7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823934
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Nie zaskoczył mnie ten film. Cameron mógłby zrobić jeszcze jeden film o kolonizacji Afryki lub Ameryki przez białego człowieka, jego chciwość na bogactwa naturalne (złoto, niewolnicy itp). Przeniesienie fabuły daleko w przyszłość, dodanie innych, nowych postaci, nowych scenerii i... tyle. Niestety, nie da się uprawiać sztuki "odgrzewając" stare, powtarzane motywy ubrane w nową otoczkę, ponieważ to lubi się mścić. Pan Cameron skończył się na Titanicu, Terminator oraz Terminator 2 to strzały w "10" - mimo upływu lat miażdżą. I`m truely sorry Mr Cameron, but time has come to say goodbye :-(
Avatar nie jest dla wymagającego widza, tylko dla dzieci. Ten film jest MOCNO przereklamowany... i tyle.

ocenił(a) film na 5
__luthien__

Mi sie tam osobiscie nie podobal ten film ale tez nie oczekiwalem nic ponad bajeczki pelnej efektow.Taka dostalem.Glupi ten film,przeslodzony o aktorstwie na poziomie ogolonego jeza ale ma ciekawe efekty.Tylko dlaczego dostal nominacje wykraczajace daleko po za jego dzialeczke???Oskar za efekty.dzwiek i tyle.I nie przesadzajcie z tymi opiniami,ze to arcydzielo...gloscie tez umiarkowane peany na czesc sexi kociakow bo dziwnie mi teraz z kotka mojej dziewczyny na kolanach...

ocenił(a) film na 5
yossarian3x

aaaaa...i moim skromnym zdaniem Matrix byl bardziej rewolucyjny i to pod wgledem efektow i to pod wzgledem fabuly.

ocenił(a) film na 9
rm2008

"'' a co ma człowiek z zabijania fok? ''
jajeczko..."
~~ no właśnie...

"''tylko futra, których zdecydowana większość ludzi nie kupuje.''
porządne kobiety kupują...
''i jakoś ta większość żyje. ''
Chyba ty na odludziu."
~~ nie wiem gdzie mieszkasz, ja mieszkam w stolicy, więc nie na odludziu. ile masz prawdziwych (nie szutcznych) futer? lepsza jest kurtka z goretexu i z membraną.

"Ty uważasz się bardziej za Żyda niż Polaka a mimo to dalej według krwi jesteś Polakiem, lecz nikczemnym."
~~ jestem Polakiem ale nie szowinistą jak Ty.

"'' nie zauważyłeś jego zastanawiania się nad sobą''
NIE
'' nad przynależnością, jego wahań, czy dobrze robi itp?''
tymbardziej nie."
~~ i Ty uważasz się za wybitnego "kinematografa" (chyba kinomana)?? a nie potrafisz takich rzeczy dostrzegać, dzieciaku?

"''nie wiem, może dla Ciebie bohaterstwem jest sadyzm.''
dla ciebie leninizm."
~~ nie wypowiadałem się na Twój temat, dzieciaku, więc nie rozumiem czemu mnie obrażasz. aż tak nienawidzisz ludzi którzy mają inne poglądy od Ciebie? nie możesz znaleźć żadnych sensownych argumentów? i nie jestem wyznawcą leninizmu, nie wiem skąd możesz wiedzieć czego wyznawcą jestem.

"'''Pewnie opłacił Disneya wczesniej, stad tak wysoki budżet filmu i pewnie zakłamany bo mógł kosztować 1 mld USD."
Pewnie tak."
~~komentujesz sam siebie. dziwne.

"'' looknij na scenariusz.''
mogę go uzyć jako srajtaśmy."
~~ z takim nastawieniem nie masz prawa obiektywnie tudzież subiektywnie się wypowiadać, dzieciaku.
''~~na'vi też mają godność''

"'' a twarz? jest wielu ludzi którzy mają twarz mniej podobną do ludzkiej niż na'vi, przez choroby, wypadki itp.''
to znaczy że mam się w nich kochać?"
~~ a to znaczy że są gorsi od Ciebie?

"''nie łykaj. nikt Ci nie każe.''
Ty bierzesz z połykiem a też nikt ci nie każe...."
~~ nigdy nie brałem, nie wiem jak Ty, dzieciaku.

"''ps. poprawiaj błędy, bo kaleczysz piękny język polski i trudniej się czyta.''
Moja sprawa. nie to jak pisze czyni ze mnie Polaka lecz sposób myślenia i nie poddawanie się amerykanskim gniotom."

są jakieś zasady pisowni. moja sprawa, mogłem sobie odpowiadać w moim Uth noma'the, w esperanto zamenhofa albo jakimś wymarłym majów czy innych. tylko wtedy byś niewiele zrozumiał.

^^zapomniałeś skomentować? czy zabrakło Ci argumentów więc odpuściłeś?

ps. napisałem dzieciaku w różnych miejscach, bo "nie to jak pisze czyni ze mnie Polaka lecz sposób myślenia". Twój sposób myślenia i poglądy są dziecinne i niepoważne, bo nie wiem czy ktoś będzie brał na poważnie to, co mówisz (jeśli będziesz wyrażał się w taki sposób jak dotychczas). mimo że podobno jesteś ode mnie starszy, próbowałeś mnie obrazić, wiedz że Ci się to nie udało. fizycznie człowiek dorosły, psychicznie dzieciak mnie nie obrazi, próbując to zrobić obraża sam siebie i sprawiasz, iż ludzie mają o Tobie coraz niższe mniemanie.

ocenił(a) film na 10
Tanceflam

rozmawiał niemowa z głuchym ... zastanówcie się następnym razem zanim temu
Jasiowi odpowiecie, sami zaniżacie poziom dając żyć takim trolom

ocenił(a) film na 9
kowalio

ależ jannek jest bardzo zabawny...

tfff. ostatnio się nie odzywa... zdechł, jak każdy troll, któremu się argumenty przedstawi...

Tanceflam

Dla mnie konkluzja jest prosta:

Opowieść — Prosta, wzruszająca i wtórna. To właściwie remake “Tańczącego z wilkami” w kosmosie. Ale opowieść jest tylko małą częścią tego filmu i co ciekawe – wcale nie najważniejszą.

Przesłanie — Proste, klarowne i bardzo współczesne. Amerykanie mają widać sporego kaca moralnego związanego z własnym imperializmem, bo właśnie o tym jest ten film. Zresztą nie tylko o Indian tu chodzi. Równie dobrze może chodzić o Aborygenów, rdzennych mieszkańców RPA, Irakijczyków czy kogo tam jeszcze. Chodzi również o coś w rodzaju ekologii.

Produkcja — Coś absolutnie nie-do-wyobrażenia. Cały film właściwie powstał w CGI. Wszystko co widać na ekranie powstało w pamięci komputerów. Stopień skomplikowania tego przedsięwzięcia był niewyobrażalny. Coś jak lot na księżyc. Ale właśnie Amerykanie są specjalistami od tego typu akcji. Imponujące.

James Cameron — Wielka forma. Wielki powrót do tego w czym był mistrzem. Do gatunku S-F. To jeden z ostatnich wielkich artystów kina, który może absolutnie wszystko.

Kasa — Bardzo drogi film, który okazał się najbardziej kasowym obrazem wszechczasów. Tyle. Więcej nie trzeba.

Wizja — I właśnie pod tym względem jest to mistrzostwo świata. Siła wyobraźni i konsekwencja z jaką ta siła zarejestrowała się na filmie to coś zdumiewającego. To najważniejszy powód, żeby iść na Avatara.

3d — Okulary są niewygodne. Drapią w nos i uszy. Ale efekt jest niezły i wyznacza kierunek, w którym na pewno pójdzie kino widowiskowe. Ten film przypieczętował tę zmianę. 3d w kinach stało się faktem.

Magia kina !!! (nie dla pseudointelektualistów, każdy wie o kogo chodzi ;)

P.W.

ocenił(a) film na 8
zwol

a mi film się naprawdę podobał najlepiej obejrzeć w 3D. Polecam!!!!

ocenił(a) film na 6
rm2008

Ale debilstwo sie tu odprawia smiac się chce z was wszystkich... poprostu idiotyzm... Jak mozna się tak wykłócać o głupi i beznadziejny film. bravo!!!

rm2008

bycie trollem to wspaniala żecz, jak z was nie nie nagijac zboczone kuguary, no jak...

ocenił(a) film na 6
marin0011

"ŻECZOWY" FAN, polewka;)
juz wiem kto tak średnią zawyża...

ocenił(a) film na 6
rm2008

Właśnie wróciłam z Avatara i szczerze mówiąc nie wiem o co tyle krzyku. Jak dla mnie film był ok, ale żadna to rewelacja.

ocenił(a) film na 9
rm2008

@saymon2345

"głupi i beznadziejny" - to dwa słowa z jakimi rodzi się każdy troll

ale sztuką jest powiedzieć coś więcej.