PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=102851}

Cienie zapomnianych przodków

Tini zabutykh predkiv
1964
7,9 3,3 tys. ocen
7,9 10 1 3326
8,3 29 krytyków
Cienie zapomnianych przodków
powrót do forum filmu Cienie zapomnianych przodków

gdzie mozna zdobyć ten film? jest mi potrzebny do prezentacji ustnej na maturze z polskiego... bo wymyślilam sobie temat o fascynacji huculszczyzna... czy można go gdzieś kupic? sciagnać? wypożyczyć?

ocenił(a) film na 10
nemonka

Witaj ja ten film sciagnelam z emule.Zapewne kupic go mozna tylko na ukrainie.A tak pozatym to na czym chcesz opierac swoja prezentacje np.jakie ksiazki? Jak by co to pisz do mnie moze ci cos doradze.

paraska

udalo mi sie juz sciagnac film wlasnie przez emula oczywiscie tylko w ukrainskiej wersji. Na szczęscie dowiedzilam sie, ze TVP Kultura powtórzy "cienie" 27.02.2007 o 01.25 (kino nocne) i 28.02 o 09:05. Bedzie wiec okazja aby je nagrac.
Temat mojej prezentacji to: "kultury pogranicza w literaturze i sztuce XIX i/lub XX wieku. Omow ich specyfike i sposób przedstawienia na przykładach wybranych dzieł" Wybierając np Vincenza, Pola, Franke, kilka nagrań muzycznych, obrazów i film Paradzanowa, moge zawęzic sobie ten temat (i tak wlasnie robie) tylko do huculszczyzny. Nie wiem jeszcze, na ktore utwory Franki("skradzione szczęscie"?) i Pola ("Gaweda Dorosza", "Pieśń o ziemi naszej", "Mohort"?) sie zdecydowac...
dziekuje za zainteresowanie

ocenił(a) film na 10
nemonka

Hmmm w sie mozna obejrzec Cienie w innej wersji niz ukrainskiej, jednakze w tym filmie bardziej chodzi o obraz.Zeby go zrozumiec trzeba by poszukac czegos o wierzeniach huculskich (np. postac Mariczki ktora przychodzi potem do Iwana to niawka).Jest tez film "Biały ptak z czarnym znamieniem" ale tylko po ukrainsku.Z ksiazek to polecam Vincenza bo to jest podstawa.Poza tym jest ksiazka Jan Choroszy-Huculszczyzna w literaturze polskiej, pozatym "Płaj" nr.25 jest cały o huculszczyznie, Jerzy Gutowski "Dawne pokucie i huculszczyzna w opisach cudzoziemskich podrózników wybór tekstów z lat 1795-1939".A o sztuce bedziesz tez cos pisac czy tylko literatura?
co do Franki i Pola to popytam u siebie na uczelni co by poradzili.
Jak cos to pisz na meila basiasarota@interia.pl