7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824093
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Film według mnie jest słaby, może na początku robił wrażenia ale po ponownym obejrzeniu zgadzam się z tym, że to wersja SF Pocachontas. Gra aktorska jest średnia, najlepiej zagrali S.Weaver i Stephen Lang natomiast reszta szkoda gadać Worthington i Salanda grali sztucznie. Aktorzy łażą sobie po zielonym tle i nic więcej. A jedyne co odróżnia ten film od Pocachontas i mi się podobało to to, że na końcu doszło do wielkiej bitwy. Jednak miałem nadzieje że zginie Jake albo Neytiri.

ocenił(a) film na 7
plantum

Z tych pięciu wyżej wymienionych, Hamvasa najmniej polecam (acz "Filozofia wina" jest dość sympatyczna w lekturze). Jeżeli interesuje Cię tematyka wojenno-obozowa, zobacz wpierw Szałamowa lub Grossmana, jeżeli bardziej psychologiczno-obyczajowa, to Škvorecký'ego lub Máraia. Z tym że wszystko to epopeje, prawdziwe freski XX wieku, z ambicjami filozoficznymi.

A jeżeli Ci to nie przeszkadza, to szczerze polecam poniższe dwie pozycje:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pod_wulkanem
http://wyborcza.pl/1,75517,3186139.html

Bardzo dobrze opisałeś stosunek przeciętnego człowieka do tzw. znawców sztuki, ale prawdę powiedziawszy, sam często niektórych nie toleruję. Zadomowienie w kulturze wysokiej niektórym, paradoksalnie, zamyka oczy na życie, rzeczywistość, człowieka. To też trudne do zrozumienia - bo niby że tyle tam, w tej sztuce, "istnych" wartości.

Sztuka współczesna to osobny problem, zwłaszcza jeżeli rzecz dotyczy malarstwa i rzeźby. Mnie to się również często wydaje jakieś niepojęte. A dyskusje "znawców" na jej temat niejednokrotnie nie ustępują tym o "Avatarze". :) :) :)

ocenił(a) film na 9
marscorpio

dzięuję za tytuły, mam nadzieję że mój organizm ich nie odrzuci xD
proszę nie miej zbyt dużych nadziei. ja jestem tylko prostym człowiekiem.

ocenił(a) film na 7
plantum

"ja jestem tylko prostym człowiekiem"

Też często tak o sobie mówię. Szczerze. :)

ocenił(a) film na 4
plantum

Plantum tu się chyba ocenia konkretny film, prawda? Poza tym Worthington to jeden ze słabszych aktorów, jest sztuczny jak Aniston.

ocenił(a) film na 9
rock79

jeżeli miałbym ocenić jego grę wg jednego filmu to bym powiedział że Worthington świetnie zagrał w avtarze, wręcz bosko. Doskonale pasuje do roli, i bym powiedział że się w takim razie nie znacie na kinie, ot co.

ocenił(a) film na 4
plantum

Tak tak, Avatar to przełom, najlepszy film w historii z wybitnym scenariuszem a aktorzy mogliby wykładać w London Academy of Music and Drama

ocenił(a) film na 7
rock79

He he he, dobre. Tak niedługo będą co niektórzy fani "Avatara" argumentować. Że mamy tam kwintesencję aktorstwa i sztuki w ogóle.

marscorpio

Nie orzeszkuj. Avatar to fajny film, ale nie pobije filmu http://www.filmweb.pl/film/Betelowy+orzech-2006-457958

ocenił(a) film na 9
rock79

oceniając aktora względem jego drobnej kariery "Faceci w Butach" & "Terminator: Ocalenie" mogę śmiało powiedzieć że w Avatarze zagrał najlepiej, w terminatorze tez całkiem nieźle. Oraz powiem że uśmiechy kiepsko mu wychodzą. Ale zbytniej odmiany nie widzę....

ocenił(a) film na 4
plantum

Twarz Bustera Keatona wyrażała więcej emocji.

ocenił(a) film na 9
rock79

prowokacja po raz kolejny

ocenił(a) film na 4
plantum

Jaka prowokacja? :-)

ocenił(a) film na 9
rock79

ta którą tak bardzo lubisz.

"napiszę coś na wyrost, a nóż fani się wściekną"

ocenił(a) film na 4
plantum

To chyba twoja taktyka...

ocenił(a) film na 9
rock79

tradycja antyfanów. pisać wszystko na wyrost

plantum

umyj dupę

ocenił(a) film na 9
MilesQuaritch

żebyś ty mógł.. ?

eeee
o higienę dbam dlatego nie dam ci tej przyjemności.

plantum

taaa dbasz

do dziś ci mama turlaki z dupy skrobie

ocenił(a) film na 6
Demolishor2

wiesz, trochę trudno by było gdyby Saldana zagrała naturalnie skoro jej tam nie było widać ;)

ocenił(a) film na 9
diana6echo

mocap

plantum

Plantum jak tam po sylwestrze?Rodzice w końcu kupili ci coś lepszego niż piccolo?

buhahahahahahahhah

ocenił(a) film na 9
MilesQuaritch

sądzisz że jestem dzieckiem,

ja sądzę że jesteś kretynem.
udowodnij że się mylę.

plantum

udowadniam

ocenił(a) film na 9
MilesQuaritch

"udowadniam"

zaprzeczając własnemu kretynizmowi w iście kretyński sposób?

podtrzymuję moje założenie. spróbuj jakoś inaczej.

plantum

udowadniam swoją intelektualną wyższość

plantum

znów zadałem ci cios intelektualnego poniżenia

ocenił(a) film na 9
MilesQuaritch

oj jak boli, oj jak boli...

plantum

uznaj moją wyższosć

ocenił(a) film na 9
plantum

kładź się dzifko!

ocenił(a) film na 9
MilesQuaritch

tak se do swojej mamusi mówić możesz.

chyba wymiękam... zaraz ide lulu...
bo ta głupota ludzka działa na mnie kojąco.

MilesQuaritch

picollo jest lepsze od bimbru
szkoda tylko ze nie bierze

Pan_Bimberek

Panie bimberku, plantek dopiero po 30ym roku życia mógł pić piwo bo mu mamusia broniła.A jak dziewczynę pierwszy raz zaprosił (miał wtedy 29 lat) to mamusię okłamywał że to daleka kuzynka bo oni mu zabraniali seks uprawiać. Bo to niby nie wolno.

MilesQuaritch

Prowo'orzech'kacja!

KapitanOrzech

Straszne, prawda?Biedny plantum. Jak zobaczył seks w Avatarze od razu się zszokował-"to pan tak może łapać panią"?

MilesQuaritch

Co ty w ogóle orzeszkujesz?! Skąd o tym niby wiesz?!

KapitanOrzech

orzechy to ja mam między swoją wypasioną parówą.

ja wiem wszystko.

ocenił(a) film na 7
MilesQuaritch

A wiesz także to, że nic nie wiesz?

MilesQuaritch

to smute :(

Pan_Bimberek

plantum i tak kocha żejka.

MilesQuaritch

Witam! Widzę Milesie ,że "zawziąłeś się" na Plantuma! A on może tak jak ja- zakochany nie tyle w Jake'u ale w Avatarze?
Tak nawiasem mówiąc- jak myślisz? Zejdzie się tu stara wiara? Nasi starzy dobrzy znajomi? Mieliśmy świętować urodziny i co? :)

Jola40

Mhm myśle że tak.

Plantum kocha żejka dwa koła.

użytkownik usunięty
Demolishor2

Nie lubię orzechów!

ocenił(a) film na 10

A fistaszki?

ocenił(a) film na 9

orzechy laskowe są najlepsze.

plantum

laskowe bo od laski?

Oj ty mały zboku, tylko ci laski w głowie

ocenił(a) film na 7

Ja czasem zjem - solone.

ocenił(a) film na 10
Demolishor2

demolishor2 - kolego w sumie to Ci się nie dziwie jak obejrzałeś ten film na monitorku 19...a może na plazmie 42....nieważne cały klima filmu opierał sie na kinach Imax oraz 3D......po to Cameron tyle lat pracował nad nim po to tyle starań itp. a poza tym scenariusz powstał jeszcze przed pocahontas...hehe

ocenił(a) film na 9
bary116

w domu się traci całą magię

użytkownik usunięty
Demolishor2