Abecadło mordercy

The Alphabet Killer
2008
5,6 4,5 tys. ocen
5,6 10 1 4523
Abecadło mordercy
powrót do forum filmu Abecadło mordercy

Wprawdzie film ma ogromny potencjał, historie oparte na faktach zawsze budzą więcej emocji niż totalna fikcja, niestety wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Trochę ciężko skupić mi się na przeżyciach głównej bohaterki, rozpraszają mnie "martwe dziewczynki" krążące wokół. Poza tym irytuje sama główna bohaterka. Cały czas mam wrażenie, że to z jej winy nie złapano mordercy. Być może spowodowana chorobą, narcystyczna osobowość i wiara w swe "wybitne" zdolności nie pozwalają tak naprawdę dopuścić żadnej myśli o tym, że ktoś inny mógłby rozwiązać tę sprawę, lub chociażby pomóc w jej rozwiązaniu. Natomiast w konsekwencji brak współpracy głównej bohaterki z kimkolwiek, odstawienie leków i podważenie opinii lekarskiej sprawia, że właśnie przez Paige mordercy uchodzi na sucho. Zadziwia i jednocześnie zastanawia mnie fakt, że policja tak łatwo zmanipulowała otoczenie i wrobiła w morderstwa niewinnego strażaka, po czym po kilku latach, pośmiertnie oczyszczono go z zarzutów. Co komu po tym, skoro facet stracił życie?? Cóż, film daje do myślenia, ale nie powala.

ocenił(a) film na 4
zai83

Film na faktach zawsze pobudza do obejrzenia ale wszystko zależy od scenarzysty i reżysera a tutaj zawiódł albo jeden albo drugi, albo obydwaj - no i zawiódł ten co robił selekcję w obsadzie ról. No i straszne wypociny z tego wyszły. Na dodatek wrzucono go do dreszczowców !!!??? OJ !!! dreszcze przechodziły przez moje ciało patrząc na grę aktorską. W piątkę oglądaliśmy ten filmik - zdania były podzielone, dwójka dała 6/10, dwójka 4/10 a ja dałem 3/10 i z demokracji wynika że jest 4,6/10 - demokratycznie przyklaśnięte. Ta demokracja nieraz się sprawdza !!!