7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822145
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Ta antyfani. Avatar nic nie wniósł do kina :/
- Poza bardzo rozbudowaną fauną i florą obcej planety na skalę, której jeszcze nie było
- Poza tym, że jest pierwszą epicką opowieścią romantyczną w konwencji Sci-Fi pomiędzy różnymi cywilizacjami
- Poza pierwszą inwazją ziemian na planetę obcych
- Poza fajnym pomysłem i realizacją lewitujących skał/minerałów będących jednym z najpiękniejszych elementów filmu. Genialny krajobraz, mocno odrealniony.
- Poza pomysłem łączenia się naczelnych z innymi organizmami za pomocą splotów neuronów przy ogonach
- Poza samym stworzeniem Awatara, który oparto o łańcuch DNA późniejszego właściciela
- Połączenie filmu aktorskiego z animacją komputerową w proporcjach, których jeszcze nie było
- Poza całokształtem designu postaci, zwierząt i technologii
- Poza faktem, że jest to pierwszy pełnometrażowy film fabularny w tej technologii 3D
- Poza faktem ogromnego urozmaicenia w gatunku Sci-Fi sprawiającego, że jest to jeden z najbardziej fikcyjno-naukowych filmów wszechczasów

Oczywiście, lepiej chodzić na łatwiznę i kręcić znane i popularne historie jak Bay, Raimi i Jackson ? Ekranizacje książek i komiksów są niemal pewnym kasowym sukcesem, bardzo niewielka ich część poniosła finansową klapę.
Avatara posądza się o wtórność przez swój szkielet fabuły, może 1,2 stron scenariusza. Ale już np. takiego Holmesa podziwia się, mimo, że jest tylko kolejną historią o detektywie rozwiązującym zagadki(i klepiącego się przez cały film po pysku) - takim obrazom wtórności się już nie zarzuca.

Dlaczego Housea się nie linczuje za inspiracje Holmesem ? Czasami jak sobie tak pomyślę, Avatara się obrzuca błotem z najzwyklejszej zawiści. Jest tak wiele wtórności w kinie, kalek, kopiowania - ale krytyka postanawia się przyczepić szkieletu fabuły - opartego na legendzie, nie pieprzonej bajki, która też na niej oparta jest. Co z wami ludzie jest nie tak ? Kompleksy ?

ocenił(a) film na 5
Jezus_drugi

Część prawdy w tym jest - komputery pracują same; człowiek nie dokuje obliczeń zmiennoprzecinkowych, a jedynie wydaje komendy i zarządza systemem. Avatar, technicznie, zupełnie mnie nie zachwycił - począwszy od samej animacji, mimiki, przez relatywną pospolitość środowiska, na mało pomysłowych modelach postaci, zwierząt kończąc- ,ale jestem sobie w stanie wyobrazić, że padam na kolana przed idealnym, syntetycznym modelem, np. Bustera Keatona.

BelzeBoobies

Lol. Tobie się wydaje, że informatyk wklepał parę komend, a resztę komputer zrobił sam? Już łatwiej zrobić makijaż, różnorakie kostiumy i figurki jak np. w Obcym, którym tak wielu "znafcuf" nie słusznie się zachwyca.

ocenił(a) film na 5
Jezus_drugi

Cóż, zdanie nie zmieniam.

Jezus_drugi

I to się zwie argument z dupy wzięty. Komputer nigdy filmów nie robił. Jak już coś, to filmy często ROBI SIĘ KOMPUTEROWO. Co i tak jest bez sensu, bo na komputerze montuje się filmy (już nie będę wnikał fakt, że sam mam w montowaniu filmów doświadczenie), dodaje do nich się muzykę, napisy, itp.

Ziomaletto

*"(już nie będę wnikał W fakt", głodny jakiś dzisiaj jestem.

Jezus_drugi

Wątpię, żebyś to ty napisał, ale się zgadzam. Trafna argumentacja :)

kenexgro

Bóg to napisał.

Jezus_drugi

Weź się nie ośmieszaj człowieku. Jeśli Bóg by tak napisał, to znaczyłoby, że sprzedał się Szatanowi.

Jezus_drugi

Że niby to jest czymś nowym? Nie rozśmieszaj mnie. A nawet jeśli tym jest, to i tak zapomina się o tym zaraz po ujrzeniu napisów końcowych, Avatar nie robi żadnego wrażenia, nikt już o nim nie pamięta.

ocenił(a) film na 10
0wner2

Tak nikt o nim nie pamięta, że nikt o nim nie pisze ani nie wchodzi na forum.

sandy97

Nikt o nim nie mówi, a piszą na tym forum tylko fanatycy.

ocenił(a) film na 10
0wner2

Piszą na forum TYLKO fanatycy -> Ty piszesz na forum -> jesteś fanatykiem -> hipokryta?

sandy97

Napisać raz na rok to nie fanatyzm. Ja was tylko uświadamiam.

ocenił(a) film na 10
0wner2

Nikt o nim nie mówi, a piszą na tym forum tylko fanatycy. - napisałeś "TYLKO fanatycy", więc teraz nie zmieniaj.

sandy97

Tylko fanatycy oprócz mnie.

0wner2

Widziałem już niejednokrotnie wypowiedzi typu : "za kilka lat nikt nie będzie o nim pamiętał" albo nawet że "nikt o nim nie pamięta". Są to oczywiście bezpodstawnie rzucane hasła. Dlaczego? Bo gdzie się człowiek na tym portalu nie ruszy, często widzi wątki "lepszy od Avatara", "gorszy od Avatara" itd. To chyba oczywiste, że o filmie cały czas się pamięta i myślę, że szybko to nie przeminie. Żaden inny film nie jest na filmwebie aż tak często porównywany do innych.

sandy97

Zostaw go. On żyje w swoim świecie.

Jezus_drugi

Ty za to żyjesz w świecie plebsu i przeciętności.

ocenił(a) film na 9
0wner2

Mówi to ktoś kto kocha się w baby doll - blondyna z dużym ustami ubrana w szkolny mundurek.

plantum

Na pewno nie dla plebsu.

0wner2

Wy nadal o to się kłócicie?

sandy97

Nie radzę się kłócić z 0wner2. On żyje w swoim świecie, gdzie jest wybitnym krytykiem filmowym i zawsze ma rację. Stracił kontakt z prawdziwą rzeczywistością.

ocenił(a) film na 10
Jezus_drugi

JA? JA SIĘ NIE KŁÓCĘ! Zauważyłam tylko pewną ciekawostkę.

Jezus_drugi

''To jest najlepszy film jaki nakręcono! FILM ABSOLUTNIE DOSKONAŁY, ARCYDZIEŁO KINEMATOGRAFII! ''
.... BITCH PLEASE

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
0wner2

Odnieś się do konkretnych fragmentów, argumentuj czemu nie są, a nie rzucasz tylko głupimi hasełkami -------_________--------

Jezus_drugi

Nie chce mi się tracić czasu na rozpisywanie się nad przeciętnym filmem.

0wner2

Widzę że argumentować nadal się nie nauczyłeś.

Jezus_drugi

Widzę, że nadal nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

0wner2

Ale głupiutka wymówka.

użytkownik usunięty
0wner2

Nad żałosnym filmem! Przeciętny to komplement.

0wner2

Widziałem już niejednokrotnie wypowiedzi typu : "za kilka lat nikt nie będzie o nim pamiętał" albo nawet że "nikt o nim nie pamięta". Są to oczywiście bezpodstawnie rzucane hasła. Dlaczego? Bo gdzie się człowiek na tym portalu nie ruszy, często widzi wątki "lepszy od Avatara", "gorszy od Avatara" itd. To chyba oczywiste, że o filmie cały czas się pamięta i myślę, że szybko to nie przeminie. Żaden inny film nie jest na filmwebie aż tak często porównywany do innych.

użytkownik usunięty
Jezus_drugi

"Poza pomysłem łączenia się naczelnych z innymi organizmami za pomocą splotów neuronów przy ogonach"

Hahahah

Odnieś się do konkretnych fragmentów, argumentuj czemu nie są, a nie rzucasz tylko głupimi hasełkami -------_________--------

użytkownik usunięty
Jezus_drugi

Nie będę tracił czasu na trolla, ale doceniam cudowne argumenty.

Puste hasła. Argumentów zero.

ocenił(a) film na 9
Jezus_drugi

zdaje się że pomyliłeś się w 4 punkcie.
co z ciebie za fan.

plantum

Jak?

ocenił(a) film na 9
Jezus_drugi

" splotów neuronów przy ogonach "

plantum

Rzeczywiście. Myślałem że o co innego ci chodzi. Teraz i tak tego nie zmienię.

użytkownik usunięty
Jezus_drugi

zgadzam się

Słusznie.

użytkownik usunięty
Jezus_drugi

Temat słuszny. Podbijam.

ocenił(a) film na 9
KapitanOrzech

Amen, słusznie, dokładnie :P

ocenił(a) film na 9
filmwebowiec15

Synku, takimi tekstami to sobie możesz po operować, ale z kolegą w ławce jeśli ci na to pozwoli. Wyrażaj się jak przystało na cywilizowanego człowieka, a nie robisz z siebie totalnego buraka zgrywając cwaniaczka przez kabel.
PS. na "ty" to tramwaj stoi.

ocenił(a) film na 9
filmwebowiec15

Po pierwsze nie jestem twoim koleżką to raz, po drugie zlokalizować Cię to nie jest jakaś wielka sprawa, wytoczyć ci powództwo przed Sądem za obrazę innych też nie będzie dla mnie wyzwaniem. Przegrasz sprawę, Komornik zlicytuje ci kompa, po co ci to? Ne znam cię, nigdy z tobą nie rozmawiałem, to ty pierwszy zwróciłeś się do mnie w stylu, cytuję:

"ty tutaj nie masz zdania, więc proszę cię, zamknij mordę"

Więc powtarzam, jeszcze raz, uczciwie, zluzuj ton, albo zakończ tę rozmowę. Z mojej strony to wszystko. Do widzenia.