PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567959}

Łowcy głów

Hodejegerne
2011
7,2 54 tys. ocen
7,2 10 1 54032
6,6 27 krytyków
Łowcy głów
powrót do forum filmu Łowcy głów

Kino norweskie i ogólnie skandynawskie przyzwyczaiło nas do dość oryginalnych i świeżych pozycji, także i tym razem się tego spodziewałem - niestety kina norweskiego w tej produkcji nie ma nawet 1%. Co prawda wysoka nota tej produkcji nie dziwi, bo już od wielu lat panuje snobistyczna moda, aby wszędzie tam gdzie występuje jako producent kraj skandynawski dawać z samej zasady wysokie oceny. Obraz ten generalnie jest dość wtórny, powielający schematy i na dodatek bardzo nierówny. Są chwile, gdzie faktycznie zapowiada się na klimatyczne, trochę bardziej ambitne kino, ale są i momenty, które rażą głupotą i naiwnością, przypominające amerykańskie produkcje klasy "B" lub nawet "C" (np. scena z psem, GPS we włosach lub scena z serii zabili go uciekł tj. zrzucenie samochodu z klifu).
Reasumując - gdyby zmienić dialogi na j.angielski i miejsce na okolice Nowego Jorku, obraz ten byłby jedną z dziesiątek produkcji, trafiających od razu na DVD i mało kto chciałby go obejrzeć. Dodatkowo twórcy trochę się pogubili w stylistyce i oprócz trzymających w napięciu chwil, mamy także momenty, które wyglądają bardziej na parodię lub nieudaną komedię...szkoda.
Raczej nie polecam, no chyba że ktoś bardzo się nudzi - 5/10

ocenił(a) film na 6
PWMarshal

Tak, to ,,wyrób" powstały z zapatrzenia na hollywoodzkie recepty kina dla zjełopiałej gawiedzi jeśli idzie o mnożenie perypetii i rozwiązań fabularnych. Za to mający przewagę warsztatową, szczególnie błyskotliwą na poziomie montażu. ,,Zszycie" lekkiej ekspozycji z mocną, miejscami naturalistyczną, częścią środkową i potem powrót do estetyki otwarcia godne jest porównania z jakością szwów koszul kupowanych przy osławionej Jermyn Street w Londynie.Good night, and good luck, esforty..
P.S. Nie dostrzegam, by kino skandynawskie mało szczególne fory na tym portalu za ,,pochodzenie".
6/10

ocenił(a) film na 8
esforty

Weźcie na wstrzymanie. Ten film ma w sobie coś czego nie ma w Hollywood. Pewnie, że fabuła grubymi nićmi szyta, ale jest napisana w taki sposób, że wiele bym, jej wybaczył. Ponadto ten film nie jest tak sztuczny jak amerykańskie, jak ma być przemoc to jest przemoc, a nie ,że krewka poleci. Ja szedłem na "Łowców głów" w ciemno i dostałem więcej niż oczekiwałem, czytałem oczywiście dobre recenzje, natomiast już nieraz się przekonałem iż mają one często mało wspólnego z rzeczywistością. Tu jest inaczej i jeśli ktoś w Polsce nakręci takli kryminał z prawdziwym aktorstwem, spójnym i zaskakującym scenariuszem oraz w pełni profesjonalną realizacją, będę pierwszy do stworzenia komitetu pomnikowego.

ocenił(a) film na 10
PWMarshal

A jak dla mnie - bomba!
Wiele scen w tym filmie bawiło mnie. Na dodatek prawdziwy film akcji, brak patosu.
Polecam.

PWMarshal

Słusznie prawisz, "Łowcy" to pomyłka, nie ma skandynawskiej atmosfery, klimatu...typowe "zabili go i uciekł", to jest film z targetem na Poniedziałek, Polsat, godzina 20, poprzecinany 40 minutami reklam - czyli jeden z bardzo wielu podobnych