Wyśmienite aktorstwo w wykonaniu gwiazd światowego formatu (Bachleda-Curuś, Adamczyk, Olbrychski), wzorowa reżyseria, błyskotliwe dialogi, piękne zdjęcia i zgodność z historią - wszystko na miejscu.
Niska ocena to efekt typowego "hejterstwa". Jestem przekonany, że po latach ten film zostanie doceniony i stanie w szeregu z innymi klasykami pokroju "Katynia", "Wojny polsko-ruskiej" czy "Czasu surferów". W końcu "Obcy" Ridleya Scotta też nie od razu został doceniony.
Film bije przekłamaną "Różę" Smarzowskiego na głowę.
Moja obiektywna ocena: 10/10.
To przydałby się popracować trochę nad gustem i wrażliwością. Natomiast nie trzeba być krytykiem by wiedzieć, że nie "bije przekłamanej "Róży" Smarzowskiego na głowę" - nie bije nawet "Ogniem i mieczem" a w założeniu miał to być podobny gabaryt...
Czujesz? To powąchaj - zaciągnij sie pokojnie i głeboko - taaaak... subtelna nutka miety, lekko kwaskowy aromat - tak właśnie pachnie sarkazm. Nie psuj tego efektu bąkami ignorancji.
Nudzisz mnie. Nudzi mnie ów "sarkazm" mający znamionować wybitną inteligencję ;ale cóż człowiek przywykł do wypowiadania się na temat w temacie i o temacie. Widać ktoś tu ma sporo wolnego czasu...
Ten film trzeba zrozumieć. Proponuję obejrzeć go sześć razy, jak ja, bo wówczas wręcz oczarowuje widza.
nawet oszałamiające efekty specjalne nie drażnią? ani jawne niedociągnięcia, takie jak chociażby obecne godło Polski na sztandarze?
Efekty były doskonałe i nie sposób ich odróżnić z rzeczywistością. A godło to drobnostka i myślę, że celowy zabieg. Takie oczko od reżysera do widza.
Oczywiście, przecież nie twierdzę, że jest inaczej;) Podoba mi się Twoje poczucie humoru
Film może nie jest doskonały ale nie rozumiem jak ktoś wystawia mu oceny typu 1/10. Przecież zrobienie takiego filmu to ciężka praca, a budżet nie pozwolił na animacje rodem z władcy pierścieni. Aktorzy i dialogi też nie były aż takie złe w moim odczuciu 6 to dobra ocena.
Ruskie w cyklu adaptacji Łukianienki dysponowali śmiesznym budżetem i dali radę (nie tylko oni). Nie umiesz zrobić dobrze cyfrowych efektów specjalnych - zastąp je tradycyjnymi, albo przynajmniej się postaraj.