prosze wszystkich o podanie najbardziej przerażającego filmu jaki widzieli.
Licze na ciekawe pozycje. z gory dzieki, pozdrawiam !
Są takie filmy horrory-ludzkie, głównie oparte na faktach, ale czy powiedziałabym, że mnie przerażają - nie, raczej bardzo, bardzo smucą i ten smutek utrzymuje się długo. Poza smutkiem przy oglądaniu horrorów często czuję złość, że zło wygrało, denerwujące, niesprawiedliwe, ale dalej to nie jest coś przerażającego. Niestety, na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Chociaż może to właśnie chodzi w tym całym przerażaniu, że mamy czuć np. obrzydzenie, złość, smutek? Takich filmów znam wiele.
Kiedy byłam mała przerażała mnie scena spacerującego po stole steku z "Ducha"... Teraz to miły żarcik (-;
Dobrą sztuką był kiedyś "Egzorcysta".
Coś (The Thing), 1982. Jak byłem dzieckiem robiłem w gacie za każdym razem jak oglądałem ten film, a bardzo mi się podobał więc często do niego wracałem :p.. Po piętnastu latach przerwy znowu go widziałem i znowu narobiłem..
A tak poważnie uważam że to jest jeden z najlepszych horrorów jakie powstały.. W połowie tego roku ma być remake.
Pierwszy REC był całkiem dobry.. ten już nie szczególnie..
Kilka lat temu oglądałem Ciemność (Darkness) 2002. Wydawał mi się trochę straszny ale mogę się mylić bo to dawno było..
agree :P jedna z 3 kaset wido jakie pamietam z wczesnego dziecinstwa!! (Terminator 2 i Parszywa Dwunastka to pozostale)
Przerażający? Zdecydowanie Ziemianie, choć nie jest to ten rodzaj przerażenia o który Ci chodzi. Gdybyś się jednak skusił, to proszę- link do filmu na google video ---> http://video.google.pl/videoplay?docid=-7105458742770657802#
jeśli chodzi o horrory to mi podobało się Paranormal Activity, zgadzam się z Tomkiem1ni ze jedynka Reca była dobra (część druga to marne i niezbyt straszne popłuczyny). całkiem niezłe było też Drag Me to Hell.
Jak dla mnie to Egzorcysta Początek albo właśnie Paranormal Actuvity ale to jest tylko straszne jak oglada sie w nocy z duża uwagą. Słyszałem też że film Ostatni Egzorcyzm jest straszny ale nie oglądalem wiec nie moge nic konkretnego na jego temat powiedzieć. To zależy czy wolisz filmy o ufo, mordercach, czy duchach. Korzdy ma inny gust. Aha nawet straszny jest też film Czwarty Stopień, bo na początku filmy probują wkręcic ze to wydarzyło sie naprawde toteż robi naprawde niezłe wrażenie. A co do Egzorcyzmów Emily Rose to film troszke mudny, ale wielki plus za to ze na faktach. Jak chcecie zobaczyć coś naprawde strasznego to poogladaj sobie filmiki na youtube o duchach i opętaniach... jest tego sporo i niektóre są naprawde straszne.
na YT jest sama kiszka, nie raz siedzialem i wstukiwalem co my przyszlo na mysl z duchami do wyszukiwarki. wszystko to pic na wode, fotomontaz. z drugiej strony nie wiem dlaczego ale mam ciarki jak ogladam te pierdoły na Ytube.
REC 2 jest tak straszny ze usnołem:D tak kiepski że szok. a zakonczenie totalna klapa.
A co do strasznych filmów to tak : The Ring, Omen, Egzorcyzmy Emilli Rose, The EYE, Amtyville
I ja się pod tym podpisuję, szczególnie egzorcyzmy, po raz pierwszy podczas oglądania filmu naprawdę się bałem. Rec to przy tych filmach komedia..
egzorcyzmy potwierdzam, ale na paranormal activity się zawiodłam, wszyscy mówili, że takie straszne, taka klasyka a tu nic specjalnego
http://www.filmweb.pl/Shutter.Widmo
Widmo - bardzo mi się podobał, azjaci robią fantastyczne filmy jeśli chodzi o budowanie napięcia i kilka razy mozna podskoczyć pod sufit ze strachu:)
Polecam!
"Udręczeni" - "The haunting in Connecticut" - scenariusz został zrealizowany na faktach. Polecam!
Nadzy i rozszarpani - (1980) Cannibal Holocaust, Shutter - Widmo (podobny do Klątwy, moim zdaniem o wiele lepszy).
polecam Paranormal Activity, Oddział, Oczy Julii, Ciemnośc, Dziewczyna z sąsiedztwa (bardzo dobry film, oparty na faktach-chodzi tu o horror nie tą komedie), Droga bez powrotu (wszystkie części), Nieodebrane połączenie 1 (japońska wersja), Piła też niezła ;), miłego oglądania ;)
Polecę klasyka, moim zdaniem film nadal wbija w fotel a ciary przechodzą po kręgosłupie, zwłaszcza gdy ogląda się go w ciemnym pokoju na kinie domowym... A propozycja to pierwszy Alien, inaczej Obcy - 8 pasażer Nostromo.
Ja podpinam się pod wymienionymi tytułami a mianowicie (moim zdaniem od najstraszniejszego i najlepszego zarazem ;)):
1. Paranormal Activity,
2. Egzorcyzmy E. R.
3. Alien (z tym, ze dla mnie najlepsza jest 3 część ale nie opłaca się oglądać jej nie widząc dwóch pozostałych ;))
4. Egzorcysta
5. 28 dni później
6. Amityville
Jeśli ktoś zgadza się mniej lub więcej z tą klasyfikacją to myślę, że może zaufać takim tytułom jak:
http://www.filmweb.pl/film/Sm%C4%99tarz+dla+zwierzak%C3%B3w-1989-32012
http://www.filmweb.pl/Zejscie
Pozdrawiam ;)
Tak na dobrą sprawę pierwszy lepszy straszak z Kraju Kwitnącej Wiśni, tudzież z Azji w ogóle, będzie bardziej przerażający niż wszystkie amerykańskie produkcje w tym temacie wymienione, na czele z arcy kunsztownym "Paranormal Activity"...
Będzie krótko - najbardziej znana czołówka: Ring, Shutter, Klątwa, The Eye. Jeśli już widziałeś, szukaj dalej w Azji. Tak, ja wiem, że innych ludzi mogą straszyć inne rzeczy, że jednego przerazi widok przemoczonej dziewczynki wyłażącej z telewizora, a inny, do bólu znudzony tym obrazem, będzie miał wręcz ochotę ją uściskać. Tak czy siak, szukaj na wschodzie. Jeśli nie jump scenki, mroczne dziewczęta i gazety przepowiadające przyszłość, to może zainteresują cię klimatyczne mózgoryjce w stylu "Haze" Shinyi Tsukamoto. Gore też tam nie brakuje, a co do ludzkiego okrucieństwa (skoro wyżej mowa o "Ziemianach") to odsyłam chociażby do "Man behind the sun".
Zachód robi świetne horrory, ale zwykle w rozumieniu estetycznym, po prostu dobre technicznie, klimatyczne, trzymające w napięciu, trafiające w definicję horroru, ale nie koniecznie stricte straszne. Jeśli już serce na czymś z USA mocniej zabije, to będzie to jakiś dobry slasher ("dobry slasher"? Ot, oksymoron), tudzież marny remake czegoś nie amerykańskiego (i tutaj nie mówię tylko o amerykanizowaniu Azji, ale o babolach typu "Kwarantanna". Ja pytam - po kiego grzyba? Jak jest dobrze, to nie trza psuć).
W kwestii egzorcyzmów, diabołów i machania krzyżykami, to już zależy jakie kto ma do tego podejście i pogląd na sprawę chrześcijaństwa. Gorliwy katolik będzie przerażony "Egzorcystą", przekonany o prawdopodobieństwie takowych wydarzeń, z kolei sceptyk może kręcić nosem tam, gdzie winien się raczej przeżegnać.
Polecam film Egzorcyzmy Anneliese Michel, film jest dokumentalny sa tam prawdziwe nagrania glosu opentanej Annelise.
1.[REC]
2.Zejście
3.Hostel
4 I Spit on your Grave
Do robert_kilinski : Ten dokumentalny film to zwykła bujda zrobiona komputerowo. Widać niektórzy ludzie wierzą w każdą głupotę którą im się wmówi.
Bodajże w 1994 r obejrzałem na VHS "To"- i juz nie chciałem pozniej chodzic do cyrku....
1. Stare i Nowe "Coś"
2. "30 dni mroku"
3. "Lśnienie" Kubricka lider gatunku!!!
4.Piatek 13go i Piątek 13go 2 z roku 1980 nadal trzyma fason
5.Diabeł 2010 kilka banalnych momentów ale klimat ma.
6."Świt żywych trupów" 2004 Akcja non stop!
7."Drabina Jakubowa" Posrany film i mimo iż się postarzał to ma w sobie to coś.
8. Silent Hill najlepsza adaptacja gry i przyzwoicie trzymający w napieciu horror.
9.Sierociniec ma momenty i oglądać w nocy trzeba na wygwizdowie.
10.Przypadek 39 utrzymuje napięcie i poczucie niepewności.
11.Siedem z Pitem
12. "W paszczy szaleństwa" miło zaskoczył mimo że stary już film.
13. Seria OBCY to juz pewnie widziałeś :)