PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27148
2,1 19 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

Mam nadzieję, że choć trochę husaria zostanie przedstawiona tak jak było w rzeczywistości.
Jak na razie możemy dojrzeć orła z XX wieku na sztandarze z XVII wieku... Husarii brakuje
skór lamparcich i wilczych. Mam nadzieję, że zostanie przedstawiona duma i buta
towarzysza husarskiego :), co za nic miał innych wojaków i chętnie z panią śmiercią w tany
szedł ;). Ciekawe czy doczekamy się realistycznej sceny szarży husarii ale pewnie nie. Dla
husarza koń był ćwiczony 2-4 lata. Za to w pełnym pędzie rota mogła manewrować jak jeden
mąż. Atak rozpoczynał się w galopie w luźnym szyku aby zminimalizować straty od hakownic
i arkebuzów tudzież organek, natomiast przed samym zwarciem towarzysze jechali kolano w
kolano w cwale i taki pancerny walec zmiatał wszystko. No cóż wówczas ludzie jeździli lepiej
i chyba takie manewry są nie do pokazania w dzisiejszym kinie.
http://img186.imageshack.us/img186/4271/318213c5c8a490husaria.jpg

17 osób już widziało film czy ocenia trailer ? :D

Tyrq

Śmierć to sługa uniżony do tej foty przedstawiony.
Gloria i Chwała Husarii po wieki!

Tyrq

Nie doczekamy się .

ocenił(a) film na 3
Tyrq

Husaria i Lisowczycy to jednostki, którym Mosad mógłby najwyżej buty czyścić :)
Kiedyś to my naprawdę byliśmy wielcy...ech, 1mln km kwadratowych...od morza do morza. Szkoda.
Husaria w filmie...nie dopatrzyłem dokładnie, czy skrzydła przypięte były do siodła czy do zbroi. Włócznie schrzanili moim zdaniem. One miały raczej zwalać wroga z konia a nie wbijać się w niego i łamać :)

Marvolo666

Chyba kopie a nie włócznie. Skrzydła bywały różnie przypięte, zależnie od epoki i upodobań, bywało że nie było ich wcale u niektórych husarzy, czasem i były malutkie na hełmie, czasem pojedyncze. Kopie miały się łamać i były to jednorazówki, po szarży husaria zawracała i jechała po kolejne.