gdybym był 10 letnim dzieckiem, naiwnym i nadal wierzącym w mikołaj byłbym zachwycony.
Strasznie lubię skandynawskie kino, ale ten film był dziurawy i nielogiczny. Może ktoś mi
wyjaśni o co chodziło z orzeszkami :) - tzn po co schował włosy do opakowania - chyba nie
tylko po to, żeby później po nie wracać. Dlaczego kamery ochrony nie pokazały jak czyści
dom, tylko dopiero późniejszą akcję? Poza tym jeśli reżyser chciał pokazać zderzenie z
ciężarówką, to mógł pokazać ją jadącą z mniejszą prędkością oraz z radiowozem
spadającym z jakiejś mniejszej wysokości niż mount everest. Przy takim uderzeniu
obrażenia wielonarządowe mieliby wszyscy w środku, nawet bez upadku w wąwóz. Rany
po ugryzieniu psa były idealne :) bez żadnych zniekształceń i poszarpanych brzegów,
idealne 4 kropki - a przecież wyraźnie pies nim rzucał na prawo i lewo.
Kamery nie pokazały, że sprząta, bo przecież znał kod do alarmu- aktywowały się dopiero, po próbie włamania. Włosy pewnie schował z tego względu, że w jego głowie pojawił się już plan odkręcenia wszystkiego. Co do upadku to przecież nie było pokazane z jak wysoka leciał- co prawda ujęcia wskazywałyby, że ze sporej wysokości, ale nie było całego lotu. Poza tym ten film chyba nie miał być super realistyczny, nieprawdaż? :)
Motyw z włosami już rozumiem (zostawił ja aby się pozbyć nadajników w nich ukrytych, a zabrał z kostnicy aby zwabić Clas'a do domku). Natomiast ze sprzątaniem to naciągane strasznie - jak dziewczyna się rozbierała przed kamerą to wcześniej włączała alarm hmmm. Ujęcie tak wskazywało - no właśnie w tym cały problem - bo jak ujęcie wskazuje, że ktoś umiera to trudno zakładać z góry że to taki "chłyt marketigowy" i nikt nie ginie.
Wiem, wiem - czepiam się, pora kupić i przeczytać tę książkę.
Warto by było w Twoim przypadku obejrzeć film kilka razy i zwrócić uwagę na to co Ciebie interesuje.
Wyraźnie widać, że w scenie z kobietą alarm się włącza (system alarmowy odnotował, że ktoś znajduje się w mieszkaniu i po wyznaczonym czasie nie został deaktywowany - rozpoczyna się nagrywanie i wysłanie sygnałów do centrali firmy ochroniarskiej). Po wciśnięciu kodu alarm się wyłącza. Bohater usunął ślady z mieszkania i przygotował wszystko. Wspólnie z żoną zaplanował sytuację. Cel wyjeżdża z domu ma X czasu na dotarcie o celu, kiedy podjeżdża pod dom, bohater włącza alarm, żeby nagrywał.
Rany mogły być po części zaszyte, z resztą nie wiadomo jak głęboko wbił się pies i jakie miał kły ....