PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1318}

Śniadanie u Tiffany'ego

Breakfast at Tiffany's
1961
7,8 159 tys. ocen
7,8 10 1 159385
7,1 47 krytyków
Śniadanie u Tiffany'ego
powrót do forum filmu Śniadanie u Tiffany'ego

Moim zdaniem film niestety wiele stracił na zmienionej fabule - wycięcie całego wątku z Joe Bellem czy zmienione zakończenie. Sama relacja pomiędzy pisarzem a Panią Golightly również pokazana w inny, mniej psychologiczno-obyczajowy sposób... a bardziej kiczowaty.
No i co mnie najbardziej zabolało to zrobienie z głównego bohatera dziwnego macho puszczającego się za pieniążki.
Podsumowując, w książce Trumana Capote dostajemy ciekawą porcję powieści obyczajowej a tutaj takie średnie romansidło.

użytkownik usunięty
_Kuba

oo.. a możesz mi powiedzieć jak skończyła się książka?

ocenił(a) film na 5

Holly wyjechała do Brazyli i nigdy się już nie zobaczyła z pisarzem.

użytkownik usunięty
_Kuba

hm... a no faktycznie, mało satysfakcjonujące, dzięki

ocenił(a) film na 5

no i w dodatku nie rodzi się między nimi silniejsze uczucie. ona go traktuje jako przyjaciela, opowiada mu o wszystkim, a on jest nią zafascynowany.
film mooocno przesłodzony, przesadzony, szkoda pominięcia kilku ważnych w książce wątków, no i w ogóle zmienienia (praktycznie) całej historii.

ocenił(a) film na 8
_Kuba

Przyznam film się miło ogląda, Audrey Hepburn powala urokiem. jednak się trochę zawiodłam... Były momenty w którym lekko powiewało nudą. Jednak generalnie film jak najbardziej w porządku:)

ocenił(a) film na 8
_Kuba

Moim zdaniem film jest bardzo fajny, ale końcowa scena całkowicie zmienia wyobrażenie o Holly, jaką poznajemy w książce. Widać niektórzy lubią szczęśliwe zakończenia:)

ocenił(a) film na 10
bobas_95

Dla mnie film jest magiczny. Uwielbiam go min. za zakończenie i całą tą "przesłodzoną" otoczkę
Jak dla mnie absolutny hicior ;D Mogę go oglądać setki razy - to jest mój film, ten jedyny ;D