7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824093
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Fabuła wygląda tak: Grupa ludzi przylatuje na księżyc szukając cennego surowca potrzebnego im do przetrwania. Odpierają przy tym ataki niebieskich dzikusów. Jeden z nich zostaje wysłany z misją aby przekonać ich do zmiany siedziby. Niestety on zdradza, porzuca swoją rasę, lojalność, pochodzenie. Niebiescy szykują się do wojny, więc półkownik decyduje się na uiderzenie wyprzedzające. Niestety zdrajca zbiera dzikusów i prowadzi ich do walki przeciw ludziom. potem organizuje przesiedlenie cywilów.

użytkownik usunięty
plantum

nic się nie stało:)

ocenił(a) film na 10

Masz jakiś uraz do Boga?

ocenił(a) film na 4
NommaD79

Jak można mieć uraz do czegoś o czym zakłada się, że nie istnieje (i najprawdopodobniej, rzeczywiście nie istnieje)?

ocenił(a) film na 10
Mikolaj_M

Dlaczego w takim razie ma tą urazę? Bo przecież jasno to artykułuje...

użytkownik usunięty
NommaD79

Nie mam żadnego urazu. Nie wierze i tyle. jestem racjonalistką, więc to chyba normalne, że nie wierzę w coś czego nie można udowodnić. Nie mam urazu, bo nie da się mieć urazu do kogoś, w kogo się nie wierzy:)

ocenił(a) film na 7

to rozumiem że jesteś ateistką czyli nie weźmiesz ślubu kościelnego ani nie dasz własnych dzieci i chrztu.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 7

rozumiem że to ''nie'' oznacza nie dam dzieci to chrztu.

użytkownik usunięty
helsinger

Nie będę mieć dzieci, a ślubu też nie zamierzam brać

ocenił(a) film na 9

a wiesz że ewentualny mąż, zawierając małżeństwo jest zobowiązany zadbać o to aby dzieci były katolikami? :>

ocenił(a) film na 10

Postanawiasz być nieszczęśliwą i osamotnioną osobą?

ocenił(a) film na 7
NommaD79

Ale trwająca w swej,tak jakby wierze.

ocenił(a) film na 10
helsinger

Tym gorzej dla niej...

użytkownik usunięty
NommaD79

Dajmy jej wybierać samodzielnie. Ja zawsze składałem takie życzenia - życzę spełnienia wszelkich życzeń i wiedzy, czego sobie życzyć!

użytkownik usunięty
helsinger

Nie dlatego nie chcę brac ślubu ani nie chcę dzieci - to nie ma nic wspólnego z wiarą. Po prostu mam do tych dwóch aspektów awersję - wpływ dzieciństwa, ale to nie jest poradnia psychologiczna, więc wybaczcie, ale nie chcę się uzewnętrzniać. Więc Nommad i helsinger bądźcie tak mili i przestańcie tak interesować sie moim życiemprywatnym. Tajemniczyduch dzięki za wyrozumiałość, w końcu to moje życie, masz rację. Więc nie musze się tłumaczyć.

ocenił(a) film na 7

Ja nikogo nie szykanuje a tym bardziej kogoś o swoich poglądach tym bardziej,że w całosci w nich trwa.
Chodzi mi o to,że większości ludzi podających sie za ateistów jest hipokrytami a po tobie widze że taka nie jesteś.
Nie ma nic złego w wierze w swe przekonania.

użytkownik usunięty
helsinger

Spoko. Ale wiara nie ma nic wspólnego z decyzją jaką podjęłam. Tą decyzje podjęłam jeszcze przedtem nim przestałam wierzyć w Boga.

ocenił(a) film na 7
Solidus_Snake

też tak troche mam.
Czarnych,chińczyków to jeszcze zniosę ale arabów nie cierpie.
Arab by każdego sprzedał za wielbłąda z własną żoną włącznie.

helsinger

jesteś paskudnym rasistą , jak Ci nie wstyd?

ocenił(a) film na 7
MilesQuaritch

Nie jestem rasistą tylko taka jest prawda.
Arabom bym raczej nie zaufał.

ocenił(a) film na 9
helsinger

"Nie jestem rasistą tylko taka jest prawda"

Aha, a w Polsce ulicami chodzą białe niedźwiedzie.

ocenił(a) film na 7
Der_SpeeDer

A gdzie widziałeś te niedźwiedzie?

Z tamtym zdaniem to chodzi mi o to,że rasistą nie jestem a arab by każdego sprzedał...

ocenił(a) film na 9
helsinger

ludzie, co to w ogóle za strach przed arabami i żydami?

ocenił(a) film na 7
plantum

Na pewno nie są normalni walczą ze sobą już tak długo że już nie wiadomo od kiedy.
I o co? O skrawek ziemi.
Niech sobie walczą ale po co maja tam ginąć młodzi żołnierze w imię czego,wolności.

Może ten niesmak bierze się z tego,że ich tak za bardzo nie rozumiemy.

użytkownik usunięty
helsinger

Nie wiem, od kiedy to ten świat jest normalny. Nie są normalni, czyli doskonale pasują do całej reszty, łącznie z białymi, czarnoskórymi....

użytkownik usunięty

...i do mnie.

ocenił(a) film na 7

W sumie to jak zdefiniować normalność.

użytkownik usunięty
helsinger

Nie wiem. Nie wiem, jak ona wygląda.

ocenił(a) film na 9
helsinger

dla mnie tez to chore walczyć o kawałek ziemi, ale jeżeli dobrze wiem - walczą bo im się wydaje że ta ziemia im się należy ( że ponoć wyczytali to w jakimś świętym piśmie ? lol )

jeżeli wiara lub bibila(ew. koran) prowadzi do wojen to znak że czas się zatrzymać i chwilę zastanowić nad sytuacją..
moim zdaniem 10 przykazań było by wystarczające na tym świecie, ale oczywiście wszyscy uważają że trzeba czytać pismo święte - w rezultacie mamy sytuację jaka mamy. Na wschodzie walczą o ziemię dla przyszłych pokoleń, a jehowcy zakazali transfuzji krwi, z powodu innej interpretacji tekstu mamy podział wśród ludzi - to jest dopiero głupota.

Każdy odłam mówi o sobie "jedyna-słuszna-religia"

ocenił(a) film na 7
plantum

Jest wiele religii i każda przedstawia inne wyjaśnienie jednej sprawy.
Tylko która jest ta prawdziwa.
Żyjemy w XXI wieku a nadal prowadzone takie działania jak wojny i podrzeganie czy grożenie nimi.Czy ludzkość kiedykolwiek się nauczy,że zdecydowanie więcej można osiagnąć gdy działa się razem a nie przeciwko sobie.

ocenił(a) film na 9
Solidus_Snake

konflikt na bliskim wschodzie to nie nasz problem.
Amerykanie słusznie dostają baty,
przyjechali bo im się ropy zachciało.

użytkownik usunięty
plantum

"Amerykanie słusznie dostają baty."
Mamy tutaj kolejny przykład Twojego jakże prostego myślenia.

ocenił(a) film na 5

Ogólnie co do Iraku czy Afganistanu, to jakie tam prawa panują to masakra.
Polski żołnierz nie może strzelać do Taliba, który wyrzucił broń!!
A 5 sekund wcześniej pruł z niej jak najęty.
Jest jeszcze wiele różnych dziwactw, ale nie będę się tu rozpisywał ;)

ocenił(a) film na 7
jacoch

takie jest prawo, niestety czasem pomylone bo tworzone przez ludzi co nigdy nie byli na polu walki.

Np.Więźnia nie można zabić ale 5 min. wcześniej jeszcze tak.

ocenił(a) film na 4
ocenił(a) film na 9

no a jakie ty masz zdanie w tej sprawie?

użytkownik usunięty
plantum

baty moim zdaniem powinni dostac Ci którzy wysłali amerykańskich żołnierzy na rzeź - czyli ludzie na stołkach. Bo oni wycierają sobie gębę Bogu ducha winnymi chłpopcami wpierając im bezczelnie, że robią to dla kraju, w imię patriotyzmu itp. A oni chcąc być tymi patriotami, chcąc być dobrymi żołnierzami wypełniają rozkazy - czyli robią dokładnie to, co powinien robić każdy dobry żołnierz. W efekcie oni giną niepotrzebnie, a szychy się wzbogacają. Sorki za taki ton wypowiedzi, ale tak już mam, że jak pisze o wojnie to mnie szlag trafia, gdyż to w moim przypadku jest bardzoi drażlwy temat - pacyfistka i tyle:)

ocenił(a) film na 9

aaa no jest w tym dużo racji, obywatel jest często ofiarą złej 'polityki' rządzących.
Ale ja nie darze Amerykanów szacunkiem - wszystkich bez wyjątku, i dlatego tak ogólnikowo piszę....

ocenił(a) film na 7

Bo to prawda służba w wojsku jest propagandą wbijaną w głowe młodych patriotów że niby zwiedzą świat,awansują nabiorą doświadczenia a tak na prawde jak to ładnie już wcześniej napisałeś wysyłani na rzeź.
Jednak tak właśnie są prowadzone wojny i tak zdobywano świat, młodzi gineli by wodzowie mogli wygrywać a narody istnieć.

ocenił(a) film na 4
helsinger

Tu nie chodzi o narody tylko o wąską grupę bezwzględnych kapitalistów. Od zawsze wojny toczyły się w interesie nielicznych kosztem wielu. Dla nich życie ludzkie liczone jest w baryłkach a liczba niepotrzebnych ofiar przybiera postać wykresu krzywej giełdowej.

ocenił(a) film na 7
rock79

Wojna to tylko interes.
Jak każdy, musi przynosić zyski.

ocenił(a) film na 9
Solidus_Snake

Tak - ja Arabów kocham i szanuję - bo chcą zrobić porządek z Żydami - jak by to IM się udało - mogą się wysadzać za Islam - na świecie i tak zapanowałby pokój...

ocenił(a) film na 9
piotrbimbasik

antysemita? :> no proszę

ocenił(a) film na 9
plantum

Antyarabita?> no proszę

ocenił(a) film na 9
piotrbimbasik

???????????

co masz przeciwko żydom

ocenił(a) film na 9
plantum

A co masz przeciwko Arabom ???
Żydzi cytując Mela Gibsona są odpowiedzialni za wszystkie toczące się współcześnie wojny, w które wplątali USA i pośrednio kraje europejskie.

ocenił(a) film na 7
piotrbimbasik

Mel Gibson to ten z IQ poniżej 100?

ocenił(a) film na 4
marscorpio

Chciałbyś mieć tyle.

użytkownik usunięty
rock79

Chciałby mieć IQ poniżej 100?

ocenił(a) film na 9
piotrbimbasik

a czy ja gdzieś napisałem że jestem przeciwko arabom?
===========================================
"odpowiedzialni za wszystkie toczące się współcześnie wojny"

dlaczego sie tak wszyscy boją żydów?