PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 821 tys. ocen
7,4 10 1 820987
6,7 92 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

moja neytiri 69

ocenił(a) film na 9

25 grudnia minie rok od polskiej premiery avka! :] to dzień w którym ujrzałem tą piękną istotę, i chyba się zakochałem.

http://plantum.w.interii.pl/grafika/ney_nip.jpg

cameron jako pierwszy stworzył coś co tak doskonale mi przypasowało. zdaje się jakbym czekał na taki film od dawna. wiele scen lubię oglądać wciąż i wciąż, ponieważ są zaskakująco wspaniałe.

ocenił(a) film na 9
0wner2

dla ludzi, a nie dla głupców jak ty.

plantum

To chyba jakichś mega dewiantów, jeśli jarają ich niebieskie kosmitki.

ocenił(a) film na 9
0wner2

xD

plantum

To nie jest śmieszne, to jest straszne.

ocenił(a) film na 9
0wner2

po prostu ja w niej widzę piękno, postać świetnie zagrana przez zaldanę, która tez jest niezła.

plantum

Jest TAKA SE, po pierwsze, a po drugie zrobienie kilku min i ruchów, a potem podłożenie głosu to żadna sztuka.

ocenił(a) film na 9
0wner2

"żadna sztuka."

niby nie, a jakoś beowulf sie dziełem nie okazał.

plantum

Bo miał przeciętną fabułę, oprawa audiowizualna była mocno średnia i ogólnie nie miał tego czegoś, co nie zmienia faktu, że oglądało się nieźle. Dałem mu 7/10.

ocenił(a) film na 9
0wner2

a ja chyba pofatyguję się po dvd do wypożyczalni, bo efekty w dvdripie słabo widac.

plantum

Jak ci się film podobał to warto, jak nie i liczysz tylko na efekty, to nie marnuj czasu bo nic innowacyjnego nie zobaczysz. SP ma efekty miliard razy lepsze od Beowulfa (pamiętaj, że od Avatara tylko milion więc różnica jest).

ocenił(a) film na 9
0wner2

"ma efekty miliard razy lepsze od Beowulfa (pamiętaj, że od Avatara tylko milion więc różnica jest)."

ale kręcisz bajki na dobranoc ;)

plantum

Myślisz, że dorobiłbym się robiąc to profesjonalnie?

ocenił(a) film na 9
0wner2

no pewnie.

plantum

Niee, ja będę reżyserem.

ocenił(a) film na 9
0wner2

pamiętaj, 3 miliardy na efekty musisz wydać.

plantum

Ja będę tworzył kino ambitne, które będzie efektowne. Inspiracją jest dla mnie Zack Snyder.

plantum

Plantum, nie che cię obrażać, ale ty powinieneś się naprawdę zgłosić do psychologa. To nie jest normalne, żeby człowiekowi podobało się takie coś w sensie seksualnym. Mówię na poważnie. Nie traktuj tego jako jakąś złośliwość.

ocenił(a) film na 10
DarkHunter

Istota rozumna ,to istota rozumna ,a Na'Vi bez wątpienia są bliżsi ludziom jako rozwinięte istoty.
A ludzie też są różnokolorowi - biali, żółci ,czerwoni ,brązowi ,szarzy i czarni.
Poza tym Na'Vi to humanoidzi(co to jest humanoid ,polecam do encyklopedii zajrzeć).
A jak ktoś tego pojęcia nie rozumie ,no to bardzo mi przykro...
Na'Vi są bardziej uczuciowi i ludzcy od ludzi i ten film dokładnie to pokazuje.
PS.Wygląd to nie wszystko.Cechy charakteru i uczuciowość ,styl życia też się liczą.
Szkoda ,że ludzie nie są tacy jak Na'vi ,świat byłby lepszy.

ocenił(a) film na 9
Huang_jiaoshouTai

zgadzam się z tobą Huang (co się rzadko zdarza)

ocenił(a) film na 6
Huang_jiaoshouTai

Szarzy ludzie? Lol, proszę o jakieś konkrety

ocenił(a) film na 10
Snajpero1984

To nie jest szary kolor dosłownie.
Jest to odcień czarnego ,przechodzący w popiel.
popatrz sobie w google images.

ocenił(a) film na 3
Huang_jiaoshouTai

" Szkoda ,że ludzie nie są tacy jak Na'vi ,świat byłby lepszy. "
Ludzie nie będą tacy, bo żyją w kraju cywilizowanym... kiedyś, być może byli tacy, ale teraz liczą się inne wartości niż uczucia. (czytaj: pieniądze)
A jednak zrozumiałeś przekaz tego filmu, w co ja bardzo wątpiłam, natomiast ty nie mogłeś zrozumieć dlaczego
( nazwałeś mnie zwierzęciem, po tym jak ja sama napisałam tak o bohaterach tego filmu )

ocenił(a) film na 10
LadyCzikita

"A jednak zrozumiałeś przekaz tego filmu, w co ja bardzo wątpiłam, natomiast ty nie mogłeś zrozumieć dlaczego"
Przecież wcześniej nie wypowiadałem się na temat filmu.

ocenił(a) film na 3
ocenił(a) film na 10
LadyCzikita

"( nazwałeś mnie zwierzęciem, po tym jak ja sama napisałam tak o bohaterach tego filmu ) "
Zgadza się.
I teraz pytanie:
Czy kosmita jako świadoma istota rozumna to zwykłe zwierze(jak pies ,kot ,czy krowa na którą się ludzie powołują dość często) ,czy istotą wysokorozwiniętą jak człowiek ,dla której liczą się wartości takie jak uczucia ,osobowość ,styl obycia ,a nie wygląd zewnętrzny?

ocenił(a) film na 3
Huang_jiaoshouTai

Nie Huang... i teraz żałuję, że napisałam to w taki sposób, bo nigdy tak nie myślałam... i nie oceniam to w taki sposób...
Po prostu nie pomyślałam, że pisząc o fikcyjnych ( podkreślam: FIKCYJNYCH ) postaciach z tego filmu i nazywając ich zwierzętami, obrażę kogokolwiek...

ocenił(a) film na 10
LadyCzikita

Nie - w sensie ,że nie zwierze ,czy może
Nie - w sensie ,że nie wysokorozwinięci?
"że pisząc o fikcyjnych ( podkreślam: FIKCYJNYCH ) postaciach z tego filmu i nazywając ich zwierzętami, obrażę kogokolwiek... "
Tu nie ma fikcyjne ,czy realne.
Nazwałaś Na'Vi zwierzętami ,co jest równoznaczne z tym ,że jako istoty rozumne są byle zwierzakami ,tylko dlatego ,że nie są ludźmi.
Nikt nie udowodnił ,co prawda że kosmici istnieją ,ale nie udowodniono że ich nie ma...
Ja cię nazwałem małpą ,zwierzęciem ,żebyś na własnej skórze poczuła jak to jest jak cie ktoś tak nazwie.
Jeśli kosmici istnieją ,przybędą na Ziemię ,a ludzie będą ich postrzegać jako byle zwierze ,mimo ,że są rozumnymi stworzeniami ,z resztą tak jak człowiek ,to jak by się poczuli?Nie zdziwiłbym się gdyby byli wrogo nastawieni...
I uważam ,że taki aspekt powinien być omawiany już teraz w ramach przygotowań ,bo za pięć dwunasta jest stanowczo za późno.

ocenił(a) film na 3
Huang_jiaoshouTai

Ok, wszystko ładnie i pięknie... tylko dalej podkreślam, że określiłam tak FIKCYJNE postacie z filmu... ; P
Nigdy nie nazwałabym tak żywych istot, prawdziwych... "Nazwałaś Na'Vi zwierzętami", tak zrobiłam to, jednak dalej będę się upierać, że nie zrobiłam tak w stosunku do żywych istot, np.: gdyby na naszym świecie, istniała jakaś inna rasa niż ludzie i byłaby rozumna... i strasznie mi głupio ( przyznaję się ), że tak bezmyślnie napisałam. Moim jedynym usprawiedliwieniem jest to, że nazwałam tak fikcyjne postacie.
" Ja cię nazwałem małpą ,zwierzęciem ,żebyś na własnej skórze poczuła jak to jest jak cie ktoś tak nazwie. "
Racja, poczułam... dlatego to piszę.

ocenił(a) film na 9
DarkHunter

z tym 69 to był taki żarcik.

ocenił(a) film na 3
plantum

Plantum, gustujesz w kosmitkach?
A oglądałeś "Piąty element" ?

ocenił(a) film na 10
LadyCzikita

Zwłaszcza Piąty element pokazuje sferę uczuciową między człowiekiem i kosmitą.
Wyższość miłości nad formą.
Poza tym co masz do tego filmu?

ocenił(a) film na 3
Huang_jiaoshouTai

Nic nie mam ; ) bardzo go lubię, a zresztą uważam tę kosmitkę za bardzo piękną.
Zgadzam się także z tym co mówisz : " Wyższość miłości nad formą. "

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 3
BigDadddy

O.o ? co się stało?

ocenił(a) film na 1
plantum

To Ty z rodzicami ? :
http://www.photoblip.com/pictures/969/this-is-not-a-happy-dog.html

ocenił(a) film na 10
UPADLY_WIDZ

Masz jakiś problem?

ocenił(a) film na 1
Huang_jiaoshouTai

no i ty zaraz mozesz miec

ocenił(a) film na 10
UPADLY_WIDZ

Kolejny "kulturalny" pewnie.

ocenił(a) film na 6
UPADLY_WIDZ

No poznaję rodzinkę plantuma :D
Ojciec plantumka - mój Husky,
matka plantumka - przytula huskiego
Plantumek - to to coś w brylach z końskim uśmiechem

ocenił(a) film na 9
UPADLY_WIDZ

pies na suki, a jakże.....

ocenił(a) film na 6
plantum

Nie obrażaj swojego ojca, a mojego psa

ocenił(a) film na 9
Snajpero1984

to dziwne że upadły ma twoje rodzinne zdjęcia

ocenił(a) film na 6
plantum

Przecież to ty z twoją rodziną i moim psem, który jest twoim ojcem matole :)

ocenił(a) film na 9
Snajpero1984

Nie.
A matołem jesteś ty.

ocenił(a) film na 6
plantum

Zawsze twoja mama tak mówi do ciebie?

ocenił(a) film na 9
Snajpero1984

Nigdy, matole.

ocenił(a) film na 6
plantum

Tak ci mówi kiedy chcesz ją przytulić? Przykre

ocenił(a) film na 10
plantum

Plantum jesteś bezdennym bucem, przez takich ćwierćinteligentów jak ty cierpi opinia zdrowych psychicznie fanów tego filmu.
Spłoniesz w piekle.

ocenił(a) film na 9
LordKroq

świetnie, to spieprzaj.

ocenił(a) film na 10
plantum

Jak zwykle, masz do powiedzenia mniej-więcej tyle, co Lecho.