Avengers: Koniec gry

Avengers: Endgame
2019
8,0 195 tys. ocen
8,0 10 1 195312
7,0 67 krytyków
Avengers: Koniec gry
powrót do forum filmu Avengers: Koniec gry

Zarobek filmu.

użytkownik usunięty

Skoro infinity war zarobiło 2 miliardy to pomyślcie ile zarobi ten:)

ocenił(a) film na 10
TheKing23

miłego zapoznawania sie z fenomenem , ale przestań heitować i spamować forum. pozdrawiam

MWilk84

Czy ja kogoś hejtuję? :) Ja tylko chciałbym poznać przyczyny tego zjawiska ;)

ocenił(a) film na 10
TheKing23

To sprecyzuj metodę, cele i przede wszystkim pytanie badawcze to może poznasz. Proponowałbym też dobrać próbę bo widzisz z 4 osobami z forum możesz mieć problem z generalizowaniem wniosków a i własności poznawcze tego badania mogę podważyć w 5 minut.

bialywilk11

Badania tylko na 4 ludziach będą mega niemiarodajne obojętnie czego, by to miało dotyczyć :)

ocenił(a) film na 10
returner

Właśnie to napisałam.

bialywilk11

Metoda - badania jakościowe
Cel - dlaczego fanom Marvela tak zależy, żeby Endgame był najbardziej dochodowym filmem wszech czasów?
Pytania badawcze: Czy sukces artystyczny film przekłada się na sukces kasowy? Czy fani Marvela nie wiedzą, że jest coś takiego jak inflacja? Czy fani Marvela mają jakiś procent z sumy przychodów Disneya, skoro tak bardzo im zależy na jego wzbogacaniu się?

ocenił(a) film na 10
TheKing23

Po pierwsze poczytaj o formułowaniu celów badawczych to może zabrzmi poprawnie, po drugie nie ma to składu XD
Tak, a po trzecie to jeszcze daleka droga przed Tobą do poprawnej analizy

ocenił(a) film na 10
bialywilk11

i po czwarte - naprawdę poprawił mi ten post humor na najbliższe dni

bialywilk11

Tak samo nie ma to składu ani ładu, jak fakt zbierania się na specjalne pokazy, tylko po to, żeby być o jednego centa lepszym, trochę to przypomina walkę samców, który z nich ma większe cojones :D

ocenił(a) film na 10
TheKing23

A to już Pana sposób postrzegania świata i Pana problem. Nie nasz, więc po co się wypowiadać. Jeśli tak łatwiej ocenić Panu rzeczywistość to proszę bardzo - nie będę dyskutować. Nie muszę

ocenił(a) film na 10

Obstawiam, że będzie 2,730 miliarda po weekendzie ; >

ocenił(a) film na 10
Protoss_Tassadar

no to ja obstawię 2,732mld po dodaniu dochodów z całego świata

ocenił(a) film na 10
Protoss_Tassadar

Oby tyle co najmniej było :)

ocenił(a) film na 10
ziomxd

Stream leci i dość szybko nabijają się sumy : >

ocenił(a) film na 10
Protoss_Tassadar

Dołożyli USA za piątek $1,252,000 (estimate) światowy dochód bez świata za piątek Worldwide: $2,722,617,940 już sie nie mogę doczekać poniedziałkowego podsumowania z całego świata bez estimate :)

MWilk84

Ja stawiam, że End Game po weekendzie będzie miało 2,730-2,731 mld.

Właściwie End Game przez półtora miesiąca nie miało mocnego konkurenta z prawdziwego zdarzenia. Alladin zarabia dość kiepsko jak na zapowiadany wielki hit. Do teraz 500 mln.
Godzilla 2 najsłabiej z wszystkich filmów uniwersum z potworami. Jon Wick 3 nie ma nawet co wymieniać, bo to nie ten kaliber. A teraz X-Men Dark Phoenix i już wiadomo, że będzie tragicznie słabo z zarobkami. I jedynie ratują go Chiny. Za tydzień Man in Black, które całkowicie też pewnie więcej niż 500-600 mln nie zarobią.

Chyba jedyne filmy, które mogą zarobić miliard i więcej w tym okresie Czerwiec-Sierpień to będą
Toy Story 4 (21 cze), Spider-man (2 lip), Lion King (19 lip)

Gdyby te filmy pojawiły się wcześniej byłoby znacznie trudniej o dobre zarobki dla End Game, bo mocniej wyhamowałyby jego zarabianie i uwaga przeszła także na te filmy.
Poprzednia część Toy Story 3 zarobiła 1,066 mld bez żadnego wsparcia Chin więc Toy Story 4 wiadomo, że na 90% będzie miał ponad miliard, jeśli wprowadzą tą część do ich kin.
Na razie nie ma uwzględnionych Chin przy datach premier TS4

ocenił(a) film na 10
Protoss_Tassadar

Powinno tak cały czas hehe :>

ziomxd

W ten weekend jak dobrze pamiętam miała być ta akcja fanów ? oby się udało

ocenił(a) film na 10
wort801

No oby trzymamy kciuki :>.

ocenił(a) film na 10
ziomxd

na streamie jiz 2,726mld i nie zwalnia;)

ocenił(a) film na 10
MWilk84

Hell yeah! A jeszcze Nd czeka nas :O.

ocenił(a) film na 10
MWilk84

Powoli i spokojnie uzbieramy kasę. Hehe.

ocenił(a) film na 10
MWilk84

Oby tak do 2.735 doszło to by było cudnie tak do końca weekendu, a jak nawet więcej by było to lepiej hehe.

ocenił(a) film na 10
ziomxd

Wystarczyłby taki miesiąc by pobić Avatara : > Ale myslę, że po weekendzie będzie tyle ile piszesz :)

ocenił(a) film na 10
Protoss_Tassadar

No i zostanie prawie tylko te 50 mln a nie 78 hehe

ocenił(a) film na 10
ziomxd

większość z forumowiczów obstawiła wynik nai po weekendzie zobaczymy kto z nas sie wstrzeli. W poniedziałek wieczorem rozstrzygnięcie konkursu :)

ocenił(a) film na 10
Protoss_Tassadar

Damy radę spokojnie po next weekend pewnie 35 mln zostanie jak dobrze pójdzie i w lipcu Avatar papa pewnie powie.

ocenił(a) film na 10
ziomxd

Protoss Tassadar 2,730mld MWilk84 2,732mld Returner 2,730-2,731mld ziomxd 2,735mld jeśli się myle to mnie skorygujcię ;)

MWilk84

Dokładnie tak. Tak każdy obstawiał :)

Ale na dokładne wyniki z weekendu niestety trzeba czekać do 21:00 w poniedziałek, bo w niedzielę o 18:00 są podane zawsze przybliżone na podstawie ich danych z zamówionych biletów, ale często ludzie przychodzą spontanicznie bez wcześniejszego wykupienia stąd w poniedziałek są większe wyniki po korekcie.

ocenił(a) film na 10
returner

No to ogłosimy wyniki konkursu we wtorek rano :)

ocenił(a) film na 10
MWilk84

na YT właśnie wskoczyło 2,730mld godzina 15: 35. Do końca niedzieli daleka droga dwie banieczki powinien do stukać ;D

ocenił(a) film na 10
MWilk84

To ja już przegrałem : >

ocenił(a) film na 10
Protoss_Tassadar

przegrana w tą strone wychodzi wszystkim na dobre ;)

MWilk84

boxofficemojo jest więcej niz na youtube :) 2,730,565,940

MWilk84

Jeszcze jest różnica czasowa pomiędzy krajami o tym też pamiętaj :)

ocenił(a) film na 10
wort801

wiem doba na Yt zmienia się o 9 rano i wprowadzają poprawki do streama dzisiaj w ułamku sekundy dorzucili 350tyś do puli ;)

MWilk84

Zastanawia mnie jedna jakoś na tą chwilę nie ma tej wielkiej akcji fanów a szkoda. :(

wort801

Być może są takie akcje, ale niewiele są w stanie pomóc.

Musiałby każdy nakłaniać ludzi ze swojego otoczenia, by jeszcze raz poszedł, a nie każdemu się chce oglądać w kinie ten sam film jak można inne, które się jeszcze nie widziało.

ocenił(a) film na 10
wort801

z ciekawości chciałam poszukać czegoś i pierwszy wynik, który zwrócił mi się w wyszukiwarce brzmi następująco:

Agustin Alanis on Twitter claims to have seen Avengers: Endgame 103 times

Jesli to prawda - wow

wort801

W Azji już mają późny wieczór/noc z niedzieli na poniedziałek, a w Ameryce Południowej i Północnej dopiero niedzielę przed południem więc tu jeszcze coś będzie nabijać. Przeważnie w weekend zawsze najlepszy zarobek ma sobota, potem niedziela, a najgorzej piątek.

ocenił(a) film na 10
returner

wiem , ale Azja już praktycznie odpadła z wyścigu teraz ważniejsze są Stany i EU

MWilk84

Infinity war najdłużej był wyświetlany , bo 6-8 miesięcy w tych państwach - Korea, Australia, Francja, Rosja, Brazylia, Hiszpania.

Oczywiście nie miało to wielkiego znaczenia, że tak długo były tam grane, bo w miesiącach październik, listopad, grudzień prawie nic nie dokładały jakby seanse były w małych miasteczkach i dla 10-20 osób. Można założyć, że przy End game będzie tak samo. Zarabianie skończy się w połowie września lub najpóźniej na końcu września, a kolejne miesiące to już dokładanie groszy (max 1-2 mln przez cały październik, listopad, grudzień)

ocenił(a) film na 10
MWilk84

Jeszcze 58 baniek coraz bliżej.

ocenił(a) film na 10
ziomxd

Obstawiam gwałtowny wzrost przed premierą Spiderman

ocenił(a) film na 10
bialywilk11

Oby tak było już dużo nie brakuje coraz bliżej, każdy milion to dużo.

ocenił(a) film na 10
ziomxd

Worldwide: $2,730,565,940

bialywilk11

Za niecały miesiąc przy premierze Spider-man weekendy dla End Game będą i tak słabo dokładały kasy. Karty są rozdane. Czy będą co weekend spadki 30% czy 40% czy 45% już wiele nie zmieni, bo nie uzupełni w ostatecznym rozrachunku brakującej kwoty globalnej bez reedycji czyli ponownego wprowadzenia do kin z dodatkowymi scenami.

Endgame - 2,730,565 mld po 45 dniach bez korekty.

Infinity War w Usa po 45 dniu, aż do końca dołożył jeszcze
23,5 mln dol. Patrząc na to, że End game bardziej hamuje od niego i w analogicznym czasie w dniach 36-45 zarabia mniej od niego to można założyć, że w Usa End Game jeszcze zarobi 18-21 mln.

Będzie potrzebował więc z reszty świata 37-40 mln.
Jest to niemożliwe.

Sprawa jest w 99,99% rozstrzygnięta.

Jeśli Marvel nie wprowadzi filmu ponownie do kin na koniec roku z dodatkowymi scenami to nie wyprzedzi już Avatar.

Zabawne jest to, że będzie globalnie bliżej Avatar 2,788 mld niż w Usa Przebudzenie mocy 936 mln.

ocenił(a) film na 10
returner

Tak, pisałam o tym już niejednokrotnie ile powinien zarabiać, aby wyprzedzić oraz o tym, że przestał spełniać to kryterium (chyba od momentu kiedy było jeszcze 600 coś). Czytałam już Twoją wypowiedź chyba w podobnym brzmieniu.
Dodam od siebie - jakiejkolwiek porównywanie ile zarobił danego dnia itp nie ma sensu - to są inne filmy i bazują na innych emocjach. Mają inne tempa spadku. I tylko o emocje już chodzi - przywiązanie do marki, fanów i inne czynniki. Sam fakt rywalizacji jaka jest omawiana na forach dot. Endgame/Avangers jest już argumentem, że endgame jest inny od IW. Ile Endgame już wyciągnie - tego nikt nie wie... Ale jedno jest pewne - konsument czasami kieruje się nieracjonalnym zachowaniem. Jeśli założyć silny wpływ emocji nie tylko z samym Endgame zwiazanych a również z rywalizacją - może wydarzyć się cud nawet bez ponownego wprowadzenia.
Zgadzam się że tempo zmian może być silnym predyktorem jednak są inne - mniej popularne, jak np. analiza ruchu sieciowego w social media - i w tym przypadku tylko one mogły dać rzetelną iformację o gwałtownym sukcesie w pierwszy weekend itp, ale również teraz - czy są jakieś przesłanki ku temu aby myśleć o sukcesie. W tym kontekście myślę o dołożeniu kasy przed ffh

bialywilk11

Wszystko wskazuje na 2,760-2,770 ze wskazaniem, że bliżej będzie 2,760 mld. Gdyby kierować się tylko matematyką i zachowaniem 95% blockbusterów po 45 dniach :)

Ale gdyby okazało się, że film jest bardzo blisko rekordowego wyniku to mogłoby spowodować zmniejszenie spadków, bo motywacja fanów Marvela zwiększyłaby się, żeby pójść jeszcze raz, by tylko pomóc w pobiciu rekordu. Na te pytania dostaniemy odpowiedź w lipcu.

returner

Gdyby tak zrobili reedycję z dodatkowymi scenami to analogicznie powinni postąpić twórcy Avatara przed premierą drugiej części :) I marvel zostałby udupiony bo Avatar to jest wielkie efektowne kinowe widowisko a End Game tylko głupią rąbaną dla swoich fanów.