PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 215 tys. ocen
7,7 10 1 215420
8,5 84 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

1.Odyseja kosmiczna 2001
2.Łowca androidów-wersja reżyserska
3.Obcy- 8 pasażer Nostromo
4.Obcy 2-Decydujące starcie
5.Metropolis
6.Terminator
7.Gwiezdne wojny-Imperium kontratakuje
8.Gwiezdne wojny-Nowa nadzieja
9.Terminator 2
10.Gwiezdne wojny-Powrót Jedi

użytkownik usunięty

Matrix
Imperium kontratakuje
Raport Mniejszości
Blade Runner
Alien
A.I.
Aliens
Terminator 2
2001: Odyseja Kosmiczna
Terminator

ocenił(a) film na 10
Iluvatar

Kolejnosc przypadkowa, dlatego tez nieponumerowane ;)

- Blade Runner
- A Clockwork Orange
- Alien
- Alien 3
- Ghost in the Shell
- Akira
- Star Wars [Stara trylogia, szczegolnie Return of the Jedi]
- Terminator 2
- Akira

użytkownik usunięty
moh

pozwolę sobie wymienić tylko osiem filmów S-F, które ja uważam za wybitne.

1. Łowca androidów - wersja reżyserska (1982), reż.: Ridley Scott
2. Obcy - ósmy pasażer Nostromo (1979), reż.: Ridley Scott
3. Akira (1988), reż.: Katsuchiro Otomo
4. Planeta małp (1968), reż.: Franklin J. Schaffner
5. Obcy - decydujące starcie (1986), reż.: James Cameron
6. Terminator (1984), reż.: James Cameron
7. Ghost in the Shell (1995), reż.: Mamoru Oshii
8. Terminator 2: Dzień sądu (1991), reż.: James Cameron

nie miałem jeszcze okazji obejrzeć takich filmów jak: "Metropolis ", "Mechaniczna pomarańcza", czy też jakże wychwalana przez wielu z was "2001: Odyseja kosmiczna":)

Pozdrawiam;)

ocenił(a) film na 10

Szczerze ? nie powstało nic lepszego od blade runner

Iluvatar

które Metropolis??????????????????????????????

użytkownik usunięty
zabok7

chodzi mi oczywiście o to "Metropolis" z 1927:)

Pozdro;)

ocenił(a) film na 10
zabok7

A Johnny Mnemonic...??? Swietny film

użytkownik usunięty
zabok7

oczywiście Friza Langa z 1927 roku.

Iluvatar

Z większością wypisanych tu filmów zgadzam się. Moim zdaniem brakuje tu jeszcze jednego klasyka, którym jest Ucieczka Logana. Jak najbardziej zasługuje żeby tu się znaleźć.

Iluvatar

Oto moje typy. Szczególnie lubię te mroczniejsze filmy z lat 80.

1. Terminator
2. Aliens
3. Robocop
3. StarWars: Imperium Kontratakuje
4. Matrix
5. Otchłań
6. Solaris (z Clooneyem - ten)
7. Pitch Black
8. Impostor
9. Alien4
10. 12 małp

ocenił(a) film na 9
pnsnic

A więc tak:
1-Blade runner
2-Matrix
3-Terminator 1
4-Star wars 5
5-Terminator 2
6-Matrix 3
7-Star Wars 6
8-Odyseja kosmiczna (Nie lubie tego filmu ale uważam go za wybitny więc niech będzie)
Więcej filmów s-fi które mogłyby zasłużyć na miano wybitny nie oglądałem (alieny mam zamiar obejrzeć w najbliższym czasie)
pozdr.

Iluvatar

Zapomniałbym o

11.Running Man (Uciekinier) z Arnoldem

Iluvatar

Moje 5 groszy (może i nie podejmowałbym wątku ale uderzyło mnie to, że zdecydowani moi faworyci zostali pominięci)

1.Delicatesen
2.Gattaca
3.Starshiptroopers(linczujcie i tak nie zmienię zdania film po prostu ma klimat)
4.Dune (1984)(wersja kinowa)
5.Dark City
6.Alien'y
7.Mad Max'y
8.Star Wars'y
9.Matrix (tylko 1 część z pozostałych można by powycinać większość scen i zrobić krótkometrażowy filmik o Syjonie;)
10.Battlefield Earth (wiem, że film bez książki jest mało czytelny ale mimo wszystko zasługuje na uwagę)
o kurcze nie wyszło :(
10a ;) Blade runner

Poza listą ale trzeba obejrzeć: Enemy mine, Fifth element, The Day Of The Triffids, Galaxy Of Terror, La Cité des enfants perdus- Miasto zaginionych dzieci (z tych jeszcze nie wspomnianych powyżej)

Warto też wspomnieć o kultowych animacjach: Akira, Ghost in the shell, Final Fantasy:The Spirits Within, Immortal, Kaena: Prophrecy

godne uwagi są listy: megastaria i pnsnic (obowiązkowe pozycje w porządnej videotece)

no i na koniec: nie bierzcie wszystkiego na serio jutro może moja lista wyglądałaby inaczej to zależy tylko od nastroju ;) pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Iluvatar

Moje ulubione filmy (kolejność przypadkowa):
- Alien 1-3 (trzecia część obowiązkowo w wersji reżyserskiej)
- The Thing
- Pitch Black, Chronicles of Riddick
- Terminator 1-2
- Predator
- Matrix 1-3
- Dune
- Enemy Mine
- Stargate (serial o wiele lepszy, ale film też mi się podoba)
- Mroczny Rycerz (jak dla mnie najlepsza ekranizacja komiksu)

Jak ktoś już to napisał, jutro mogę całkowicie zmienić połowę listy :)

Nie wszystkie z tych filmów uważam za wybitne, ale na pewno Alieny, Dune i Enemy Mine do nich należą. Można by się jeszcze zastanowić, czy zaliczyć do nich The Thing, Terminatora 1 i Matrix 1.

Muszę jeszcze tylko obejrzeć dwa kultowe starocie: Blade Runner i 2001, bo widziałem je daaawno temu we fragmentach i byłem wtedy za mały, żeby je dobrze zrozumieć :)

Xenomorph85

10 najwybitniejszych......... wg mnie (kolejnosc losowa)

1.Gwiezdne wojny Nowa nadzieja
2.Gwiezdne wojny zemsta sithow
3.Gwiezdne wojny imprerium kontratakuje
4.Gwiezdne wojny powrot jedi
5.Matrix
6.Matrix reaktywacja
7.Matrix Rewolucje
8.Terminator 2
9.Kroniki Riddicka
10.????????????? niedlugo mam zamiar obejrzec 12 malp. mam nadzieje ze ten film bedzie w mojej 10 najlepszych filmow sf...

Maniek2008

nie widziałeś 12 małp?????????????? hahahaha

Xenomorph85

wg mnie Diuna wcale nie jest jakaś wybitna. uwielbiam książkę, którą czytałem już 3 razy (oczywiście wszystkie 6). film jest bardzo dobry ale nie nazwał bym go wybitnym.

ocenił(a) film na 6
zabok7

Może i masz rację, ale podobno wybitne są Gwiezdne Wojny, które osobiście uważam za przeciętne bajeczki, dużo gorsze od Dune. Zależy z której strony na to spojrzeć :)

ocenił(a) film na 10
Iluvatar

10 NAJWYBITNIEJSZYCH FILMÓW DLA MNIE:
1. "Odyseja kosmiczna 2001"
2. "Blade Runner"
3. "Stalker"
4. "Mechaniczna pomarańcza"
5. "Ghost in the Shell"
6. "THX 1138"
7. "Metropolis"
8. "Scanner Darkly"
9. "Obcy- 8 pasażer Nostromo"
10. "Planeta Małp" (klasyczna wersja)

-"Solaris" (Tarkowskiego) - tak na dokładkę, bo jednak jest tego wart, ale ścisła 10 to nie będzie, więc miejsce 11 - jako bonus

-"Terminatora I" lubię, to wspaniały film i z przesłaniem, ale do 10 też mi się nie zmieścił, dlatego tu o nim wspominam....

-Ciekawy "Wehikuł czasu" i stara wersja "Wojny Światów"

A co do Star Wars to nie jest to S-F, a fantasy, tak Star Wars to fantasy....

Pzdr

ocenił(a) film na 10
_mosquito_

-Z pewnością ciekawym filmem jest "K-PAX", godny uwagi....
-Blisko 10 plasują się również "Bliskie spotkania 3ego stopnia"....
-Natomiast moim absolutnym faworytem do pierwszej 10 byłby genialny film
"Dark City" - jednak wówczas z pierwszej 10tki wypada "Obcy- 8 pasażer Nostromo", bo "Planeta Małp" jest filmem za mądrym i za dobrym, aby wypadł z czołówki.

Tak, więc pierwsza 10 po szybkich zmianach wyglądałaby tak:

1. "Odyseja kosmiczna 2001"
2. "Blade Runner"
3. "Stalker"
4. "Mechaniczna pomarańcza"
5. "Ghost in the Shell"
6. "THX 1138"
7. "Metropolis"
8. "Scanner Darkly"
9. "Planeta Małp" (klasyczna wersja)
10. "Dark City"

ocenił(a) film na 6
_mosquito_

K-PAX'a raczej bym nie zaliczył do s-f, ale film jest świetny.

ocenił(a) film na 10
Iluvatar

1. Blade Runner (Director's Cut/Final Cut)
2. Odyseja Kosmiczna 2001
3. Metropolis
4. Planeta Małp
5. Obcy (saga)
6. The Thing
7. Stalker
8. Gattaca (muzyka Michael'a Nyman robi swoje)
9. Zakazana Planeta
10. Star Wars

na wielką uwagę zasługują anime, które gdyby nie to, że mówimy o filmach, a nie animacjach, to na pewno znalazły się by u mnie na odpowiednio miejscach 4-5:
* Ghost in the Shell
* Akira

- Dune. kocham książkę, uwielbiam Lyncha, ale niestety film nie był za dobry. uznanie za kreacje, ponieważ postacie z książki odwzorowano bardzo dobrze.
- na uwagę zasługują także takie filmy, jak:
* Człowiek przyszłości
* Abyss, The
* Bliskie spotkania 3-go stopnia

Maniek 2008... hahahaha haha ha. wody.

ocenił(a) film na 9
Iluvatar

(bez kolejności)

- GATTACA
- Blade Runner
- Odyseja K.
- Matrix x 3
- Imperium kontratakuje
- 12 małp
- Ghost in the Shell
- Lain
- Mechaniczna Pomarańcza
- wahanie między K-PAX a 13 piętrem - z przewagą pierwszego

Aliena, Terminatora i Mad Maxa zaliczam do klasyki, ale w najwybitniejszej 10 to dla mnie nie są - wiadomo, gustu rzecz :)

Holy_Ghost

1) Mechaniczna pomarańcza
2) Odyseja[..] 2001
3) Łowca androidów (oczywiście w. reżyserska)
4) Star Wars (IV-VI)
5) E.T.
6) V jak Vendetta
7) Matrix (tylko I)

Iluvatar

01. Matrix
02. Obcy (4 części)
03. Terminator 2
04. Pamięć absolutna
05. RoboCop
06. Gwiezdne wojny (całość:))
07. Żołnierze kosmosu
08. A.I.: Sztuczna Inteligencja
09. Immortal - Kobieta pułapka
10. Ja robot

ocenił(a) film na 10
Iluvatar

nie bede wyliczał, bo wiekszośc już sie przewinela, ale warto dodać jeszcze Johny Mnemonic, nie wiem jak teraz bym na to zareagował, ale z dzieciństwa dobrze wspominam serial Ziemia 2, no i jeszcze bardzo wyrafinowane science fiction - M jak miłość - jako alternatywna ściezka rzeczywistości ")

ocenił(a) film na 10
Iluvatar

No to ja się narażę: Gwiezdne Wojny to nie żadne SF tylko, jak to kiedyś ładnie skomentował, space opera. Opowiastka o bohaterach, która równie dobrze mogłaby się odbyć w starożytnej Grecji, wśród piratów czy gdziekolwiek indziej. Najbardziej "SF" są chyba te wybuchy w kosmosie.

KarolZet

no według mnie to fantasy jest :) ale wśród piratów to by było ciekawe hehehe

ocenił(a) film na 10
KarolZet

Nie zgodzę się, ale nie tak całkowicie - myślę, że w dobrą strone poszedłeś ale o wiele za daleko. Faktycznie nie ma tam wielu zagadnień z cyberpunku typowych dla innych klasyków s-f ale siła GW opiera się na postaciach i artefaktach. O ile niektóre postacie moglyby zaistnieć w jakiejś innej rzezcywistości to trudno wyobrazić sobie odpowiedniki X-wingów czy mieczy świetlnych w starożytnej Grecji - jak to napisałeś.
Co więcej różne rasy kosmitów, mechy i wynalazki typu napęd świetlny czy osłony plazmowe (or so...) które są w sferze marzeń dzisiejszych fizyków - czy to wszystko co jest ISTOTNYM elementem całej sagi mogłoby być zastąpione czymś średniowiecznym?

Umm... nie.

Yasiu

X-wing to mogły by być rydwany :) miasto Rzym to gwiazda śmierci, no a Yoda to Homer heheheh

ocenił(a) film na 10
zabok7

Pozwolę sobie odpowiedzieć na obie wypowiedzi zbiorczo ;-). No właśnie niekoniecznie za daleko. X-wing mają swoje odpowiedniki w innych, że tak powiem, klimatach. W klimacie fantasy mogły to być dobre smoki. W starożytnej Grecji łodzie zaprojektowane przez bogów, a przez to jakieś dodatkowo magiczne. Albo, jak napisał przedmówca, takie boskie rydwany. Gwiazda śmierci Rzym? No czemu nie. W końcu we Władcy Pierścieni taką rolę gwiazdy pełni Barad-Dur, a wcześniej Orthank czy Dol Guldur. Magiczne miecze świetnie zastąpią laserowe. We Władcy taką rolę pełnią miecze wykonane przez Elfy w pierwszej erze. Myślę, że się da tą opowieść mocno przenieść nie tracą ciekawych postaci, przyjemnej historii i tej magii, za którą lubimy ten film ;-) (mówię o starych odcinkach of kors).

ocenił(a) film na 10
KarolZet

Moja odpowiedź na 1 stronie, drugi post. Wywaliło mi to tam prez przypadek.

Yasiu

można też umieścić akcję Star Wars w czasach dzisiejszych :) USA to złe i wstrętne imperium z Waszyngtonem jako centrum galaktyki. lotniskowce to krążowniki a myśliwce to x-wing. Wyzwolić nas chce podstępna al-kaida, która jak rebelianci nie ma zbyt wielu środków ale jest zdeterminowana :) Do tego imperatorem może być np. Benedykt (widziałem kiedyś takie zdjęcie gdzie wygląda identycznie jak imperator :) lub może być też imperatorem prezydent USA (jak kto woli :)

ocenił(a) film na 10
zabok7

:D. Zaczęło się absurdalnie choć bardzo zabawnie. Nie szedłby aż tak daleko, ale to pewnie ciekawy pomysł na komedię ;-)

ocenił(a) film na 10
Iluvatar

+Te dwa wpisy poniżej powinny iść na sam koniec, ale jako że forum filmwebu jest tak "genialnie" skonstruowane to muszę przeprosić za moją nieuwagę.

Iluvatar

Film po prostu niesamowity, ostatnio obejrzałam go po raz kolejny i cały czas mnie zachwyca. Ale trzeba dodać, że film powstał w czasach, w których zaistniały najlepsze produkcje sci-fi. 10/10 Rewelacja

Iluvatar

Wszyscy wymieniają nazwy dobrych filmów, a zapomniany MAD MAX z '79 to było coś!!!!!

ocenił(a) film na 10
katja1410filmweb

Jak dla mnie "Mad Max 2" jest lepszy. Właściwie nigdzie nie pokazano lepiej klimatu postapokaliptycznego. Oszczędność środków wyrazu, ascetyczność miejsc, w których kręcony był film, stworzyły wyjątkową opowieść. Może nic nadzwyczajnego film nie niesie (poza ostrzeżeniem przed naszą destrukcyjną naturą ukrytą pod lukrem cywilizacji), ale ma jak dla mnie swój urok.

ocenił(a) film na 10
Iluvatar

moja 10:
1) Łowca androidów
2) Obcy, ósmy pasażer Nostromo
3) 2001: Odyseja kosmiczna
4) Terminator
5) Zakazana planeta
6) Obcy 2 - Decydujące starcie
7) Gattaca - szok przyszłości
8) Powrót do przyszłosci
9) Obcy III
10) Matrix

Iluvatar

ja bym dodał tutaj jeszcze ewentiuel Ucieczke Logana z 1976 i Zieloną pożywke z 1973 też klasyki warte zapamiętania:-)pozdro dla maniaków Sci Fi

Iluvatar

i bym zapomniał film pt.Mój ukochany wróg z 1985 tez niesamowity klasyk:-) oraz |D.A.R.Y.L. jezeli nie widzieliście polecam:-) jakby co posiadam

ocenił(a) film na 10
Iluvatar

sunshine 2007
moze nie genialne ale warte uwagi a pomijane ;)

ocenił(a) film na 10
Iluvatar

To są zasadniczo te, które jakoś na mnie podziałały i zmieniły moje spojrzenie na s-f, a nie koniecznie "wybitne":
1.Łowca Androidów
2.Obcy-8 pasażer Nostromo
3.Gwiezdne Wojny-Nowa nadzieja,Imperium kontratakuje i Powrót Jedi
4.Duna
5.Odyseja kosmiczna 2001
6.Terminator I i II
7.Casshern : The Last Day on Earth
8.Matrix(ale tylko pierwszy)
9.Dark City
10.Immortal-kobieta pułapka
Kilka słów wyjaśnienia:

Łowca, to oczywiście klasa sama dla siebie, Obcy zresztą też, obydwa są przede wszystkim dla mnie genialne pod wzgledem wizualnym i dzieki budowaniu napiecia. Łowca ma jeszcze bardzo głębokie przesłanie filozoficzne.
Gwiezdne Wojny to czysty s-f-jowy funn. No i przełom w efektach
specjalnych.
W Dunie udało sie, pomimo wielu błędów scenariuszowych i ogólnej niezgodności z książką, dokonać czegoś, co wydawało mi sie absolutnie niewykonalne-zachować klimat książki.
Odyseja, chociaż miejscami może być nudnawa i dłuży sie, zdwałoby sie w niskończoność, to jednak klasyk, z którym się nie polemizuje.Może nam sie to podobać, albo nie, ciekawaić nas, albo nie specjalnie, ale nie wygramy z klasyką filmu. To tak jakby powiedzieć, że dzieła Platona są nudne. Pewnie, ale one nie zostały stworzone z myśla o czystej rozrywce. Tak samo Odyseja. Jest to głęboki, klimatyczny i wybitny film.
Terminator-głównie ze wzgledu na efekty. No i niesmiertelne "I'll be back":D.
Cassehrna i Immortal trudno mi wytłumaczyć. Poprostu mnie zauroczyły te filmy.
Matrix-znowu przełom w efektach specjalynych, ale jest też mocno zarysowana(chociaż wtórna)wizja panowania robotów nad ludźmi. Jeszcze w żadnym filmie ta wizja tak do mnie nie przemówiła.
No i Dark City- nie mogłam dobrze spać po tym filmie przez trzy,czy cztery noce-genialny, mroczny klimat.

Iluvatar

ja bym jeszcze dodała Gattace tez bdb film przy ktorym mozna troche sie pozastanawiac

ocenił(a) film na 10
wissenna

Niekoniecznie w tej kolejności:

1. Odyseja Kosmiczna
2. Blade Runner
3. Terminator 1 i 2
4. Invasion of Body Snatchers
5. I Married a Monster from Outer Space
6. Forbidden Planet
7. Piąty Element
8. Starship Troopers
9. 12 Małp
10. The Day the Earth Stood Still (1951)

ocenił(a) film na 9
Iluvatar

Zdecydowanie brakuje w tym temacie Piątego Elementu Luca Bessona. Świetny obraz z komiksową fabułą, interesującymi postaciami i pięknym światem przedstawionym. Pozatym efekty specjalne są ponadczasowe. Bardzo dobry i niedoceniony film w swoim gatunku. Jeden z niewielu, w którym główny bohater nie spotkał się z czarnym charakterem i jeden z niewielu filmów sci-fi z akcentem komediowym.

ocenił(a) film na 9
Scumkill

Może nie idealnie od najlepszego:
1. Obcy 1
2. Park Jurajski
3. Terminator 2
4. Imperium Kontratakuje
5. Blade Runner
6. Matrix
7. Obcy 2
8. Metropolis

Jak już obczaje to z pewnością dojdą do tego Mechaniczna Pomarańcza i Odyseja Kosmiczna 2001 ;)

ocenił(a) film na 9
jantar20123

1. Aliens
2. Matrix
3. Blade Runner
4. Alien
5. Contact
6. Event Horizon
7. 2001: A Space Odyssey
8. Terminator 2
9. The Abyss
10. Alien 3

ocenił(a) film na 10
Janusz85

Contact i Event Horizon filmami wybitnymi? Ale bardzo proszę nie żartować.

KarolZet

Jak dla mnie były by to- biorąc pod uwage że s-f to mój w sumie ulubiony gatunek filmów ( bedzie więcej niż 10)

Obcy- Nostromo i "dwójka"
Terminator 1 i 2
Pitch Black
Mad Max
Event Horizon
Coś ( chociaż troche bardziej to horror)
łowca Androidów
Ucieczka z Nowego Jorku
Predator
12 małp
Diuna zarówna ta starsza jak i nowa (obydwie strasznie mi sie podobały)
Stalker
Dr. Strangelove (czy ktos zna ten film?)
Stalker( Tarkowski)
.......no w sumie z wybitnych to tyle.no może jeszcze 13 pietro i A.I.