PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 215595
8,5 84 krytyków

Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Dla mnie Blade Runner jest najważniejszym filmem jaki obejrzałem w życiu. Wydaje mi się, że dla fanów gatunku jak i samego filmu było by to wskazane, jeśli do tematu podeszliby kompetentni ludzie! Ja to widzę tak - Christopher Nolan na stanowisku reżysera, muzyka oczywiście Vangelis, Ridley Scott jako doradca i dobry duch czuwający nad projektem. W tytule filmu nie znalazłby się tytuł oryginału z prostej przyczyny Blade Runner: i jakieś pitu, pitu pod spodem wyglądało by nie ciekawie. Inny tytuł pozwoliłby też, odseparować te filmy od siebie co by wyszło na zdrowie starej jak i nowej produkcji. Fabuła nie byłaby kontynuacją B.Ra, lecz historia zostałaby ulokowana w świecie B.Ra, który swym bogactwem, mógłby obdarować nie jeden film S-F. Co Wy na to, piszę głupoty, czy ma to trochę sensu.? Dobrego, mrocznego, mądrego S-F jest jak na lekarstwo, dlatego ambitną produkcję w świecie B.Ra, przyjąłby z otwartymi rękoma.

Dalhar

Stary, nie warto! Nieważne jaki reżyser, obsada, koncepcja. Klasyków się nie rusza. Spójrz jak wyszły kontynuacje "Milczenia Owiec" pomimo, iż za kamerą stanął Ridley Scott! Albo druga część "Nagiego Instynktu"...Dzisiaj dominują inne czasy w kinie, wiec spodziewam się, że jeżeli (oby nie!) ukaże się prequel "Blade Runnera" w wersji Nolana, może z tego wyjść mieszanka "Batmana" z "Matriksem"...

Dalhar

Powiem tak: gdyby udało się uchwycić, chociaż połowicznie, klimat Blade Runner'a w nowym filmie (oczywiście na takich zasadach jak wspomniał Dalhar, nie sequel tylko zupełnie oddzielna historia ulokowana w świecie BR), a scenariusz miałby do zaoferowania coś więcej niż wybuchy, nagie ciała i pseudofilozoficzny bełkot to jestem za. Mnie w tym filmie przede wszystkim urzeka miasto - milczący bohater, niekoniecznie drugiego planu, mogące stanowić doskonały punkt wyjścia dla innych historii. Inna sprawa, że wydaje mi się, iż nie da się tego ewentualnego nowego filmu zrobić tak, żebym był w pełni zadowolony :)

Dalhar

Nie warto niszczyć kultowej legendy

Dalhar

Nikt się nie będzie w to bawił wiesz mi, Nolan to inteligentny gość, który sam uwielbia ten obraz (gdzieś tak wyczytałem) i na bank nie ma zamiaru robić żadnych remaków ani kontynuacji. Bo jak kolega wyżej napisał, zniszczyłby tym samym Legendę. Chris. znajdzie sobie materiał na film, spokojna głowa.

DLoN92

mroczny rycerz i tylko Nolan

Dalhar

Blade Runner jest spójnym obrazem, po kiego na siłę doszukiwać się wątków do kontynuacji? Można co najwyżej pokusić się o wierniejszą ekranizację powieści Dicka, jednak byłby to zupełnie inny film. W książce Androidy są przedstawione stereotypowo - jako bezduszne maszyny.

Dalhar

Nie nie tylko nie kontynuacja. Jak brakuje ci bardzo klimatow to proponuje gre Deus Ex Revolution