PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30824}
7,9 9,0 tys. ocen
7,9 10 1 9011
7,6 28 krytyków
Amarcord
powrót do forum filmu Amarcord

Witam czy moglibyście mi polecić więcej tytułów z klasyki kina. Chodzi mi o poznanie starych dobrych filmów. Niekoniecznie samego Felliniego, innych reżyserów z tamtych lat też z chęcią bym poznał :) Tylko przypominam że mam tylko 16 lat a więc wydaje mi się że niektóre filmy mogą być na mój wiek za ciężkie.

ocenił(a) film na 5
Szeryf_Rottingham

ANTONIONI, BERGMAN, TARKOWSKI, FELLINI ci sa najwięksi
a inni.... polecam opisy ze strony
http://www.film.org.pl/europa/index_europa.html
tam szukaj

winterlight

tarkowski hahhhah geniuszem kina , dobre

ocenił(a) film na 9
bzykus100

Nie może być inaczej.

ocenił(a) film na 8
Szeryf_Rottingham

Zdecydowanie twórczość Hitchcocka. Reprezentuje co prawda kino bardziej popularne, ale to nie umniejsza jego jakości.Oprócz tego Kubrick.

sml

no i filmy z udzialem Jima carreya.

ocenił(a) film na 9
krzysztof81

Fellini i Carrey w 1 wątku? Obraza majestatu.

Zygfryd666

napisał "carreya" z małej litery więc nie jest tak źle

ocenił(a) film na 9
ocenił(a) film na 10
kubaf1g1el

Kubrick, Kubrick i jeszcze raz Kubrick... na początek "Mechaniczną pomarańczę"... to klasyka! Dodam też w jednym wątku W.Allena... oczywiście strasze filmy "Zelig" "Cienie we mgle" "Klątwa Skorpiona" czy "Manhattan"

ocenił(a) film na 9
re_

Billy Wilder, Frank Capra, George Stevens, Howard Hawks, John Ford, Akira Kurosawa wiele by wymieniać:)

ocenił(a) film na 7
Szeryf_Rottingham

Masaki Kobayashi

użytkownik usunięty
Szeryf_Rottingham

gorąco polecam film "Bal" w reż.Ettore Scola /1983/, który powstał w wyniku śmiałego eksperymentu. Piękna muzyka, brak dialogów.
Swietny film W.Allena "Złote czasy radia" sentymentalna "podróż' w czasy dzieciństwa.
a także mało znany, myślę,że niedoceniony /"IL POSTINO" /"Listonosz" w reż.Michaela Radforda /1994/
a także mój ulubiony film "Cinema Paradiso" G.Tornatore. Pozdrawiam i życzę pięknych przeżyć filmowych.

ocenił(a) film na 10

świetny wybór :)

ocenił(a) film na 10
Szeryf_Rottingham

"czyż nie dobija się koni"

ocenił(a) film na 8
Szeryf_Rottingham

4 lata minęły i pewnie większość klasyków masz obtrzaskanych i ciężar filmów wielu z nich przestał być dla Ciebie problemem. Niemniej dla pozostałych ciekawskich i coby podbić temat, w którym padło już tylu wybitnych twórców, jak chociażby moi faworyci Tarkowski, Kurosawa, Kubrick, Kobayashi itd. Dodam od siebie jeszcze kilku innych klasyków, chociaż praktycznie każdy z nich jest z innej parafii, tak więc: Charles Chaplin, Sam Peckinpah, Sergio Leone, Martin Scorsese, Siergiej Eisenstein, David Lynch, Orson Welles, bracia Marx no i z naszego podwórka to przede wszystkim Wojciech Has. Długo by wymieniać, gatunków i okresów w kinie jest wiele, poza tym jest multum twórców, którzy zrobili 1-2 świetne filmy, a pozostałe są dobre albo wręcz przeciętne.