I jeszcze może o samym filmie. Co mi sie podobało? W kolejności rzeczy które zwróciły moją uwagę
- dawno nie słyszałem tak dobrze zrealizowanego dzwięku (no nie byłem jeszcze na Helikopterze który dostał oskara za dźwięk)
- przy pomocy prostych środków sposób przedstawienia gry zbliżonej do rzeczywistości - zamierajaće fragmenty scen, zbliżenia pokazujące komputerowość scenerii...
- kolejne, a mimo to ciekawe spojrzenie na kwestie rzeczywistości wirtualnej
Co mi się nie podobało?
- przesadne dłużyzny w pierwszej części filmu
- słaba gra głównej bohaterki (przede wszystkim w kontekscie kolejnego zarzutu)
- nie dopracowane dialogi - warto było wziąć porządnego fachowca od języka polskiego, żeby nie było takich kwiatków jak "klasa speszial a" - w kontekscie niektóre teksty były bardzo słabe. Wydaje mi się, że w wersjach zagranicznych dystrybutorzy postarają się aby wypadło to bardziej inteligentnie.
Co trudno jest oceniać?
- Nie jestem fanem animy, więc trudno jest mi sie ustosunkować do tego aspektu filmu - podobno konwencje animy miałyby być wytłumaczeniem długich scen - jak dla mnie, gdyby film był krótszy o jakieś 20 min poprzez wycięcie z niektórych scen 30sekundowych kawałków - byłoby to o wiele bardziej strawne dla przeciętnego widza.
- film kręcony był w Polsce z zamiarem przedstawienia egzotycznej scenerii - oczywiście dla nas jest ona mało egzotyczna. Mimo to kolor i inne efekty robiły wrażenie i pokazany 'prawdziwy świat' był dużym kontrastem.
Wydaje mi się, że przy promocji filmu powinno być mocno podkreślane, że to nie jest koleja produkcja skrzywiona amerykańskim stylem, co więcej jest to próba nawiązania do niszowego gatunku animy i nie należy się nastawiać na typowe kino akcji.