PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=349500}

5 centymetrów na sekundę

Byōsoku 5 Centimeter
2007
7,5 17 tys. ocen
7,5 10 1 17287
7,5 6 krytyków
5 centymetrów na sekundę
powrót do forum filmu 5 centymetrów na sekundę

Graficznie to anime jest absolutnie nieziemskie. Miejsca w jakie zostajemy zabrani, choć są miejscami zwyczajnymi to są one napełnione magią i ciepłem(nawet zimą:D). Swoją "cegiełkę" do zaczarowania tych miejsc dołożyła również muzyka, która potęguje uczucia targające bohaterami i przerzuca je na nas. Jednak na pochwałę zasługuje nie tylko szata graficzna i muzyczna, ale także opowiedziana w anime historia. Może ona wydawać się prosta i mało skomplikowana, ale myślę że to nawet lepiej. Brak drastycznych zwrotów akcji daje widzowi poczucie, że taką historie mogło napisać życie, pozwala mu przeżywać smutki, radości razem z głównymi bohaterami odnajdując w nich choćby niewielką część siebie. Myślę że to był cel twórców. Anime to nie miało wgnieść nas w fotel, a po prostu delikatnie otulić ciepłą kołderką:) i zaczarować choć na krótką chwile. Moim zdaniem ten cel został osiągnięty w 100%.

ocenił(a) film na 10
mlody13

dobrze prawisz młody13, to jest Arcydzieło!
Osobiście patrzyłem na każde ujęcie jak na obraz w muzeum. Każdy detal, nawet taki jak promień słońca, sprawiał że zacząłem się zastanawiać jak niesamowicie musi postrzegać świat Makoto Shinkai że stworzył coś tak pięknego jak "5 centymetrów na sekundę".

ocenił(a) film na 10
LDQ

Dokładnie:) Kiedyś jeden z profesorów na uczelni powiedział o drugim że, podczas gdy każdy widzi świat w 3 wymiarach, on widzi go w pięciu:) Może i Shinkai widzi go dużo bardziej plastycznie:)

ocenił(a) film na 10
mlody13

Graficzne oraz fabularne arcydzieło, to fakt. Czekam na więcej anime tegoż autora : )