PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=714080}

Cloverfield Lane 10

10 Cloverfield Lane
2016
6,5 105 tys. ocen
6,5 10 1 104577
7,1 45 krytyków
Cloverfield Lane 10
powrót do forum filmu Cloverfield Lane 10

Muszę przyznać, że od momentu usłyszenia charakterystycznych, dziwnych niskich tonów spodziewałam się, że do bunkra zaraz wdepnie Clover ;). Nie do końca to się stało, ale oczywistym jest, że oba filmy są ze sobą ściśle powiązane. Widać podobieństwo w dizajnach Clovera i kosmitów (brązowo-szara "maść", szczęki), jak i w typach "jednostek" - małe naziemne szybkie i duże nadziemne siejące zniszczenie.
Cloverfield zaczyna się sceną w której coś strąca satelitę z orbity (ciekawe, czy to jedna z satelit, nad którymi pracował Howard). To budzi potwora, sieje on zniszczenie, przenosi wszystkie główne siły USA na wschodnie wybrzeże. Tymczasem kosmici atakują osłabione południe USA, likwidując populację. Całkiem cwany plan :) Z innych nawiązań, wydaje mi się że rozstanie i osoba chłopaka bohaterki może mieć coś wspólnego z imprezą na dachu i "ekipą" uciekającą przed Cloverem, wchodząc do pomieszczenia z filtrem nadepnęła też na kopertę z jakimś logo, ale nie wychwyciłam jakim. A wam co udało się wypatrzeć?

Snowley

Cytuję:
Gdy Michelle wychodzi z przewodu wentylacyjnego żeby naprawić filtr, kamera na moment pokazuje jakąś kopertę/dokument. Widnieje na niej nazwa korporacji – TAGRUATO. Jest to dokładnie ta sama firma, której działania doprowadzają do ataku potwora w części pierwszej. Zajmowała się ona między innymi satelitami i głębokomorskimi wierceniami. I to satelita tej firmy jest tajemniczym obiektem spadającym do oceanu w części numer jeden. No i to dla niej (a konkretniej dla jednej z jej spółek-córe k związanych z branżą spożywczą: https://sites.google.com/... ) miał pracować Rob z Cloverfield 1. Poza tym, na potrzeby kampanii reklamowej pierwszego filmu uruchomiono fikcyjną stronę internetową TAGRUATO. Jakiś czas temu pojawiła się na niej informacja o przyznaniu tytułów pracownika miesiąca. Wchodzimy na stronę i kogo widzimy wśród wyróżnionych? :)
http://tagruato.jp/employ...
Howard był przygotowany na atak, bo dobrze wiedział, że on nastąpi. W filmie sugerowano przecież, że zajmował się on satelitami. Nie zdziwiłbym się zatem, gdyby firma ta była w jakiś sposób z atakiem z kosmosu powiązana w sensie sprowokowania go czy coś w tym stylu...."

ocenił(a) film na 8
Snowley

A ja właśnie czytałam artykuł, w którym jeden z twórców (J.J. Abrams, jeśli się nie mylę) mówi, że Cloverfield Lane 10 jednak nie jest kontynuacją Cloverfield.

ocenił(a) film na 8
dankapopolsku

Co do pierwszej części to co miał wspólnego upadek satelity z obudzeniem obcego?