jako temat prezentacji maturalnej wybrałam "dzieło literackie i jego adaptacje filmowe" i postanowiłam za jeden z przykładów wziąć książkę Burta i film Hamma - Bunkier, z tym że książkę czytałam już dawno i nie chcę przerabiać jej od początku a wiem że była nieco pogmatwana. Czy mogę liczyć na pomoc. Generalnie chodzi o porównanie książki do filmu, czy jest to adaptacja wierna, swobodna blablabla, za pomoc będę wdzięczna do grobowej deski :)
Ja również książkę czytałam dawno ale z tego co pamiętam to jej fabuła bardzo różni się od filmu. Przede wszystkim to w książce tą złą postacią był Martin, który zamknął nastolatków w piwnicy na terenie szkoły (ale nie jestem pena) i powoli odcinał im prąd, wodę itp cały czas obserwując ich zachowanie. Hasłem książki jest "eksperyment z rzeczywistością". Nie ma tam wątku nieobliczalnej nastolatki(Liz), która jest gotowa zrobić o wiele za dużo aby zdobyć chłopaka.Z jednej strony mamy niezrównoważonego psychicznie chłopaka, który chce poznać prawdziwą, ludzką naturę (książka) a z drugiej dziewczynę, która chce tylko zdobyć chłopaka, lecz wszystko wymyka się jej spod kontroli (film). Nie mam pojęcia co się stało w końcu z Martinem. Pamiętam tylko, że była jakaś dziewczyna, którą zgwałcił i ona odkryła, że w piwnicy są zamknięci ludzie i ich wypuściła. Co się oczywiście nijak ma do filmu.
Mam nadzieję, że to co napisałam coś ci da:p
Wydaje mi się jednak, że bez przeczytania książki się nie obejdziesz z tego właśnie względu, że jest bardzo pogmatwana.
Swoją drogą bardzo fajny temat.
Powodzenia:)
tez sie zastanawiam nad tym tematem do mautury;] jesli sie na jego zdecyduje to na pewno wspomne o 'Bunkrze'!!
Butterflysuicide moge sie spytac jakie jeszcze filmy/ksiazki wybralas do tej prezentacji??
Aby sprostować:
W książce zgwałcona przez Martina dziewczyna odkrywa ten cały eksperyment w piwnicy, ale udaje jej się uratować tylko jedną dziewczynę. Reszta zmarła, jednak cudem uratowana dziewczyna ma jakieś problemy z psychiką i wymyśla sobie inną wersję wydarzeń.