Śmierć i dziewczyna

Death and the Maiden
1994
7,3 15 tys. ocen
7,3 10 1 15179
7,2 18 krytyków
Śmierć i dziewczyna
powrót do forum filmu Śmierć i dziewczyna

Potrafił zainteresować, choć jak ktoś napisał, akcja nie toczyła się zbyt szybko. Szczególnie podobał mi się kontrast pomiędzy silną, żądną zemsty Pauliną, a jej przestraszonym mężem w szlafroku:)Aha, no i oryginalne "śmierć i dziewica" o wiele lepiej oddaje charakter filmu niż ta nieszczęsna dziewczyna... Kurczę, taki prosty tytuł, można by normalnie przetłumaczyć:p

Nola_2

Otóż zaskoczę cię, Maiden nie znaczy dziewica tylko panna, niezamężna w dalszej kolejności w słownikach jest napisane że dziewica, ale i że dziewczyna

Leon_B_Fink

Raczej zależy od słownika.. W moim najpierw jest dziewica (dziewczyny w ogóle nie ma, zresztą sądzę, że jeśli używa się tego słowa to raczej rzadko w odniesieniu to zwykłej dziewczyny, przyjęło się jednak "dziewica"), a Iron Maiden(wiem głupi przykład:p) to też chyba jednak żelazna dziewica:)a nie panna niezamężna. Zresztą, jakby nie było dziewica brzmiałoby lepiej..Pozdr.

ocenił(a) film na 8
Nola_2

Zgadzam się, film bardzo interesujący i ciekawy, świetny kontrast postaciowy, świetna gra aktorska. Zdecydowanie polecam, moja ocena to 8/10.