Chętnie dopisałbym się do istniejącego wątku ale nie wiem czy to ma sens skoro większość wpisów pochodzi sprzed kilku lat. No ale napiszę cokolwiek od siebie.
Zauważyłem, że opinie widzów bardzo się różnią. Dla jednych końcówka zepsuła cały film podczas gdy dla innych uratowała to widowisko. Myślę, że w dużej mierze zależy to od tego czy lubisz realizm czy s-f. Ja zdecydowanie wolę realizm, aczkolwiek czasem obejrzę filmy s-f. Przyznam, że zaskoczyła mnie końcówka i trochę zniesmaczyła. Z drugiej strony gdyby nie ona to cały film byłby mocno przewidywalny i nijaki. Niby klimat cały czas w nim był ale bez efektownego zakończenia byłoby to przeciętne widowisko. W filmie musi być jakiś sens, puenta. Film oglądałem z zaciekawieniem, była niepewność. Spodziewałem się, że gdy główna bohaterka wyjdzie na powierzchnię to okaże się, że nie było żądnego ataku czy też skażenia. Aczkolwiek rozumiem, że musiała być jakaś niespodzianka żeby to wszystko wyszło poza przewidywalną przeciętność. Niestety ale kosmici, potwory i statki kosmiczne nie są czymś co lubię w filmach. Normalnie takie filmy omijam. Przyznam jednak, że jak minęła większość filmu to zastanawiałem się dlaczego w recenzji było napisane, że jest to film s-f. Do samego finału film nie miał żadnych elementóww fantastycznych.
Podsumowując nie żałuję, że obejrzałem ten film. Był naprawdę wciągający, trzymał w niepewności i jest się ciekawym zakończenia. A, że końcówka to s-f na całego to nie każdemu się spodoba. Zakończenie prosi się o kontynuację i dziwne, że taka nie powstała po prawie 6 latach od premiery. Ja jednak bym się już na to nie skusił.