PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1458}

2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 142 tys. ocen
7,7 10 1 142330
8,7 77 krytyków

2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Nie jestem w stanie zrozumieć co wy ludziska widzicie w tym filmie. Proszę, wytłumaczcie mi
fenomen tego "dzieła", co czyni go takim wybitnym obrazem filmowym. Patrzę na oceny a tu 9,
nawet 10 u niektórych mistrzów, a w komentarzach prawie same "Ochy!" i "Achy!". Oglądnąłem, a
raczej wytrwałem do końca tej produkcji i jestem pełen podziwu, że jesteście w stanie wygrzebać
z niej jakieś głębsze sensy i mądre myśli. Czy tylko ja uważam, że to jest jeden wielki przerost
formy nad treścią? Charakterystyczny bardzo z resztą dla filmów Stalneya Kubricka.

Piszecie, że film jest za mądry dla ludzi karmionych papką hollywoodu. Przepraszam bardzo, gdzie tu
mądrość gdy reżyser karze wam się gapić tępo przez dobre kilka minut na przelatujący statek
kosmiczny, gdzie ta wasza mądrość? Zachwycacie się rosnącą trawą, albo schnącą farbą to
gratuluje, w moje gusta to raczej nie trafia. O scenie gdzie facet katapultował się bez hełmu w
KOSMOSIE do włazu i szybko zamknął drzwi to nawet nie będę się wysilał rozwodzić (to dopiero
sci-fi).

Rozumiem, że jak zagryziemy zęby na przydługawych ujęciach to można wczuć się w jakiś
tam klimat filmu. Rozumiem, że jak na tamte czasy to był przełom technologiczny w
kinematografii (ujęcia w kosmosie itp). Rozumiem, że fabuła porusza tematy egzystencjalne. Ale
czy naprawdę nie dało rady przekazać tego w sposób łatwiejszy do strawienia, nie powodujący,
że widz przysypia bądź wyrywa sobie włosy czekając na dalszy rozwój akcji? Ludziom którym się
podobało zakończenie gratuluje niesamowitej wyobraźni w zrozumieniu co autor miał na myśli,
bo ja czuje się jakby ktoś rzucił we mnie błotem i krzyknął "Interpretuj sztukę!".

520
Quag

Nie podobał ci się i tyle, po co się tłumaczyć pospólstwu. Śmieszą mnie ci wszyscy "znawcy" i mędrcy głoszący epitety typu "tylko ci co zrozumieją film go docenią" itp. Trzeba oceniać filmy według własnych odczuć i nie przejmować się opinią innych.

D3Mania

Masz całkowitą rację. Własne odczucia... wrażliwość , wiedzę..różnie z tym bywa ...ale ma niezbywalne prawo do własnego zdania. O sztuce jako takiej trudno dyskutować ...

Quag

Moze dlatego ze maksymalna forma jaka jestes w stanie pojac to avengersy, hulki i inne magiczne kosmiczne twory , gowno ktoremu dajesz 9

Quag

To jest film z 1968 roku, rozumiesz jak bardzo twn film wybiega w przyszłość, nawet dziś jeszcze w niej nie jesteśmy tak bardzo polecieli.

Quag

Film długi i nudny? A skądże!? Podczas oglądania miałem ochotę zakrzyknąć niczym Faust - "chwilo trwaj!". O tym dlaczego ani nie długi, ani nie nudny, przynajmniej dla mnie. https://lustrokultury.pl/2001-odyseja-kosmiczna/ - mój nowo powstały blog. Zapraszam i proszę o wyrozumiałość - to dopiero początek.