PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678629}
9,6 62 tys. ocen
9,6 10 1 61884
Wiedźmin 3: Dziki Gon
powrót do forum gry Wiedźmin 3: Dziki Gon

procesor:3.5 GHz
karta graficzna :2GB
ram:16GB
70GB miejsca na dysku
ktoś jeszcze ma pomysł niech wpisze jak podadzą to zobaczymy kto był najbliżej.

ocenił(a) grę na 10
Dallaz

A jakiego pc masz? Next gen to next gen... Wreszcie coś się ruszyło... A do Wieśka jeszcze dużo czasu, można odłożyć kasę na lepszego kompa:)

ocenił(a) grę na 9
Rockman92

Intel core i3-3240 3.40GHz
6GB RAM
GeForce GT640
Z odkładaniem kasy nie ma problemu, tylko dylemat czy właśnie na to ją przeznaczyć.

Dallaz

poczekaj na oficjalne wymagania

ocenił(a) grę na 10
Dallaz

na i3 chcesz odpalać ? hahahha

ocenił(a) grę na 9
nea_filmweb

nie, nie chcę.

ocenił(a) grę na 10
Rockman92

U mnie póki co sprawa wygląda tak:

i5-3330 3.0Ghz
6 Ram
GeForce GT 610

Czyli karta graficzna na pewno do wymiany. Chciałabym zagrać płynnie minimum na średnich, nie wiem czy do tego wystarczy sama zamiana karty graficznej. Sama nie wiem czy inwestować w ten pc który już mam, czy lepiej zdecydować się na PS4.

ocenił(a) grę na 10
Laura_N

z tego co wyczytałem do tego procka można nawet kupić r9 280x i nie będzie procek zbytnio ograniczał tej karty. Więc jest ok. Możesz zdecydować się na jakąś kartę (zależy jaki budżet) A co do PS4 to nie wiem, sam jestem graczem pecetowym ale kupienie konsoli wyjdzie Cię o wiele drożej niż dokupienie tylko mocnawej karty (oczywiście jeśli masz odpowiednio mocny zasilacz) No i do tego sama gra będzie pewnie około 90 zł droższa.

ocenił(a) grę na 10
Rockman92

Do premiery pół roku więc coś się zdąży odłożyć, budżet jakoś wytrzyma. Póki co zastanawiałam się nad jakimś GeForcem z serii 700 oraz ewentualnym zwiększeniem ramu i koniecznie xboxowym padem do którego tak się przyzwyczaiłam, że do klawiatury + myszki nie chcę wracać (w FPS-y raczej nie grywam, a jeśli już to nie w multi), procesora nie dam już rady zmienić. Trochę jestem laikiem bo po spędzeniu ostatnich 6 lat na konsoli wypadłam z obiegu i nie za bardzo wiem czy i jaka karta mi wystarczy do Wiedźmina i AC Unity a hardwarem się nigdy specjalnie nie interesowałam :)
A co do ps4 to mimo iż na starcie są do tyłu względem pecetów to gorsza oprawa wizualna mi nie przeszkadza, za to cenie sobie wygodę że nie muszę przejmować się wymaganiami i niestety, często słabą optymalizacją. Kilka exclusivów też wygląda ciekawie, choćby Last of Us, Uncharted, The Order czy Bloodborne. Z drugiej strony konsola to dwukrotnie wyższy koszt gier, a coraz więcej gier ląduje też po jakimś czasie na piecach.

Ciężki orzech do zgryzienia :)

ocenił(a) grę na 10
Laura_N

no to albo konsole albo w Twoim przypadku radeon r9 280x używanego na gwarancji. Bardzo mocna karta na równi z gtx 770 ale ma więcej vramu i jest tańsza, a używane z 2 albo i 2,5 letnią gwarancją chodzą po 700 zł!. Sam mam ją kupić do Wiedźmina 3 chyba że trafię na r9 290 po okazyjnej cenie. Wcześniej miałem zastanawiałem się nad gtx 770 (zawsze miałem karty nvidii) ale jest za droga i ma tylko 2 gb vramu a radeon ma właśnie niższą cenę i więcej pamięci. Jeśli chodzi o mnie to kupuje albo r9 280x albo r9 290 (oba używane na gwarancji) albo w przyszłości gtxa 860 jeśli będzie wydajny i po dobrej cenie.

ocenił(a) grę na 10
Rockman92

Gdzieś kiedyś wyczytałam, ze Wiedźmin 3 i parę innych gier ma bardziej sprzyjać NVidii niż Radeonom, ale jeśli za dużo niższą cenę można kupić podobną jakościowo kartę to chyba nie ma co decydować pod tym katem. Zresztą chyba nie ma co się spieszyć - niedługo premiera serii 800 i okres świateczno-noworoczny, więc ceny powinny pójść w dół - sytuacja w sam raz żeby sprawę przemyśleć i odkładać na zakup.

Laura_N

Można powiedzieć żę nvidiia pozamiatała podłogę radeonami po wejsciu nowej generacji konsol gry są w wiekszości robione pod specyfikację nvidii oraz intela dlatego teraz widać mega róznicę w grach miedzy amd radeon a nvidiia intel
A co do okresu świąteczno noworocznego to raczej nie bedzie spadku cen w sklepach stacjonarnych beda lipne promocje typu karta przed promocja 100 zł karta po promocji 150 zł itp Najlepiej poczekac z zakupem do 2015 wtedy powinno sie coś drgnąć

ocenił(a) grę na 10
Laura_N

Powiem szczerze ze do Wiedźmina 3 lepsze będą Nvidie niżeli Radeony, z prostego powodu- karty Nvidi wspierają nowe technologie takie jak Hair works (czy jakoś tak :) ) - czyli ruszanie sie włosów w zależności od warunków mozna to ladnie zaobserwować na gameplaych z Wieśka. Jest jeszcze kilka mniejszych które wpływają na fizykę ale niestety nie pamietam ich nazwy. Niestety Radeon nie wspiera tego typu dodatków a przy najmniej nie aż tak bardzo. Ja kupilem swojego gtx 760 za 550 zl mysle za za 1000 zl znajdzie sie gtx 770. Nie wiem ile kosztują Radeony jednak myślę że do Witchera będą lepsze Nvidie ;)

ocenił(a) grę na 10
Wenberg

Owszem, lepsza Nvidia do Wiedźmina. Też miałem zamiar kupić kartę nvidii (zawsze tej firmy miałem karty) ale patrząc po ich żenujących cenach zainteresowałem się radeonami. Zresztą nvidia ostatnio traci na sprzedaży a radeon zyskuje wedlug analitykó..

Zobacz np nowego r9 290 4gb za 1300 zł

http://allegro.pl/sapphire-radeon-r9-290-4gb-ddr5-f-vat-gw-24m-i4502361254.html

http://www.anandtech.com/bench/product/1068?vs=1036

http://www.anandtech.com/bench/product/1068?vs=1037

Karta miażdży nie zbyt wiele tańszego gtxa 770 i jest mocniejsza nawet od gtxa 780...a tańsza od niego o 400-500 zł!!. Śmiech na sali jeśli chodzi nvidie i ich ceny. Jeśli nie obniżą cen to coraz mniej ludzi będzie kupowała ich sprzęt

Więc po mojemu kosztem kilku efektów w Wiedźminie wybiorę radeony które są o wiele tańsze i mocniejsze i mają więcej pamięci no chyba że Nvidia przemyśli swoją dziwną politykę i zrobi ostrą obniżkę cen:)

D1999

Jak sądzicie pójdzie na Radeonie R7 260X 2gb ?

kamil1076

NIE !

Psyhe

Ja sądzę , że pójdzie xd

kamil1076

to co sie glopio pytasz ?

Psyhe

glupio

Psyhe

Bo chciałem poznać zdanie innych i do tego służy FORUM.

kamil1076

a mi sie wydaje ze chciales sie pochwalic/podbudowac swoje ego

Psyhe

No comment.

kamil1076

to po ...uj to piszesz dziecko !

Psyhe

Bo mam pełne prawo do tego. I nie mów do kogoś dziecko nie znając jego wieku. Żałosne to z twojej strony ale cóż i takie osoby się trafiają. Ode mnie to tyle , nie odzywam się więcej w takim towarzystwie , pozdrawiam .

kamil1076

oj tam oj tam nie obrazaj sie
P.s zalosne i dziecinne to jest chwalenie sie w internecie czesciami z komputera

Psyhe

Ja się nie chwale częściami. Nie mam tej grafy nawet , mam zamiar ją tylko kupić ;)

ocenił(a) grę na 10
D1999

jak to karta 2gb? czyli np uważasz, że na beznadziejnym gt 610 2GB wiedźmin 3 pójdzie?:) Podaj model a nie pamięć którą 2 giga może mieć słaba karta. Z kolei procesor? Ile rdzeni? jeden? wolne żarty:) Podaj dokładniejsze informacje.

Założę się że to moje typy będą najbliżej :

minimum:

czterordzenoiwy 2,6 ghz,
karta geforce gtx 750 2gb vram
6 gb ramu

zalecane:

intel i7 2600/3770

Radeon 280x 3gb vramu

8 gb ramu.

Rockman92

oczywiście że na gt 610 2GB wiedźmin 3 pójdzie tylko w 3 Fps /sekundę :) Modeli jest sporo i nie znam ich nazw na pamięć ,ale myślę ,że na low karta 2GB 256 bitddr3 wystarczy ,procek oczywiście 4 rdzenie ,a ramu na pewno 8 GB otwarty świat ma być ogromny i żadna lokacja nie ma się doczytywać więc raczej na 4GB się nie zmieści ,a w 6GB coś tam może się doczytywać.

D1999

takie wysokie ? niemożliwe. Spójrz na np BF4 , Watch Dogsa itd , minimalne będą zbliżone właśnie do tych gier inaczej sprzedaż będzie marniejsza od drugiej odsłony.

ocenił(a) grę na 10
kamil1076

Pominąłeś kolego jeden szczegół: BF4 oraz Watch Dogs jest dostępny również na starych konsolach . Wiedźmin 3 robiony jest tylko i wyłącznie pod nowe a to jest RÓŻNICA. Zobacz sobie wymagania zwykłej Fify 15 : minimum czterordzeniowiec 2,4 ghz oraz.... GTX 650. To MINIMUM a teraz porównaj sobie zasobożerność Fify do tak rozbudowanej gry jaką jest Wiedźmin 3... Skoro taka next genowa Fifa ma już tak wysokie wymagania, to Wiedźmin 3 nie może mieć mniejszych tylko większe. Zresztą Tadeusz Zieliński z CDP powiedział, że karta za około 1000 zł powinna uciągnąć Wiedźmina na wysokich (nie bardzo wysokich) ustawieniach ale nie obiecuje i radzi poczekać bo to jeszcze nic pewnego. Dlatego obstawiam takie wymagania i myślę, że nie wiele się pomylę.

Rockman92

być morze ,warto zaopatrzyć się przede wszystkim w 8GB ramu jak ktoś nie ma ,bo jak grałem w dwójkę na starym kompie z x-pekiem co 3 GB ramu miał (te niby minimalnie wymagane) to gra ładowała się tyle ,że mogłem zjeść obiad z deserem ,wyjść z psem i zastanowić się nad sensem życia.

ocenił(a) grę na 10
D1999

heheh, ja w Wieśka 2 grałem z 4 gb ramu i też trochę się czekało ale nie aż tak że się odechciewało grać:)

użytkownik usunięty
D1999

Wysokie:
i5 każda generacja ale do 4GHZ (OC)
r9 280x 3GB
4-6 GB Ram

Ultra:
i7
r9 290, 290x
8Gb Ram

Na pewno nie będzie nic więcej, w końcu chcą trafić do jak najszerszego grona, i nie wierzę żeby powtórzyli błędy z wiedźmina 2.

a ja mam I5-4670K, 8GB + GTX660 i mam nadzieję że na medium sobie pohasam.

ocenił(a) grę na 10
ste

Ja mam GTX 770 oc 16gb ram i5 3570k @ 4.5ghz

oby tylko optymalizacja była ok to będzie pięknie

użytkownik usunięty
ste

Myślę że nie powinno być problemu :)

ocenił(a) grę na 10

Intel Core 2 duo CPU E7500 3 GHz
Ram 4G
NVIDIA GeForce 9600 GT 1 MB

Powinny wystarczyć mi takie? Chociaż na średnich mi pójdzie?

ocenił(a) grę na 10
kacperowski20

No z Mb będzie ciężko...

ocenił(a) grę na 10
Wenberg

Czyli karta :( No ale na minimum powinno pójść i tak?

ocenił(a) grę na 10
kacperowski20

Nie no jak karta będzie z 10 mb to na ultra spokojnie :D

ocenił(a) grę na 10
Wenberg

Nie strasz :D No ale przynajmniej sobie pogram:) Dzięki :)

użytkownik usunięty
Wenberg

HAHA :)

użytkownik usunięty
kacperowski20

minimum powinno, ale średnie to będzie ciężko :) szczerze powiem, to ja też nie mam kompa pod W3, ale kupię zaraz przed premierą w przyszłym roku :) kompa albo PS4, zobaczę jak budżet pozwoli haha.

ocenił(a) grę na 10

co ty tu mu mówisz, :) na minimum mu nie pójdzie nawet ! no może w 10 fpsach czyli nie da się grać. Mówili kiedyś Redzi że karty GF z serii 9000 będą za słabe na tę grę

użytkownik usunięty
Rockman92

no właśnie tu jest problem, że nie ma tych wymagań podanych przez redów, powinni to zrobić już teraz a nie jak zapowiadają miesiąc przed premierą. Jak dotąd przeczytałem gdzieś, że r9 280x powinien zapewnić komfortową rozgrywkę na wysokich detalach, ale co z tego wyniknie, nie wiadomo, trzeba czekać.

ocenił(a) grę na 10
kacperowski20

nie chcę cie zasmucać ale nie odpalisz tego nawet na najniższych możliwych ustawieniach. Może uruchomisz samą grę ale grać się nie będzie dało w kilku klatkach na sekundę niestety.

ocenił(a) grę na 10
Rockman92

Zobaczymy pożyjemy.Może wymagania nie będą takie znowu wysokie...

ocenił(a) grę na 10
D1999

Obstawiam zalecane:
Procesor i7
8 GB ram
gtx 670

tomeczekxxx_fw

Na jakich mi pójdzie W3?
PC:
Athlon II x2 255
GTX 295 Quad-Sli
4gb ram DDR2?

EdBuster

Po mojemu to bym radził procek zmienić na co najmniej dobrą i5...

D1999

Witam na jakich ustawieniach Wiesiek 3 mi będzie płynnie chodził:)? Bo jestem ciekaw.
i5 4690 3.5 GHz w turbo 3.9 GHz
MSI Radeon R9 280X
8 GB ramu DDR3 1600MHz