PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=714080}

Cloverfield Lane 10

10 Cloverfield Lane
2016
6,5 105 tys. ocen
6,5 10 1 104577
7,1 45 krytyków
Cloverfield Lane 10
powrót do forum filmu Cloverfield Lane 10

Film jest dziwny. Wydaje mi się ze twórca sam nie wiedział czy chce zrobić klimatyczny film grozy z elementami sf czy też film akcji. Im dalej w las tym więcej drzew, im mniej było klimatu a więcej akcji tym gorzej mi się to oglądało.

Główna bohaterka zachowuje się jakby to ująć niezbyt rozsądnie. No bo co robisz kiedy budzisz się i zauważasz że ktoś usztywnił ci kolano, podał kroplówkę, a za chwilę podaje ci kule oraz śniadanie? No co byście zrobili? Kto oglądał to wie co zrobiła bohaterka. W dodatku ona ma ADHD jak nic, nie potrafi nic zrobić spokojnie nawet radio w samochodzie ustawia jakby miała na to 1 sekundę, a samochód zatrzymuje w taki sposób jakby własnie sobie uświadomiła że na złamanie karku pędzi w stronę urwiska. Ale nie, spokojnie jedzie samochodem na pustej drodze... Czasami jest to wręcz irytujące, w dodatku jak zaczynają wymachiwać kamerą żeby obraz skakał razem z nią to... wygląda słabo.

Chciałbym jeszcze wrócić do jej usztywnionego kolana. To się robi w jakich sytuacjach? Złamania? Jakichś jeszcze? Pytam bo pod koniec filmu skakała jak gazela (i mac gyver w jednym, serio to co ona robi momentami to zaczynam się zastanawiać czy ona przechodziła jakieś szkolenie o którym nic mi nie wiadomo). Dla porównania mamy innego bohatera który ma rękę na temblaku i ma ją w takim stanie przez cały film... więc wtf ?

Gdyby było trochę spokojniej i z klimatem pewnie bardziej by mi się spodobało a tak wyszło słabo. No może 5/10 Nie zasnąłem na tym filmie ale w sumie to równie dobrze mogłem go sobie odpuścić i zająć się czymś innym.

Jako że ciągle ględzę o tym klimacie więc podam przykład o co mi chodzi: Zniknięcie na 7 ulicy.

Ale żeby nie smęcić za bardzo podam nowy film, który dla odmiany mi się podobał: Green room.