5,8 10 tys. ocen
5,8 10 1 10337
5,6 21 krytyków
Abigail
powrót do forum filmu Abigail

Zaskoczenie

ocenił(a) film na 8

Poszedłem na ten film, z nastawieniem, że będzie to po prostu shit, na którym będę się głośno śmiał. Tymczasem film zaskoczył mnie totalnie. Bawiłem się na nim świetnie. Każda z postaci indywidualna. Skorupowany policjant który chce wszystkich kontrolować, durnowaty zapijaczony mięśniak, rozpieszczona młoda hakerka. Żadna z osobwości się nie powtarzała. Wstęp trochę długawy właśnie po to żeby wprowadzić bohaterów oraz sytuacje w której się znajdują. Sami twórcy podeszli do filmu z dużą dawką dystansu. Humorystyczne wstawki i obsadzenie samej 12 letniej wampirzycy baletnicy okazało się według mnie strzałem w dziesiątkę. Miejscami strasznie, miejscami śmiesznie. Sama osobowość wampirzycy też świetnie przedstawiona. Młoda manipulatorka próbująca wkupić się w łaski ojca. W filmie nie ma niczego na siłę, cała historia stworzona od a do z bez chodzenia na skróty. Jak dla mnie mega i każdy kto się zastanawia żeby iść na ten film to stwierdzam że warto.

ocenił(a) film na 7
michal202202

Choć nie da sie ukryć, że już na samym początku można było przyjąć, że oho "Joey" przeżyje. Mimo wszystko, fajne kino rozrywkowe a odtwórczyni Abigail, choć młoda, dała radę.

michal202202

przecież scenariusz tego gowna to obraza dla ludzi myślących xD

ocenił(a) film na 4
maximus_

Prawda. Scanariusz jest tak kliszowy że szok. Grupka ludzi zamknieta w zamczysku z którego nie może wyjść i z góry wiadomo kto przeżyje. Odgrzewany salceson

maciekb80

Może i tak. Ale to i tak lepszy horror od tego co powstaje obecnie.

ocenił(a) film na 4
JaroTomik

Nie może tylko na bank tak. Nie lepszy A groszy

maciekb80

Aż tak kliszowo nie było. Grupa zamknięta w zamczysko to nie przypadkowe małolat które znalazły się tam gdzie nie powinni tylko banda no jakby nie patrzyć nieciekawych typów. Owszem z góry wiadomo kto przeżyje, ale to nie psuje efektu aż tak. Szkoda, że początkowe łamanie konwencji zamieniło się "zabijemy wampira srebrną tacą, światłem i kółkiem osikowym". Można było wyjść po za ten schemat. No i na koniec za dużo tych wampirów było. Chciano uzasadnić przeżycie Joey, a wyszło, że dobrze wszystko planując wampirzyca z wiekami doświadczenia nie wszystko przewidziała....

maciekb80

A często oglądasz filmy gdzie główni bohaterzy-potencjalne ofiary to przestępcy, a de facto kibicuje się i martwi się o wampirzycę? Zgadzam się, że z góry wiemy kto przeżyje, i że film "nie dojechał" w ostatnich 30 minutach. Ale jak na takie oklepane motywy to reżyser z tego wycisnął co się dało.

ocenił(a) film na 4
maximus_

Padaka totalna ten scenariusz, tak bez sensu się wszyscy zachowują, Tak przekombinowana końcówka, zabrakło pomysłów na pół godziny przed końcem filmu. Totalny przeciętniak z kilkoma przebłyskami.

RipRoy

Zgadzam się, że zabrakło pomysły na ostatnie 30 minut. Ale nie zgadzam się, że przeciętniak. Nie często mamy 12-letnie wampirzyce w filmach a na przeciw bandę złoczyńców, w efekcie w pewnym momencie kibicuje się... wampirzycy. Szkoda, tej końcówki gdzie za mocno szukali w niej uzasadnienia przeżycia Joey. I strywializowano przez to zabijanie wampirów. Mimo iż film jeszcze w 60-70 minucie sugerował, że trywialnymi, sztampowymi metodami wampira się nie zabije. Szkoda....

ocenił(a) film na 2
RipRoy

Dobrze że jakieś przebłyski dostrzegłeś. :)

michal202202

Mnie kupił i ten taniec przy kawałku Danziga :)))

ocenił(a) film na 6
michal202202

No i spanikowany Frank. "Hej Frank, szukasz czegoś do czytania?" :D