PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31038}

Bunkier

The Hole
2001
6,8 27 tys. ocen
6,8 10 1 27452
5,8 12 krytyków
Bunkier
powrót do forum filmu Bunkier

jako temat prezentacji maturalnej wybrałam "dzieło literackie i jego adaptacje filmowe" i postanowiłam za jeden z przykładów wziąć książkę Burta i film Hamma - Bunkier, z tym że książkę czytałam już dawno i nie chcę przerabiać jej od początku a wiem że była nieco pogmatwana. Czy mogę liczyć na pomoc. Generalnie chodzi o porównanie książki do filmu, czy jest to adaptacja wierna, swobodna blablabla, za pomoc będę wdzięczna do grobowej deski :)

ocenił(a) film na 9
butterflysuicide

Ja również książkę czytałam dawno ale z tego co pamiętam to jej fabuła bardzo różni się od filmu. Przede wszystkim to w książce tą złą postacią był Martin, który zamknął nastolatków w piwnicy na terenie szkoły (ale nie jestem pena) i powoli odcinał im prąd, wodę itp cały czas obserwując ich zachowanie. Hasłem książki jest "eksperyment z rzeczywistością". Nie ma tam wątku nieobliczalnej nastolatki(Liz), która jest gotowa zrobić o wiele za dużo aby zdobyć chłopaka.Z jednej strony mamy niezrównoważonego psychicznie chłopaka, który chce poznać prawdziwą, ludzką naturę (książka) a z drugiej dziewczynę, która chce tylko zdobyć chłopaka, lecz wszystko wymyka się jej spod kontroli (film). Nie mam pojęcia co się stało w końcu z Martinem. Pamiętam tylko, że była jakaś dziewczyna, którą zgwałcił i ona odkryła, że w piwnicy są zamknięci ludzie i ich wypuściła. Co się oczywiście nijak ma do filmu.
Mam nadzieję, że to co napisałam coś ci da:p
Wydaje mi się jednak, że bez przeczytania książki się nie obejdziesz z tego właśnie względu, że jest bardzo pogmatwana.
Swoją drogą bardzo fajny temat.
Powodzenia:)

ocenił(a) film na 10
Heidi_3

tez sie zastanawiam nad tym tematem do mautury;] jesli sie na jego zdecyduje to na pewno wspomne o 'Bunkrze'!!

ocenił(a) film na 10
butterflysuicide

Butterflysuicide moge sie spytac jakie jeszcze filmy/ksiazki wybralas do tej prezentacji??

ocenił(a) film na 8
lLlada

Aby sprostować:
W książce zgwałcona przez Martina dziewczyna odkrywa ten cały eksperyment w piwnicy, ale udaje jej się uratować tylko jedną dziewczynę. Reszta zmarła, jednak cudem uratowana dziewczyna ma jakieś problemy z psychiką i wymyśla sobie inną wersję wydarzeń.

ocenił(a) film na 10
Emigrate

hej myslisz sie! ta 'zgwalcona przez martina dziwczyna' tez byla wymyslem Liz, jej jakby alterego, wszystko jest wspaniale wytlumaczone na samym koncu w wypowiedzi psychiatry;] boszz ..kocham te ksiazke xD