz solidną robotą.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Zawsze mogę barwnie opisać jak gra ma wyglądać więc im lepiej i bardziej szczegółowo opiszę tym gra będzie zgodna z moimi oczekiwaniami i taka o jaką mi chodzi. Czasem nie da się wszystkiego dokonać samemu i trzeba zdać się na innych.

Posiadam sporo gotowych grafik więc wystarczy że bardzo zdolny grafik odwzoruje grafikę i na podstawie tej grafiki zrobi animację.

Im lepszy pracownik studia tym lepiej odwzorowany projekt z pewnością masz sporo racji że gra może wyglądać nie tak jak sobie wyobrażam ale czasem nie ma wyjścia i musi zrobić kto inny. Nie jestem twórcą tylko odtwórcą i dobrym rzemieślnikiem ale nie stwórcą .

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

To jest jak w wojsku aby zostać generałem najpierw trzeba być kapralem.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

To też prawda.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

https://www.youtube.com/watch?v=rM72kWk8_xwhttps://www.youtube.com/watch?v=rM72k Wk8_xw Teraz za darmo do pobrania a to fajny poradnik.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

To fajnie że wygrzebałeś coś takiego i należy Ci się duże piwo.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

No wiesz zawsze możesz sobie zobaczyć i sprawdzić czy Ci się podoba. Za kasę są tylko dwa dodatki, online jest bezpłątne i podstawowa kampania też.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Mam lekką awersję do gier darmowych bo uważam że są robione najmniejszym kosztem a poza tym jak dotąd żadna darmówka mi się jeszcze nie spodobała. Co nie oznacza że są złe.

Jest gra darmowa Command & Conquer która jest taką kichą że musieliby mi dopłacić żebym chciała w to zagrać.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

To nie była gra darmowa, ona przez 5 lat kosztowała ponad 130 zł, dodatki wciąż są płatne. Po latach postanowili poszerzyć grono graczy i rozdać podstawkę i tryb online.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

OK.

Najwięcej kasy zbijają twórcy gier które bazują na mikro płatnościach bo to jest stały dochód a nie jak w przypadku gdy płacimy za grę jednorazowo.

Czasem ludzie wrzucają takie filmiki zapowiedzi gier na 2020 i 2021 no i teraz widzę że wszystko idzie w złym kierunku, gry nie są ciekawe dla starszych pokoleń graczy trochę szkoda może młodsze pokolenie będzie się dobrze bawić ale nie ja. Teraz lecę do Gliwic do Farm 51 jeśli nie będą zainteresowani moimi projektami to kończę z grami definitywnie.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Gry największy przychód przynoszą do pół roku od wydania potem sprzedaż siada.

Ja nie wnikam czy kończysz czy nie chciałem Ci tylko zajawkę puścić.

Na mikrotranzakcjach najwięcej zarabiają gry na komórki.

Czemu uważasz że wszystko?

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Teraz gry trochę mnie rozczarowują może starzeję się. Kiedyś było lepiej.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Jak ktoś jest młodszy to mniej widział i nie jest taki upierdliwy.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

No jak ktoś jest młodszy to nie ma porównania że coś może być lepsze i wystarcza mu to co ma.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

https://www.wykop.pl/link/5658667/szumowski-koksu-5-gram/

:D :D :D

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Niezbyt to ambitne nie mam 16 lat.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Wiem ale dobrze zmontowane.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

https://www.youtube.com/watch?v=YE_BuJXAHXQ

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Fajne ale grywalne to byłoby tylko wtedy gdyby powstało jakieś pół roku od wydania oryginalnego Duke Nukem 3D czyli jeszcze w 1996 roku ale zgodzę się z tym że masz dobry gust i z całą pewnością masz sentyment do Duka tak jak ja.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Czemu uważasz że to nie jest grywalne, jest w 200%. Jeżeli kierujesz się tylko grafiką to kiepsko, bo cała reszta wymiata.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Oczywiście że tak ale grając w to przejawiasz coraz to większe tendencje do gry w lepszej oprawie graficznej. I tak oto w jednym czasopiśmie pisano że grzebiąc w configu w Duku można zmienić wpis z rozdzielczości 800x600 na 1024x768 a podobno da się zmienić rozdzielczość nawet do 1600x1200 ale potrzebny jest super wypasiony monitor może być CRT np Mitsubishi Diamond Pro 2070SB który powala swoi ostrym obrazem. To jest naturalny odruch że grając w Duka myślisz z czasem by to ulepszyć a pierwszy twój odruch skłania cię do myślenia jakby poprawić grafikę.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Mnie nie skłania bo lubię retro grafikę, grafika to jedna z ostatnich rzeczy na którą zwracam uwagę bo ona najszybciej się nudzi.

To jest build Engine na nim tak grafika wygląda, zresztą na mało których grach można dziś robić mody ale pokażę ci te które pozwalają.

https://www.youtube.com/watch?v=LRNgnwWUUXQ&t=153s

Duke na engine Serious Sama fanowski mod.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Fajnie że ludzie mają pasję to chyba dobrze że się spełniają o oto chyba chodzi. Ważne jest że im się to podoba. A jak innym się to podoba to już w ogóle jest super.

Z tego co pamiętam grafika Serious Sama była całkiem ok potem robili remastery graficzne itp. ale CROTEAM się skończyło bo skończyły się pomysły i jak teraz Serious Sam 4 nie powiedzie się to splajtują.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Oni wydają zawsze to samo, dostałem od ziomka w prezencie wszystkie Serious Samy ale to straszne bezmózgowie jeśli chodzi o granie.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Trailer do Serious Sama 4 pokazuje tylko, że to będzie kicha, idiotycznie wyglądający przeciwnicy którzy biegną i wpadają pod twój kombajn a więc trochę to śmieszne i głupie zarazem.

Oczywiście zawsze ktoś się znajdzie kto to kupi ale ja niekoniecznie.

Weźmy taką grę jak World War 3, nie wiadomo co? gdzie? jak ? Poco ? i dlaczego? Jakiś koleś wyskakuje z za węgła strzela do nas i nie wiadomo co co tam chodzi. Wiem że to jest sieciówka nastawiona na multiplayer ale zawodzi na całej linii. Aż dziwne że zarobili na niej parę milionów, widać, że ktoś się nadział na nią.

Jak strzelasz np do gościa lub ściany to w momencie gdy przyciskasz fire to już w tym samym momencie pojawia się odblask po pocisku albo gość ginie natychmiast co jest bzdurą. Jak przyciskasz FIRE to ułamek sekundy później powinien pojawić się ślad na ścianie ale nie jak to w ich przypadku z prędkością światła. To wszystko musi być wyważone a pociski z lufy powinny być generowane w czasoprzestrzeni rzeczywistej a więc pocisk z lufy powinien znajdować się w tej przestrzeni fizycznie a nie umownie.

WW3 to słaba gra w którą nikt nie gra a przynajmniej nikt przy zdrowych zmysłach nie traciłby przy niej czasu grając w nią. Oni napisali tam na swojej stronie ze szukają współpracy ale się mocno zastanawiam czy ich odwiedzić. I chyba tyle. Do jutra.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

No są fani tego bezmózgowia i to mnie bawi, nie mam nic przeciw w końcu każdy ma inny gust.

Ale mając inne bezmózgowie do wyboru to już wolę odpalić sobie Doom Eternal szczerze nie jest to takie idiotyczne.

Albo mody Open Doomie np Brutal Doom 64.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Olek przemów czasem ludzkim głosem.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Ooo Miło że pamiętasz, jestem do dyspozycji.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Mówiąc to jako facet, wystawiłem na sprzedaż Duke Nukem 3d Atomic Edition plus Edytor poziomów. Prawdę mówiąc nie jest na sprzedaż chyba że za jakieś 2000 zł. Teraz potrzebuję forsy a jak masz ochotę na ten edytorek plansz to pogadajmy mailowo.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Ten edytor poziomów w tej grze to dość trudna sprawa bo Duke Nukem 3d nie jest grą 3d :). Wszystko tam to dość ciekawe triki.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Trzeba po prostu poświęcić się temu w pełni aby zrozumieć jak to funkcjonuje. jak tylko pojmiesz wszystkie zasady to wtedy możesz robić fantastyczne rzeczy w tym poziomy na pojedynczego gracza jakieś nowe epizody nieoficjalne i jest przy tym mnóstwo zabawy.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Raz zrobiłem mapę w Quaku 1 ale było to bardzo trudne no i odpalenie tej mapy to było nie lada wyzwanie.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Żeby mapka była udana trzeba mieć zmysł architekta bo architektura planszy musi być prawidłowa a nie jakieś nie wiadomo co bez ładu i składu. Jak plansza jest udana i nie ma błędów to nie będzie problemów z jej odpaleniem.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

No nie do końca mogę się z tym zgodzić trzeba wiedzieć jak działa program i jak działa gra bo samo układanie mapy to już jest zabawa.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Bardzo fajny był edytorek poziomów w Unreal Tournament 3 i na płytce drugiej miałeś taki "samouczek" jak robić plansze w bardzo przystępny sposób. Może to nie było jakieś arcydzieło pod względem dydaktycznym ale jak jesteś zdolny to mogłeś robić naprawdę fajne plansze.

Posiadam taką zdolność wyłapywania talentów i jak ktoś naprawdę był zdolny to widać było od razu że jest "fachman" i utalentowany.

Bardzo fajne były plansze do Quake 1 firmy Microforum
oraz firmy odpowiedzialne za takie dodatki do Quaka jak Scourge of Armagon oraz Dissolution of Eternity.

To były profesjonalnie zrobione dodatki z bardzo fajną ścieżką dźwiękową.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Hexen 2 był przerobionym Quakiem 1 nowe mapy, tekstury wrogowie i bronie.

Ja jak robiłem tą mapę to odbiłęm się o mnogość skryptów i skomplikowanie języka tego edytora.

W dzisiejszych czasach tak wygląda Unreal Engine na którym niezależni twórcy mogą robić własne gry.

Bo to co zaskryptujesz i to co się dzieje czy widzisz świat tak czy inaczej zależy tylko od Ciebie.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Tak jak wcześniej pisałem jestem tylko odtwórcą ale kompilacja różnych gier i przeciwników tworzy niesamowitą grę. Może kiedyś mi się uda. To taki koktajl różnych pomysłów zaczerpniętych z różnych gier i filmów oraz gotowych grafik powołuje do życia arcy twór który jest niemalże doskonały.

Ludzie z EPIC są mądrzy pod pewnym względem oczywiście bo udostępniając darmowy silnik graficzny dają tym samym wolną rękę ludziom którzy mogą zrobić coś dużo lepszego od EPIC i dlatego ta polityka EPIC jest mądra.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Na rynku są dwa duże darmowe silniki EpiC oraz Unity. Unity ma więcej książek na rynku jak go obsługiwać co nie znaczy że Epic tego nie ma.

Obydwa silniki są w zamian za drobny % zysku od gry, korzystają z tego raczej drobni twórcy, Unity organizuje nawet konkursy na gry napisane w trakcie jednego lub dwóch dni.

Oczywiście pomimo rozwoju silników graficznych gry pozostają niezmienne od 20 lat bo nie da się nic więcej zrobić niż to na co pozwalają skrypty.

Możesz myśleć czasami ze to wina lenistwa twórców ale to tak naprawdę ograniczenie tych narzędzi.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

A więc można rzec że to wszystko jest za wczesne i technicznie niedoskonałe. No ale z tą grafiką obecną można naprawdę dużo fajnych rzeczy zrobić a przynajmniej mnie wystarcza.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Nie tyle co niedoskonałe co jest to natura tych rzeczy, nie da się z tego więcej wykrzesać.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Mnie tam możliwości Unreal Engine 4 wystarczają a takim prostym narzędziem można zrobić cuda np ten :

https://www.youtube.com/watch?v=u3ktiewcLpo

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

To takie tech demo, pokazuje fizyke itp. Takim tech demem był też Crysis 1.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

https://www.youtube.com/watch?v=xftz3f0Jt_M