PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=648982}
7,7 126 tys. ocen
7,7 10 1 125557
6,5 51 krytyków
Chce się żyć
powrót do forum filmu Chce się żyć

Oskary 2015

ocenił(a) film na 8

Gdzieś to wyczytałem i chciałem się upewnić czy to prawda że "Chce się żyć" może być jeszcze brany pod uwagę przy wyborze polskiego kandydata na przyszłoroczne Oskary.

ocenił(a) film na 8
zdziechu24

Tak, to prawda. Jednakże w tej chwili najlepszym wyborem wydaje się być "Ida".

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

A czy to jest możliwe jeśli to film z 2013 nie ma wymogu, że to musi być film z 2014 roku? Jeśli by się udało to byłoby super.

ocenił(a) film na 8

Po pierwsze liczy się data pierwszych otwartych, płatnych pokazów danego filmu na terenie danego kraju (którego film ma być reprezentantem), trwających co najmniej 7 kolejnych dni. Po drugie: rok dla tej kategorii "trwa" od października do września, czyli skoro "Chce się żyć" miało takie pokazy dopiero w październiku 2013, to kwalifikuje się już na rok 2014. Z tego samego powodu zorganizowano tygodniowe pokazy "Wałęsy" w krakowskim Multikinie (byłem na jednym z nich) we wrześniu 2013 by "przesunąć" ten film o rok wcześniej. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem :)

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Tak dzięki, mam nadzieję, że ten film będzie kandydatem bo naprawdę robi wrażenie zwłaszcza Dawid swoją grą.

ocenił(a) film na 8

Jak pisałem wyżej - raczej na "Idę" bym stawiał. Ze względu na nagrody jakie już na świecie zdobyła (przede wszystkim nagrodę FIPRESCI w Toronto), a nie zdziwię się jeśli będzie ich więcej.

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

Ida czyli antypolski gniot o biednej pokrzywdzonej przez los sędzinie żydowskiego pochodzenia,skazującej AKowców na śmierć?

ocenił(a) film na 8
a_kwitek

Dokładnie. A teraz wypierdalaj.

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

Widzę,że odpowiedź adekwatna do twojego poziomu intelektualnego

ocenił(a) film na 8
a_kwitek

Adekwatna do tego ignorancko-oszołomskiego tekstu, jaki wyżej urodziłeś... Kto zna choć kilka moich tekstów ten wie, że jestem oazą spokoju i krynicą kultury oraz że nawet do przejawów czystego bęcwalstwa podchodzę bez nerwów, ew. wycieczki osobiste prokurując z błyskotliwością godną lepszej sprawy. Ale jak mi czasami ktoś tak nagle zalezie za skórę... W sumie możesz sobie pogratulować, że wyprowadziłeś mnie z równowagi; nie wątpię, że to jedno z twych największych życiowych osiągnięć. Bez odbioru.

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

Odłóż Wybiórczą,myśl samodzielnie.

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

Nie mogłeś lepiej odpowiedzieć, piszę poważnie, bez ironii.
pzdr

ocenił(a) film na 8
StaryKawaler

Dziękuję. Przyznam jednak, że miałem moralniaka ;)

ocenił(a) film na 7
Sqrchybyk

Nic dodać, nic ująć!

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Było by super. Już myślałem, że przez "Wałęsę" przepadły takie dwa świetne filmy!

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

zawsze się cieszę, kiedy cię wypatrzę przy innym filmie :D

mówisz, że Ida ma większe szanse niż Chce się żyć? kurczę, kolejne filmy, które czekają u mnie na obejrzenie, zwłaszcza Chce się żyć... trochę szkoda, że miałby odpaść w rywalizacji, szczególnie, że dotyka tak ważnego problemu, jakim jest niepełnosprawność. Pomimo wątku żydowskiego w Idzie, wydaje mi się, że Chce się żyć miałoby mimo wszystko większe szanse się przebić w Oscarach

a jeszcze nawiążę do Wilka - spełniły się moje przewidywania oscarowe ;)

ocenił(a) film na 8
tolerancja91

Oczywiście jeśli o formalną stronę idzie, to "Chce się żyć" jest na pewno bardziej "amerykański", a zatem bardziej "oscarowy". Jednak na korzyść "Idy" przemawia nie tyle tematyka żydowska, ile fakt że film nachapał już całkiem sporo nagród za granicą, m.in. nagrodę FIPRESCI w Toronto (festiwalu BARDZO oscarowym w ostatnich latach - to tam zaczęła się kariera m.in. "Slumdoga", "Jak zostać królem", "Poradnika pozytywnego myślenia" i "Zniewolonego"), zwycięstwo na festiwalu londyńskim i nagroda Spotlight, czyli świeżo utworzona nagroda Amerykańskiego Stowarzyszenia Operatorów dla filmów, które nie miały jeszcze amerykańskiej premiery (ciekawe jaka musiała być konkurencja przy wyborze nominacji). A nagrody, jak wiadomo, potrafią sprawić, by nawet tak nieamerykański film jak "Miłość" był przez Akademię hołubiony. Jeśli zaś o "Chce się żyć" chodzi, to ma zwycięstwo w Montrealu, ale to niewiele - dotychczas tylko jeden zwycięzca tego festiwalu ("Pożegnania") dostał Oscara. Jeden na 35 edycji... Tak więc jak dla mnie jednak "Ida". Jakby jeszcze zrobić temu filmowi porządną promocję w Stanach... Szkoda, że, z tego co widzę na imdb, amerykańskim dystrybutorem "Idy" nie jest Sony Pictures Classics - studio, które w ostatnich latach ma ogromne sukcesy w kategorii obcojęzycznej; dość powiedzieć, że na przestrzeni 7 ostatnich lat 5 razy zwyciężały filmy dystrybuowane przez to studio, sporo też było nominowanych, m.in. nasze "W ciemności". No nic, czasu na decyzję jeszcze trochę jest...

Co do "Wilka" - moje też się spełniły ;)

PS Swoją drogą, tematyka żydowska jest w "Idzie" na drugim planie i przy tym jest tak subtelnie zarysowana, że zastanawiam się, czy przeciętny Amerykanin w ogóle ją dostrzeże... I zrozumie.

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

a rozumiem, że nie ma takiej możliwości, żeby wystawić te filmy w różnych latach? ida i chce się żyć musiałyby jeśli już być w 2015?

ocenił(a) film na 8
tolerancja91

Tak, bo leciały już w naszych kinach przez 7 kolejnych dni... Można było jeden z tych filmów wziąć i zorganizowac pokazy przedpremierowe tak, by mógł reprezentować za 2013, i zrobiono tak, ale z "Wałęsą". Cóż, trudno... W połowie września, gdy podejmowano decyzję, to "Wałęsa" wydawał się najlepszym wyborem, bo kto by przypuszczał, że "Ida" będzie tak wymiatać?

ocenił(a) film na 7
Sqrchybyk

I tak, ku*wa, wezmą Wajdę albo innego lachociąga pisfowego.

ocenił(a) film na 8
Savio_Dan

Wajdę, jakby nie patrzeć, Akademia dobrze zna i bardzo lubi, więc jego wybór jest zawsze co najmniej bezpieczny. Podobnie Holland. Praktyka pokazuje, że wysyłanie filmów znanych Akademii ludzi często się opłaca. Tegoroczny zwycięzca nie jest wyjątkiem...

ocenił(a) film na 7
Sqrchybyk

A co powiesz o Tornatore?

ocenił(a) film na 8
Savio_Dan

Fakt, znany nie był gdy wygrywał, ale "Cinema Paradiso" przed Oscarem dostało m.in. "Grand Prize of the Jury" (dziś znane jako Grand Prix) w Cannes, czyli drugą co do ważności nagrodę w Cannes (coś jak "Srebrna Palma"), co oczywiście było mocną reklamą dla filmu. A Cannes jest jednak "troszkę" bardziej znane niż Montreal, więc nie liczyłbym na podobny efekt w przypadku "Chce się żyć". Swoją drogą jednym z rywali "Cinema Paradiso" był "Jezus z Montrealu" (polecam!!!) Arcanda, który na tym samym Cannes zdobył "Jury Prize", czyli "Brązową Palmę".

ocenił(a) film na 10
zdziechu24

Faktycznie jest szansa bo np http://www.filmweb.pl/search?q=polowanie jest z 2012 a był w tym roku nominowany na którego stawiałem a wygrał włoski gniot.

ocenił(a) film na 8
johny_73

To nie do końca dobry przykład, bo w Danii "Polowanie" leciało dopiero w styczniu 2013. Dlatego też dopiero w bieżącym roku dostał Roberty (duńskie odpowiedniki Oscarów). Dobrym przykładem jest "Kieł" - premiera w Grecji w listopadzie 2009, a nominowany był za rok 2010.