PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=648982}
7,7 126 tys. ocen
7,7 10 1 125557
6,5 51 krytyków
Chce się żyć
powrót do forum filmu Chce się żyć

miał podobną rolę. wyszła z tego moim zdaniem najlepsza kreacja w historii kinematografii.
strasznie ciekawy jestem jak wypadł nasz młody aktor. pewnie będzie rywalizował o nagrowy z
więckiewiczem.
wałęsy też nie widziałem, ale moim zdaniem właśnie filmy jak chce się żyć powinny być
wystawiane przez nas do wyścigu do oscara, a nie dinozaurów jak wajda czy holland którzy
najlepsze lata mają już dawno za sobą.

krupy

zgadzam się z komentarzem, wzruszający- co jest równie ważne jak i uniwersalny w każdym calu. Gra aktorska godna podziwu. Myślę, że takie filmy, mówiąc ogólnie jak najbardziej miałyby szansę w starciu o Oscara. Polecam!

ocenił(a) film na 8
krupy

Ten film będzie mógł kandyować za rok. Ale, z całym szacunkiem do tego co uważasz, praktyka pokazuje, że wysyłanie do Oscarów filmów twórców znanych Akademii całkiem często zdaje egzamin. Na marginesie: pani Holland zdecydowanie nie ma jeszcze najlepszych lat za sobą.

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

był przecież prezentowany przed 30 września. więc jak to? festiwale się nie liczą tylko otwarta dystrybucja?

ocenił(a) film na 8
krupy

Festiwale się nie liczą. Regulamin Akademii mówi o otwartych, płatnych pokazach przez co najmniej 7 kolejnych dni, przy czym pierwszy z tych dni musi być przed październikiem. Kluczowe w tym przypadku jest owo "7 kolejnych dni". "Wałęsa" musiał mieć specjalnie zorganizowane takie pokazy - były w krakowskim Multikinie w dniach 23-29 września, byłem na jednym. 2 lata temu zrobiliśmy tak z "W ciemności", tyle że wtedy to było bodajże kino Atlantic w Warszawie. Wiele krajów tak robi...

krupy

szczerze. filmu nie widziałam, jedynie trailer na dianie... i przyznam szczerze, ze pierwsze skojarzenie to właśnie "moja lewa stopa", z tymze nie wiem na co nacisk polozono w "chce się zyc", ale w "stopie" raczej to jest tak, ze gość się realizuje- podrywa, zakochuje się... tworzy- jeśli dobrze pameitam... nie wiem, czy w polskim filmie tak to jest.