PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=231795}

8 części prawdy

Vantage Point
2008
7,0 50 tys. ocen
7,0 10 1 49673
5,2 13 krytyków
8 części prawdy
powrót do forum filmu 8 części prawdy

zapewne nie pierwszy raz wykorzystany w kinie, ale za to film ogląda się szybko i bez
znużenia tak jak na porządne sensacyjne kino akcji przystało. A błędy logiczne i
niedorzeczności mimo wszystko nie psują rozrywki z seansu.

ocenił(a) film na 5
Nu_RaKu

Fakt, pomysł z wielostronną perspektywą fajny, dobre kino sensacyjne, ale dla mnie nie do zniesienia są te amerykańskie zakończenia typu: pół miasta ginie, ale najważniejsze, że prezydent US i jego wierny i dzielny ochroniarz wychodzą z zadymy z zaledwie kilkoma zadraśnięciami. Ah "you're welcome Sir!" :/
Drugi aspekt zakończenia, moim zdaniem z niższych półek, to postać grana przez Whitakera (którego b. lubię), ale to bieganie z kamerą po mieście, i ostatni tekst: "powiedz mamie, że tata wraca". W amerykańskim kinie sensacyjnym, katastrofy narodowe, klęski żywiołowe itp. zjednoczyły nie jedną rodzinę i związały niejedno rozbite małżeństwo.
Kilka wątpliwości: 1) dlaczego drugi ochroniarz przystojniak (Lostowy Jack) przeszedł na stronę "złych chłopców"? Co przegapiłam? 2) Dlaczego źli chłopcy chcieli prezydenta żywego? Oglądałam film w wersji oryginalnej bez napisów, a ponieważ nie znam hiszpańskiego, więc może w hiszpańskich dialogach złych chłopców była jakaś istotna informacja.
Ponadto: zachowanie Anny - moim zdaniem dziewczynka w jej wieku, nawet przestraszona, nie biegnie na oślep przez ulicę pełną rozpędzonych samochodów. Rozpędzoną karetkę można było zatrzymać na kilka innych sposobów.

ocenił(a) film na 8
EK28

Ciężko odpowiedzieć na Twoje pytania.
1. Hmm, przeszedł? Wydaje mi się, że już był po tej złej stronie tak jak np. ten gość z obsługi hotelu. Podczas pościgu mówił, że "ma już dość podwójnego życia".
2. Chcieli żywego, bo później mogli by żądać okupu czy coś w tym stylu. Ale jaki byłby sens filmu gdyby zabili prezydenta..
Co do dziewczynki to fakt. Jednak gdy kierowca zauważył dziewczynkę film był w zwolnieniu, w rzeczywistości nie wyhamowałby, więc manewr w bok był najlepszym rozwiązaniem, w konsekwencji karetka dachowała.

Ogólnie film w porządku, z początku ciężko się trochę ogląda kilka razy to samo, ale od połowy filmu wciąga. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
EK28

1) Przecież on od początku był po złej stronie . Myślisz że dlaczego kazał zostać Barnesowi przy tym kamerzyście granym przez Whitakera? Żeby móc spokojnie kontynuować plan. Zresztą jak sobie wyobrażasz sytuację, że co, on w trakcie akcji przechodzi na drugą stronę i nagle doskonale zna plan terrorystów i w dodatku ma z nimi kontakt? ;)

ocenił(a) film na 5
Glob3r

Dość dawno oglądałam ten film, więc nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że chodziło mi o to dlaczego w ogóle znalazł się po "złej stronie mocy" (nie o przejście w trakcie akcji) i myślałam, że może przegapiłam coś z powodu "nieznania" hiszpańskiego :) ale może się czepiam :)