PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=646045}

Adwokat

The Counselor
2013
5,2 40 tys. ocen
5,2 10 1 39739
4,6 48 krytyków
Adwokat
powrót do forum filmu Adwokat

Bohaterowie tej całej historii jakby się umówili i niemal każdy z nich ma do wygłoszenia jakąś prawdę, jakiś tekst o "naturze rzeczy ", jakąś złotą myśl co staje się w tym filmie manierą mogącą irytować. Może czasem lepiej dać widzowi nieco prostszy przekaz by nie zamęczyć go na śmierć kilometrami dialogów ? Nie to żebym nie lubił dobrych dialogów ... ale jakoś w tym filmie niespecjalnie mnie poruszyły. Aktorsko jest nieźle chociaż bez rewelacji. Sam film niestety jak na taką obsadę i reżysera , zwyczajnie słaby. Może takie wrażenie jest po pierwszym obejrzeniu. Nie wiem bo drugi raz nie obejrzę tego "dzieła".

ocenił(a) film na 5
armarange

zgadzam się z taką oceną - co prawda zagadnienie, o którym film opowiada, jest istotne - coś co sami wprawiamy w ruch często nie podlega już naszej kontroli, ale sposób opowiadania jest pretensjonalny. Monologi wygłaszane przez bohaterów brzmią nieprzekonująco, a w zestawieniu z postaciami wypowiadającymi te kwestie czasem wręcz humorystycznie. Skąd, do diaska, szef kartelu narkotykowego ma czas i ochotę na tak głębokie przemyślenia, a co więcej na dzielenie się nimi ze swoją ofiarą?
Podobne podłoże miało "Fargo", ale tam twórcy nie wpadli w pułapkę nachalnego dydaktyzmu.

ocenił(a) film na 4
tpf

Szef czas mógł mieć ale po co wygłasza te swoje filozofie ..tego rteż nie wiem..ale pewnie po to by ludzie oceniający na 8/10 mogli powiedzięc nam "nie zrozumiałeś tego arcy - madrego przekazu " ( nie wszyscy masturbują się w ten sposób fabułą tego filmu ale tacy są )

ocenił(a) film na 5
armarange

Hm... Pablo Escobar snujący rozważania nad nieodwracalnością skutków podjętych decyzji? Kto wie? :)

ocenił(a) film na 4
tpf

To nie zmienia faktu że to momentami sztucznie wychodzi w filmie i wyglada na jedno wielkie kazanie dla widza

użytkownik usunięty
armarange

festival gimbusow.

armarange

To stary obejrzyj sobie filmy nieme jak cię przytłacza rozwlekość tekstów.A może nie zrozumiałeś treści wypowiedzi bohaterów.Nie zdziwiłbym się