Film opowiada o uczuciu pomiędzy staruszkiem, a nastoletnią dziewczyną. Oboje mieszkają na łodzi dryfującej u wybrzeży Korei. On żyje z pieniędzy wędkarzy, których okazjonalnie zwozi na pokład. Ona przepowiada im przyszłość. Oboje wydają się być zadowoleni z takiego układu, do momentu gdy dziewczyną nie zaczyna interesować się jeden z młodych wędkarzy. Po pewnym czasie nastolatka zakochuje się w nim i pragnie uciec z łodzi, której nigdy wcześniej nie opuszczała. Jednak staruszek tak łatwo z niej nie zrezygnuje - planuje poślubić dziewczynę w jej siedemnaste urodziny.
to jest kłamliwy opis
Film opowiada o uczuciu staruszka do młodej dziewczyny. Oboje mieszkają na łodzi. On żyje z pieniędzy wędkarzy a ona im przepowiada przyszłość. Wydaje się, że oboje są zadowoleni z takiego układu, ale dziewczyna zaczyna interesować się młodym wędkarzem. Nastolatka się w nim zakochuje i pragnie opuścić łódź. Staruszek jednak nie pozwoli jej odejść, gdyż planuje ją poślubić w siedemnaste urodziny. Na straży miłości stoi łuk. To on chroni dziewczynę przed złem całego świata, jest balsamem, który koi duszę starca, muzyką tworzoną dla ukochanej, wyrazem pożądania i płonącej zawiści wobec tej, której nie posiądzie nigdy.
ten również
wniosek : lepszy żaden niż taki
Po pewnym czasie nastolatka zakochuje się w nim i pragnie uciec z łodzi, której nigdy wcześniej nie opuszczała. Jednak staruszek tak łatwo z niej nie zrezygnuje - planuje poślubić dziewczynę w jej siedemnaste urodziny.
-- nie od urodzenia mieszka na lodzi, staruszek nosil sie wczesniej z tym zamiarem
ale dziewczyna zaczyna interesować się młodym wędkarzem. Nastolatka się w nim zakochuje i pragnie opuścić łódź. Staruszek jednak nie pozwoli jej odejść, gdyż planuje ją poślubić w siedemnaste urodziny. Na straży miłości stoi łuk. To on chroni dziewczynę przed złem całego świata, jest balsamem, który koi duszę starca, muzyką tworzoną dla ukochanej, wyrazem pożądania i płonącej zawiści wobec tej, której nie posiądzie nigdy.
-- zdaje sie byc raczej synem wedkarza, jw, za duzo informacji i forma
Jeśli chodzi o uwagę do mojego opisu, to ja nigdzie nie napisałem, że ona tam mieszka od urodzenia, tylko że nigdy łodzi nie opuszczała (od momentu gdy się na niej znalazła), a to spora róźnica. Drugi opis to zerżnięty mój po kilku nielicznych modyfikacjach i dodanej (pewnie przekopiowanej) końcówce. A Ty po prostu się czepiasz. ;)
Ja się z Tobą zgadzam, opis jest nieudany. Może nie tyle kłamliwy, co nie oddający istoty filmu. Z tych opisów wynika, że "Łuk" to jakiś melodramat, ze staruszkiem w roli czarnego charakteru. A to lekko mówiąc nie do końca tak było.
Poza tym jedno kłamstwo jest: oni razem przepowiadali przyszłość.