dziwne że nikt nie zauważył małego parodiowego akcentu dt. filmu "Higher Learning" z
Omarem Eppsem w roli głównej ( pan doktor z dr. House'a ) - zresztą, obejrzyjcie film
podany wyżej, a potem moment w Chłopaczkach gdy główni bohaterzy odprowadzają
swojego kolegę Malika ( ten sam aktor Epps, to samo "filmowe imię" ) na uniwersytet.
Warto wiedzieć, jeśli ktoś lubi twórczość braci Wayans i w ogóle filmy dotyczące
afroamerykaninów.
a, zapomniałem też o jednym - pod koniec chłopaczków, babcia wyskakująca z kontenera z charakterystycznym makijażem - to apropo "Dead Presidents", swoją drogą fajnego filmu. Po strzelaninie do babci podchodzi chłopak i mówi "Hey grandma ... you're the juice now" albo "you have the juice now", nie jestem pewny - to do filmu "Juice", z 2Paciem. Pewnie takich odniesień jest więcej, a mnie bawi ich znajdywanie. ;)
a motyw ze sklepu w którym sprzedaje azjata, jest z teledysku jima jones - certified gangstas
No nie do konca, motyw ze sklepem jest bardziej z filmu "Boyz N the Hood". Poza tym wiele motywów jest z tego filmu, jak i z filmu "Menace II Society". Obydwa polecam obejrzeć. Wtedy tą komedię w ogóle inaczej się ogląda i jest naprawdę śmieszna. Co do 2paca, to też sparodowali jego słowa i było tam coś mniej więcej takiego: You can take Dashiki out of the hood, but you can take the hood out of Dashiki.
Sklep i azjata to 1 scena z Menace II Society, nawet aktorzy grający kasjera i jego żonę są ci sami.