Nie może być napisane "Fakty autentyczne", to błąd, fakty ZAWSZE są autentyczne; jak coś jest wymyślone, to już nie jest faktem!
to byloby trudne, bo ten blad jest wszedzie popelniany, w telewizji, gazetach, wszedzie. ale masz racje;)
weszłam na te stronke i tez od razu to zauwazyłam :) właśnie chcialam to napisać, ale widzę, ze juz ktos to zrobil. Jednak ten komentarz pojawił się juz z pol roku temu, a nikt jak dotad nic nie zmienil
Wydaje mi się, że nie macie racji... Określenie "fakt autentyczny" jest poprawne pod względem językowym. Istnieją bowiem różne rodzaje faktów np. fakt prasowy, społeczny. Przykładowo fakt prasowy to inforamacja uznawana za prawdziwą, ze względu na to, że ukazana została w mediach. Ma ona jednak wątpliwą wiarygodność i często mija się z prawdą. Czy jest ona zatem autentyczna??? Jest ona w tym wypadku faktem, ale nie koniecznie autentycznym. Jak sami widzicie określenie "fakt autentyczny" jest więc konkretyzacją, która precyzuje nam sytuację. Czy można uznać więc to za błąd??? Logika wskazuje, że nie.
Ps. sam używam określenia "na faktach", bo zwrot "na faktach autentycznych" ma brzydkie brzmienie:D:D