PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427821}

Bracia Karamazow

Karamazovi
2008
7,6 11 tys. ocen
7,6 10 1 10713
7,3 11 krytyków
Bracia Karamazow
powrót do forum filmu Bracia Karamazow

Pretensjonalność, której akurat po Zelence to się nie spodziewałem. Wybitna powieść w pigułce (niestrawnej)- w formie teatralnego przedstawienia jakie w 'piekielnej' scenerii Nowej Huty odgrywają czescy aktorzy. Przypadkową publiczność dla rozwrzeszczanych Czechów stanowią polscy pracownicy, których skupione, zasłuchane sylwetki nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości co do wagi i uniwersalności Wielkich Tematów poruszanych w sztuce. Tematów zdolnych nie tylko pokonywać językowe bariery, ale też wpływać na wybory dotyczące życia lub śmierci. Blebleble. Jedyne co dobre w 'Braciach Karamazow' to balansujący na granicy dobrego smaku humor, któremu przynajmniej częściowo udaje się rozładować w paru miejscach patos bijący z tego nieznośnie napuszonego filmu.

ocenił(a) film na 3
caterpillar

Musiałem się dokopać aż do 2008 roku, żeby znaleźć opinię, pod którą mogę się podpisać. Co prawda nie znam innych filmów tego pana, ale jeśli są to równie puste i równie rubaszne wypociny, to bez żalu mogę sobie odpuścić ich oglądanie.