PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=572639}

Charlie

The Perks of Being a Wallflower
2012
7,5 146 tys. ocen
7,5 10 1 145536
7,6 50 krytyków
Charlie
powrót do forum filmu Charlie

Amerykański film młodzieżowy z przed roku, który w dodatku jest popularny... Nie powinien mi się podobać! A tu taki psikus.

Ciepły, poruszający tematy młodych ludzi w subtelny sposób, nieźle zagrany... Trudno mi wymienić zalety, bo "The Perks of Being a Wallflower" przyciąga głównie siłą ładunku emocjonalnego jaki niesie. Najlepiej pokazuje to chyba tak zwykła scena, jak ta, gdy Charlie daje Sam składankę na schodach. W tym jednym momencie powróciły te wszystkie chwile gdy zależało mi na kimś, a nie wiedziałem jak to powiedzieć. W moim mózgu aż słyszałem krzyk "Charlie zrób coś", któremu kontrował drugi "Nie wygłupiaj się, jak powiesz co do niej czujesz to Cię wyśmieje". Właśnie z tymi myślami bił się bohater i zostało to pięknie pokazane. Angażujących widza scen jest zresztą więcej. Choćby bójka stołówkowa. Jest dość nieprawdopodobna, ale autor jasno zasugerował, że może wydarzyła się jedynie w głowie Charliego, więc nie można mu nic zarzucić. Zaś sama w sobie szarpie nerwy jak mało co...

Jeśli miałbym szukać wad to jedyną wydaje mi się tak mocne podporządkowanie tej opowieści muzyce. Czasem jest to fajne, jak w przypadku seansów "Rocky Horror Picture Show" (bezwzględnie najlepszy musical w historii), a czasami męczyły mnie ujęcia potańcówek i nigdzie nie prowadzące dyskusje o guście.

Poza tym film mocno polecam. Choć chyba nie muszę, bo jest na tyle znany, że prędzej czy później trafi do waszego odtwarzacza.

użytkownik usunięty
Lucky_luke

Film jako film jest dobry, nawet bardzo, ale jeszcze bardziej zachecam do siegniecie po ksiazke ;) "Charlie" jest niesamowita powiescia - taka prosta, bez patosu, czy rowlekan, po prostu refleksje Charlie'go nad codziennymi sprawami. Polecam z calego serca ;)

PS: Film zostal nakrecony przez samego autora ksiazki Stephena Chbovsky'ego wiec wszelkie zmiany w filmie (naprawde niewielkie) wzgledem ksiazki sa calkowicie jego przemyslana koncepcja laczaca sie z ksiazka ;)

ocenił(a) film na 8
Lucky_luke

Elo. W książce bójka w stołówce wydarzyła się naprawdę, dopiero w filmie dodano te "blackouty"