PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1027}
7,9 73 tys. ocen
7,9 10 1 73258
8,4 66 krytyków
Chinatown
powrót do forum filmu Chinatown

uwielbiam Polanskiego, ale z przykroscia musze stwierdzic, ze film mnie nie powalil. tematyka lat 40-50-tych malo mnie interesuje. nudzilem sie w niektorych momentach. wole pozniejsza tworczosc rezysera (Frantic, Gorzkie gody, Dziewiate wrota), ktore posiadaja jedyny w swoim rodzaju klimat. chociaz z drugiej strony Dziecko Rosemary jest chyba moim ulubionym filmem Pana Romana.

ocenił(a) film na 6
Ibrah

Zgadzam się. Ten film też mnie trochę zmęczył. Oczekiwałam czegoś lepszego. Z Filmów Polańskiego jak na razie miałam okazje zobaczyć Dziecko Rosmary, Dziewiąte wrota,Olivera Twista, Pianistę i Autora widmo. Chinatown w porównaniu z nimi wypada blado.

ocenił(a) film na 10
Ibrah

Przede wszystkim film jest o latach 30. Jesli ten film nie ma klimatu to jestem w glebokim szoku. Rozumiem, ze dawne lata moga Ciebie nie pociagac, ale klimat w tym filmie mozna kroic nozem. Idealne odwzorowanie tamtych lat i tej atmosfery.

ocenił(a) film na 6
Gear

chodzilo mi raczej o klimat taki jak we franticu, dziewiatych wrotach czy z tego co slyszalem w najnowszym autorze widmo. nierozumiem facynacji tym filmem. nudzilem sie prawie tak samo jak na wychwalanym i rozchwytywanym tess, ten z kolei kojarzy mi sie ze lzami spowodowanymi przez ziewanie.

Ibrah

No cóż, kwestia gustu. Ja "Chinatown" oceniam na 10, natomiast "Frantic" mnie zdecydowanie zawiódł.